Com deu ésser Sant Just? Un nom llatí
canviat pels hiverns, sols un costum de masies dessota el cel de nit?
Un domàs, un escut, un campanar? La llarga fila d’un carrer amb jardins per on vénen les ombres del ponent? Això sol no és Sant Just, ni el pergamí del segle deu, ni els aitres documents que s’han perdut o mai han existit. Ni els fruiterars que, a la mort de Verdaguer, no varen treureflor. Ni l’aspre crit de la garsa damunt d’una barana, vagament escoltat algun matí
Cantata de Sant Just – Joan Margarit (1987)
L’ORIGEN I LA HISTÒRIA DELS CARRERS DE SANT JUST DESVERN
ANTONI MALARET i AMIGÓ
147
Introducció
La denominació oficial dels carrers i places de Sant Just Desvern és, en certa manera, el testimoni gràfic de l’evolució històrica, urbana i demogràfica del nostre poble. És a partir del nucli de les cases i les masies que s’agrupaven a l’entorn de l’església parroquial i dels seus habitants que residien a les masies escampades en tot el terme municipal, on sorgeixen els primers agrupaments urbans i rurals que s’anomenen Raval, Poble i Muntanya, als quals més tard s’hi afegeix el Serral i posteriorment la carreterera Reial.
La visita pastoral feta a Sant Just Desvern el mes de març de 1414 ens indica que la població era d’uns cinquanta parroquians, més o menys, i, saltant el temps, ja consta que l’any 1660 tenia la parròquia 33 cases amb 168 ànimes. És a principi del segle passat que s’inicia la transformació urbana amb l’aparició de carrers, els quals ja tenen un nom concret. Els antics camins rurals i els que de nou s’obren van configurant un tramat d’edificacions i de cases que es van Ili o ant a les noves urbanitzacions que afecten els terrenys agrícoles que envoltaven el primitiu nucli urbà, realitzades majoritàriament a principi de segle per l’interès dels que en són propietaris.
A partir de l’obertura de la carretera Reial durant el regnat de Carles III (1761), és quan ja es parla del carrer Nou o de la Sala (Josep A. Clavé), del carrer de Bonavista, de les cases del carrer de la Creu i del carrer de Baix. Al voltant de l’any 1860, hi ha constància de l’edificació per Salvador Biosca, en Badó, de les cases de la part esquerra del carrer que més tard van prendre el seu nom, així com de l’obertura del carrer del Marquès de Monistrol.
El 1913 és l’any de l’inici de les obres d’urbanització del que en podríem dir l’eixample de Sant Just Desvern, amb l’obertura de la Rambla i dels carrers que hi conflueixen: de la Creu, Major, de Catalunya, de Sant Sebastià (actualment de l’Ateneu) i del Montserrat.
L’any 1924 és urbanitzada la part oest de la Rambla, que va constituir el que s’anomena barriada del Sagrat Cor. Tenia com eix central la plaça que porta aquest nom, amb els carrers del Sadet, d’ Hereter, de Santa Teresa i el perllongament del carrer de Catalunya. Al final dels anys vint hi ha l’entroncament del carrer de Bonavista amb la carretera Reial i l ‘ allargament del mateix carrer en direcció a l’església parroquial i el principi de la urbanització de can Freixes.
Amb la projecció de la plaça de l’ Ajuntament l’any 1926, es va obrir el carrer de la Mare de Déu dels Dolors i es va aprovar la planificació de la barriada de la Plana Padrosa.
A 1′ acabament de la Guerra Civil (1936-1939) hi ha la represa de nous projectes urbanístics com el que es va denominar barriada de la Miranda, que cavalcava sobre terrenys agrícoles de secà dels termes municipals de Sant Just Desvern i Esplugues de Llobregat.
Cap als anys cinquanta, es van edificar els blocs dels pisos situats al carrer de la Muntanya, de la Creu, Major i del Nord, que van prendre inicialment la denominació de Poble Nou. L’ any 1955 es van urbanitzar els terrenys que ocupava la finca Andreoli del carrer d t en Font, com ampliació de la barriada del Sa a rat Cor. Durant aquesta dècada també es van començar a fer les instal.lacions industrials del Pont Reixat i de l ‘ avinguda de la Indústria, i els treballs preparatoris per possibilitar la urbanització de la que va prendre el nom de barriada de Bellsoleig. L’ any 1960 una entitat urbanística constituida per representació municipal, propietaris i industrials va iniciar la presentació del pla especial per a l’execució del polígon industrial del sud-oest, així com l’edificació de pisos en alçada al barri Sud o de la Roqueta. A partir de l’any 1970 es van fer els tràmits i es va donar l ‘ autorització municipal per a l’aixecament del singular edifici Walden-7.
Amb la controvertida planificació iniciada els anys seixanta del polígon Sant Joan Despí-Sant Just Desvern i realitzada la seva urbanització, no és fins als anys vuitanta que es va autoritzar la construcció d’edificis industrials i l’aixecament de blocs d’ habitatges, i es va ampliar la zona urbana en el paratge o barri de les Basses de Sant Pere, que limita amb l’ autopista A-2. Els anys noranta es va eixamplar la zona residencial de I ‘illa Walden-7, amb la construcció del remodelat projecte de la segona fase. I, finalment, hem d’afegir-hi la recent realització del pla especial de can Candeler (1997) que en direcció a Ia muntanya ha efectuat Promocions Municipals S.A. (PROMUNSA), en col.laboració amb Ia Diputació de Barcelona, amb Ia venda dels solars per a Ia construcció de torres unifamiliars i Ia d’ habitatges de protecció oficial.
Aquesta breu i sintetitzada explicació de Ia formació i transformació del nucli central del barri antic i de les actuacions urbanístiques que s ‘han dut a terme en el transcurs del temps, serveix de pròleg al present treball, L’origen i Ia història dels carrers de Sant Just Desvern, que recull els diversos noms que han tingut els carrers de Sant Just Desvern des de Ia notícia de Ia seva existència o de Ia seva creació, alterada Ia seva denominació com a conseqüència dels canvis soferts, especialment durant el període de Ia República del 14 d’ abril de 1931 i durant Ia Guerra Civil i, més tard, per Ia nomenclatura imposada pel franquisme, fins arribar a Ia normalització democràtica municipal de 1979, amb el restabliment d’ alguns dels primitius i populars noms dels carrers.
La nomenclatura és molt variada: homenatge a personatges rellevants i històrics, amb algunes referències a ciutadans santjustencs, designació d’espècies vegetals o denominacions cadastrals així com amb Ia imposició de noms del santoral relacionats alguns d’ells amb Ia devoció local. Es, per tant, tota una amalgana Ia que forma el present catàleg, L’origen i Ia història dels carrers de Sant Just Desvern.
l ‘ Alcalde Arís, en homenatge al veí Alfred Arís i Reinal, que va ser alcalde del poble, en els temps difícil de la Guerra Civil (1936-1939) i per la seva valenta actuació evitant desordres i enfrontaments. Va ser un homenatge vivent ja que morí l’any 1993.
Alejandro Goicoechea, d’
Situat a la zona industrial del sud-oest. Comença al carrer de Narcís Monturiol i acaba el carrer de Juan de la Cierva. El seu nom fou dedicat a la memòria vivent de l’enginyer espanyol, inventor de les estructures triangulars articulades per als xassissos de ferrocarrils amb baix centre de gravetat que va donar el nom al tren Talgo, inaugurat l’any 1950. Aquest carrer forma part del polígon del sud-oest, la promoció del qual està gestionada per una comissió de propietaris i I’ Ajuntament. Es va aprovar I’any 1971.
Alzines, de les
Es la continuació del camí de can Solanes, que enllaça amb la urbanització de Bellsoleig, El seu nom està inspirat en les nombroses alzines que cobrien -i cobreixen- part dels boscos de Sant Just Desvern. El seu nom botànic és Quercus ilex, de la família de les fagàcies. Es un arbre representantiu de la regió mediterrània.
El carrer de les Alzines conflueix al seu final amb la barriada de Bellsoleig, amb la presència de la masia can Solanes
Ametllers, dels
Està situat a I ‘entrada de la urbanització de Bellsoleig. Va des del carrer de la Plana fins a la plaça de Monfalcone. El seu nom està inspirat per la presència d’ aquest arbre en el terrenys rústics urbanitzats. Botànicament se’ n diu Prunus amygdalus, de la família de les rosàcies. Arbre molt cultivat a la regió mediterrània que cobria bona part del terreny de secà del terme municipal, conjuntament amb el garrofer i la vinya.
Santa Cruz de Tenerife I’any 1845 i va morir a Barcelona el 1924. Poeta i dramaturg. Va passar Ia infantesa al Vendrell i va estudiar a Barcelona. Mestre en Gai saber per haver
guanyat nombrosos Jocs Florals. Es un dels més importants autors dramàtics catalans. Maria Rosa, Terra Baixa, Mar i cel, són tres títols de Ia seva nombrosa producció. Va participar en els moviments catalanistes de les darreries del segle XIX i fou membre honorari de I ‘Institut d ‘Estudis Catalans (1923).
Arc, de l’
Va des del carrer de Sant Josep fins al carrer de Ia Creu del Pedró. El seu nom toponímic és Ia conseqüència de Ia configuració del seu traçat que li dóna Ia forma geomètrica d’ un arc.
Ateneu, de l’
Va des del carrer de 1a Creu fins a 1a carretera Reial.
Formava part de Ia urbanització promoguda per Gaspar Modolell i Jané l’any 1913. Primerament només arribava fins al carrer de I ‘Electricitat. Els anys trenta fou allargat fins a Ia carretera Reial.
Inicialment, es va anomenar de Sant Sebastià, que era el copatró de Ia parròquia. L’any 1931 fou denominat de Ia República i amb el franquisme, del 18 de julio, fins que el 28 d ‘abril de 1979,
L’edifici de I ‘Ateneu Santjustenc, amb Ia seva estructura social, dóna nom al carrer de I’Ateneu
I’ Ajuntament el va canviar pel seu nom actual. La justificació d’aquest canvi és l’existència de l’edifici de la seu social de la societat Ateneu de Sant Just Desvern, que es va inaugurar l’any 1929. L’ Ateneu, primer amb el nom d’Ateneu Santjustenc, és una entitat cultural fundada l’any 1918 i que durant molts anys ha estat -i és- l’associació de veïns que ha tingut més incidència en la cultura, en l’esplai i en la formació escolar dels santjustencs.
Avellaners, dels
Està situat a la urbanització de Bellsoleig. Va des del carrer dels Til.lers fins al carrer de les Oliveres. Arbret de la família de les betulàcies, en botànica Cirylus avellana. El fruit comestible és cultivat especialment a Reus (el Baix Camp).
Badó, d’en
L’inici del carrer d’en Badó, renovat en el seu aspecte urbà, amb la pujada,o baixada, que el caracteritza.
Va des de la plaça Campreciós fins al carrer de Bonavista. L’ any 1866 es parla del carrer d’en Badó de la Bordeta i posteriorment torna a aparèixer amb el nom d’en Badó Biosca, i s’acaba anomenant definitivament carrer d’en Badó a partir de l ‘ any 1870, segons les Notes Històriques del poble i la parroquia de Sant Just Desvern, recollides i escrites pel seu rector, Mossèn Antonino Tenas i Alibés, i publicades l’any 1947. Aquest Badó Biosca o Badó de la Bordeta era presum-bliment el propietari que va construir la part esquerra del carrer amb edificis de planta baixa i pis, amb l’excepció de l’actual núm. 7, solar en què va construir-se la sala de ball al primer pis, anomenada del cal Català, per l’existència d’una carnisseria amb aquest nom als baixos, que era de la família que tenia l’explotació de la sala. A la part dreta del carrer van construir-se diverses edificacions, en terrenys de la família Cardona, concedides en règim censal. L’edifici número 10 era propietat d’ Andreu Biosca, es tractava d’un ampli local ocupat pel Centro familiar santjustense estatge social del Cor La Lira, que anteriorment havia ocupat un pis de la plaça Campreciós -el tercer en alçària- que per la seva peculiarietat atípica a Sant Just Desvern va merèixer la denominació popular del Colomar.
A començament de segle, aquest carrer era el principal centre comercial del poble. A més de la carnisseria ressenyada, hi havia la casa de queviures de Can Valentí, l’espardenyeria i I ‘estanc d’ Abdó Marca, la barberia de Pere Bosch, el sastre Estanislau Vidal i la primera estafeta de correus.
La sala de ball de cal Català, es va convertir els anys 20 en una fàbrica de teixits anomenada popularment La Fabriqueta, per la seva modèstia. Va funcionar del 1922 al 1929 i f’any 1934 fou reoberta per Joan Bta. Soler Seuba, que la va tancar definitivament l’any 1963. Pel que fa al Colomar, en desaparèixer la societat i el cafè que I’ ocupaven, va instal.lar-se el Casal parroquial, amb una curta vida del 1925 al 1930. L’ any 1932 era el local de l ‘ agrupació nacionalista radical Nosaltres Sols! que fou clausurada per l’exèrcit espanyol amb motiu dels fets del 6 d’octubre de 1934.
La nova imatge del carrer del Baix, antigues quadres de l’hostal ye/l, és una mostra de la transformació que ha sofert amb el pas del temps.
El carrer ha sofert molts altres canvis, però ens hem limitat a ressenyar els que considerem més importants per a la història local.
Baix, de
Carrer paral.lel als carrers del Raval i de la Creu en situació inferior -per sota o per baix-. Com que no té sortida es converteix en un cul-de-sac.
Aquest nom ja s’ esmenta I’any 1855, com el també de l ‘ anomenat carrer del pou de la Creu o Pou del comú, per un pou que hi havia davant l’hostal situat en la confluència del carrer del Raval i del carrer de la Creu. Els actuals habitatges de la part dreta del carrer de Baix eren les dependències del comú, destinades a quadres per a animals de tir, a magatzem de farratges, a pes del blat, a botigues de carn o carnisseria, a forn de pa amb destinació a l ‘ hostal i al veïnat de Sant Just Desvern. L’ Ajuntament va concedir en cens la propietat dels esmentats edificis que es van habilitar com a habitatges particulars que, a la part esquerra del carrer, tenien els seus galliners i els horts que es conreaven.
Baix Llobregat, avinguda del
Aquesta via forma part de l’ autopista A-2, i es prolonga fins a entrar al terme de Sant Joan Despí. Es van haver de fer gestions oficials i populars prop del Parlament de Catalunya per aconseguir que Sant Just Desvern tingués aquesta denominació comarcal i deixés pertànyer oficialment a la comarca del Barcelonès.
Baixada de la Creu, de la
Passatge escalonat que comunica el carrer de la Creu del Pedró amb el carrer de Sant Josep.
Baixada del Mas, de la
Camí rural de vianants que comunica el camí de can Candaler amb el passeig de la Muntanya. El nom de Mas ve de l’edificació que existia en terrenys agrícoles de la finca de can Cardona. Actualment s’ha procedit a la remodelació de la finca (1998) amb un sector urbà, la recompensació i arbolat del camí, amb la inclusió de terrenys rústics destinats al conreu agrícola per al consum familiar i arrendats a veïns de Sant Just Desvern.
Balmes, de
Va des del carrer de Lurdes fins a l’enquadrament dels carrers del Canigó i de la Creu del Pedró. Forma part de la urbanització la Miranda, promocionada per Joaquim Nebot i Montoliu, encavallada en terrenys agrícoles de secà entre els termes municipals de Sant Just Desvern i Esplugues de Llobregat. Fou iniciada com a zona d’ habitatges unifamiliars durant els anys 1940-1945 però es va edificar de forma incontrolada, per la qual cosa es va haver de fer una remodelació urbanística de la zona.
Jaume Balmes i Llucià (1810-1848) va nèixer i morir a Vic. Eclesiàstic i pensador polític. Es l’ autor de nombroses obres filosòfiques, entre les quals cal destacar El criterio. La idea social de Balmes era la de procurar més intel.ligència, més moralitat i el major benestar possible per al major nombre de dones i hornes.
Basses de Sant Pere, plaça de les
Plaça situada a la nova urbanització del polígon Sant Joan Despí-Sant Just Desvern, amb façana principal al carrer del Parlament català. Limita amb el torrent de la Font Santa i els terrenys pertanyen majoritàriament a la família Modolell. El seu nom prové de la designació cadastral de la peça d’explotació agrícola.
fícies per construir va culminar amb una important reducció de I ‘ edificabilitat.
Batista i Roca, de
Va des del carrer de Sant Josep fins al carrer del Canigó.
Limita amb el terme municipal d’ Esplugues de Llobregat. Forma part de la urbanització anomenada La Miranda i cobreix parcialment l ‘ antic Ilit de la riera que conduïa les aigües pluvials cap al torrent de can Cardona.
Aquest carrer es va denominar anteriorment del 14 de desembre, data de la celebració del referèndum per a l ‘ aprovació de la Llei orgànica de I ‘Estat (1966), que va crear la figura del príncep d’ Espanya en la persona de Juan Carlos de Borbón.
Josep Maria Batista i Roca (1885-1978) va néixer i morir a Barcelona. Historiador, etnòleg i polític. Fou un dels creadors dels Minyons de muntanya i posteriorment de l’ agrupació Palestra, entitat que es proposava I ‘educació de la joventut catalana en un sentit global: esportiu, muntanyenc, cultural i d’ acció social. Fou professor d’ Història a Cambridge, com a conseqüència del seu exili l’any 1939, després de Ja Guerra Civil,
Va promoure la creació del Consell Nacional de Catalunya a Londres, en temps de la resistència contra el franquisme.
