5. ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX:
1990 – 2000
El camí recorregut de 1980 a 1990 ha estat prou difícil, però extraordinària ment vàlid i positiu, especialment en els últims anys, on cal considerar la feina dels dirigents en establir les bases d’infraestructura esportiva i social, per acon seguir ser una institució de fort arrelament a la població i definir-se amb una filosofia pròpia. Amb la elecció de la nova Junta, el maig de 1990, també comença una dècada ben diferent.
Des de la vessant esportiva cal destacar el creixement del nombre d’equips i també amb alguns resultats molt apreciables i exitosos. Des del punt de vista social s’ha de valorar, i molt, el mantenir l’entitat en el si de l’esport santjustenc, malgrat les dificultats econòmiques i conjunturals.
Com deu anys enrera, els anys 90 plantegen nous i diferents reptes. El bàsquet com a joc és senzill, aconseguir la senzillesa en la seva pràctica és, però, molt diff cil. Estructurar un club amb l’ambició que la pròpia dinàmica de l’entitat el faci funcionar requereix persones amb idees clares, lliurades a la callada i continuada tasca de planificar i decidir, organització que a finals de la dècada dels 80 ja va començar a notar-se. La filosofia dels dirigents dels anys 90 és continuar amb la feina de proveir l’entitat d’uns conceptes, un tarannà, propis, d’acord amb les necessitats que una entitat moderna precisa. Bastir una idiosincràsia de club, espor tivament i socialment. Els equips sèniors de l’entitat han de ser el referent de tots els altres i han de nodrir-se del equips de base. S’ha de disposar d’una estructura esportiva que parteixi de les beceroles de l’Escola de Bàsquet, passant pels equips Mini, Infantil, Cadet, Juvenil i Júnior, abans d’arribar al Sènior. S’ha de disposar de bons entrenadors, d’una Direcció Tècnica que vetlli l’organigrama i disposi les bases d’actuació i els aprenentatges tècnics segons etapes i edats, i uns dirigents que estableixin unes decisions clares i precises en les que la gent del club i el seu dia a dia si sentin aixoplugats, recolzats i orientats cap el camí desitjat. Socialment cal consolidar la implicació i participació familiar, que els pares i mares tinguin ben clar el compromís que representa entrar en el club, d’aprendre a jugar i també a conviure, i això passa per la implicació dels grans, expandir la filosofia que el nen i nena que comença, estimi l’entitat, aprengui els valors de l’esport, conegui els com panys dels altres equips del club, que assisteixin indistintament als altres partits, que els jugadors i jugadores dels equips més grans participin de la vida esportiva fent d’entrenadors dels petits, cosa que arrossegarà a aquests a veure els partits dels seus tècnics i tinguin la il·lusió d’aprendre i arribar als equips grans.
163
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
Institucionalment la feina és gran, car cal establir contactes i acords amb les institucions públiques i privades de la població, des de l’Ajuntament als Centres Escolars, a fi d’aconseguir la seva participació en els diferents àmbits que el C.B. Sant Just ha d’atendre. Aquesta filosofia és la que presidirà el treball dels homes i dones que dirigeixen el club cap el segle XXI, un treball diari, profund i divers. i sobretot, enriquidor, pels dirigents i per la resta de components del club.
Però, a més, com ja s’ha esmentat, cal indicar de forma especial com en els primers anys d’aquesta dècada el bàsquet femení portarà el nom del C.B. Sant Just al cim més alt que hagi arribat mai cap equip en el transcurs de la seva his tòria. Recollint la feina dels anys vuitanta, el Sènior femení, de la mà de Ramon Bartran, aconseguirà tres ascensos consecutius (89-90, 90-91, 91-92) i arribarà a disputar la fase d’ascens a Primera Divisió “B” espanyola (92-93), que malau radament no es va aconseguir.
També, en el primer any de la dècada, a la nova Junta li toca viure un ensurt important, una situació molt complicada, com decidir la retirada de la compe tició del Sènior mascuis, ben avançada la temporada, a causa d’un ambient rar i de relacions difícils, possiblement a conseqüència dels problemes que s’arrose guen de la temporada anterior com ja s’ha esmentat oportunament. Aquest fet aferma encara més els dirigents a tirar endavant la concepció de l’entitat partint dels equips de base per arribar a disposar de jugadors i jugadores que estimin l’entitat a través dels anys i del creixement que en la mateixa vagin fent, i també la necessitat d’establir i predicar unes normes de comportament i actuació, d’a cord amb les inquietuds mostrades ja per l’anterior Junta. Aquesta serà la gran tasca i la gran consecució de la dècada, al marge aconseguir la implicació de les institucions locals, bàsicament l’Ajuntament, pel manteniment estructural del club.
Temporada 1990 – 91 NOVA JUNTA DIRECTIVA EL SÈNIOR FEMENÍ CAMPIÓ DE GRUP, ASCENDEIX A 2A DIVISIÓ ESPANYOLA MERITXELL DOMÈNECH NOMENADA MILLOR JUGADORA DE LA LLIGA DESFETA DEL SÈNIOR MASCULÍ QUE ES RETIRA DE LA COMPETICIÓ Tal com s’ha indicat en el primer any de la dècada dels 90 hi ha un nou President, en Modest Carme Anglada i una nova Junta. En aquesta primera temporada del seu mandat les coses no són gens fàcils, pot ser i tot caldria con siderar la temporada com la més difícil de la història de l’entitat. Un fet insòlit, puntual, marcarà l’arrencada de la dècada: a poc d’acabar-se la temporada el
164
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
Sènior masculi es retira de la competició. És el punt final d’un camí de desen verts i vicissituds iniciat ja un parell de temporades abans, on recordem que la Junta Directiva va haver d’editar una circular interna reclamant seriositat i com promis, i com la passada temporada es va perdre la categoria.
