Centre d’Interpretació de la Vall de Sant Just

La Vall de Sant Just Desvern és el patrimoni natural de que gaudim al nostre municipi. La creació d’un centre d’interpretació de la Vall, seria una gran eina per a difondre els seus valors naturals, i també la seva importància històrica pel fet d’acollir un bon nombre de masies.

Si entenem la vall de Sant Just com el recorregut de la riera de Pahissa, al punt mig de la vall hi ha un molí fariner medieval, i al capdamunt els vestigis del monestir de Sant Joan de l’Erm, el més important del Baix Llobregat a la seva època. Al costat oest de la vall, hi ha un poblat iber i una torre medieval de defensa, i al costat est la muntanya de Sant Pere Màrtir. Un ampli recorregut en el temps, i ple també de moltes altres històries interessants.

Des de la Comissió de Patrimoni del Centre d’Estudis Santjustencs proposem que sigui la Masia de can Candeler, propietat de l’ajuntament, l’edifici que aculli aquest centre. Aquest centre hauria de conviure amb altres espais que ajudaran a dinamitzar l’edifici i també el barri on es troba situat, que així seria la porta d’entrada a Collserola.

Es troba molt a prop de can Ginestar i del Complex de la Bonaigua, als que s’arriba en pocs minuts a peu, i el fet que es trobi envoltat per la gran pineda el fa un indret molt singular.
La masia de can Candeler podria acollir els espais següents:

– Centre d’Interpretació de la Vall de Sant Just.

– Al centre també es donaria informació dels itineraris pel parc de Collserola que surtin o no des de la masia, preparats diferenciadament per a tots els tipus de públic, i sempre vinculats a diferents temàtiques de Sant Just.

– Bar-cafeteria, i en el pati de l’accés podria tenir una terrassa a l’aire lliure.
– Aula de natura per a les escoles.

– Petita sala-museu on exposar i explicar les troballes arqueològiques més importants trobades al municipi.

– Biblioteca central de temàtica santjustenca, ciències naturals, medi ambient, etc…

– Sala de conferències, que podria acollir també exposicions i tallers relacionats amb Collserola, l’agricultura, les mines d’aigua, etc…

Per les dimensions de l’edifici, encara permetria acollir altres espais municipals.

Amb la posada en marxa de l’equipament es podria adaptar un nou itinerari que anés des de la Baixada del Mas, que comunica a peu pla amb el Passeig de la Muntanya, fins a can Candeler tot adequant un nou camí que aniria paral·lel a la llera del torrent de can Cortès fent una passejada molt agradable que ens va endinsant a Collserola.

Comentaris
Tots els comentaris.
Comentaris