Beca, camí de la Aquest és el camí rural que, partint del passeig de la Muntanya, entre les masies de can Padrosa i can Vilar, travessa la riera de Sant Just Desvern i es dirigeix cap al torrent on hi ha situada la font de la Beca. Es la via de comunicació d’ un grup d’edificacions que en terrenys de la masia de can Vilar es van alçar entre el 1950 i el 1960, sense la corresponent llicència municipal, aprofitant el sobreeixidor de la mina que hi ha al peu de les edificacions. No sabem els orígens de la font i del torrent que figuren en els registres cadastrals. Una versió podria ser que com que hi ha una font anomenada de la Mandra a la falda de Sant Pere Màrtir, en el terme d’ Esplugues de Llobregat, podria tenir una semblança amb fer una beca o becaina -amb b- al tros, segons recull el Diccionari Català- Valencià-Balear.
Vista de la plaça de les Bases de Sant Pere, darrere els habitatges de la carretera Reial, formant part del polígon Sant Just Sant Joan.
Bellesguard, passatge del
Té l’ entrada pel carrer del Marquès de Monistrol i no té sortida. Inicialment era un passatge particular de comunicació amb les torres que s’ hi van edificar i amb la residència Gazulla.
Bertran, passatge de Can
No té sortida, amb una entrada pel carrer Miquel Reverter. Lloc on estava situada la masia que li ha donat nom. Posteriorment, a partir de l’any 1800 se’n va dir masia de can Gelabert, per una família d’ aquest nom que ocupava una casa situada en aquest passatge, encara que popularment es va mantenir el nom de Bertran. Les edificacions en alcada del seu entorn han ocupat les cases de planta i pis que hi tenien entrada i que pel darrere limitaven amb l’ actual avinguda de la Indústria. Passatge gairebé desaparegut amb la construcció d’ aquests nous habitatges.
Blasco de Garay, de
Situat entre la carretera Reial i l’avinguda de la Riera en la zona industrial del sud-oest. La planificació i l’execució del pla especial d’ aquesta zona industrial es va portar a terme per un consorci que integrava una representació municipal i una representació de les indústries que hi edificaven les seves fàbriques i tallers.
Blasco de Garay, mecànic i marí espanyol, nascut durant el segle XVI i mort l’any 1552. Al servei de Carles I, va intentar fer anar la galera Trinidad per les rodes a les bandes del vaixell, impulsades a mà. Sembla que no va tenir èxit, però es va suposar que ho havia fet mitjançant la utilització del vapor i, per tant, hauria estat el primer en descobrir la seva eficàcia. Aquesta errònia interpretació ha donat fama immerescuda al nom de Blasco de Garay, segons el Diccionari Enciclopèdic Salvat.
Bòbila, de la
Es un carrer de la zona industrial del Pont Reixat, amb entrada pel carrer del Conreu i sortida pel carrer del Foment.
El seu nom correspon a l’existència d’una bòbila o forn continu per coure rajoles, totxos i tota classe d’obra de ceràmica. Fundada per Laureà Hereter, fou propietat de Fomento de Obras y Construcciones S.A., que va explotar exhaustivament els terrals de la finca i la instal.lació industrial adquirida.
Bonaigua, font de la
Més que un carrer, cal considerar-ho com una agrupació de cases construïdes l’any 1960 al peu de la riera de Sant Just Desvern, que limita amb el parc municipal d’alzines, roures i plàtans. Fins fa poc hi havia una font anomenada de la Bonaigua, alimentada per la Ilera d’una mina d’aigua potable que donava nom al parc de referència. La propietat del mateix fou cedida per les germanes Modolell de can Ginestar, l’any 1932. Es va construir la font i es va urbanitzar el seu entorn. En l’actualitat els terrenys del Parc de la Font de la Bonaigua estan ocupats per l’institut de segon ensenyament i el Pavelló poliesportiu municipal Fernando Leuthard. La font es troba inutilitzada i soterrada en el curs de la riera.
Com a nota històrica popular, podríem dir que els nostres veïns, acabada la Festa Major de cada any, anaven el dia posterior a les festes -el dia de descans- a celebrar-ho a la font amb les restes de menjars de la diada.
En aquests terreny també existia una altra mina que alimentava d’aigua potable als safarejos públics al servei del veïnat. L’aigua servia també per al rec dels horts familiars, i donava nom a aquestes parcel.les com ara els Horts de Can Ginestar.
Bovedillas, de les
El seu nom ha desaparegut. Actualment és la continuació del carrer de Salvador Espriu. El seu nom castellanitzat és perquè en el terreny que ocupava el carrer hi havia existit una indústria dedicada a la fabricació de blocs o revoltons de ciment, que popularment i en el lèxic de la construcció s’anomenaven bovedillas.
Bonavista, de
Va des de la carretera Reial fins al carrer de Sant Josep. Es un dels principals, per no dir el principal carrer del centre. Es on està situat el Mercat, els més importants establiments comercials i gairebé la totalitat de les caixes i les entitats bancàries. La part que va des del carrer d’en Badó fins al carrer de la Creu, amb els carrers del Raval i de Baix, constituïa la principal agrupació de cases urbanes de final del segle XIX.
La seva continuació i finalment l’enllaç amb la carretera Reial va implicar tota una sèrie d’ actuacions i processos des de l’any 1866 fins a l’any 1920, que condicionaren l ‘ acabament amb el revolt que desemboca a la via estatal.
Pel seu sector nord i a partir del carrer d ‘en Badó van continuar les obres de prolongació del carrer, aterrant els cubs que hi havia a l ‘ antiga rectoria annexa al temple parroquial, i l’any 1930 va quedar obert en direcció a la muntanya. A part del Mercat, cal consignar que al carrer Bonavista núm. 30 hi va haver el primer cinema -mut, és clar- que es va dir Cine Jardí. L’edifici núm. 31, anomenat el Sanatori, registrat al Catàleg i pla especial de protecció i rehabilitació del patrimoni arquitectònic, fou durant un temps una clínica destinada a malats mentals.
Fotografia del carrer Bonavista abans de la modificació vial que ha canviat el seu aspecte urbà.
No tenim notícia de la seva denominació. Es de suposar que a l ‘ inici de la seva obertura, amb la construcció de les cases números 83 i 85 des de cal Sant -Joan Catasús- i de can Carbonell, i del promontori on estaven situades, es divisava una excel.lent bona vista.
Durant la Guerra Civil el carrer va dir-se de Durruti, pel dirigent anarquista i, després, durant el franquisme, avinguda de José Antonio Primo de Rivera, el protomàrtir falangista.
Actualment ha retornat al primitiu nom del carrer Bonavista.
Bruc, del
Va des del carrer de Sant Josep al carrer de Batista i Roca. Es un carrer de la urbanització La Miranda. El seu nom prové de la commemoració històrica dels combats que mantingueren els somatens catalans contra les tropes invasores franceses el mes de juny de 1808 en una collada prop del poble del Bruc, amb la victòria de les forces catalanes. La Ilegenda conta que l ‘ eco percussor del tímbal d’un minyó va fer suposar als francesos la presència d’un gran exèrcit contrari i d’aquesta manera va contribuir a la victòria.
Bullidor, del
Situat en una ampliació del polígon industrial del sud-oest, amb entrada per l’avinguda de la Riera.
El seu nom prové de l’existència d’uns sobreexidors de l’aigua de les mines que a través de la riera de Sant Just portaven -i encara porten- a diverses finques de Sant Feliu de Llobregat: la
Torreblanca, ca l’Erasme, can Nadal. El rebull de l’aigua en sortir a l’exterior de la mina, va donar lloc possiblement al nom popular de Bullidor.
Caçadors, dels
Situat a la urbanització de Bellsoleig, que fou projectada i executada entre els anys 1950-1960. Va des del carrer del Pont al carrer de les Oliveres.
El seu nom deu procedir, segurament, d’un camí freqüentat pels caçadors en dirigir-se a les veïnes muntanyes de la Coscollera, de la Penya del Moro i de les Torres, on existia un vedat molt utilitzat pel caçadors santjustencs.
Camp Roig, avinguda del
Va des de l’avinguda de la Indústria fins al carrer de Narcís Monturiol. És el nom d’una partida cadastral en la qual es va efectuar la construcció de l’actual cementiri municipal i per això tenia anteriorment el nom de camí del Cernentiri.
La insuficiència! del cementiri parroquial adjunt a l’església de Sant Just Desvern, va fer que el 3 de gener de 1862 1’Ajuntament, i els majors propietaris del terme acordessin la construcció d’un de nou al Camp de les ànimes o del CampRoig, nom recuperat. El terreny on fou edificat pertanyia al govern central per les lleis de desamortització dictades prop de la meitat del segle passat i fou cedit a I ‘Ajuntament. Era administrat civil-ment amb intervenció eclesiàstica.
En la dècada dels anys vuitanta s’ hi va edificar l’ actual
Grup Escolar Montseny, amb el professorat procedent de I ‘escola de l’Ateneu de Sant Just Desvern.
Campreciós, plaça de
Plaça en què conflueixen o parteixen els carrers d’ Anselm Clavé, el carrer d’en Badó, el passatge Sant Lluís i la plaça Verdaguer.
L’avinguda del Camp Roig, amb les parets del Cementeri municipal, confrontant amb 1’Esc01a Montseny, amb la presència dels escolars que hi assisteixen.
El seu primitiu nom de can Preciós convertit en Campreciós, provenia de la casa que molt bé es pot suposar que es la més antiga de Sant Just i del nom d’ una de les famílies importants del poble, segons indica mossèn Antonino Tenas, en les Notes històriques. Encara està en peu la casa pairal dels Preciós, amb façana al passatge Sant Lluís número l , cantonada amb la plaça Verdaguer.
La importància de la plaça la dóna l’existència en el passat de nombroses botigues, barberies, una cansaladeria, venda de llet, etc… i per ser el Iloc de partida i de tornada del servei de tartanes que comunicava Sant Just Desvern amb Barcelona, L’any 1916 fou inaugurat el servei d’ autobusos que feia el mateix servei amb la ciutat comtal, amb principi i final a la plaça Campreciós. Ressenyem part del text que acompanyava l ‘ horari datat el 1917, i que diu: “El viaje hay que hacerlo en automóvil, para Io cual se constituyó una compañia, con carácter popular, en la que interesan todas las clases populares de la población. Gracias a este servicio están en comunicación rápida con Barcelona, los pueblos de Sant Justo Desvern, Esplugas de Llobregat, y las barriadas de Coll-blanc y Sans, pues el auto sólo emplea en todo el trayecto unos 15 minutos.
El punto de parada de los automóbiles, está en la Plaza España, frente al esta-blecimiento denominado La Pansa’
El seu traçat tot just urbanitzat s ‘ inicia a la carretera de la Muntanya i acaba a les construccions edificades a l’entorn de la masia i és classificat com a carrer sense sortida. L’ any 1998 confrontant amb els terrenys
de I ‘ENHER l’Ajuntament de Sant Just hi ha instal.lat una deixalleria.
El nom de Biosca prové d’ una família que habità la masia durant molts anys i és citada en les Notes Històriques de Mossèn Antonino que recull que el 1659 ja tenia aquesta denominació.
Can Candeler, camí de
Es l ‘ antic camí que conduïa a la masia de can Candeler, actualment urbanitzada. La masia amb el seu pi centenari que I ‘envolta, és una casa molt antiga que ha passat per moltes visicituds i molts propietaris de diversos noms. Es l’any 1670 que hi ha constància que s’ anomenava casa d’en Gelabert, candeler d’ofici, que és el qui li ha donat el nom.
A partir de l’encreuament dels carrers de Bonavista i de Sant Josep, continua en direcció al carrer del Montblanc i en
l’ actualitat (1998), connecta amb la nova urbanització anomenada de Can Candeler, en terrenys que la propietaria de la masia, senyora Maria Juncadella va donar juntament amb altres finques a la Santa Seu, a la Diputació de Barcelona i a les llars Mundet. Els carrers traçats amb totes les instal.lacions i subministraments subterranis són l’ entremat de xalets i habitatges de protecció oficial que s’ hi estan construïnt.
Camí de can Candeler, que condueix a la masia i a la urbanització d’aquest nom, endinsant se en plena zona rural.
Can Padroseta, de
Surt del carrer de Sant Josep i acaba actualment a la finca de Can Ginestar. El nom de can Padroseta és el d’una antiga masia que existia en el lloc on s’hi van construir un grup de torres a començament dels anys seixanta. L’existència d’aquesta masia ve consignada en les Notes Històriques de Mossèn Antonino, on es recull que s’anomenà primerament de can Puig i Hereter d’en Puig, can Padroseta de l’Església i finalment can Padroseta, per diferenciarÄa de can Padrosa de la muntanya.
Can Padroseta, pas de
Pas o carreró que comunica el carrer de Bonavista amb el carrer de can Padroseta. Aquest pas és en realitat una antiga servitud entre la masia enderrocada i la finca de Can Ginestar, actualment propietat de l’Ajuntament.
Can Roldan, camí de
Camí que surt del carrer de I’ ll de Setembre i condueix a l’ ermita de la Salut, en el terme municipal de Sant Feliu de Llobregat. Aquesta finca no explotada pels seus propietaris, que resideixen fora del terme municipal, no ha tingut cap rellevància al nostre poble. El nom prové d’un antic amo de la masia.
Can Sagrera, passeig de
Passeig o carrer que s’inicia a la cruïlla amb el carrer de Miquel Reverter i acaba al carrer de Ramón y Cajal. Es una àmplia avinguda de nova urbanització i en la qual s’ha edificat un nou barri d’habitatges unifamiliars que es complementen amb les torres ja existents.
El nom d’aquest Vial prové del d’una masia que va tenir diverses denominacions -Mas Sacalm, Mas Palau, heretat de can Oliveras del Pla, per diferenciar-la de can Oliveras de la Muntanya fins a dir-se can Sagrera que han donat el nom al nou barri de les urbanitzacions actuals. La masia de can Sagrera fou reconstruïda per l’arquitecte municipal, senyor Coquillat, amb la façana restaurada amb escaients esgrafiats. Està inclosa al Catàleg patrimonial.
Annex a aquesta nova urbanització hi ha el Parc o Jardins de Pere Dot i Martínez, conreador de roses de fama, nascut a Sant Just Desvern l’any 1885, i posteriorment resident a Sant Feliu de Llobregat, encara que els terrenys on cultivava les roses els tenia en gran part en el sector de la barriada de can Sagrera.
Sant Just Desvern, primerament com a masovers i després com a propietaris, segons un document del mes de març de 1333, pel qual la Pia Almoina -institució de beneficiència del Bisbat de Barcelona-
fa establiment a favor de Berenguer de Solanes de tot aquell mas denominat Solanes. L’ actual propietari pretèn que la masia sigui coneguda pel seu nom: Mas Ristol.
Canigó, del
Carrer situat davant del Grup Escolar Municipal Canigó, que és el que li dóna nom al carrer amb la presència d ‘una important superficie per urbanitzar com a espai públic, encara que rudimentàriament, ja fa aquest servei. El carrer ontinua fins arribar al carrer Picalqués just en el límit amb Esplugues de Llobregat. En aquesta prolongació trobem el complex d ‘edificis escolars privats de la institució de La Miranda.
El Pirineu és un massís orogràfic, un cim del qual és el pic del Canigó de 2.785 metres. Dins del seu àmbit geogràfic trobem els monestirs de Sant Martí del Canigó i de Sant Miquel de Cuixà. Poema èpic de Jacint Verdaguer, sobre la llegenda de Gentil i la fada Flordeneu, situat en la reconquesta l’ any 900.
Nom que han adoptat els nous gegants de Sant Just.
El grup escolar del Canigó és el nom d’aquest carrer que limita amb una important superfície no urbanitzada, aprontada per a l’esbarjo i els jocs.
Cant dels ocells, del
Enllaça l’avinguda de Pau Casals amb el polígon industrial del sud-oest. És el títol de la cançó que el mestre Pau Casals va popularitzar en la seva interpretació al violoncel.
Carbonell, passatge
Josep Carbonell i Modolell, santjustenc, dóna nom al passatge sense sortida, amb entrada pel carrer de Bonavista, i que comunica amb un pas de vianants per l’ avinguda del doctor Ribalta. Josep Carbonell era l’ antic propietari de la finca rústica i masia de can Solanes i de la casa-masia coneguda amb el mateix nom, assenyalada amb el número 10 de la carretera Reial, ambdues incloses en el Catàleg de protecció del patrimoni. Alcalde de l’ Ajuntament de Sant Just del 1889 al 1904 i ll any 1923, i regidor en diverses ocasions.
Carles Mercader, de
Comença al carrer de Miquel Reverter i enllaça amb el carrer de Bonavista. Hi ha la casa pairal de Can Ginestar, masia enderrocada per donar lloc a l’actual edifici remodelat al principi del segle, amb estil modernista, per la família Modolell de Can Ginestar. Adquirida per l’ Ajuntament de Sant Just l’ any 1978 i en què hi ha instal.lada la sala d’ exposicions al celler, la Biblioteca, així com un servei de cafeteria, serveis administratius de l’ Ajuntament i els locals socials de diverses entitats culturals. Pel seu conjunt arbrat i ajardinat es conegut com el Parc de Can Ginestar.
El carrer porta per nom el d’una víctima de la Guerra Civil (1936-1939), Carles Mercader. Vivia en una casa próxima a la masia de can Solanes i exercia de funcionari -burot- que cobrava els drets d’entrada de certs articles a la ciutat de Barcelona. Militava al Requeté del Partit Carlista i aquesta fou la causa, és de suposar, de la seva mort en aquells anys tèrbols del principi de l’esclat revolucionari del juliol de 1936.