Anem a pars, però, i observem com va l’entitat en el transcurs de la tem porada. Es comença amb vuit equips en competició, cinc de masculins i tres de femenins. En masculins, amb Sènior, Júnior, Juvenil, Cadet i un Infantil format amb jugadors de les escoles municipals que va començar a competir al gener de 1991, en l’anomenada segona fase dels campionats de la Federació Catalana, amb molt bon resultat.
El descens del Sènior masculí la temporada anterior a 3a categoria Preferent, va portar certa desarticulació de l’equip i la Junta encarrega a un veterà, Agustí Suñé, que intenti recuperar antics companys, i a empentes i rodolons s‘aconse gueix formar l’equip, però en el fons segueix havent-hi un ambient rar, un fun cionament forçat que va desembocar en actituts negatives, absències i nul com promís, al marge que la infraestructura del club no va acompanyar, ja que per les poques hores que el Pavelló disposava pel bàsquet havien d’entrenar sovint a l’Escola Canigó. Així les coses, amb nomès un partit guanyat a la jornada dinou, d’un total de vint-i-vuit que s’havien de jugar, però sobretot pel deteriorament de les relacions de l’equip i la dinàmica negativa en el dia a dia com a grup, i després d’uns incidents desafortunats en el camp de l’Universitari, fa que la Junta Directiva prengui la dolorosa decisió de retirar-lo de la competició, mal grat el fet que aquesta situació comporti, d’acord amb les Bases de Competició, la pèrdua de categoria i una sanció econòmica. Cal dir que no va ser el Sant Just l’únic equip en retirar-se de la competició aquest any, també ho va fer, del seu mateix grup, l’A.E. Gràcia.
En la jornada 21, poques abans de la retirada, la classificació, al grup 2 del Campionat de Catalunya de 3a Preferent, era la següent: C.B. Prat 38 punts, Sicoris Club 34, C.E. Universitari “A” 34, U.E. Claret 33, C.B. Inpacsa 33, C.B. Cervera 31, Big-Ben Golmes 31, Maristes C.B. Lleida 29, B.C. Martorell 29, AEC Martorell-C.B. Viladecans 26, Salesians 26, C.B. Begues 25, B.I.M. 25, Esportiu Sant Joan “B” 24 i C.B. Sant Just 20.
L’equip va ser dirigit per un tècnic nou, David Ribera, però aviat s’eviden cia molt poca entesa entre ell i els jugadors, de forma que a mitja temporada dimiteix per la manca de confiança que nota en l’equip envers ell. Els propis jugadors elegeixen el seu company, Jorge Garcia Sabadell, homę d’experiència i coneixements per que els dirigeixi el que resta de temporada. La Junta Directiva
165
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
va recolzar la iniciativa de l’equip en un intent de salvar una situació difícil, ja que el Juvenil era un equip de progressió i calia obtenir una classificació digna per oferir les millors possibilitats als joves en un demà immediat.
Amb tots aquests afers, l’equip va estar format per: Miguel Angel Salazar, Sergi Fuster, Josep Lluís Rivas, Agustí Suñé, Manel Carbó, Albert Rodríguez, Francesc Taulats, Carles Bertomeu, Isidor Conte i Jorge Garcia Sabadell.
Pel que fa els equips Júnior i Juvenil masculins, van jugar els seus correspo nents campionats Territorials, al grup 7. El Júnior es va classificar en vuitè lloc entre catorze equips i el Juvenil en sisè lloc en una lliga amb dotze participants.
El Júnior, entrenat per Rodolfo Sánchez, va estar format per: Albert Farreras, Juan José Moreno, Miquel Guivernau, Josep Romero, Oriol de los Santos, David Martínez, Albert Rodriguez, Ferran Oriola i David Corman.
El Juvenil, entrenat per Sergi Fuster, amb la col·laboració de Pere Josep Garcia, Manuel Castilla, Josep Colet i Diego Rodríguez com a Delegats d’equip i de camp, van formar l’equip: Felix Rabassa, F. Xavier Prior, David Torrents, Pere Josep Garcia, Xavier Colet, German Barroso, Diego Rodríguez, Xavier Duran Badia, Eduard Duran Balenciaga, David Aicart, Pedro Vidal i Christian Kolbeck.
El Cadet i l’Infantil van realitzar uns bons campionats de promoció, que dant ambdós tercers dels seus respectius grups, tant en la la fase com en la 2a. L’Infantil, però, nomès va participar en la 2a fase.
En els equips femenins es troba la millor vivència de la temporada. El Sènior juga el campionat de Catalunya de la categoria, al grup 2, i realitza un excel·lent campionat quedant en el primer lloc del grup i en conseqüència l’as cens a 2a Divisió Espanyola. Després de l’ascens de la passada temporada a la catalana, aquest nou èxit consecutiu supera les previsions imaginades i per des comptat omple d’optimisme i confiança als directius, tècnics i jugadores, i ofe reix tranquil·litat a l’entitat i seguretat en el treball que es realitza i en la plani ficació de futur, alhora però que porta preocupacions de tipus econòmic la Junta Directiva, cara el pressupost que es precissarà la propera temporada.
Entrenades per Ramon Bartran, ajudat per Emili Moreno, la classificació final de les noies, amb vint-i-vuit partits guanyats i dos de perduts, va ser: C.B. Sant Just 58 punts, Caves Marc Vidal Reus Deportiu 56, Lluïsos de Gràcia 52, S.E.S.E.- Alupack “A” 52, Dow C.B. Tarragona 52, Bàsquet Llor 50, C.B. Inpacsa 49, C.N. Reus Ploms Valira 46, A.E. d’Horta-Guinardó “A” 44, C.B. Puig-reig 42, C.B. Aguiles-Trumes 41, B. Femení Cornellà “B” 37, C.B. Lleida “A” 37, Jesús i Maria Sant Gervasi 36, Xamba Caves Mascaró “A” 35 i S.E. Sant Medir 32.
166
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
Temporada 1990-91. Sènior femení campió de lliga. A dalt: Emili Moreno (2n entrenador, tapar), Elena Rosés (Juvenil), Elisa Puig, Lidia Julián, Montserrat Rodríguez, Mercè Pol, Ramon Bartran (Entrenador). A baix: Elvira Gálvez (sense equipar), Natàlia Domènech, Gemma Gisbert, Núria Bueno, Pilar López, Anna Chacón i Meritxell Domènech.
Cal fer esment de forma destacada que Meritxell Domènech Argenté va estar designada la millor jugadora del campionat, formant part del cinc ideal de la competició, en el que també va ser inclosa un altra jugadora el C.B. Sant Just, Lidia Julián.
Les Juvenils juguen el seu campionat territorial, al grup 2, fent un paper dis cret en classificar-se en tretzena posició entre setze equips. Entrenades per Emili Moreno, ajudat per Magdalena Montfort i amb Gemma López com a Delegada, van formar l’equip: Pilar López, Montserrat Vilanova, Mónica Rodríguez, Cinta Ramirez, Cristina Carme, Anna M. Flordelis, Esther Moreno, Marta Nuñez, Rosa Pilar Ordoñez, Rita Garcia, Anna Jacas i Anna Castellón.
El Cadet femení va participar en el corresponent campionat territorial de promoció, quedant en cinquena posició entre sis equips en la la fase i en quart lloc entre sis equips en la 2a fase. Entrenades per Marius Rubio i Elena Palomares, van formar l’equip: Núria Celma, Pilar Piqueras, Neus Aizpurua, Isabel Cabezas, Esther Moyano, Karina Rivas, Meritxell Pages
En relació altres activitats del club cal assenyalar la importància del conveni siiscrit amb l’Ajuntament, pel qual s’estableixen acords de trascendència pel
167
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
futur, Un futur, en l’àmbit esportiu de la població, que lògicament afectarà també el bàsquet, en el que tindrà una incidència destacada i positiva la tasca i la visió de la nova Regidora d’Esport de l’Ajuntament, la Sra. Maria del Rosario Barranco En el conveni es manifesta que l’Ajuntament té interés en promoure la participació d’entitats i grups que facilitin la pràctica de l’esport a la població i reconeix la tasca del C.B. Sant Just en aquest aspecte, possibilitant l’aprenentat ge i pràctica del bàsquet, federat i amb competició, i especialment en l’àmbit de la formació del jovent, amb una Escola de Bàsquet que aquesta temporada aple ga una mica més de 100 alumnes. En l’acord l’Ajuntament cedeix, amb caràcter no exclusiu, l’ús del Pavelló Poliesportiu Municipal i les pistes esportives de les diferents escoles públiques municipals, i determina que es concedirà un ajut eco nòmic anual per l’exercici habitual de la temporada, i un ajut extraordinari en el cas d’ascens a categories superiors de qualsevol dels equips del club.
En un altre punt s’estableix que l’Ajuntament, com a organisme que gestio na l’esport a les escoles, ha de promoure el bàsquet de base i ha de facilitar que el C.B. Sant Just es pugui nodrir de jugadors i jugadores del municipi.
Pel que fa l’àmbit econòmic, el pressupost de la temporada s’estableix en un milió noucentes mil pessetes, continuant essent les entrades més notables les quotes dels jugadors i jugadores i la Rifa de Nadal. En les despeses les partides més importants són els desplaçaments amb autocars i els arbitratges, al marge el sopar de fi de temporada. A 31 de juliol de 1991, hi ha un saldo positiu de vuit mil pessetes. També es pot fer esment que enguany s’ha aprovat, per primera vegada en la història de l’entitat, atorgar una compensació econòmica als entre nadors i entrenadores, i, com a aspecte més negatiu de l’any, la poca quantitat de socis del club, poc més de 50.
Temporada 1991 – 92 EL SÈNIOR FEMENÍ CAMPIÓ DE LLIGA, ASCENDEIX A 2A DIVISIÓ “A” ESPANYOLA EL SÈNIOR MASCULÍ COMENÇA DE NOU A 3A CATALANA I ASCENDEIX A 3A PREFERENT GRAN TEMPORADA DELS EQUIPS PETITS AMB DIFERENTS SOTSCAMPIONATS
Es competeix amb cinc equips masculins (Sènior, Júnior, Juvenil, Cadet i Infantil) i tres de femenins (Sènior, Juvenil i Cadet), i la temporada cal valorar la com a molt bona.
Un any més les alegries més grans les aporta el Sènior femení, un nou ascens, ara a 2a Divisió Espanyola. Però anem a pams. A l’inici de la present temporada, el campionat de 2a Divisió Espanyola representava un problema
168
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
wonòmic d’envergadura. Calia trobar un esponsor per afrontar les grans despe ses de desplaçaments, arbitratges, pagament d’entrenadors, etc. En l’aspecte
sportiu també calia establir unes condicions d’entrenament i partits d’acord mb el nivell i mèrits de l’equip i l’exigència de la categoria on es jugava, per tan calia deixar la pista exterior, plena de mancances, i entrenar-se plenament en el pavelló cobert. No obstant això, per qüestions d’horaris i disponibilitat, només es podia entrenar dos dies, i per assegurar el nivell esportiu es lloga el Pavelló de Sant Joan Despí per disposar d’un dia més d’entrenament. El tècnic Ramon Bartran anuncia problemes d’horaris per qüestions laborals i d’entrada actúa només com a assessor de la nova entrenadora, la seva germana Neus Bartran, ex jugadora internacional extraodinàriament reconeguda i entrenadora de diversos equips de lliga nacional espanyola.
Els inicis són engrescadors pel joc i l’entesa entrenadora-jugadores és excel·lent, però els resultats no acompanyen l’equip en la la fase de la competi ció, de setembre a desembre del 91, i es fa un paper discret, quedant en setena posició entre vuit equips. La classificació d’aquesta fase, grup 2, va ser C.B. Castellet 25 punts, C.B. Vilanova 23, C.B. Santa Rosa de Lima Horta 22, Club Gimnàstic 21, Atlètic Terrassa H.C. 21, C.B. L’Hospitalet 20, C.B. Sant Just
19 i Caves Marc Vidal Reus Deportiu 17.