El seu nom figurava a la placa que recollia el noms dels “Caídos por Dios y por la Patria”, enclavada en l’església parrpquial de Sant Just i Sant Pastor.
Carles Mercader, passatge de
Té l’entrada pel carrer de Carles Mercader, però en l ‘ actualitat no té sortida. Abans se n’havia dit passatge Cardona, perquè aquest vial estava obert, inicialment, en terrenys de la família de Can Cardona.
Carrilet, del
Es un traçat curt que va des del carrer de la Tècnica al carrer del
Pont Reixat. Amb la seva designació s’ha volgut recordar
l’existència d’una via fèrria que anava des de les instal.lacions del ciment Sanson (actualment Walden-7), fins a l’estació de Cornellà, mitjançant uns vagons arrossegats per una locomotora amb motor de combustió interna. El seu traçat resseguia el curs del torrent del Pont Reixat.
Catalunya, de
Va des del carrer de Bonavista fins al carrer de Santa Teresa. Forma part de l’entramat urbà que amb I ‘obertura de la rambla de Sant Just, va promoure el major dels contribuents locals, Gaspar Modolell i Jané, i del qual formen part els carrers Major, de I ‘Electricitat, de I’ Ateneu i del Montserrat. Destinat especialment a habitatges residencials (torres) construïts i ocupats per membres de la burgesia barcelonesa, en plena expansió econòmica gràcies als ingressos que els va proporcionar la neutralitat espanyola en la guerra europea del 1914 al 1918. Aquest carrer porta el nom del nostre país.
Cervantes, de
Va des del carrer del Camp Roig fins al carrer Ramon y Cajal, que és on té entrada la zona esportiva dedicada especialment al futbol.
Miguel de Cervantes i Saavedra va néixer a Alcalà de Henares i va morir a Madrid (1547-1619). Cèlebre escriptor espanyol, autor entre altres obres novelesques i teatrals d’ El ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha. L’ interès per la vida i l ‘ obra de Cervantes ha esdevingut universal pel seu mèrit literari, sobretot, de la seva obra màxima, Don Quijote.
Circumval.lació. de la
Carrer de la zona industrial del Pont Reixat, en part no realitzat, que s’ intercala entre el termes municipals de Sant Just Desvern i Sant Joan Despí. La seva denominació és perquè la projectada via circumval.la el polígon industrial del Pont Reixat, un dels primers instal.lats al municipi.
Ciutat Diagonal, de la
Es la via d’ entrada al terme municipal de Sant Just
Desvern. Procedeix de la Ciutat Diagonal d’ Esplugues de Llobregat, traçat que se suposa que continua fa ruta de la romana Via Augusta.
Clos, del
S’inicia al carrer d’ Hereter per finalitzar, sense sortida, al carrer Ramon y Cajal. Es l’indret on inicialment existia un forn d’obra i més tard una bòbila de totxos per a la construcció. Es conserva la xemeneia en record d’ aquella fabricació industrial que es deia El Clos, nom de referència cadastral.
En aquest sector també es va iniciar la instal.lació d’ indústries a la part dreta de l’avinguda de la Indústria i una de les primeres fou Teixits Guarro.
Comerç, del
Va des de la carretera Reial fins al carrer del Treball, al polígon industrial del Pont Reixat i també anomenat del Foment. Com que existien els noms d’avinguda de la Indústria i del Treball, segurament va suggerir-se el del Comerç per Iligar-lo amb els anteriors.
Constitució, de la
Plaça, carrer i passatge que componen un conjunt de vials, situats en la nova urbanització, a l’ altra banda de l ‘ autopista A-2, dissenyada com a pla parcial de la Torreblanca, a cavall dels termes municipal de Sant Just Desvern i Sant Joan Despí.
El seu nom correspon a l’ aprovació, promulgació i referèndum de la Constitució de l’ Estat espanyol de l’ any 1977, que va clausurar el règim dictatorial del general Franco i va inaugurar un nou estat de dret.
Conreu, del
Situat en la zona industrial del Pont Reixat. Va des del carrer de la Circumval.lació fins al carrer del Treball. Es de suposar que aquest nom correspon a les terres de conreu que ocupaven tota la superfície de l’ actual zona industrial.
Creu, de la
Va des del carrer de Sant Ferran, en la confluència amb el terme municipal d’ Esplugues de Llobregat i el carrer del Nord, on està situat el grup de cases, la majoria de protecció social, que constitueix l’ anomenda barriada “els pisos” o barri Nord fins a la carretera Reial, a la zona de 1’111a Walden.
Aquest carrer té una intensa i llarga història que comença 1869. Encara queden restes de la seva existència, com també al timpà de la finestra principal de la façana actual hi ha esculpida la campana que dóna origen a l’escut del poble i que indica que va ser ser la primitiva Casa de la Vila de Sant Just Desvern.
Amb la construcció de la carretera Reial, durant el regnat de Carles III i I’ establiment d’ un Hostal Nou, va desaparèixer 1’Hosta1 Vel).
Amb edificacions de cases de planta baixa i pis, es va anar allargant el carrer de la Creu fins a enllaçar amb el carrer de Bonavista i més tard va continuar fins a la Rambla, avançant urbanísticament fins a arribar a la carretera Reial, que voreja un nou barri designat com Roquetes, o barri Sud, edificat en unes parcel.les de terreny agrícola.
Al solar que formava el carrer de la Creu amb el carrer de l ‘ Ateneu, s ‘ hi van construir dues aules destinades a nens i nenes que formaven part de les Escuelas Nacionales conjuntament amb els habitacles per als mestres que més tard han sofert di verses modificacions, entre elles, la instal.lació de I ‘estafeta de Correus.
Durant la Guerra Civil (1936-1939), aquest carrer fou dedicat a 1’ anarquista Ascaso.
de la família de les compostes. Les dàlies són emprades com a flor tallada i per a I ‘ornamentació del j ardí.
L ‘Hostal vell del carrer de la Creu encara conserva la seva configuració primitiva, amb la incrustació de la campana que significa el poble de Sant Just.
Daniel Cardona i Civit, passatge de
Va des de la plaça Verdaguer fins al carrer Carles Mercader.
L ‘estret passatge que porta el nom de Daniel Cardona, entre la casa de vila i la masia pairal de la família Cardona.
Daniel Cardona i Civit és un dels pocs santjustencs -nascuts o veïns- que donen nom a una via pública de la població.
Va nèixer a Barcelona el 1890 i va morir a Sant Just Desvern, a la seva casa pairal de can Cardona, l’any 1943. Va formar part de l ‘ Ajuntament que el cop d’estat del general Primo de Rivera va suprimir el setembre de 1923. Exiliat, de retorn al poble és nomenat alcaldable de I’ Ajuntament de Sant Just Desvern del 14 d’ abril de 1931. Reelegit l’any 1934, va tornar a exiliar-se amb motiu del fets d’octubre de 1934. Les eleccions de febrer de 1936 li fan recupe-
rar el càrrec que tenia fins a la renovació per les gestores municipals com a conseqüència de l’alçament militar del 18 de juliol de 1936. Exiliat novament a França participa en els moviments de resistència contra al franquisme. Fou un dels fundadors del Front Nacional de Catalunya.
La seva actuació com a nacionalista radical és la de tota una vida dedicada a la lluita per la Ilibertat de Catalunya. Va promoure el moviment separatista i el setmanari que porta el mateix nom Nosaltres SOIS! i va publicar diversos Ilibres entre ells Res de nou al Pirineu i La Batalla, amb el pseudònim Vibrant. La Gran Enciclopèdia Catalana, hi recull una semblança biogràfica a la pàg. 407.
Doctor Fleming, del
Va des del carrer de la Tudona fins a l’avinguda de la Indústria„ Alexander Fleming (Escòcia, 1881-Anglaterra, 1955) és el bacteriòleg escocès descobridor de la penicil.lina, que pot ésser considerat com un dels pioners en la recerca d’ antibiòtics i l ‘ iniciador de l’època d’ aquests medicaments que han tingut un paper decisiu en la immunització de la profilaxi de les malalties a causa de bacteris o virus.
Doctor Ribalta, avinguda del
Avinguda que va des de la carretera Reial fins a la plaça Maragall. Ajardinada, amb plàtans i pins. Té una instal.lació de jocs infantils i pot considerar-se com un parc. Aquesta avinguda està situada sobre el Ilit de l ‘ antic torrent de la Font Santa, que s ‘ iniciava al límit nord amb el municipi d’ Esplugues de Llobregat. La conducció d’aigües pluvials fou totalment recoberta després de construir-hi una claveguera general que enllaça amb la construïda mancomunadament pels ajuntaments de Sant Joan Despí, Esplugues de Llobregat i Cornellà. Iniciada al lloc que existia el pont d’en Mateu -soterrat-, per damunt de la qual passa la carretera Reial i que condueix les aigües al riu Llobregat.
L ‘ajardinament de I ‘avinguda del doctor Ribalta cobreix la riera i el límit que separa els termes municipals de Sant Just i Esplugues.
El doctor Antoni Ribalta i Vilaplana va néixer a Camarasa (La Noguera) l’any 1887 i va morir a Sant Just Desvern l’ any 1959. Llicenciat en Farmàcia i Medicina per Ia Universitat de Barcelona. Va exercir com a farmacèutic i metge a Ia població costanera del Maresme, el Masnou, on va casar-se amb Josefa. Cruixent i Verdaguer. Va prendre possessió com a metge i inspector municipal de sanitat l’any 1917. Quan va instal.lar-se al poble visitava en el seu domicili particular al passatge Petit. Després va traslladar-se al carrer Bonavista número 37, actual, on es va jubilar i on va residir durant molts anys fins a Ia seva mort. També va exercir en Ia veïna localitat d’Esplugues de Llobregat, per Ia qual cosa va utilitzar primer una tartana amb el seu cavall i finalment feia les visites domiciliàries amb un miniautomòbil, com era costum en aquella època.
Va deixar un bon record com a persona i professional, com ho demostra que en Ia celebració de I ‘anual Festa de Ia Vellesa de l’any 1959, mesos abans de Ia seva defunció, l ‘ Ajuntament de Sant Just Desvern li va atorgar Ia medalla de plata al mèrit pels quaranta-dos anys de serveis mèdics ininterromputs als veïns del poble.
La placeta d’Enric Mo rera, racó i monument dedicat a Ia memòria del músic i compositor el nom del qual porta I ‘Orfeó Enric Mo rera de I ‘Ateneu.
Dolors Modolell, de
Va des del carrer de can Freixes fins al carrer de l ‘ Església.
Dolors Modolell i Gutiérrez és el nom de Ia filla de Joan Bta.
Modolell i Jané i de Dolors Gutiérrez, propietaris de Ia finca de can Freixes i promotors -en diverses fases- de Ia urbanització del mateix nom. L’ any 1931 aquest carrer va denominar-se del doctor Rizal, líder de Ia independència de Filipinas, que fou afusellat.
Dos de maig, del
Carrer situat a Ia urbanització La Miranda, amb entrada pel carrer de Ia Creu del Padró i que finalitza a Ia plaça d’ Ismael Sahun. Comunica amb el carrer Lurdes per unes escales. Es un dels carrers anomenats cul-de-sac. La seva denominació correspon al motí popular del 2 de maig de 1808, contra les tropes franceses a Madrid,
i a la guspira que va encendre la guerra contra les tropes napoleòniques. Amb el poble madrileny en foren protagonistes Daoiz i Velarde.
Duran i Jordà, de
Carrer en homenatge al metge barceloní Frederic Duran i Jordà (Barcelona 1906-Manchester 1957). Va des del carrer de Monturiol fins al carrer de la Cierva.
Durant la Guerra Civil (1936-1939) va organitzar els serveis de tranfusió de sang de l’exèrcit republicà. El 1939 es va exiliar i es va establir a Anglaterra, on assessorava els serveis de transfusió de sang del bàndol aliat. Fou membre de l’ Institut d’ Estudis Catalans, del qual va obtenir el premi Prat de la Riba l’any 1947
Electricitat, de l’
Carrer amb entrada per la rambla de Sant Just i que acaba a l’ avinguda del Doctor Ribalta, al límit amb el terme municipal d’ Esplugues de Llobregat.
El seu nom prové de la instal.lació l’any 1917 d’ un edifici destinat a central distribuïdora d’electricitat, encara que mai va entrar en ús, segurament per les pressions que van fer els propietaris que havien iniciat la urbanització de la zona. Actualment I ‘esmentat edifici assenyalat amb el número 32 i els jardins que I ‘envolten han estat afectats com a zona d’ equipaments.
Enric Morera, d’
Comença al carrer de Santa Teresa, travessa el carrer Sagrat Cor i desemboca a la plaça que també du el nom d’ Enric Morera.
Enric Morera, plaça d’
El nom d’ aquesta plaça, situada a la barriada del Sagrat Cor i encerclada d’ edificacions, fou un homenatge a la figura del mestre Enric Morera i Viura, per iniciativa de 1’0rfeó Enric Morera de I ‘Ateneu de Sant Just Desvern juntament ambl’erecció d’ una pedra obra de l’ escultor Rafael Solanich i Balius i de la instal.lació d’ una placa commemorativa al centre de la plaça.
Enric Morera i Viure va néixer a Barcelona el 1865 i va morir a la mateixa ciutat l’any 1942. La producció de Morera comprèn més de 800 obres: operes, música escènica, obres simfòniques, corals, sardanes… de les quals destaquen les sardanes corals Les fulles seques, La Sardana de les Monges i I ‘Empordà.
Escales, de les
Escales o camí que, partint de la riera de Sant Just -davant el Poliesportiu- ascendeix i condueix a la urbanització de la Plana Padrosa.
Església, de l’
Carrer que en el seu primer tram parteix de la plaça de Jacint Verdaguer, i mitjançant les escales encerclades pels horts parroquials, condueix alcarrer de Bonavista. Passat aquestcarrer es dirigeix al de Dolors Modolell, en un nou traçat.
Després d’haver desaparegut unes casetes on actualment hi ha una edificació amb els números 4 i 5 del carrer de l ‘ Església, el catàleg de protecció del patrimoni hi ha inclòs la masia denominada de can Madorollet, número 7. L’ any 1709 ja figura que aquesta casa era d’ un tal Jaume Modolell, nom que va anar-se transformant fins a convertir-se en l ‘ actual.
Església, plaça de I ‘
Plaça a la qual donen la façana del temple parroquial i la rectoria. La menció de la primitiva església parroquial es troba en un document de l’any 987, segons indica mossèn Antonino Tenas, en les seves Notes Històriques. Aquest ha estat el document que ha justificat la celebració dels mil anys d’història de Sant Just Desvern, l’any 1987. El primer document que parla dels sants Just i Pastor com a titulars de la nostra parròquia és de l ‘ any 1438. Diverses citacions indiquen l’existència de l ‘ actual temple durant el segle XII, que tenia pràcticament I ‘estructura actual, amb la diferència de l ‘ antic baptisteri, anteriorment dedicat a cups o premses per al vi i l ‘ oli que la rectoria cobrava en concepte de delmes. També en la part lateral que dóna al carrer de Carles Mercader hi havia el cementiri parroquial que al final de segle passat fou traslladat a l’ actual recinte funerari municipal.
El temple i la rectoria foren destruïts pels successos revolucionaris de juliol de 1936 i reconstruïts posteriorment. L’església parroquial fou consagrada el 14 de maig de 1944.
Espigolera, de l’
Carrer situat a l ‘ ampliació del polígon industrial del sud-oest, al marge dret de I’avinguda de la Riera i que va des del carrer del Bullidor fins a la prolongació del carrer de León. Es el nom cadastral d’ una finca de la masia de can Roldan.
Esports, dels
Va des de l’ avinguda de la Indústria fins al carrer de Cervantes. El camp d’esports està situat a l’illa que configuren els carrers de Cervantes, de Ramon y Cajal i del Camp Roig. Es va construir en terrenys adquirits per l’ Ajuntament de Sant Just Desvern l’any 1952, es va dedicar especialment a l’esport del futbol, amb la segregació d’ una part destinada al Grup Escolar Montseny. Ha sofert diverses modificacions fins a arribar a I ‘actualitat que compta amb dos camps, una tribuna i serveis complementaris. S’hi han format diversos clubs i han promocionat la joventut esportiva santjustenca.
Estalvi, de l’
Carrer situat a la part esquerra de la carretera Reial, que comunica la mateixa amb el polígon Sant Joan Despí-Sant Just Desvern, i que enllaça amb I ‘avinguda dels Països Catalans.
El seu nom deriva del fet que la primera caixa d’estalvis que va instal.lar-se a Sant Just Desvern fou la Caixa d’ Estalvis Provincial de la Diputació de Barcelona (actualment Caixa de Catalunya), que va construir I’ edifici situat al xamfrà del mencionat carrer amb la carretera Reial. Quan l’esmentada entitat de crèdit es va traslladar al carrer Bonavista número 62, va cedir la propietat de I ‘edifici a la Creu Roja espanyola. En l ‘ actualitat s ‘ hi han instal.lat diversos ser veis municipals.
Com a referència històrica direm que les cases que van ser enderrocades per I ‘obertura del carrer foren afectades per les bombes que van caure el 8 d’ octubre de 1938, sense que hi hagués, afortunadament, víctimes mortals, però sí alguns ferits a conseqüència de l ‘ impacte dels projectils aeris.
Les escales del carrer de 1’Esg1ésia, amb una mostra de les cases i masies del seu entorn i el primitiu nucli urbà de la
població.
Estruch, passatge
Carrer o pas que comunica la plaça de Campreciós amb l’ aparcament subterrani de les cases números 105 i 107 del carrer de Bonavista i amb les eixides de les cases del xamfrà.