Per la segona fase, de gener a abril del 92, en Ramon Bartran ha resolt els problemes de feina i té disponibilitat d’horari, per la qual cosa es decideix que torni a fer-se càrrec de l’equip, a veure si s’obtenen millors resultats en la fase decisiva de la competició. Així va ser. Enquadrades en el grup 4, aconsegueixen el primer lloc de la lliga i per tant el tercer ascens consecutiu, ara a 2a Divisió Femenina “A” Espanyola. La classificació final del campionat va ser: C.B. Sant Just 25 punts, C.B. Grifeu Llançà 23, Caves Marc Vidal Reus Deportiu 22, Terrassa B.C. 22, A.E. L’Hospitalet 20, C.B. L’Hospitalet 20, Atlètic Terrassa H.C. 19 i C.E. Valldaura 17.
L’equip el van formar: Elisa Puig, Montserrat Rodríguez, Lídia Julián, Pilar López, Núria Bueno, Meritxell Domènech, M. Elena Rosés, Maria del Mar Escudero, Ivet Magdaleno, Alba Domènech, Mari Paz Pérez Alarcon i Natàlia Domènech. El suport més incondicional de l’equip van ser els seus delegats: Elvira Gálvez, Dionisio Rodriguez, Manel Montfort i Núria Buisán.
Pel que fa l’equip Juvenil femení, en la primera fase del Campionat Territorial de Catalunya, va quedar en última posició entre vuit equips, no guanyant cap partit. En la segona fase, jugant el campionat de 2a Divisió, con tra idèntics adversaris que l’equip Sènior, va millorar classificant-se en sisena
169
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
posició entre vuit equips. L’equip, entrenat per en Joan Tost, jugador del Sènior, amb Natàlia Domènech com a segona entrenadora, va estar format per: Montserrat Vilanova, Mònica Rodríguez, Cinta Ramírez, Esther Moyano, Cristina Carme, Esther Moreno, Sònia Sánchez, Rosa Pilar Ordoñez, Pilar Piqueras, Anna Jacas, Anna Castellón i Núria Celma.
El Cadet de noies va participar en el corresponent campionat de Catalunya Cadet, al Nivell C, i entre dotze equips es va classificar desè. Entrenades inicial ment per Elena Pérez, amb Anna M. Massana de Delegada, al mes de març del 92 es va fer càrrec de l’equip en Marius Rubio i van formar l’equip: Cristina Abias, Rosanna López, M. Carmen Garcia, Pilar Buenacasa, Gemma Celma, Neus Aizpurua, Maria Puertas, Esther López, Glòria Castellví, M. del Mar Garcia i Núria Aizpurua.
En referència els equips masculins, s’ha de dir que la temporada cal consi derar-la d’excel·lent. El Juvenil al Campionat Territorial, el Cadet a Nivell “C” i l’Infantil a Nivell “B”, van ser sotscampions dels seus grups i el Sènior, després de la retirada de l’anterior temporada cosa que va fer perdre la categoria, va competir a 3a categoria Catalana “A”.
L’experiència de la passada temporada va servir de molt a la Junta Directiva. S’assessoren en un tècnic reconegut del bàsquet català, en Rafel Layola, que coneix Enric Castellón, i es decideix donar confiança a un home de la casa, l’Emili Moreno, amb qui es treballa per fer un grup homogeni, cohesionat i amb il·lusió per competir i arribar a l’ascens. S’incorpora un nucli d’estudiants d’INEF, procedents d’una entitat prou reconeguda arreu, com Lluïsos de Gràcia. Són en Joan Tost, Bernat Gaya, Pere Tost, Francesc Tubau i al mes de març Andreu Fusté, que formaran l’equip amb homes de la casa, Isidor Conte, Josep Lluís Rivas, Joan Manuel Margalló, Oriol de los Santos, Sergi Fuster, Marius Martin, Ignasi Diez i un altre nou fitxatge, Ernest Puig de la Bellacasa. Al mes de març del 92, van ser baixa l’Ignasi Diez i Oriol de los Santos.
El problema principal amb que s’enfronta l’equip és el de disposar de camp d’entrenament, que s’ha de fer a la pista exterior al Pavelló i en ocasions al Pavelló del Col·legi Sant Ignasi de Sarrià, que cal llogar, a un preu desmesurat de 10.500 pessetes per sessió. No obstant aixó, la temporada va ser bona, satis factòria tant per la Directiva com per l’equip, classificant-se en quarta posició entre setze participants, lloc que va donar dret a l’ascens a 3a Preferent, en haver-hi alguns equips “B” entre els classificats en els primers llocs dels diferents grups, que no van comptar pels llocs d’ascens.
La classificació de la lliga va ser: Clips-Centre Catòlic “B” Hospitalet 58
170
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
punts, Sagrats Cors “B” 52, AEC Modolell – C.B. Viladecans 51, C.B. Sant Just 50, Basquet Ribes 48, C.B. Sant Climent Tescor 48, C.B. Roses Santfeliu 47, S.E. Sant Medir “B” 47, A.E.S.E. 44, C.B. Castelldefels 44, A.B. Esplugues “B” 40, C.E, Olesa 40, C.C.R. Collblanc-Torrassa 40, C.E.B. Pallejà 39, B.C. Sant Joan Despí 36 i Els Monjos B.C. 36.
El Júnior va jugar el seu campionat territorial, al grup 11, quedant en sise na posició entre tretze participants. Va ser entrenat inicialment per Ignasi Diez, jugador del Sènior, que en ser baixa al març del 92 va ser substituït per Margarida Montfort. L’equip el van formar: Llorenç Gala, Christian Kolbeck, Albert Farreras, F. Xavier Prior, Ferran Obiols, Jordi Herbera, Roger Casasayas, David Torrents, Miquel Guivernau, Eduard Rosell, David Martínez, David Aicart i David Corman.
El Juvenil va fer un excel·lent campionat, quedant sots-campió de grup, l’onzè, i entre tretze equips. Dirigits per Sergi Fuster l’equip el van formar: Felix Rabassa, Alex Barroso, German Barroso, Diego Rodríguez, Xavier Duran Badia, Eduard Duran Balenciaga, Daniel Portes, Joan Salvador Molina, Ivan Sala, Carles Saura i Marius Rubio Alarcon. Un malaurat succès va marcar la temporada de l’equip i del club en general. La mort del jugador Diego Rodríguez en un fortuït accident. Els seus companys d’equip i el club van orga nitzar un partit d’homenatge amb el C.B. Esplugues, on jugava un cosí seu.
171
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
El Cadet també va fer un bon campionat, al grup 4 del Nivell C del seu campionat de Catalunya, quedant segon entre onze participants i perdent només quatre partits, un més que el campió. Entrenat per Marius Rubio van formar l’equip: Daniel Talavera, Sergi Sánchez, Xavier Aparicio, Pau Palacios, Marc Montañés, Manuel Daga, Marc Rufino, Xavier Amoroso, Pau Estalella, Joan Carles Ruiz, Marc Bartolí, Jordi Morales i Daniel Garcia.
L’Infantil de nois també es va abonar a la segona plaça entre dotze equips. Un altre èxit. En el grup 1 del seu campionat de Catalunya, només va perdre dos partits i en va guanyar vint. Entrenats per en Magi Quevedo i Lluís Escudero, amb Matias Pérez com a Delegat, van formar l’equip: Francesc Mateo, Vicenç Fernández, Vicenç Cardona, Carles Camuñas, Cristian Palomares, Damian Rodríguez, Lluís Zapata, Marc Saura, Oscar Pujol, David Pérez i Daniel O. Martinez.
Cal dir que totes aquestes excel·lents classificacions ofereixen una lectura molt positiva pel que fa al treball tècnic de l’entitat, perquè en l’àmbit d’infraes tructures, malgrat una bona organització, la situació de la temporada va ser una mica complicada. Així, l’Infantil i el Cadet masculins van entrenar a l’Escola Montseny, el Juvenil i el Júnior masculins a l’Escola Canigó, i el Cadet femení a l’Institut. Com es pot observar una dispersió que evidència el gran problema d’aconseguir agrupar els equips del club en una única instal·lació que permeti un treball de grup coherent. Aquesta serà una de les prioritats i dèries de la Junta i el seu President. Per cohesionar socialment i esportivament l’entitat cal dispo sar d’un nou pavelló.
A nivell d’organització de club, el 22 de maig de 1992, es va celebrar l’Assemblea General amb una novetat destacable: el President, Modest Carme i Anglada, desitja deixar el càrrec per assumptes personals.
A fi de poder preparar convenientment el proper exercici amb els criteris d’un nou President i una nova Junta si fos el cas, els propis companys directius de Modest Carme van demanar al Sots-President Enric Castellón Farreny que agafés la responsabilitat, cosa que així va succeir. Aquesta decisió es va presen tar a l’Assemblea que va acceptar la nova Junta, constituïda de la següent forma:
- President: Enric Castellón Farreny
Sots-President i Tresorer: Francesc Rodríguez – Administració: Isabel Fusté
Secretaria : Núria Buisán
- Material : José Ramirez
172
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
Coordinadoció d’Escoles: Margarida Montfort Federació: Helena Pérez. Secretari Tècnic: Dionisio Rodríguez
En la mateixa Assemblea es van prendre un seguit d’acords interessants de relacionar. En l’àmbit esportiu, per la propera temporada, la creació d’un nou Infantil masculí i d’un Sènior “B” femení, i en l’àmbit econòmic s’aproven les quantitats i la forma de pagament de les quotes per la temporada 1992-93, pels diferents equips. Així:
Infantil i Cadet masculí i femení: 2000 ptes per fitxa, més 1500 ptes de quota de soci, en el moment de fitxar, Inés tres rebuts trimestrals de 4500 ptes cadascun.
Juvenil masculí i femení i Sots-23 masculí: 3000 ptes per fitxa, més 1500 ptes de quota de soci, en el moment de fitxar, més tres rebuts trimestrals de 5000 ptes cadascun.
Sènior masculí i femení: 4500 ptes de fitxa, més 1500 ptes de quota de soci, en el moment de fitxar.
A tall de curiositat, però també per la trascendència històrica que represen tarà sempre per Catalunya, no es pot oblidar que l’estiu de 1992 va ser un moment històric de record perenne, la celebració dels XXV Jocs Olimpics d’es tiu a la ciutat de Barcelona. A continuació es van celebrar també els Jocs Paralímpics, i Sant Just va acollir la torxa d’aquests Jocs el 31 d’agost, recorrent els carrers de la població acompanyada dels esportistes de les diferents entitats santjustenques i amb gran presència de públic.
Entre els esportistes que van fer el recorregut de la torxa va haver-hi dos homes lligats al bàsquet, en Jaume Gelabert Torné, ex-jugador del C.B. Sant Just, prou conegut al poble, i Antonio Parrilla Molina, aquest jugador de bàs quet en cadira de rodes, que ha jugat en equips tant emblemàtics com el FC Barcelona i l’Institut Guttmann, i que en els Jocs Paralímpics va formar part de la Selecció Espanyola de Voleibol, un altre esport que practicava. Es va donar la circumstància que en els relleus en Jaume va donar la torxa a l’Antonio.
Per cert, a Sant Just hi conşten 118 veïns que van col·laborar com a volun taris dels Jocs Olímpics, als quals se’ls va obsequiar amb una insignia reproduc ció de la Gran Creu de l’Ordre Civil de la Solidaritat Social.