Josep Estruch era el propietari d’ un grup de cases de planta baixa i pis. Va construir el passatge per comunicar-se amb la finca de I’ interior.
Estudis Vells, plaça dels
Situada en la confluència dels carrer de Carles Mercader i el carrer de Mossèn Antonino Tenas. S ‘anomena així perquè s’hi vainstal.lar l’escola pública, composta d’ una aula de nois i una de noies. Els locals eren arrendats per l’Ajuntament de Sant Just Desvern i ocupaven I ‘edifici actualment senyalat amb el número l .
El paratge que ocupava I ‘escola era conegut com “detrás de la Iglesia ” i que quan es van construir les noves escoles del carrer de la Creu xamfrà amb el carrer Sant Sebastià -ara Ateneu- la plaça va prendre el nom popular dels Estudis Vells.
Frederic Mompou, de
Carrer que sortint de l’enllaç de la carretera Reial amb l ‘ autopista A-2, anomenat avinguda del Baix Llobregat, comunica amb el carrer de Sant Martí de I ‘Erm. En l ‘ actualitat s ‘ hi ubica un complex urbanístic d’ hotels i oficines comercials. S’ha demanat que s ‘ identifiqués I ‘illa formada pels carrers Mompou i Constitució com Sant Just. Porta de la Diagonal.
L ‘hotel Sant Just, del carrer de Frederic Monpou i les cons truccions dedicades a oficines formen la zona comercial denominada Sant Just-Porta de la Diagonal.
Frederic Mompou i Decausse (1883-1987). Va néixer i morir a Barcelona. Fou un músic català de gran renom amb composicions al marge d’escoles i de tècnique i, alhora, un intèrpret excepcional en la seva obra pianística.
Foment, del
Va des de la carretera Reial fins al terme de Sant Joan Despí. Està situat a la zona industrial del Pont Reixat.
El nom de Foment és la reducció del Fomento de Obras y Construcciones SA, que era l’entitat propietària de la bòbila de coure Obra per a la construcció de forma mecànica, la principal indústria del sector, i que popularment va merèixer el nom de Foment.
Fondalada, de la
Carrer que, sortint del carrer de la Plana acaba en un racò ajardinat i que és una prolongació del mateix sobre el torrent de la riera de Sant Just Desvern o Pahissa. El seu nom prové del fet que el seu acabament desembocava sobre un fons o fondalada que conduïa a la riera.
Font, de o d’en
Va des de la plaça del Parador fins al carrer de les Bovedilles, actualment de Salvador Espriu. Sembla que el seu nom prové d’ algun antic propietari de la masia situada en aquest carrer i que havia de respondre al nom de Font. No en tenim cap altra notícia i rebutgem qualsevol referència a una font d’aigua, perquè no tenim coneixement de la seva existència.
Forja, de la
Carrer de la urbanització del polígon Sant Joan Despí-Sant Just Desvern amb entrada per la carretera Reial i sense sortida. Es creu que la seva denominació fou per l’existència d’un taller de forja propietat d’Antoni Trullén, que va regalar l’actual creu de ferro forjat existent al carrer de la Creu del Pedró.
Freixes, de o de can
Surt del carrer de Bonavista i acaba al carrer de la Creu del Pedró. Creiem que s’hauria d’anomenar de can Freixes perquè aquest és el nom de la masia a l’entorn de la qual es va promocionar la urbanització del sector per part del seu propietari, Joan Bta. Modolell i Jané.
A mitjan segle XVII ja es té coneixement d’aquesta masia, amb l’aparició dels noms de Gabriel i Josep Freixes, que és el nom que va acabar prenent la masia i la finca. Està inscrita al registre del Catàleg de protecció urbanística.
Garrofers, dels
Carrer encara no urbanitzat que condueix a unes casetes edificades per la família Castells. Es un carní que transcorre per antics garrofers que després de les intenses gelades de l’any 1952
fer un arc i vorejar el terme municipal d’ Esplugues de Llobregat.
Aquesta avinguda està situada a l ‘ anomenat polígon de Sant Joan Despí-Sant Just Desvern, que fou creat per l ‘ Instituto Nacional de la Vivienda sobre superficie de cultiu. Les inundacions del Vallès de l ‘ agost de 1962 van precipitar la planificació d’a-quest polígon per als damnificats per la inundació. El seu primer plantejamenet comptava amb més de 16.000 pisos i gràcies a la pressió popular i a I t actuació dels ajuntaments afectats es va aconseguir reduir I ‘edificabilitat a 5.000 habitacles.
Detall de I ‘avinguda de la Generalitat amb els pisos edificats per al veïnat de la barriada de les Basses de Sant Pere.
S’ hi han construït habitatges en altura, així com edificis comercials i hotels. Provisionalment s ‘ hi han instal.lat la Univesitat Politècnica del Baix Baix Llobregat i I ‘Escola de formació Antoni Algueró de la Fundació d’ Indústries Gràfiques. El conjunt d’edificisha pres el nom de les Basses de Sant Pere, nom cadastral dels terrenys que ocupen.
El nom d’avinguda de la Generalitat de Catalunya fou designat l’any 1979, després de l ‘ aprovació de I ‘estatut autonòmic.
Gessamí, del
Es troba a la urbanització de la Plana Padrosa.Va des del carrer de la Ginesta fins al carrer del Roser.
En botànica, Jasminum Officinale de la família de les oleàcies. Es una planta enfiladissa. El gessamí groc prové de Pèrsia, el blau, del sud de l’ Africa, el gessamí escarlata de I’ Amèrica del Nord i el de fulles blanques i vermelloses, de Xile.
Ginesta, de Ia
Situat a Ia Plana Padrosa. Entre el carrer del Gessamí i el carrer del Roser. Botànicament Spartium junceum, de Ia família de les papilionàcies. Creix en els Ilocs assolellats de Ia terra baixa mediterrània. Les ginesteres són molt presents en el nostre terme municipal i Ia ginesta és considerada Ia flor nacional de
Catalunya.
Gira-sol, del
Camí que condueix del carrer 1 1 de Setembre al carrer de les Dàlies, a Ia urbanització de Ia Plana Padrosa. En botànica, Helianthus anuus. Planta arbàcia anual que procedeix de Mèxic i les Ilavors de Ia qual produeixen un oli de cuina excel.lent. Són comestibles.
Girona, de
Situat a Ia urbanització La Miranda. Surt del carrer de Montblanc i enllaça amb Ia nova urbanització de Can Candeler.
Ciutat de Ia comarca del Gironés, a Ia qual dóna nom i n’ és Ia capital. EI municipi està encaixat en l’únic pas que les formacions muntanyoses de les Guilleries i les Gavarres deixen entre les comarques de Ia Selva i I ‘Empordà. A part del
seu valorarqueològic, és recordada pels setges que va patir, de manera especial durant Ia Guerra del francès (1808-1814).
Hereter, d’
Comença a Ia carretera Reial i, inicialment, arribava fins al carrer de Ia Creu i formava part de Ia urbanització que tenia com a vèrtex Ia plaça del Sagrat Cor. Posteriorment, ha sofert una sèrie de prolongacions. Travessa l’avinguda de Ia Indústria, comunica amb Ia barriada de can Sagrera i finalitza al carrer Narcís de Monturiol, al polígon del sud-oest.
El carrer Hereter comunica Ia barriada del Sagrat Cor amb Ia zona industrial del sud-oest.
Laureà Hereter i Fonoll, el doctor Ermengol Arruga i Gaspar Modolell
amb la zona industrial del sud-oest. Situada on hi havia les instal.lacions de la fàbrica de ciment Sanson, la bòbila Domenech i la fàbrica de teixits Guarro, molt més tard.
L’ amplia i moderna urbanització d’ aquesta important via pública que s ‘inicia al carrer de Miquel Reverter amb habitatges horizontals continua amb edificis industrials, confrontant amb edificis públics -guarderia, Centre d’ Assistència Primària, Casal de Joves- fins a encaixar amb el complex urbanístic de l ‘ Illa Walden.
De les seves contruccions i les zones ajardinades, destaca I ‘edifici Walden-7, projecte de Ricardo Bofill que manté l’alçada de la xemeneia remodelada de la Fabrica Sanson.
La història d’ aquesta avinguda o carrer comença quan era el camí per anar al cementiri i a l’escorxador, edifici que va enderrocar-se, per construir-hi pisos, i can Geroni, també derruït, casa on hi havia viscut la família del que fou alcalde de Barcelona, Francesc de P. Rius i Taulet, durant I ‘Exposició Internacional de 1888, com ho demostra l’existència d’ una tomba al cementiri municipal que portava la incripció de Rius.
El nom del primitiu carrer era de Laureà Miró i Trapat, polític republicà que va morir I’any 1916, quan era diputat a les Corts pel districte de Sant Feliu de Llobregat. Gairebé tots els ajuntaments del Baix Llobregat tenien -o tenen- un carrer dedicat a la seva memòria.
Panoràmica de I’avinguda de la Indústria, al fons I ‘edifici Walden-7, la xemeneia i el principi del parc Salvador Espriu.
Isaac Peral, d’
Situat al polígon industrial del sud-oest. Va des del carrer de Blasco de Garay fins al carrer de Juan Ramón Jiménez.
Es una zona important on radiquen nombroses indústries. El polígon fou creat amb la presentació d’ un pla parcial signat pels arquitectes Giralt i Alemany. Delimitat per l’ avinguda de la Indústria, per la carretera Reial i per l’ avinguda de la Riera fins a la prolongació del carrer d’Hereter.
Isaac Peral (1851-1895) va néixer a Cartagena i va morir a Berlín. Marí espanyol, el nom del qual va unit a la invenció del submarí, botat l’any 1888, amb posterioritat a la prova que Narcís Monturiol va efectuar l’any 1869.
Ismael Sahun, plaça d’
Aquesta placeta està situada al final del carrer del Dos de Maig. Es el nom del primer president de l’associació de propietaris de La Miranda.
Jacinto Benavente, de
Va des de l’avinguda de la Indústria fins a l’ avinguda de can Saarera.
Jacinto Benavente (1866-1954) va néixer i morir a Madrid. Dramaturg. Ha estat la gran figura del teatre espanyol des del principi de segle fins als anys cinquanta. Va obtenir el premi Nobel de literatura l’any 1922. La comèdia Los intereses creados és una de les seves obres més representada.
Jacint Verdaguer, plaça de
Plaça on hi ha l’edifici de l’ Ajuntament de Sant Just Desvern i en què conflueixen les escales del temple parroquial, el passatge Daniel Cardona, el carrer i la plaça del Campreciós, el carrer de la Mare de Déu dels Dolors i el carrer de l’ Església.
L’ antiga i reduïda plaça es va anomenar primitivament de la Casa de la Vila i posteriorment plaga de la Constitució. Els terrenys que actualment ocupa formaven part dels horts de la veïna
El nom de Jacint Verdaguer fou proposat l’any 1923 per l ‘ Associació Protectora de l’ensenyança catalana, que va pagar la placa de ceràmica que fins a I’any 1939 va presidir la plaça.
Jacint Verdaguer i Valldaura (1845-1902), sacerdot i poeta. Es una de les primeres figures de la Renaixença. La seva producció poètica és molt extensa, de la qual cal remarcar els poemes èpics Atlàntida i Canigó, que estan tradüits a bona part de les llengües cultes.
Un racó de la plaça de Jacint Verdaguer, amb el popular ‘rentapeus”, amb la munió d’infants que diàriament s ‘esplaien amb els seus jocs.
En I’ Oda de Barcelona diu: “Aquelles verdes ribes que el sol daura, Sant Just Desvern que ombreguen els tarongers i pins, de Valldoreig, los boscos d’Hebron i Valldoreig, teixessesen la futura corona de jardins’
Jardí, del
Va des de la plaça de Monfalcone fins al carrer de les Oliveres, de la urbanització de Bellsoleig. Es un nom que ha de
tenir correpondència amb altres denominacions agrícoles i vegetals que abunden en les dues urbanitzacions de la Plana Padrosa i Bellsoleig.
La Gran Enciclopèdia Catalana defineix el jardí com un espai de terreny delimitat i ordenat amb vegetals i plantes, que hom destina a esbarjo dels estandants d’ un habitatge (jardí privat) o
cie escavada per a les terres destinades al funcionament d’una bòbila dedicada a la fabricació d’obra per a la construcció. Posteriorment fou el magatzem de Malaret Constructora S.A. que va vendre la finca a l ‘ Ajuntament i que és qui va proposar el nom de Joan Maragall, en homenatge al poeta que ja havia tingut un carrer amb el seu nom, l’actual carrer de Carles Mercader.
Remodelada durant els anys vuitanta amb la columnata que la circunda, dóna començament a l’a-vinguda del doctor Ribalta i és el 110c de celebracions públiques i festives, com ho ha estat la FIRA-DESVERN, També en els mòduls superiors recull una sèrie d’activitats culturals i lúdiques dels santjustencs i santjustenques.
Joan Maragall i Gorina (1860-1911) va néixer i morir a Barcelona. Membre i fundador de I ‘Institut d’Estudis Catalans i president de l’Ateneu Barcelonès. Va col.laborar a les publicacions periòdiques La Renaixença, l’Avenç i La Veti de Catalunya. De la seva obra poètica cal destacar l ‘ Oda Nova a Barcelona i el famós, Cant Espiritual.
Joan Maragall, passatge Comunica el carrer del Nord amb el carrer i la plaça Joan Maragall. Cobreix el Iímit dels termes municipals de Sant JustDesvern i d’Esplugues de Llobregat. En el terme d’Espluguesara hi ha uns habitatges construïts en el 110c que ocupava l’antiga fàbrica de cuines Benavent.
La plaça de Joan Maragall, vista des de la pèrgola que la circumda i que dóna un aspecte diferent i singular a aquest 110c públic.
Josep Anselm Clavé, de
Va des de Ia plaça de Campreciós fins a Ia plaça del Parador.
L’ origen del nom d’ aquest carrer el trobem en les Notes Històriques de mossèn Antonino Tenas que assenyala que I’ any 1 847 es parla d ‘un carrer Nou. Més tard, l’any 1852, es denomina de Ia Sala i el 1875 ja és el carrer de Ia Sala d’en
Gelabert. I és que el propietari del mas Lluhí de nom Gelabert fou el constructor de Ia sala i dels habitatges que iniciaren les construccions en aquest carrer tot just obert. La sala que Ia gent del poble anomenava “el casino” era -i és- un edifici que tenia als seus baixos un cafè i en un pis superior una sala destinada especialment a Ia celebració de balls, actualment utilitzats com estatge particular, en desaparèixer el cafè, ara farà uns quants anys. Durant Ia construcció del nou edifici de l ‘ Ajuntament, s ‘ hi van instal.lar els serveis administratius municipals. Com a testimoni i prova d’això és Ia campana de pedra artificial que existeix a I’ entrada de Ia sala.
Les primeres cases que van edificar-se al carrer de Josep A. Clave; abans de Ia Sala- són una mostra actual de supervivència urbana.
Josep Anselm Clavé i Camps va néixer a Barcelona I’any 1824 on va morir el 1894. Músic, poeta i polític. Fundador de les agrupacions corals que reunien Ia classe obrera amb I ‘objectiu d’elevar Ia seva cultura mitjançant Ia música i el cant. Organitzats en federacions van constituir els Cors de Clavé. Per l’existència del cor claverià santjustenc Lo Pom de Flors, domiciliat al Casino del carrer de Ia Sala i per tenir constància que un fill del mestre Clavé fou director d’aquesta entitat, I’ actual i centenari cor Lo Pom de Flors radicat ara a l ‘ Ateneu de Sant Just, va aconseguir que aquest carrer es denominés de Josep Anselm Clavé, com hoacredita Ia placa que hi ha col.locada al seu inici.
Davant I ‘edificació de Ia Sala del Casino hi ha I ‘anomenat Jardí de les monges, tros de parc urbanitzat i ajardinat, cedit de Ia propietat de les Monges, comunitat destinada a Ia protecció dels ancians. L’entrada a les seves instal.lacions és pel passatge Montseny.
Josep Modolell, de
Carrer que va des del carrer de Bonavista fins al carrer de Dolors Modolell. Forma part de la urbanització de can Freixes.
Josep Modolell i Gutièrrez és el nom del fill del matrimoni de Joan Bta. Modolell amb Dolors Gutierrez, propietària de la masia de can Freixes i que van donar el nom dels seus fills Dolors i Josep als dos primers carrers que van obrir en terrenys de la seva propietat. Enllacen amb el carrer de Bonavista i acaben a l’entrada de la masía. Durant la República va anomenar-se carrer de Perpinyà, en record de I’acollida que aquesta ciutat de la Catalunya Nord va donar als exiliats catalans durant la dictadura de Primo de Rivera.
Josep Padrosa, de
Va des de l’avinguda de la Indústria fins al carrer de Miquel Reverter.
Josep Padrosa i Batista és el nom del jardiner que tenia el seu domicili i els terrenys de cultiu en aquest sector i que va aconseguir una certa popularitat amb la creació de noves espècies de roses.
La més famosa fou la que va donar nom un célebre locutor de Ràdio Barcelona que era conegut com a Toresky. Durant l’època republicana, aquest carrer va rebre el nom de Martí i Julià. El doctor Domènech Martí i Julià va destacar com a nacionalista radical i fou fundador de la Unió Catalanista.
Juan de la Cierva, de
Carrer de la zona industrial del sud-oest, que va des del carrer de Blasco de Garay fins al carrer Juan Ramón Jiménez. Juan de la Cierva (1895-1936) va néixer a Múrcia i morí a Anglaterra. Enginyer i inventor espanyol, és l’ inventor de l’ autogir, que s’enlaira i aterra verticalment sense necessitat de les pistes pròpies de l ‘ aviació.