173
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
Temporada 1991-92. Setembre 92, la tor: dels Jocs Paralímpics pels carrers de Sant Jus Jaume Gelabert amb bastó i Antonio Partilli en cadira de rodes, fent el seu recorregut.
Barcelona’92
BALONCESTO Kobi i Petra, les mascotes-imatges dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Barcelona’92
174
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
L1
Temporada 1992-93 Nou PRESIDENT I NOVA JUNTA EL SÈNIOR FEMENÍ CAMPIÓ DE LLIGA DE 2A DIVISIÓ “A” ESPANYOLA, JUGA LA PROMOCIÓ D‘ASCENS A 1a Divisió “B” ESTATAL La temporada s’afronta amb nou equips federats, cinc masculins (Sènior, Sots 23, Juvenil, Cadet i Infantil) i quatre femenins (Sèniors “A” i “B”, Juvenil i Cadet). D’entrada el que cal anunciar és el nou i extraordinari èxit del Sènior “A” femení. Per tercer any consecutiu, de la mà d’en Ramon Bartran amb en Josep Rovira com a segon entrenador, guanya el seu campionat de lliga, enguany el de 2a Divisió estatal, i es classifica per jugar les fases d’ascens a la Divisió espanyola “B”.
Amb una lliga excel·lent, al grup 1 del Campionat d’Espanya de 2a Divisió, amb 14 partits consecutius sense perdre, queda campió guanyant 27 partits i per dent-ne només tres. La classificació de la lliga regular va ser: C.B. Sant Just “A” 57 punts, Down C.B. Tarragona 53, Club Gimnàstic de Tarragona 52, CIB Guitart Hotels Lloret 51, C.B. Santfeliuenc 47, C.B. Igualada 47, AECC Mataró “A” 44, C.E. Sant Adrià 104 43, C.B. Grifeu Llançà 43, Finsobe Derbi 42, Grup Barna Condal Catering 42, C.N. Terrassa Bàsquet 41, A.E. L’HGospitalet 41, Caves Marc Vidal Reus Deportiu 40, C.B. Hospitalet 39 i C.B. Vilanova 38.
Temporada 1992-93. Sènior femení. A dalt: Ramon Bartran (Entrenador), Alba Domènech, Ivet Magdaleno, Lidia Julián, Judit Rovira, Elisa Puig, Elena Rosés, Montserrat Rodríguez i Josep Rovira (2n entrenador). A baix: Carme Calderon, Tanit Silvestre, Meritxell Domènech, Pilar López, Núria Bueno i Elisabet Jara.
175
Notícies publicades al diari tarragoní “Nou Diari”, del dissabte 23 de maig de 1993, referents a la fase d’ascens a la Divisió “B” Femenina Espanyola, jugada a Tarragona pel Sènior “A” femení.
177
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
La fase interautonòmica d’ascens a la Divisió “B” espanyola es va jugar a Tarragona, ciutat que havia classificat dos equips, i les noies santjustenques es van concentrar a l’Hotel Sol d’Or, a Salou, en una decisió conjunta entre el cos tècnic i la Junta, com una mena de premi a la gran temporada i alhora com a millor preparació per a la fase a jugar. Aquesta fase es va fer del 26 al 31 de maig de 1993, al Pavelló Sant Jordi de Tarragona, distribuint-se els equips en dos grups. El grup “A” amb: Gimnàstic de Tarragona, San José de Valencia, Helios Bataclan de Saragossa i el C.B. Sant Just. El grup “B” amb: Down Bàsquet Tarragona, Jovent Cimsa de Palma de Mallorca, Universitari Dorna Godella de Valencia i OCYDE de Saragossa.
Els resultats no van acompanyar les nostres noies, que neguitoses, i amb un ambient molt fort a favor dels equips tarragonins, no van aconseguir jugar el seu millor bàsquet, guanyant només un partit i perdent-ne dos, quedant terceres del seu grup sense opcions de pujar. No obstant això, cal tenir present la extraordi nària trajectòria d’aquests anys, culminada en la consecució d’haver jugat aques ta fase d’ascens a la categoria d’argent del bàsquet femení espanyol, un èxit sense precedents que quedarà per sempre en la història del C.B. Sant Just.
És important destacar que de l’equip del C.B. Sant Just, la jugadora Tanit Silvestre va aconseguir un nivell esportiu molt alt en la seva trajectòria esporti va, essent proclamada la millor jugadora del torneig, i a més va formar part de la Selecció Catalana i la Selecció Juvenil espanyola. .
El Juvenil de noies va jugar el campionat Provincial, grup 2, fent un paper discret, classificant-se en desè lloc entre quinze participants. Entrenades per en Joan Tost, amb Elena Palomares i Esther Moreno com a Delegades i ajudantes, van formar l’equip: Montserrat Vilanova, Cinta Ramirez, Sónia Sánchez, Pilar Piqueras, Núria Celma, Anna Castellón, Mònica Rodríguez, Gemma Celma, Pilar Buenacasa i Núria Moreno.
El Cadet femení va jugar el seu campionat Territorial, a Nivell “C”, en el grup 1, amb nomès sis victòries en vint-i-dos partits, classificant-se en desena posició entre dotze equips. Cal dir que la majoria de nenes de l’equip eren d’e dat Infantil, essent entrenades per Ivan Sala i Felix Rabassa, jugadors del Sot 23, amb Helena Pérez com a Delegada, van formar l’equip: Núria Aizpurua, Rosa Colorado, Gemma Tidor, Ana Montoyo, Laura Gallego, Jessica Florido, Laura Castellón, Vanessa Rodríguez, Anna Calvo, Estel Campreciós, Ariadna Palomares i Verónica Balaguer,
Pel que fa els equips masculins, el Sènior va competir en el Campionat de Catalunya de 3a categoria Preferent, al grup 1, amb un resultat poc engresca
178
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
Jor, ocupant l’onzena posició entre quinze equips participants. La classificació final del campionat va ser: C.B. Vic 50 punts, C.B. Mollet “B” 48, Plana Mar B. Vilassar 47, C.B. Alisos 47, C.E. Molins de Rei 46, Sant Gabriel 46, A.E. L’Hospitalet 44, C.B. Cardedeu 42, C.P. Castellar “B” 40, B. Berga 39, C.B. Sant Just 38, C.B. Santa Perpètua 37, Jesús Maria i Josep 37, C.B. Manlleu 35 i B.I.M. 32.