Juan Ramón Jiménez, de
Situat a la zona industrial del sud-oest. Va des del carrer de Narcís Monturiol fins al carrer Juan de la Cierva.
Juan Ramón Jiménez va néixer al poble de Moguer (Huelva) l’any 1881 i va morir a Puerto Rico el 1958. Poeta líric andalús. Des del final de la Guerra Civil va viure exiliat i fou premi Nobel de literatura l’any 1956. La seva obra més coneguda és el poema Platero y yo.
Aquesta part del carrer Major demostra la implantació d’aquest vial que va ser el més ample i important de l’eixample de Sant Just Desvern.
Lurdes, de
Va des del començament del carrer de la Creu fins al terme d’ Esplugues de Llobregat, on enllaça amb l ‘ anomenada Via Augusta.
El carrer de Lurdes és un carrer que s’ inicia al terme d’ Esplugues i té continuació en el nostre terme municipal, obert sobre la mateixa línia que separa els dos municipis.
Nom de la ciutat de la Gascunya, en francès ciutat de Lourdes, departament dels Alts Pirineus, on Bernadeta Soubirous va afirmar, l’any 1858, que se li havia aparegut la Mare de Déu, en una cova.
Castellanitzada Lurdes i amb el nom català Nostra Senyora de Lorda.
L’ autoritat eclesiàstica va fixar l’any 1907 el dia 11 de febrer la celebració de la festa de la Mare de Déu de Lorda per a tota l’església catòlica.
Llobregat, passatge del
Passatge amb entrada per la carretera Reial i que dóna als terrenys per remodelar situats al darerre de les finques de la mateixa Carretera i que limita amb la urbanització del polígon Sant Joan Despí-Sant Just Desvern. Carreró destinat a desaparèixer.
Es el nom del riu llobregat, que neix a Castellar de N’ Hug (eh Berguedà) i que durant el seu curs va regant les comarques del Berguedà, del Bages i, finalment, la del Baix Llobregat. El riu va donar vida al procés d’ industrialització de Catalunya, especialment del febril, al començament del segle XIX. Principal proveïdor de les aigües potables d’ aquestes comarques i d’ una manera important de la ciutat de Barcelona. En l’època romana se’ I va anomenar Rubricatus.
Muís Companys, avinguda de
Aquesta avinguda s ‘inicia a la carretera Reial, quan descendeix cap a Sant Feliu de Llobregat i s ‘endinsa amb el mateix nom al terme municipal de Sant Joan Despí. Forma part de la urbanització de la Torreblanca.
Lluís Companys i Jover (El Terrós, l’Urgell, 1883-Barcelona,
1940). Fou el segon president de la Generalitat restaurada de l’any 1931. A l’acabament de la Guerra Civil (1936-1939), després de la derrota de les tropes republicanes i del triomf del franquisme, va exiliar-se a l’estat francès, on fou detingut i traslladat a Espanya i finalment a Barcelona on, després d’un consell de guerra sumarísSim, fou condemnat a mort i afusellat. Aquest és el motiu principal d’honorar-lo donant el seu nom a una avinguda.
Major
Va des del carrer del Nord -al límit amb el poble veí d’Esplugues- fins a la carretera Reial, on desemboca. El seu nom és perquè constituïa el carrer més ample del poble que podíem considerar l’eixample de Sant Just Desvern, amb l’obertura de la Rambla i la urbanització dels carrers de Catalunya, de l’Electricitat, del Montserrat i del mateix carrer Major, en la primera fase iniciada l’any 1913, amb allargaments Vials posteriors des de la Rambla fins a la carretera i des del carrer de Bonavista fins al carrer del Nord. En el xamfrà que fa el carrer Major amb el carrer de l ‘ Ateneu encara podem contemplar dues torres amb l’enlairada miranda, de les que van construir-se per a la burgesia enriquida amb la neutralitat d’Espanya en la primera Guerra Mundial (1914-1918).
Major, passatge
Té l’entrada pel carrer Major, antigament se’ n deia passatge Sitges. Aquest és el nom de la urbanització que configura aquesta via, amb xalets laterals i al fons un edifici en altura, on hi havia el Casino del senyors, que era una societat que agrupava els estiuejants barcelonins -gent de classe mitjana- que vivien en torres o xalets de la seva propietat. Citarem per exemple les famílies Bono, Asmarats, Rodés, Coquillat i Pepe Modolell, entre altres.
Marquès de Monistrol, del
Va des del carrer de Bonavista fins a la plaça del Parador. Aquest carrer fou definitivament urbanitzat l’any 1913 i ràpidament s’hi van construir una sèrie de residències i torres, algunes registrades al catàleg de protecció patrimonial (casa de Pruna, casa Espiell).
El nom del carrer correpon al títol nobiliari de la família Escrivà de Romaní, propietaris de la finca de la Torreblanca i de la societat Aguas Potables de Sant Justo Desvern, que va efectuar una important millora en el servei d’aigua potable al poble. L’aigua provenia de les mines que sortien de la falda de la muntanya de Sant Pere Màrtir i que no solament cobrien les necessitats locals, sinó, que, fins i tot, servien d’aigua potable a alguns sectors de les poblacions veïnes de Sant Feliu de Llobregat i Esplugues de Llobregat. L’any 1943, la Sociedad General de Aguas de Barcelona va ferse càrrec del subministrament d’ aigua de Sant Just i va desparèixer l’antiga concessionària.
Durant la República el carrer es va dir de Bac de Roda, que era el sobrenom del guerriller Francesc Macià i Ambert que va lluitar contra les tropes de Felipe V i que fou executat a Vic el 1713.
Mas Padrosa, del
Va des de la plaça de Monfalcone, de la urbanització de Bellsoleig, fins al carrer de les Oliveres en les proximitats de les terres i de la masia de can Padrosa, que és una de les cases més antigues del nostre poble, amb cites i noms diferents des de l’any 1117 fins a l’any 1509, quan es troba la primera acta baptismal amb aquest nom.
La família Padrosa i, especialment, l’hereu Pere Padrosa i Juncà foren els promotors de les urbanitzacions de la Plana Padrosa i de Bellsoleig. Pere Padrosa va tenir diversos càrrecs representatius en l’Administració municipal i fou el primer alcalde gestor de l’Ajuntament franquista després de l’ocupació del poble per les tropes nacionals el 25 de gener de 1939.
Mèlic, passatge de
Surt del carrer I l de Setembre i condueix a la masia de can Mèlic, reconvertida en habitatges i en un saló de ball i espectacles, que va patir un espectacular incendi. També dóna nom a la piscina i a les instal.lacions esportives del Can Mèlich Club.
El primer nom que va tenir aquesta casa és el de can Riera, que va conservar fins al 1704- quan es va canviar pel de can Mèlic, mantingut fins ara, per bé que des de l’any 1836 el nom dels amos d’aquesta casa sigui el de Gelebert.
Menéndez Pidal, de
Va des de l’avinguda de la Indústria fins al passeig de can Sagrera, dins el polígon industrial del Pont Reixat.
de Freixes fins al carrer del Raval en el seu encreuament amb el carrer de la Creu. Obert durant els anys setanta quan es va fer la primera ampliació del Mercat municipal, que hi té sortida i la façana del qual dóna al nou carrer.
Els anys vuitanta es va fer una ampliació en dues superficies superposades dedicades a botigues i establiments d’alimentació amb serveis exteriors. Foren enderrocades unes cases que impedien l’accés als carrers del Raval i de la Creu. A la part esquerra es va construir un pàrquing i un magatzem al servei del veïnat. En l’obertura inicial el carrer va dir-se de i’ almirant Carrero Blanco, president dei govern espanyol, mort en un atemptat atribuït a ETA el 20 de
desembre de 1973. L’ Ajuntament democràtic de 1979 va canviar aquest nom pel del Mercat, tal com popularment era conegut per la població.
El Parc del Mil.lenari, que confronta amb aquest carrer i que fa cantonada amb el carrer de Freixes, va construir-se en una major part en terrenys cedits per les monges dominiques.
Més tard, s’ha ampliat a la superficie de la totalitat dels edificis i terrenys que constituïen el recinte conventual, amb façana al carrer Angel Guimerà, conegut també com eh Parc de les Monges.
L’any 1987, amb motiu de la celebració del mil.lenari de Sant Just Desvern, fou inaugurada la part primitiva d’aquest parc, amb una escultura de la veina santjustenca Monserrat Sastre.
La part del darrere de la plaça del Mercat i les parets del parc dei Mil. lenari tenen al Ions el panorama de la penya del Moro.
Mimoses, de les
Carrer, que des de I ‘encreuament dels carrers de les Dàlies i del Torrent, s ‘ allarga fins a la carretera de la Plana, en la urbanització de la Plana Padrosa.
Gènere de plantes llenyoses exepcionalment herbàcies que consta de prop de 400 espècies, la majoria americanes. En botànica,Mimosa sp, de la família de les mimosàcies.
Miquel Reverter, de
Va des de la Plaça del Parador fins al carrer de Mossèn Antonino Tenas.
A la cantonada del carrer de Miquel Reverter amb el carrer de Carles Mercader, existeix un petit espai destinat als jocs infantils dedicat als joves del barri.
Confluència del carrer de Miquel Reverter amb el I ‘avinguda de la Indústria, amb el xamfrà arrodonit de I ‘edifici
que hi limita.
Miquel Reverter i Roca, casat amb la pubilla de can Vilar, era I ‘administrador de la finca de la Torreblanca, propietat del Marquès de Monistrol i també de la societat Aguas potables de San Justo Desvern, que també pertanyia al patrimoni dels Escrivà de Romaní. La seva vinculació amb aquesta administració fou segurament la causa del seu assassinat en una cuneta de l ‘ Arrabassada durant els fets revolucionaris del juliol de 1936. També fou durant alguns anys jutge de Pau de Sant Just Desvern i el seu nom figurava com a Caído por Dios y por España com a víctima de la Guerra Civil (19361939) a la placa que existia a la façana del temple parroquial.
Mireia, plaça de
Plaça situada entre els termes d’ Esplugues de Llobregat i Sant Just Desvern, prop de la font denominada de la Mandra i de les instal.lacions esportives del Tennis Pedralbes, de Sant Pere Màrtir.
L’ extracció abusiva de terres del sector de Sant Just Desvern, lloc classificat municipal de Sant Just Desvern. Fou el promotor de l’ obertura de italiana de l ‘ actual rambla de Sant Just i de l’eixample dels carrers que hi l’Adriàtic. conflueixen, així com del Sagrat Cor i dels seus carrers. Fou regidor i I ‘alcalde accidental de Sant Just Desvern dues vegades (els anys 1906 i 1934) i jutge municipal en diverses ocasions. Per l’existència de les dues cases pairals dels Modolell en aquesta via, en certa manera continuació de la rambla de Sant Just Desvern, i per la personalitat del conveí Gaspar Modolell i Jané, que la va promocionar, se li va donar el seu nom.
com a zona forestal, s’ha pogut compensar amb la creació de turonets artificials i d’ un espai dedicat a pícnic.
La plaça de Mireia fou inagurada amb motiu de la vinguda a Esplugues d’un grup folklòric d ‘Occitània, patrocinat per l’escriptor Esteve Albert, en homenatge al poeta provençal, Frederic Mistral autor del poema èpic rural Mireia (1859)
Modolell, rambla
Aquet tros de la Rambla és la projecció de la rambla de Sant Just en direcció al polígon de Sant Joan Despí-Sant Just
Desvern i que entronca amb l’avinguda de la Generalitat de Catalunya.
Gaspar Modolell i Jané era el primer propietari del terme
Monfalcone, plaça de
Plaça principal de la urbanització de Bellsoleig, on conflueixen els carrers dels Ametllers, dels Til.lers, del Mas Padrosa, del Jardí i del Pont.
Interior de la placa de Monfalcone -Barriada de Bellsoleig- amb I ‘àncora regalada pel cor Ermes Grion de la ciutat
portuària El nom Monfalcone és el d’ una ciutat d’ltàlia (Adriàtic septentrional).
L’ orfeó Enric Morera de I ‘Ateneu de Sant Just Desvern ha mantingut -i manté- una cordial relació amb el cor Ermes Grion, depenent de les drassanes Italcantieri d’aquesta població, amb visites mútues a Monfalcone i Sant Just
Desvern. En una visita del cor Ermes Grion al nostre poble, l’Ajuntament va dedicar una plaça a recordar al nom de la ciutat italiana i el grup va aportar una simbòlica àncora. Anys més tard, l’ Ajuntament de Monfalcone va donar el nom de Sant Just Desvern a una de les seves places.
Montblanc, del
Va des del carrer de Batista i Roca fins al camí de can Candeler. Cim del masís del Montblanc, la màxima altitud dels Alps occidentals (4807 m.) i també la màxima altitud d’Europa, exceptuant els monts caucàsics (Rússia).
Montseny, passatge del
Passatge que comunica amb la confluència dels de carrers Bonavista i de Badó. Dóna entrada a la residència i al parc de la Mare de Déu de Lorda -o Lurdes- que regenta la comunitat de les Germanetes dels ancians desemparats.
Residència i terrenys ajardinats, inicialment va denominar-se torre Meliton, edificada de nou per don Pepe Modolell. Durant la guerra fou ocupada per Estat Català. Als anys seixanta, hi va viure el cònsul dels Estats Units a Barcelona, Richard Ford. La seva esposa va cedir la propietat de la finca a la congregació religiosa que l’ocupa, que va enderrocar la primitiva edificació i va construir l’actual residència i església annexa. El nom del Montseny correpon a la serralada i massís muntanyós del prelitoral els cims més importants de la qual són el Turó de l ‘ Home (1707 m) i el Matagalls (1605 m). Des del final del segle XIX ha estat -i és- lloc d’excursionisme, de turisme i centre d’interès d’artistes i literats.
Montserrat, del
Va des del carrer de la Creu fins al carrer de Catalunya. Forma part de l’eixample promogut per Gaspar Modolell damunt la rambla de Sant Just. La primera edificació que va construir-s’hi al cap de poc d’haver-se urbanitzat el carrer fou l’edifici social i les escoles de l’Ateneu de Sant Just Desvern, l’any 1920. Les Escoles foren venudes a l’Ajuntament l’any 1932 i destinades a escoles municipals. A l’acabament de Guerra Civil es van convertir en escoles nacionales.
Actualment són escoles públiques de la Generalitat de Catalunya.
Sembla que inicialment estava dedicat a la Mare de Déu de Montserrat, santuari i monestir situat a la falda de la muntanya de Montserrat, regit per una comunitat benedictina, presidida per l ‘ abat. El culte a la Mare de Déu de Montserrat és una devoció molt arrelada al territori català, que ha convertit Montserrat en el santuari nacional de Catalunya.
El cim més alt d’ aquesta singular muntanya és el Sant Geroni de 1224 metres d’ altitud.
Montserrat, passatge del
Passatge amb entrada pel carrer de Josep Padrosa, sense
sortida (cul-de-sac) i zona comuna dels habitatges que hi limiten.
Mossèn Antonino Tenas, de
Va des del carrer de Carles Mercader fins al carrer de Miquel Reverter, antigament conegut com el Camí del fondo perquè transcorria entremig d’alts marges laterals i comunicava amb els camins que conduïen a les masies rurals.
El carrer de mossèn Antonino Tenas, ple d’automòbils aparcats. L ‘edifici és on estaven situats els estudis Vells que donen nom a la plaça.
Mossèn Antonino Tenas i Alibés fou rector de la parròquia dels sants Just i Pastor, des de I’any 1916 fins al penúltim dia de l’any 1953, en què va morir. Va néixer a la vila de Ripoll I’any 1881 i fou ordenat sacerdot I’any 1905.
Doctor en Teologia, director i autor de diverses publicacions eclesiàtiques i fundador del Cor parroquial i de les Escoles Parroquials Núria l’any 1934, així com de la publicació del Butlletí de la parròquia dels sants Just i Pastor.
Mossèn Antonino -o Antoní, en català- va veure’s obligat a abandonar el poble amb motiu de la Guerra Civil i per la crema de l ‘ església que va tenir lloc el 21 de juliol de 1936. Retornà al poble a l ‘ acabament de la Guerra; reemprengué la seva tasca pastoral i reconstruí el temple parroquial que fou consagrat l’any 1944. Es autor de Notes històriques del poble i parròquia de Sant Just, publicades l’any 1947.
L’ Ajuntament de Sant Just Desvern, l? any 1950, el va nomenar fill adoptiu del poble i, més tard, fill predilecte. No va poder veure el seu desig d’ésser enterrat al recinte del temple parroquial fins a l ‘ any 1983. Les seves despulles reposen a Ia tomba que hi ha davant I ‘altar major.
Muntanya, de Ia
Surt del carrer de Sant Antoni Maria Claret i, mitjançant un revolt, enllaça amb el carrer de Sant Ferran. L’ única justificació que pot tenir el nom d’ aquest carrer és l’ existència d’ un antic camí que conduïa cap a Ia muntanya de Sant Pere Màrtir, com el passeig de Ia Muntanya portava als entorns de Vallvidriera.
Muntanya, passeig de Ia
Aquesta via pública, ara anomenada passeig, era l ‘ antic camí de Vallvidriera que, a l’ensems, comunicava amb Ia majoria de les masies del poble, situades a Ia barrancada de Ia riera de Sant Just i al contrafort de Sant Pere Màrtir, com can Padrosa, can Vilar, can Carbonell, can Fatjó i can Marlès -actualment Club Tennis Sant Gervasi-. En l ‘ actualitat també dóna accés a l ‘ Institut de segon ensenyament de Ia Font de Ia Bonaigua, el Pavelló
Poliesportiu Municipal Fernando Leuthard i Ia central elèctrica de 1 ‘ENHER.
El passeig de Ia Muntanya comença a l’ encreuament del carrer de Miquel Reverter amb el de mossèn Antonino Tenas i el de l ‘ 11 de Setembre. Va ascendint vorejant Ia riera com a camí de Vallvidriera fins a enllaçar amb Ia carretera que va des de Molins de Rei fins a Vallvidriera.
Música, de Ia
Aquest carrer en realitat és una via annexa a l’ avinguda de
Pau Casals i és Ia sortida de Ia urbanització que les germanes Marquet van construir a partir del carrer de l’ 11 de Setembre durant els anys vuitanta. Va rebre aquest nom, segurament perquè es volia donar un to musical a l’indret i completar-lo, així, amb el de Pau Casais i el dei Cant deis Ocelis.
Narcís de Monturiol, de
Va des de Ia carretera Reial fins a I ‘encreuament dels carrers de Pau Casals i d’ Hereter. Es un dels carrers del polígon del sud-oest i Ia seva via de comunicació interior.
Narcís Monturiol i Estarriol va néixer a Figueres I’any 1819 i va morir a Barcelona el 1886. El seu nom va especialment unit a 1a invenció dei submarí i en concret amb el que va batejar com a Ictínio o vaixell peix. A part dels seus nombrosos invents, va participar activament en Ia política del seu temps, influït per les doctrines anarquistes i revolucionàries de l’època. Nom que ha estat escollit, també, per al primer taller municipal d’ aprenentatge.
Nord, del
Va des del carrer de Ia Creu, que cobreix Ia part esquerrdel seu traçat, fins al passatge Joan Maragall, on hi havia el torrent de Ia Font Santa que delimitava els termes municipals d’ Esplugues de Llobregat i de Sant Just Desvern, i on els anys cinquanta van construir-se habitatges en alçada -els pisos- que es van considerar viviendas protegidas pel Ministerio del Trabajo.
La part dreta, d’Esplugues, que s ‘ inicia amb una zona ajardinada i amb Ia urbanització privada de torres i pisos que ha mantingut el nom de Ia masia que existia en aquells entorns de Ia Mallola, continua ocupant tot el traçat descendent fins al carrer de Laureá Miró, l ‘ antiga carretera Reial, que, a Sant Just Desvern, continua mantenint aquest nom.
La denominació de Nord prové de Ia seva situació cardinal.
Oliveres, de les
Va des de les terres de darrere el mas de can Padrosa, actualment carrer dels Avellaners, fins al carrer de les Perdius, en sentit ascendent. Forma part de Ia urbanització Bellsoleig, tot i que segueix Ia trajectòria d’ un antic camí que portava a Ia masia de can Oliveres.
EI carrer del Nord és el límit entre els pobles de Sant Just i Esplugues, amb Ia presència dels blocs de pisos d’aquest sector, acollits a Ia protecció oficial.
El seu nom botànic és Olea europaea, de Ia família de les oliàcies. L’ olivera és una planta que, a més de Ia seva utilització i Ia dels seus fruits -fusta, olives, oli.. té mols significats simbòlics: és el símbol de Ia pau, amb l’olivera es coronen els guanyadors olímpics, i també els cristians porten branques d ‘olivera en les celebracions religioses.
11 de setembre, de l ‘
Va des del passeig de la Muntanya fins a entroncar amb la carretera de la Plana, en el seu encreuament amb el carrer de les Dàlies. Aquest és l’ antic camí denominat del fondo, que conduïa a les masies de can Mèlic, can Coscoll i can Solanes i als terrenys de conreu de la falda de la penya del Moro. El camí antic travessava la riera de Sant Just i en dies de fortes pluges els veïns la creuaven a través d’un pontet.
Es la via principal de comunicació amb les barriades de la Plana Padrosa i de Bellsoleig, que va inaugurar-se amb el nom d ‘Avenida de la Paz amb motiu de la commemoració dels vint-i-cinc anys de la victòria franquista.
Detall de I ‘enrenou que va representar la total remodelació de la rambla de Sant Just, al lloc on està situatel Parador.
L’ any 1979 va prendre el nom de carrer de 1’11 de setembre, en commemoració de la data històrica de l’any 1714 -setge de Barcelona i pèrdua de les Ilibertats catalanes-. Per la seva significació, la data fou convertida en Diada Nacional de Catalunya. Cada any, davant I ‘escultura de Bori que simbolitza la Catalunya renaixent, té lloc un acte convocat per I ‘Ajuntament de Sant Just Desvern per celebrar la Diada.
Països Catalans, dels
Va des de la rambla Modolell fins a l’avinguda de la Generalitat de Catalunya.
Forma part del polígon de Sant Joan Despí-Sant Just Desvern.
El nom de Països Catalans prové del conjunt de terres que tenien com a pròpia la llengua catalana, diferenciada de la Ilatina des de segles. Amb una acció política i cultural passen a denominar-se Països Catalans. Aquest nom té una acceptació gene-
ral, encara que molt discutida. La publicació d’un mapa geogràfic i comarcal dels Països Catalans, editat per Joan Ballester els anys cinquanta, va contribuir en la divulgació i acceptació d’ aquesta denominació. El nom del carrer fou aprovat per l’Ajuntament democràtic l’any 1979.
Parador, plaça del
Constituïda per la confluència de la rambla de Sant Just Desvern amb els carrers d’ Anselm Clavé, carrer de la Font, del Marquès de Monistrol, de la Tudona, de Josep Padrosa i de Miquel Reverter. El nom de la plaça del Parador prové de la proximitat que té amb els Jardins del parador i amb l ‘ edifici que serveix de bar i de parada dels autobusos que inicialment tenien el seu punt de sortida i arribada en aquest indret. Aquest edifici està situat al final de la rambla de Sant Just. La remodelació de l’edifici antic va fer-se aixecant una primera planta dedicada a serveis culturals i lúdics. Aquí va tenir lloc l’obertura de la primera Biblioteca de la Diputació de Barcelona, traslladada a l ‘ edifici de
Can Ginestar. Un fris ceràmic de Xavier Modolell i de Josep
Guinovart, decora aquesta part superior del parador de Sant Just Desvern
La plaça del Parador va denominar-se primerament plaça d’ltàlia, recollint el suggeriment del cònsul d’ltàlia que residia en la nostra localitat en l’època de la dictadura de Primo de Rivera. En proclamar-se la República de 1931, es va anomenar plaça d’ Ignasi Iglésias, en homenatge a un del més importants autors del teatre català. Durant el fraquisme, va nomenar-se plaça de José Calvo Sotelo, polític espanyol assassinat el 13 de juliol de 1936 i que va precipitar l’alçament militar del 18de juliol.
Parlament català, del
Carrer que, fent un arc comú amb l’avinguda de la Generalitat de Catalunya, forma part del polígon Sant Joan Despí i dóna a la façana de les Basses de Sant Pere i a les instal.lacions dedicades als veïns d’ aquest sector.
L’ aprovació de l’ Estatut de Catalunya i la restitució i constitució del nou Parlament de Catalunya, van ser el motiu que l’ Ajuntament democràtic de l’any 1979 volgués unir en aquesta barriada els nom de Països Catalans, Parlament català i Generalitat, com una prova de normalització política i cultural.
La plaça de Ia Pau i els seus habitatges de l’llla Walden donen acolliment i habitatge a joves parelles sanjustenques
Pau, plaça de Ia
Espai interior de Ia segona fase de Ia construcció d’ habitatges del complex urbanístic Walden-7, amb els espais ajardinats i dedicats al Ileure, i que forma part del que s’ ha designat 111a Walden. En el Ilibre editat per l’Ajuntament de San Just Desvern l’any 1995, titulat
Walden-7 i mig, els seus autors Josep Lluís Solé i Jordi Amigó expliquen tot el procés de Ia rehabilitació de l’edifici Walden-7, de Ia seva segona fase i de tota Ia problemàtica que s’ ha hagut d’ afrontar i resoldre.
EI nom de Ia Pau sembla que fou escollit en una reunió de propietaris d’ a-questa nova fase, segurament influenciats per l’establiment de Ia pau en Ia torturada Bòsnia, nacionalitat que formava part de l’ antiga lugoslàvia (1996), en el moment d’ ocupar els seus pisos. O, simplement, buscant un racó de tranquil.litat i de quietud, que solament pot clonar Ia pau.
En un dels seus extrems s’hi ha construït un monument simbòlic obra de Ia ceramista Carme Malaret.
Pau Casals, avinguda de
Va des del carrer de l’ I I de setembre fins al carrer d’ Hereter, situat a Ia nova urbanització composta íntegrament d’ habitatges aparellats unifamiliarment i en terrenys propietat de Ia família Marquet de Ia masia de Can Gelabert.
Pau Casals i Defilló va néixer al Vendrell l’any 1896 i va morir a Puerto Rico l’any 1973. Compositor i director d’orquestra, fou fundador de l’ Associació Obrera de Concerts i de l’orquestra Pau Casals. La Guerra Civil espanyola va provocar-li l’exili voluntari i és va convertir en el paladí infatigable de Ia pau, Ia Ilibertat i de les minories oprimides. Com a missatge de pau va compondre el reportori del Pessebre, amb textos de Joan Alavedra, que també fou representant a l’Ateneu de Sant Just Desvern. L’ any 1972 es va estrenar I ‘Himne de les Nacions Unides a I ‘Organització de les Nacions Unides (ONU).
Pedró, del
Va des del carrer de Bonavista fins al carrer Santa Gemma, i enllaça, mitjançant unes escales, amb el carrer Freixes.
Aquest és l ‘ antic camí que conduïa a la Creu del Pedró on existia una creu de pedra, actualment substituida per una de ferro forjat. El nom de pedró significa pedra o lloc de sustentació de les creus de terme. Anteriorment s’havia anomenat carrer del Putxet, perquè està situat a l’ inici del pujol que conduïa a la creu de terme.
Pedro Ponce de León, de
Va des del carrer de Narcís Monturiol fins a l’avinguda de la Riera Pahissa i està enclavat en el polígon indústrial del sud-oest.
El nom de Pedro Ponce de León és el d’un monjo benedictí espanyol (1520-1584) que va inventar i aplicar el sistema d’ensenyar, escriure i parlar als muts.
Perdius, de les
Va des del carrer del Pont fins al carrer de les Oliveres, forma part de la urbanització de Bellsoleig. El seu nom pot estar associat a una antiga zona de veda on abundava la fauna de les perdius, actualment en període d ‘extinció. Gastronòmicament el seu consum és força estimat. En ornitologia, Alectorìs rufa, de la família dels fasiànics.
Petit, passatge
Aquest nom és el d’ un petit carreró que va des del carrer de
Miquel Reverter fins al carrer d’ Anselm Clavé. Joaquim Petit Canals, veí i propietari, va edificar la part de les torres unifamiliars d’ una certa categoria, les darreres de les quals donen al carrer de Miquel Reverter. Va posar el nom familiar de Petit al passatge.
Picalqués, de
S’ inicia a partir del carrer del Canigó, enfila cap a la muntayeta que abans s’havia anomenat de Pins d’ en Ferrer, a la falda de la muntanya de Sant Pere Màrtir, i està enclavat sobre els límits dels termes municipals de Sant Just Desvern i Esplugues de Llobregat. La part dreta correspon a Esplugues de Llobregat i I ‘esquerra a Sant Just Desvern.
El nom de Picalqués procedeix d’una casa pairal d’ Esplugues, emplaçada on actualment hi ha la Casa de Vila, que abans havia estat un hostal.
Pins, dels
Va des del carrer de Can Solanes fins al carrer dels Til.lers. Forma part de la urbanització de la Plana Padrosa i continua l’anunciat d’arbres i de flors dels carrers de la barriada.
Botànicament, Pinius sp de la família de les pinàcies. Arbre propi de la regió mediterrània, les espècies més freqüents del qua] són el pi blanc, el pi negre, el pi pinyoner i el pi roig.
Pla del vent, avinguda
S’inicia a la carretera Reial, en la confluència amb l’ avinguda de la Indústria, en el lloc conegut com els quatre camins. Té un curs mínim, per entrar tot seguit al terme municipal de Sant Joan Despí.
El nom del Pla de Vent és la denominació cadastral d’ uns terrenys de conreu, sobre els quals el promotor, Joaquim Nebot que també va urbanitzar La Miranda, va construir una urbanització de xalets i torres. Inicialment va denominar-se Villa Dolores, pel nom de la seva esposa.
Plana, de la
Parteix del carrer de can Solanes i condueix al carrer dels Til.lers. Forma part de la urbanització de la Plana Padrosa. Es pot confondre amb la repetició de la Plana per la denominació que té una via próxima que s’ anomena carretera de la Plana Padrosa.
Plana Padrosa, carretera de la
Va del carrer de 1’11 de setembre -Can Mèlic- fins al carrer del Ametllers. El seu nom prové dels antics camps, cultius i terrenys propietat de la família Padrosa de la masia del mateix nom i que es coneixien com la Plana, que és el que va prevaler a la urbanització. Els solars venuts eren adquirits per gent obrera, petits comerciants i empleats, que edificaren cases d’ una sola planta. Posteriorment el barri ha estat remodelat, amb el millorament de carrers i edificacions.
Poetes, deis
Forma part de la urbanització de la Torreblanca i comunica amb la carretera Reial amb l’avinguda del president Companys, que travessa el límit del terme de Sant Joan Despí.
Pons, passatge
Camí comunal que condueix a la finca i torre Pons, quan surt del carrer Carles Mercader. El senyor Fabià Pons era un industrial camiser, amb botiga a la barriada de Gràcia de Barcelona, que es va instal.lar a Sant Just Desvern, on es va construir una torre i fins i tot va muntar una botiga de camiseria i articles masculins, a l’edifici de pisos del carrer de Bonavista número 86, que eren de la seva propietat.
La torre Pons tenia l’ entrada principal per l’ antic carrer de la Muntanya. Està inclosa en el Catàleg de protecció del Patrimoni.
Pont, del
Va des del plaça de Monfalcone fins al carrer dels Til.lers. Quan es van fer les obres d’ urbanització de la barriada fou soterrat aquest petit pont que donava a la masia de ca n’Oliveras i que per un camí de carro conduïa a les parcel.les de vinya, ametllers i garrofers que constituïen els principals cultius d’ aquella zona agrícola, protegida per la muntanya de la Penya del Moro i pel contrafort de la Coscollera. Es per aquest motiu que es va voler conservar amb el seu nom l’existència d’ aquesta petita construcció vial.
Pont Reixat, carrer i torrent del
El carrer del Pont Reixat va des del carrer del Foment fins al carrer de la Circumval.lació.
Quan va obrir-se la carretera Reial en el tram corresponent al municipi de Sant Just Desvern, va haver-se de construir un pont per salvar la diferència del curs hidrogràfic del torrent que hi existia i que s’endinsava al terme municipal de Sant Joan Despí i que actualment està completament soterrat que és el que ha donat nom al carrer i al torrent, que també dóna nom a la zona industrial d’aquest sector.
Rambla de Sant Just
Vial que va des de la carretera Reial fins a la plaça de Parador. Es una de les entrades principals del poble i l’eix del nou eixample de
Aspecte del Raval de la Creu, amb el contrast de les primeres cases edificades i les noves construccions.
El primer nom que va tenir aquesta Rambla fou la del seu promotor, Gaspar Modolell i durant la Guerra Civil el de Francesc Macià, president de la Generalitat restaurada l’any 1931. A l’ acabament de la Guerra Civil espanyola va denominar-se Avenida del Generalísimo Franco, en homenatge al qui va ser-ne el vencedor. En l ‘ actualitat el seu nom és simplement, Rambla de Sant Just.
Ramón y Cajal, de
Va des de l ‘ avinguda de la Indústria fins al carrer Narcís Monturiol, inclosos dins del polígon industrial del sud-oest. Formapart de la primitiva zona industrial que inicialment comprenia la fàbrica de teixits Guarro i la bòbila Domènech.
Santiago Ramón y Cajal (1852-1934), metge i històleg aragonès, savi investigador, va assolir la glòria mundial gràcies a la concessió del premi Nobel de medicina l’any 1906, compartit amb el doctor C.Golgi.
Raval, passatge del
Passatge de vianants que va des de del carrer del Raval de la Creu fins al carrer del Mercat, urbanitzat després d’enderrocar unes cases que constituïen un carreró sense sortida, denominades popularment de cal Ros, per l’existència d’ una família que hi va viure durant molts anys. Forma part de les cases que, amb el Raval de la Creu, foren el primer nucli urbà de Sant Just Desvern, i resta encara un nucli d’ habitatges i un carreró que comunica amb la masia de can Reinal.
Raval de la Creu, del
Va des del carrer de Bonavista -on està situada de la plaça del Mercat- fins al carrer de la Creu.
Es un dels carrers més antics del poble que formava part de l ‘ agrupament de cases a I ‘entorn de l’ Hostal Vell i dels carrers del Raval, de la Creu i de Baix i, una mica més allunyat, del Serral. Més tard tard, en el segle XIX va completar-se amb nous carrers com el de Bonavista, de Badó i amb l ‘ ampliació del carrer de la Creu.
Les cases primitives formades de planta baixa, pis i eixida, que tenien gairebé totes el seu pou d’ aigua potable particular, han estat substituïdes en part per edificis moderns en altura.
Reial, carretera
Tros del tram de la via pública que comunica Barcelona amb Madrid -Nacional II- , que passa per la part sud del nostre poble, i que enllaça les poblacions veïnes d’ Esplugues de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat.