Entrenat per Emili Moreno, l’equip va mantenir vuit jugadors de l’anterior temporada i va formar amb: Josep Lluís Rivas, Joan Manuel Margalló, Josep Romero Bernat Gaya, Francesc Tubau, Joan Tost, Pere Tost, Ernest Puig, Josep Lluís Pérez i Oriol de los Santos.
Aquesta temporada l’equip que segueix el Sènior en edat, és el Sots-23. La Federació ha realitzat una reordenació d’edats a fi de mantenir en actiu un major nombre de jugadors i no estroncar la progresió dels més joves que no tenen cabuda en els equips Sènior. El Sots-23 santjustenc va fer una bona tem porada, cinquè entre tretze equips. Va començar dirigint l’equip Ignasi Díez, però al desembre se’n fa càrrec l’Emili Moreno Pérez, entrenador del Sènior, amb Sergi Fuster d’ajudant i Delegat. Van formar l’equip: Felix Rabassa, Ivan Sánchez, Albert Farreras, David Corman, Jordi Herbera, Albert Rodriguez, Miquel Guivernau, German Barroso, David Martínez, Eduard Duran, David Aicart, Ivan Sala i Juan José Moreno Chaparro.
El nois del Juvenil van participar en el campionat Territorial de Nivell “B”, i enquadrats en el grup 3 van fer una lliga molt sobresortint, classificant-se en quart lloc entre quinze participants. Entrenats per Juanjo Moreno, amb el suport d’Eusebio Sierra, van formar l’equip: Alex Barroso, Xavier Aparicio, Marc Rufino, Xavier Amoroso, Marc Bartolí, Carles Saura, Daniel Garcia,
Josep Lluís Concha, Marius Rubio Alarcon i Manel Leiva.
Per la seva part el Cadet masculí va brillar. Al Nivell “C” del campionat Cadet, grup 5, va quedar en segon lloc, entre dotze equips, empatat a punts amb l’Adams Sant Boi que va ocupar el primer lloc per bàsquet-average parti cular. Entrenat per Magi Quevedo, qui ja havia dirigit l’equip com a Infantil l’anterior campanya, i ajudat altra vegada per Lluís Escudero, l’equip va mante nir un bloc de nou jugadors de la temporada 91-92, essent format per: Francesc Mateo, Vicenç Fernández, Vicenç Cardona, Carles Camuñas, Cristian Palomares, Damian Rodríguez, Lluís Zapata, Marc Saura i Oscar Pujol, incor porant-se Pau Palomares, Francesc Sánchez i David Esteve.
I l’Infantil, organitzat amb nens provinents dels Centres Escolars, en la seva primera aparició en una competició va jugar el campionat Territorial de Nivell
179
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
“C” classificant-se en setena posició entre onze equips. Entrenat per Sergi Fuster, ajudat per Eduard Duran, ambdós jugadors de l’equip Sots-23, l’equip va estar composat per: Ferran Arruebo, Joan Pere Rodríguez, Isaac Santana, Miguel Angel Rodríguez, Daniel Hornero, Daniel Oriol Martínez, Xavier Obiols, Antoni Molina, Eduard Bes, Guillem Pérez, Isaac Jaraba i Frederic Córdoba.
Explicat l’àmbit esportiu, a nivell d’organització el club pateix uns canvis notables. Tal com es va anunciar a finals de l’anterior temporada el fins llavors President, Modest Carme, deixa el càrrec per motius personals i entre la pròpia Junta es demana al Sots-President, l’Enric Castellón Farreny, que es responsabi liczi de la presidència i oferir així una continuïtat en la gestió, acompanyat per la resta de la Junta, com ja s’ha exposat en el relat de la passada temporada.
La Junta actual fa una forta aposta pel bàsquet base, amb la clara filosofia que només potenciant els equips de promoció es podran nodrir els equips més representatius del club amb jugadors i jugadores crescuts i formats a l’entitat, nois i noies que amb els anys estimaran i sentiran el club com a seu. I malgrat pugui semblar una incongruència amb aquesta forma de pensar i treballar, es deixa l’Escola de Bàsquet i es dona suport a les Escoles Esportives Municipals, creades enguany per l’Ajuntament, i d’acord amb aquest i les APAS dels centres escolars, el C.B. Sant Just, tutela i fa el seguiment de la progressió dels nois i noies més joves, entrenats per monitors i entrenadors del club, a fi de treballar amb unificació de criteris tècnics en els aprenentatges de basquetbol, canalitzant també el contacte amb les famílies per començar a integrar-les en l’organització del C.B. Sant Just, on els jugadors i jugadores escolars tindran continuïtat, i on el voluntariat dels pares en tasques de delegats, d’auxiliars de taules arbitrals, d’acompanyants en els desplaçaments, etc, és del tot imprescindible pel funcio nament dels equips de promoció.
Un altre aspecte on la Junta intervé ràpidament és en l’àmbit econòmic. En la primera reunió de la temporada, el 17 de setembre de 1992, s’acorda portar a terme un acurat plantejament i seguiment de l’aspecte financer del club. I, per exemple, als entrenadors de la present temporada se’ls hi manté la mateixa compensació econòmica de la temporada anterior i també es decideix no pagar cap lloguer per camps de tercers que es precisin per entrenar. Si no es poden arreglar suficientment els horaris amb les instal·lacions disponibles a la població, doncs s’entrenarà menys. Un altre aspecte que afecta l’àmbit econòmic del club, és l’actitud i comportament de determinats equips i/o jugadors, ja que la temporada passada les multes, només l’equip Sènior mas
180
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
culí, van pujar 500.000 pessetes, encara que costi de creure. S’acorda tallar enèrgicament amb aquesta situació, tant el comportament antiesportiu com el desgast econòmic, de forma que cada jugador/a pagarà ell mateix la sanció econòmica amb que sigui sancionat.