L’ obra pública de la seva construcció va iniciar-se l’any 1761, durant el regnat de Carles III i era la principal via d’enllaç entre Barcelona i Madrid. Tenim constància de l’existència l’any 1798 d’ un Hostal Nou, que substitueix l’ Hostal Vell del carrer de la Creu. Ací el nou- hi feien parada i hostatge els carruatges i viatgers que circulaven per la carretera Reial i abeuraven els animals de tir. Encara als anys trenta hi havia un abeurador que donava constància d’ aquest hostal situat en l ‘ actual casa núm. 18-20 de la carretera. L’any 1923 es va donar a aquesta carretera el nom de Pi i Maragall. L’any 1939 es va restituir al seu primer nom de carretera Reial. Pi i Margall fou un polític català, president de la primera República espanyola l’any 1873. Els veïns de l ‘ interior del poble, quan havien de dirigir-se a la carretera, deien que anaven a baix a l ‘ Hostal, per descendir d’ un pla superior a un pla inferior. Algunes cases que constituïen el nucli principal agrupat prop de l ‘ Hostal Nou han estat incloses en el Catàleg de protecció del patrimoni.
actualment anomenada de Can Gelabert, els propietaris de la qual són la família Marquet Pahissa.
Riera, de la
Carrer en l ‘ actualitat sense urbanitzar que, partint del passeig de la Muntanya, enllaça amb la barriada Padrosa, en la confluència amb els carrers del Gessamí i de la Ginesta. Està situat en la proximitat de la riera de Sant Just o Pahissa, i en travessa el curs.
La Riera de Sant Just, canalitzada fins al terme de Sant Feliu, és una important via que comunica els polígons industrials dels dos pobles.
Romaní, del
Va des del carrer de Batista i Roca fins a la nova urbanització de Can Candeler i comunica amb el carrer Girona mitjançant unes escales.
El romaní, Rosmarinus officinalis, de la família de les labiades és un arbust perenne, molt aromàtic i que s ‘utilitliza com a condiment culinari.
Roquetes, de les
Va des del carrer Major fins al carrer de la Font. Aquest carrer és el que dóna denominació popular al barri de les Roquetes,encara que el seu nom hauria de ser en singular, la Roqueta, per l’existència d’ una peça cadastralment així anomenada, que era propietat de les famílies Rañé i Cardona, que la cultivaven.
Amb el nom de Parc Roquetes existia un espai ajardinat amb instal.lacions per als jocs infantils, actualment ampliat amb la superficie i els terrenys del nou Casal de Joves, situat entre els carrers de Jacinto Benavente i d’ Hereter.
Rosa Sensat, de
Carrer de la nova urbanització de can Can Candeler que, partint del carrer o camí del mateix nom, arriba al carrer de Batista i Roca de la Urbanització la Miranda.
Rosa Sensat i Vilà (el Masnou, el Maresme 1873-Barcelona 1961. Mestra). Desenvolupà a Catalunya una important tasca, tant a nivell de divulgació de nous corrents i experiències, com en l’organització de centres escolars, i que dóna nom a l ‘ Escola de Mestres Rosa Sensat, institució privada dedicada a la formació de mestres, que recull la tradició pedagògica de Catalunya d l abans del 1936, adaptant-la a les circumstàncies del moment.
Roser, del
Situat a la urbanització de la Plana Padrosa. Va des del carrer de can Solanes al carrer dels Til.lers.
El seu nom botànicament és conegut com, Rosa sp, de la família de les rosàcies. Aquesta planta té moltes varietats, i en el terme de Sant Just n’hi ha hagut diversos conreadors dedicats al cultiu d’espècies variants. Josep Padrosa, que té un carrer dedicat al seu nom, fou un d’ells. Pere Dot i Martínez, conreador de roses resident a Sant Feliu de Llobregat i que li ha donat el nom de Ciutat de les Roses, va néixer a Sant Just Desvern, l’any 1885 i va tenir cultius de roses al nostre terme municipal. Va obtenir diversos premis internacionals amb les varietat President Macià i Francesc Matheu produïdes a Sant Just Desvern. A la barriada de can Sagrera té dedicat un parc a la seva memòria.
Sadet
Va des de la carretera Reial fins al carrer de la Font. Forma part de la urbanització del Sagrat Cor, que fou urbanitzada per Laureà Hereter i Ermengol Arruga, oftalmòleg de fama internacional, que va viure durant molts anys a Sant Just Desvern, on feia els seus experiments sobre la curació de les afeccions oculars amb cobais. El nom de Sadet correspon al nom de pila del fill d’ aquest doctor, continuador de la seva obra.
Sagrat Cor, del
Forma part de la urbanització del Sagrat Cor. Parteix de la carretera Reial i arriba al carrer de la Font. Durant la Guerra Civil (1936-1939) va denominar-se del 19 de juliol, comemorant el dia que va tenir Iloc l’alçament militar a Barcelona i Ia seva derrota revolucionària.
Sagrat Cor, plaça del
Plaça en què conflueixen o travessen el carrer del Sagrat Cor i el de Sant Isidre.
AI bell mig de Ia plaça hi ha situat un templet amb Ia imatge del Sagrat Cor que és Ia que va donar nom a Ia plaça. Eix de Ia urbanització promoguda inicialment per Gaspar Modolell i Jané, envoltada de torres o xalets de planta baixa i pis, d’estructura igual, projecte de l’ arquitecte municipal, Josep Alemany i Juvé.
La imatge fou destruïda durant el sucessos revolucionaris del 18 de juliol de 1936. L’any 1944 fou reposada i es beneí l ‘ actual imatge del Sagrat Cor, obra de Xavier Modolell, fill del promotor de Ia urbanització.
El templet de referència era també el dipòsit i Ia cobertura d’ un pou d’aigua potable que donava servei a les torres del seu voltant.
Salut, de Ia
Va des del carrer de Batista i Roca fins a l’ antic camí de can Candeler.
La seva situació segueix el curs del torrent, que davalla cap als terrenys que actualment ocupa Ia urbanització de Ia Miranda. Vessava les aigües pluvials al torrent de can Cardona, actualment, Baixada del Mas. No tenim referència del perquè d’aquesta denominació, si nó és el d’exaltar el complet benestar físic, mental i social de les persones.
Salvador Espriu, de
Comença actualment a l’avinguda de Ia Indústria
ha estat habilitat i actualment és el centre cívic Salvador Espriu i el frontó públic.
Salvador Espriu i Puigdollers (1915-1958) va tenir una gran projecció en la recuperació de la literatura i la poesia catalana, després de la Guerra Civil de 1936-1939. És l’autor de les obres teatrals Ronda de Mort a Sinera i Pell de Brau, que justitifquen el seu compromís amb una comunitat sotmesa a tensions socials i polítiques.
La imatge del Sagrat Cor presideix Ia plaça del mateix nona, envoltada de vuit xalets de planta baixa i pis, amb disseny uniforme.
Salvador Espriu, parc de
Parc amb façana al carrer del mateix nom, enquadrat entre l’avinguda de la Indústria, el carrer de Salvador Espriu i l’espai que ocupava l’antiga fàbrica de ciment, ocupats actualment pel Walden-7 i pel taller d’arquitectura de Ricardo Bofill. A l’entrada de plaça urbanitzada i ajardinada s’ha aixecat un singular monument mòbil, l’autor del qual és el pintor i escultor Quim Lluís.
Un altre aspecte de l’Illa Walden-7, des de la plaça Salvador Espriu, un ampli espai públic.
Sans, passatge
Passatge particular amb entrada pel carrer Doctor Fleming.
Aquest passatge i les torres que el constitueixen foren Obra del veí Francesc Sans que, a l’ensems, era propietari de can Batllori, situada a la barriada Sagrera i actualment enderrocada per donar lloc a una nova urbanització.
Sanson, del
Via curta que comunica el carrer Major amb el carrer de la Creu.
És denominada d’aquesta manera per l’existència d’unes casetes destinades als empleats de Ia fàbrica de La Auxiliar de Ia Construcción, S.A., el producte principal de Ia qual era el ciment Sanson, dit així perquè com era un material de gran fortalesa i enduriment, es comparà amb el personatge bíblic.
Sant Antoni M. Claret, de
Va des del carrer de Ia Mare de Déu del Pilar fins al carrer de Ia Muntanya.
Antoni Maria Claret i Clarà (Sallent, 1807-Fontfreda de Llenguadoc, 1870). Eclesiàtic i predicador. Va fomentar Ia predicació en català i va publicar moltes obres i opuscles sobre temes religiosos i de cataquesi. Va fundar Ia Congregació de l’lmmaculat Cor de Maria -claretians- i fou confessor de Ia reina Isabel II d’ Espanya. Canonitzat I’any 1950. La seva festa se celebra el 4 d’octubre.
Sant Emili, de
Carrer que forma part de Ia urbanizació de Ia Miranda. Inicialment sortia del carrer de Balmes, amb el qual enllaça mitjançant unes escales com també amb Ia urbanització dels terrenys que ocupava l ‘ antiga bòbila Cerdà, dedicada a Ia fabricació del totxo vist, especial per a façanes. Segons va manifestar Emili Prenafeta i Saludes, antic agutzil municipal, el promotor de Ia urbanització de 1a Miranda, Joaquim Nebot i Montoliu, va proposar el nom de Sant Emili a aquest empleat de l’ Ajuntament de Sant Just, com a prova d’ amistat i consideració, pel treball de promoció fet per I ‘Emili Prenafeta.
Sant Ferran, de
S’ inicia al carrer de Ia Creu -en el límit amb Esplugues de Llobregat- i acaba al carrer de Balmes. Nom del rei Ferran III de Caste11a-Lleó, (1199-1252), anomenat el Sant, canonitzat el 1671, Ia festivitat del qual se celebra el 30 de maig.Va dedicar el seu esforç a Ia Reconquesta, entenent-la en el sentit religiós i polític. EI 1248 va culminar les seves conquestes amb Ia capitulació de Sevilla, on reposen les seves restes.
Durant l’època franquista fou el patró del Frente de Juventudes del FET y de Ias JONS, motiu pel qual denominaren aquest carrer de San Fernando.
Sant Isidre, de
Va des de la Rambla de Sant Just fins al carrer de Santa Teresa i està situat a la urbanització del Sagrat Cor. El seu nom segurament és a causa de la devoció importada que els pagesos de Sant Just tenien a Sant Isidre, considerant-lo el seu patró. Es molt venerat a Madrid, fou canonitzat el 1622 i la seva festa se celebra el 15 de maig, dia en què la parròquia de Sant Just Desvern celebrava una missa cantada en honor del Sant i es veneraven de les seves relíquies.
Sant Joan Despí, camí de
S’inicia a l’avinguda de la Generalitat de Catalunya i no té sortida. La seva denominació prové del fet que d’aquest Iloc partia l’antic camí que entre vinyes i cultius portava a la població de Sant Joan Despí
Sant Josep, de
Va des de l’encreuament del carrer de Bonavista amb el camí de can Candeler i va fins al carrer Canigó. És el patró de l’EsgIésia universal i durant el franquisme fou considerat el patró dels obrers substituint la festa proletària del primer de maig.
Ha esdevingut un del noms més emprats del santoral. Al Principat és costum celebrar la seva festa amb la crema catalana i, al País Valencià, amb el protagonisme de la cremà de les falles valencianes.
Sant Lluís, passatge de
Va des de la plaça del Campreciós fins al carrer de la Mare de Déu dels Dolors. Aquest és el nom del rei de França, Lluís IX (1214-1270). Dit el Sant perquè va organitzar una croada per a la recuperació del Sant Sepulcre i per la seva reputació d’ home savi i pietós. Era fill de Blanca de Castella i va pactar amb Jaume I de Catalunya-Aragó el tractat de Corveil, amb què s’aturava l’expansió ultrapirinenca dels primers comtes barcelonins. La seva festivitat se celebra el dia 25 d’agost.
L’ Ajuntament republicà de l’any 1931 va designar-lo com passatge del Primer de maig.
Sant Martí de l’Erm, de
Carrer que, partint del sector urbanitzat del Pla especial de la Torreblanca en el terme de Sant Joan Despí, conflueix amb el carrer Frederic Mompou. El seu nom sembla relacionat amb alguna institució religiosa situada en aquells entorns. Per altra banda, Ia masia de can Cuiàs en el límit amb Ia ciutat de Barcelona, en Ia barriada de Vallvidriera, havia estat en l’ antiguitat un monestir de monges que es deia Sant Joan de l’ Herm que es va tancar passant a mans de particulars, segons les Notes Històriques de mossèn Antonino.
Sant Pastor, plaça de
Plaça situada a l’interior del conjunt de blocs de pisos amb façana al carrer de 1a Muntanya, de Ia Creu, del Nord i del carrer Major.
Aquest conjunt d’ habitacles va constituir l’ eixamplament del poble durant els anys cinquanta i seixanta, amb Ia contrucció d’ uns quatre-cents habitacles, Ia qual cosa va suposarA1n important augment de Ia població santjustenca. L’ Ajuntament de Sant Just Desvern va donar a aquest agrupament urbà el nom de barri Nou, encara que popularment foren coneguts com els pisos d ‘en Gazulla i actualment com a barri Nord o Els Pisos.
Sant Pastor és el copatró de Ia nostra parròquia dels sants Just i Pastor, germans màrtirs nascuts a Alcalà d’ Henares (Madrid) i que dels de temps immemorial són els patrons del nostre poble. La festivitat és el 6 d’agost, dia de Ia Festa Major, en què hi ha grans solemnitats religioses junt amb activitats cíviques i d’ esplai. En Ia missa que se celebra en el seu record són venerades les relíquies dels Sants i es canten els típics goigs de Sant Just i Sant Pastor.
Sant Sebastià, de
Va des de Ia carretera Reial fins al carrer de Ia Circumval.lació de Ia zona industrial del Pont Reixat.
El nom de Sant Sebastià, copatró de Ia parròquia de Sant Just, fou donat en el moment de l’obertura de l’ actual carrer de l’ Ateneu. L’ intent de conservar un nom tradicional en el santoral de l ‘ Església santjustenca fou el motiu de reposar el nom de Sant Sebastià a un carrer.
Sant Sebastià era un noble romà, màrtir durant Ia persecució de Dioclecià (303). Es va popularitzar com a Sant protector contra es pestes al començament del segle XV. La seva festa se celebrava el 20 de gener, amb Ia veneració de Ia seva relíquia.
Santa Gemma, de
Va des del carrer del Pedrò fins al carrer de l ‘ Arc. Nom posat pel propietari d’ aquesta urbanització del Putxet, Jaume Cartró, en homenatge a la seva filla Gemma.
Santa Gertrudis, passatge de
Passatge amb entrada per la Carretera Reial amb una placeta interior. La família Modolell propietària de les cases que hi havia a l ‘ interior, després d’enderrocar-les, va edificar-hi les actuals torres unifamiliars. Fent cantonada al passatge hi havia el Cinema Texas, tancat en l ‘ actualitat.
Primerament va anomenar-se passatge de l ‘ Hostal per la seva proximitat amb l ‘ Hostal Nou o de la Carretera i, després a petició dels germans Modolell, va posar-se el nom de Santa Gertrudis al passatge indicat, en rècord del nom patronímic de la seva mare Gertrudis Lluch.
Santa Teresa, de
Forma part de la urbanització del Sagrat Cor. Va des del carrer Major fins al carrer de la Font.
Ermengol Arruga, un dels urbanitzadors de la zona, va voler donar el nom de Santa Teresa a un dels carrers que va obrir, pel patronímic familiar de la seva esposa Teresa. Durant la república de 1931 aquest carrer fou denominat de Pau Claris, president de la Generalitat de Catalunya en els esdeveniments històrics del Corpus de Sang del 7 de juny de 1640, a Barcelona.
Segura, passatge
Aquest passatge, que comença al carrer de 1’11 de setembre, limita amb terrenys de l ‘ Institut de segon ensenyament. Fou promogut i construït pels germans Segura. Actualment ha estat urbanitzat de nou.
Serral, passatge del
Passatge sense sortida que té comunicació directa amb el carrer de Bonavista. La seva significació podria ser la de turó, cim o muntanyeta, ja que antigament corresponia a un dels punts de més alçària dels primitius nuclis urbans de la població.
En aquest passatge hi va viure i escriure el poeta Joan Salvat Papasseit, que data al nostre poble algunes de les seves cartes dels anys vint. L’ Ajuntament de Sant Just va acordar de posar una placa commemorativa de I ‘estada de Salvat Papasseit en una de les cases de l’esmentat passatge.
Severo Ochoa, de
Va des de l ‘ avinguda de la Indústria fins al passeig de Can Sagrera. Es el nom del metge espanyol naturalitzat nord-americà, doctor Severo Ochoa de Albornoz, que va néixer a Luarca (Astúries) el 1905. Va emigrar als Estat Units amb motiu de la Guerra Civil espanyola (1936-1939) i per les seves investigacions bioquímiques li fou concedit el premi Nobel de medicina 1’ any 1959, compartit amb A. Kornberg. Va morir el 1993.
Sol, plaça del
Plaça amb entrada pel carrer Major. És l ‘ interior d’ una sèrie de torres que tenen entrada i sortida pels darreres de les edificacions del carrer Mare de Déu del Pilar, del carrer Sant Antoni M. Claret i del carrer Major, amb una placeta que du el nom del sol, sense cap altre antecedent que el sol de què gaudeixen aquestes edificacions.
Tarongers, dels
Carrer que, partint dels carrer dels Ametllers de la barriada de Bellsoleig, s ‘ allarga fins una plaça sense sortida. El seu nom està basat en uns versos de l ‘ Oda a Barcelona, de mossèn Jacint Verdaguer, en què recorda els tarongers que cobrien una bona part de les feixes del terme de Sant Just Desvern.
En botànica Cirus sinensis, de la família de les rutàcies.
Tècnica, de la
Va des del carrer del Foment -zona industrial del Pont Reixatfins al carrer de Sant Sebastià, trenca el seu transcurs si per l ‘ existència del Torrent del Pont Reixat. El seu nom pressuposava l ‘ estudi de les aplicacions de les ciències i de les arts.
Til.lers, deis
Comença a la plaçeta que formen els carrers del Roser i el carrer de la Ginesta i arriba fins al carrer del Pont, al final de la urbanització de Bellsoleig, de què forma part i on comença el camí que condueix a la penya del Moro i a Santa Creu d’ Olorda, itinerari geogràfic marcat per la Secció Excursionista de I’ Ateneu Santjustenc (SEAS), i que ha estat recollit en una publicació de l’any Al seu començament hi ha el Parc de can Padrosa, amb una plantació de pins i que és el lloc d’esbarjo dels dos barris pròxims, la Plana Padrosa i Bellsoleig.
Torreblanca, avinguda de la
Aquesta avinguda parteix de la carretera Reial i s’endinsa en el terme municipal de Sant Joan Despí. Comunica amb l’entrada posterior del Parc de la Torreblanca, el territori del qual està radicat en la seva major part al terme de Sant Just Desvern.
La Torreblanca que li dóna el nom era el d’una finca i d’un palau enderrocat de la família Escrivà de Romaní, del marquesat de Monistrol, entre altres títols, que la va vendre a l’ens metropolità. Està administrat pels ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern. Es un ampli espai ajardinat, arborat, amb passeigs de vianants i un llac antic i un de més recent, per al gaudiment dels ciutadans que el circumden. Hi ha també l’edifici i la seu del Consell Comarcal del Baix Llobregat.
Torrent, del
Carrer que parteix del carrer de les Dàlies i acaba amb unes escales que condueixen a la riera Pahissa i a un camí rural que travessa aquesta riera. Enllaça amb el passeig de la Muntanya, que abans era un torrent d’ aigües pluvials que afluïen a la riera.
Tramuntana, de la
Partint del carrer de can Freixes condueix al carrer de la Creu del Padró, amb la construcció de diverses torres a la part de ponent. Al seu davant trobem una superficie per urbanitzar de tota una plana que s ‘ identifica com del Canigó per l’existència del grup escolar municipal d’aquest nom al seu límit.
Nom meteorològic del vent que bufa del nord i sol ser molt fort i fred. A l’Empordà té una força i una importància notables.
Treball, dei
Va des del carrer del Foment fins al terme municipal de Sant Joan Despí. Forma part de la zona industrial del Pont Reixat. Amb l’assignació dels carrers d’aquesta zona industrial corn el del Comerç, del Conreu, de la Tècnica i del Treball, podríem dir que es reconeix l’activitat de l’ home orientada a la producció de béns o, altrament, un homenatge a l’especificació del treball humà.
propietària de Can Ginestar, la qual cosa pot justificar la seva denominació femenina de Tudona.
Unió, de la
Va des del carrer de Sant Ferran fins al carrer de Balmes, de la urbanització la Miranda. No tenim cap notícia del perquè d’aquest nom, si no és pel fet que és una petita via que comunica dos carrers.
Parada final dels autobusos al carrer de la Tudona, accidentalment utilitzada durant les obres de remodelació de la rambla de Sant Just.(Arxiu del Centre d’Estudis Santjustencs)
Verge dels Dolors, de la
Carrer que va des del carrer de Miquel Reverter fins a la plaça Verdaguer. El nom primitiu i que avalen les Notes Històriques de mossèn Antonino Tenas, era el de la Mare de Déu dels Dolors. Nom de l’associació de senyores casades o vídues, establerta l’any 1877, i que constituïa la que vulgarment se’n deia Confraria dels Dolors, que cuidava de l’altar del seu nom, devoció que va motivar l’assigna-ció del nom de la Mare de Déu dels Dolors, quan va obrir-se en terrenys de les famílies Cardona i Modolell de Can Ginestar.
Abans de la seva obertura, el terreny de referència tenia el nom de camp del Llong i en aquest lloc hi va haver el primer camp de futbol i el primer equip fundat l’any 1917. També en aquest temps era el lloc escollit per al muntatge dels envelats de les Festes Majors.
Durant la república de 1931 va tenir el nom de Jaume Compte, líder nacionalista que va resultar mort en el fets del 6 d’octubre de 1934.
Verge del Pilar, de la
Va des del carrer Major fins al carrer de la Creu. Fou obert durant els anys vint en terrenys propietat de Gaspar Modolell i Jané, que el va urbanitzar en vendre els solars resultants. NO tenim notícia del perquè d’ aquest nom que no té cap vinculació amb les associacions o congregacions religioses ni amb el seu culte, com poden tenir altres noms de sants, si bé podria ser que un dels propietaris que va cedir part dels terrenys per a la construcció d’ aquest carrer, la família Campreciós d’ Esplugues de Llobregat, demanés que fos designat amb el nom patronímic d’ algun familiar seu.
Walden 7
Aquest singular edififici està situat a la carretera Reial i està senyalat únicament amb el número 106 d’aquesta via, i forma un conjunt amb el Taller d’ Arquitectura Ricard Bofill i amb la xemeneia remodelada. El conjunt monumental el va projectar el Taller sobre els terrenys i les instal.lacions industrials que ocupava la desapareguda fàbrica de ciment Sanson.
Hem acudit al pròleg del Ilibre Walden 7 i mig, editat per l’ Ajuntament de Sant Just Desvern, amb textos de Josep Lluís Solé i Jordi Amigó, per la descripció onírica que es fa de I ‘edifici i que diu: “El Walden des de I ‘exterior és una gran mola inquietant que impacta, com tot colossalisme et distància, però si entres a Walden, si et passeges pels seus carrers i patis, refres-
cants a l’estiu, gèlid a I ‘hivern, o puges a la terrassa ajardinada i contactes amb els núvols tot dialogant amb la hectomètrica xemeneia, acabes enganxat per la claror i I ‘obra mediterrània que projecta tot I ‘edifici’
La carretera Reial que va des d’ Esplugues a Sant Feliu de Llobregat, en el tram i cruïlla on convergeixen els carrers amb entrada a la Nacional-ll i Autopista A-7. El complex de Walden 7, al fons.
Es per això que hern volgut recollir en aquest nomenclàtor dels carrers de Sant Just Desvern una referència annexa i particular dels noms que designen els passos -hiperbòlicament dits carrers -i els patis que entrellacen les catorze plantes i els habitatges que les ocupen. La diversitat dels noms emprats, la barreja de personatges, la ficció imaginativa d’ algunes denominacions, són una bona mostra de les idees utòpiques que van inspirar la construcció de Walden 7:
Planta primera
Font de l’ Aire
Font del Foc
Font de la Terra
Font Castàlia
Consergeria
Administració
Planta segona
Carlos Gardel. Cantant de tangos argentí
Montserrat Roig. Escriptora catalana
Paulov. Famós ballarí rus
Samitier. Popular futbolista del
Barcelona
Galeria de l’ Enveja
Galeria de la Castedad
Galeria de la Mania
Planta quarta
Gran Gilbert. Il.lusionista -trucs i jocs de mans-
Plablo Neruda: Poeta i polític xilè
Einstein. Investigador alemany de la teoria de Ja relativitat Cassius Clay. Campió nord-americà de boxa
Galeria de la Intuïció
Galeria de la Traició
Planta sisena La Niña de la Puebla. Cantant folklòrica sevillana sobre la teoria de I ‘evolució Petrarca. Escriptor i poeta italià del segle XII
Martina Navratilova. Campiona mundial de tennis txeca
Galeria de la Felicitat
Galeria de la Supèrbia
Planta vuitena Frank Kafka. Escriptor en llengua alemanya txec
Miguel Indurain. Ciclista basc gua-
nyador de diverses proves Sigmund Freud. Neuròleg i psiquiatre austríac Charlie Rivel. Pallasso català de fama universal
Galeria del Fàstic
Galeria de la Quimera
Planta desena
Nuvolari. PiIot italià campió automobilista
Joyce. Escriptor en llengua anglesa irlandès
Mistinguette. Cantant i vedet de revista francesa Newton. Físic anglès descobridor de la llei de ta gravitació
Galeria de la Ira
Galeria de l ‘ Angoixa
Pont de les Bruixes
Pont dels Diables
Pont dels Amants
Darwin. Investigador britànic |
Pont dels Suspirs
Planta dotzena
Antonio Machin. Cantant cubà, que va actuar amb cert èxit a Catalunya Poincaré. President de [a República Francesa durant la guerra (1914-1918)
Jesse Owens. Atleta nord-americà campió de velocitat. Francisco de Quevedo. Escriptor castellà.
Galeria del Somni
Galeria de la Ximpleria
Planta catorzena Emil Zatopec. Atleta txec, campió de distància
Hermanos Marx. Actors americans de cinema còmic Luís de Góngora. Poeta castellà del segle xvl
Gallileo Galilei. Físic i astrònom italià. Va descobrir que el món era rodó Galeria de la Vergonya
Galeria de l’ Extasi
Pas del Pelegrí
Pas del Trobador
Pas del Cavaller Pas de la Dama
Planta setzena
Piscina del Sol
Piscina de la Lluna
Nomenclàtor de
carrers
Alcalde Arís, de 1′ | 150 |
D7-E7 |
Alexandre Goicoechea, d | 150 | |
Alzines, de les | 150 | |
Ametllers, dels | 150 |
D2-E2 |
Angel Guimerá, d’ | 151 | |
Arc, de 1′ | 151 | |
Ateneu, de l’ | 151 |
D6-D7 |
Avellaners, dels | 152 | |
Badó, dt en | 152 | |
Baix, de | 153 | |
Baix Llobregat, Avinguda del | 154 |
D6-D7 |
Baixada de la Creu, de la | 154 |
E4-E5 |
Baixada del Mas, de la | 154 |
E3-E4 |
Balmes, de 154
Basses de Sant Pere, plaça de les 154
Batista i Roca, de 155 Beca, camí de la 155
Bellesguard, passatge del 156 Bertran, passatge de Can 156 Blasco de Garay, de 156
Bòbila, de la 157
Can Candeler, camí de | 161 |
E4-E3 |
Can Padroseta, de | 162 |
E4-E3 |
Can Padroseta, pas de | 162 | D4 |
Can Roldan, camí de | 162 | |
Can Sagrera, passeig de | 162 |
C5-D4 |
Can Solanes, | 163 |
D2-D3 |
Bonaigua, font de la 157 Bovedillas, de les 157Bonavista, de 158 E7-E6-D5
Bruc, del 159
Bullidor, del 159
c
Caçadors, dels 159
Camp Roig, avinguda del 159 Campreciós, plaça de 160
Campreciós, de 161 Can Biosca, camí 161 Carbonell, Passatge 164 Carles Mercader, de 164
Carles Mercader, passatge de 164
PÀGNA |
||
Canigó, del |
163 |
E4-E5 |
Cant dels Ocells, del |
163 |
D4 |
Carrilet, del 164
Catalunya, de 165 Cervantes, de 165
Circumvalació, de la 165 Ciutat Diagonal, de la 165
Clos, del | 166 | C5-D5 | |||
Comerç, del | 166 | ||||
Constitució, de | 166 | ||||
Conreu, del | 166 | ||||
Creu, de la | 166 |
D6-E6-E5 |
|||
Creu del Pedró, de la | 168 | E4-E5 | |||
Dàlies, de les | 168 | ||||
Daniel Cardona i Civit, passatge de | 168 | ||||
Doctor Fleming, del | 169 | ||||
Doctor Ribalta, avinguda del | 169 | E6-ET | |||
Dolors Modolell, de | 170 | ||||
Dos de Maig, del | 170 | E4-E5 | |||
Duran i Jordà, de | 171 | ||||
Electricitat, de l ‘ | 171 | D7-E7 | |||
Enric Morera, d’ | 171 | ||||
Enric Morera, plaça d’ | 171 | D5-D6 | |||
Escales, de les | 172 | ||||
Església, de l ‘ | 172 | D4-E4 | |||
Església, plaça de l’ | 172 | ||||
Espigolera, de l ‘ | 173 | B4-C4 | |||
Esports, dels | 173 | ||||
Estalvi, de I’ | 173 | ||||
Estruch, passatge | 174 | ||||
Estudis Vells, plaça dels
F |
1 74 | D4 | |||
Frederic Mompou, de | 174 | ||||
Foment, del | 174 | C6-C7 | |||
Fondalada, de la | 175 | ||||
Font, de o d’en | 175 | ||||
Forja, de la | 175 | D6-D7 | |||
Freixes, de | 175 | E4-E5 | |||
Garrofers, dels | 175 | ||||
Generalitat de Catalunya, avinguda | 176 | ||||
Gessamí, del | 176 | D2-E2 | |||
Ginesta, de la | 177 | ||||
Gira-sol, del | 177 | ||||
Girona, de | 177 | ||||
Hereter, d’
1 |
177 |
D4-D5-D6 |
|||
Indústria, avinguda de la | 178 |
D4-C6-D5 |
|||
Isaac Peral, d t | 179 | B5-C5 | |||
Ismael Sahun, plaça d’ | 179 |
Jacinto Benavente, de 179
Jacint Verdaguer, plaça de 179
Jardí, del 180
Joan Maragall, carrer i plaça de 181
Joan Maragall, passatge 181 Josep Anselm Clavé, de 182
Josep Modolell, de | 183 | D5-E5 |
Josep Padrosa, de | 183 | |
Juan de la Cierva, de | 183 | C4-C5 |
Juan Ramón Jiménez, de | 183 |
C5-B5-C4 |
Lourdes, de | 184 | E5-F5 |
Llobregat, passatge del | 184 | |
Lluís Companys, avinguda | 184 | B6-C6 D6-E6 |
PÀGINA | ||
Major, | 185 |
D6-E6 |
Major, Passatge | 185 | |
Marquès de Monistrol, de | 185 | |
Mas Padrosa, del | 186 | El |
Mèlic, passatge de | 186 | |
Menéndez Pidal, de | 186 |
D4-D5 |
Mercat, del | 187 | |
Mimoses, de les | 188 |
D2-D3 |
Miquel Reverter, de | 188 |
D4-D5 |
Mireia, plaça de 188 Modolell, rambla 189 Monfalcone, plaça 189 Montblanc, del 190
Montseny, passatge del 190
Montserrat, del 190
Montserrat, passatge del 191
Mn. Antonino Tenas, de | 191 | D4 |
Muntanya, de la | 192 |
E5-E6 |
Muntanya, passeig de | 192 |
E3-D4 |
Música, de la | 192 | |
Narcís Monturiol, de | 192 |
B5-C5 |
Nord, del
O |
193 | |
Oliveres, de les | 193 |
El-E2 |
1 Ide setembre, de I |
D3-D4 |
|
Països Catalans, dels | 194 | |
Parador, plaça del | 195 | |
Parlament Català, del | 195 | |
Pau , plaça de la | 196 | |
Pau Casals, avinguda de | 196 | |
Pedró, del | 197 |
D4-E4 |
Pedro Ponce de León, de | 197 |
C4-C5 |
Perdius, de les | 197 | El |
Petit, passatge | 197 | |
Picalqués, de | 197 | |
Pins, dels | 198 |
D2-E2 |
Pla del Vent, avinguda 198 B6-C6
Plana, de la 198 D2-E2
Plana Padrosa, carretera de la 198 Dl-D2-D3
Poetes, dels 199
Pons, passatge 199
Pont, del 199
Pont Reixat, carrer i torrent del 199 C7-C7
Rambla de Sant Just 199 D5-D6-D7
Sant Sebastià, de | 208 |
D7-C6 |
Santa Gemma, passatge | 209 |
Ramón y Cajal, de 200 Raval, passatge del 200 Raval de la Creu, del 201 Reial, carretera 201
Riera, avinguda de la | 202 | B5-C4 |
Riera, de la | 202 | E2-E3 |
Romaní, del | 202 | |
Roquetes, de les | 202 | D5-D6 |
Rosa Sensat, de | 203 | |
Roser, del
S |
203 | D2-E2 |
Sadet, | 203 | |
Sagrat Cor, del | 203 |
D5-D6-D7 |
Sagrat Cor, plaça del | 204 | |
Salut, de la | 204 | |
Salvador Espriu, de | 204 |
D6-C5-D5 |
Salvador Espriu, parc de | 205 | |
Sans, passatge | 205 | |
Sanson, del | 205 | C6-D6 |
Sant Antoni M a Claret, de | 206 | |
Sant Emili, de | 206 | |
Sant Ferran, de | 206 | E5-E6 |
Sant Isidre, de 207
Sant Joan Despí. camí 207
Sant Josep, de 207
Sant Lluís, passatge de 207 Sant Martí de l’Erm, de 207
Sant Pastor, plaça de 208
PÀGNA
Santa Gertrudis, passatge de 209
Santa Teresa, de 209 D5-D6
Segura, passatge 209 D4
Serral, passatge del 209
Severo Ochoa, de 210
Sol, plaça del 210
Tarongers, dels 210
Tècnica, de la 210
Til.lers, dels 210 El
Torreblanca, Avinguda de la 211
Torrent, del 211
Tramuntana, de la 211
Treball, del 211
Tudona, dela 212
Unió, de la 212
Verge dels Dolors, de la 212 ED5
Verge del Pilar, de la 213
Walden 7 213