En aquesta reunió, també s’exposa que s’està negociant amb l’Ajuntament l’actualizació de la subvenció anual que el club rep, ja que es va comprovar que fins ara aquesta subvenció es calculava, absurdament, considerant que un equip de bàsquet només el formen cinc jugadors. Una mostra del desconeixement absolut que es tenia del nostre esport. Es pensa que després de les noves elec cions municipals es millorarà molt en aquest tema.
Temporada 1993-94 EL SÈNIOR MASCULÍ JUGA LA PROMOCIÓ D‘ASCENS A 2A CATALANA EL SOTS–23 MASCULÍ CAMPIÓ DE LLIGA EL SÈNIOR FEMENÍ BAIXA A 2a Divisió “B” ESPANYOLA Temporada de treball exhaustiu per la nova fornada de dirigents que composer la Junta Directiva. Amb l’Enric Castellón com a President; en Francesc Rodríguez com a Sots-President a càrrec de la Tresoreria, les Relacions amb l’Ajuntament i l’esponsorització; en Dionisio Rodríguez com a Secretari Tècnic a càrrec de tot l’àmbit esportiu; en Josep Ramirez com a responsable de mate rial i cura de les necessitats internes dels equips; Maite Rodríguez com Vocal de Relacions Públiques i promoció del club; Helena Pérez com a Vocal responsa ble de les gestions administratives; Manel Montfort com a Vocal de l’àmbit d’organització de viatges i desplaçaments i suport a Presidència, i Núria Buisán com a Secretària de Presidència, encarregada de les relacions amb la Federació, responsable de l’arxiu històric de l’entitat i de l’organitació d’actes de tipus tèc nic i social. Al marge, com a vocals per a tasques de suport dels diferents àmbits d’organització i esportius, s’incorporen en Guillermo Gallego, Josep Concha, Francisco Florido, Elisabet Fusté i Carles Rodríguez
A nivell intern s’estableixen diferents normatives referents al compliment d’un determinat codi ètic de comportament, tan en el respecte dels horaris esta blerts com de la cura que cal tenir dels equipaments i les dependències, per la imatge i presència de cada jugador/a, tècnic o delegat/a, com a representant del club i la població, també en els aspectes de correcció i educació en els camps de joc i fora d’ells, en el respecte a l’adversari, els àrbitres i el públic. En definitiva, una diversitat d’aspectes a tenir en compte en totes les actuacions dels membres de l’entitat, que han d’ajudar sobretot els més joves a entendre la importància
181
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
de l’educació, la correcció i la responsabilitat de pertànyer i representar un club. No és només jugar i fer esport, és formar-se.
També es porta a terme una campanya de presentació del C.B. Sant Just i la seva realitat actual a diferents empreses, amb la finalitat d’aconseguir una rela ció d’esponsorització i suport per cadascun dels equips. A començament de la temporada s’engega una campanya de captació de socis que ajudi al manteni ment del club i s’estableixen unes directrius a complir pels membres del club, a fi que cada jugador/a faci dos nous socis protectors, que aportin 5000 ptes per temporada. Aquesta campanya té un doble objectiu, tal com s’explica en la cir cular editada a l’efecte: “per una banda un ingrés important de diners que ens per meti seguir endavant en les nostres projectes i per una altra, potenciar la presència dels familiars i amics dels nostres jugadors/es als partits que realitzen, animant-los des de la graderia”. De fet, però, aquesta iniciativa topa amb certa oposició d’al guns pares dels jugadors més joves, que consideren que la Junta s’hauria d’haver adreçat a les famílies en els casos de jugadors de tretze o menys anys. Una peti ta polèmica que mostra que l’entitat està ben viva.
En definitiva, un seguit de mesures per potenciar el club, que el 21 de juny de 1994 va celebrar la seva Assemblea General Ordinaria Anual, al Centre Cívic Salvador Espriu, presentant l’estat de comptes de la temporada 93-94 amb unes despeses de 5.342.348 pessetes, on els arbitratges representen un 20,3% i els pagaments als entrenadors i director tècnic un 31,4% del total, com a partides més significatives. Pel que fa els ingressos, es comptabilitzen 5.491.000 ptes, on l’esponsorització de les empreses representa el 37%, les quotes dels jugadors i jugadores el 23,8%, la subvenció de l’Ajuntament el 17,7% i les aportacions dels socis protectors el 17%. Destaca que el percentatge corresponent a la Rifa de Nadal només és el 4,5% del total, molt minoritari davant altres partides, quan no fa gaires anys era l’aportació más substancial dels ingressos. Cal signi ficar que la subvenció de l’Ajuntament es va incrementar amb 300.000 pessetes per l’èxit del Sènior femení de jugar la fase d’ascens a 1a Divisó “B” femenina espanyola de la temporada anterior, i en compliment amb els acords signats amb la institució municipal. En definitiva, l’exercici econòmic 93-94 es tanca amb un saldo positiu de 148.652 pessetes.
Esportivament la temporada s’ha afrontat amb nou equips, cinc masculins (Sènior, Sots-23, Juvenil, Cadet i Infantil) i quatre femenins (Sènior “A” i “B”, Juvenil i Cadet), i també s’atenen les Escoles Esportives dels centres escolars
Com a novetat, l’estructuració esportiva des de la mateixa Junta, amb un Directiu responsable de l’àmbit tècnic, un home de la casa, en Dionisio
182
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
Rodríguez, qui vetlla pel funcionament dels equips, atent el desenvolupament i
i dia a dia de cada equip i llurs jugadors i tècnics, i s’ocupa de les diverses neces sitats i problemàtiques que puguin sorgir. Cada equip disposa del seus tècnics i Helegats i a partir de gener de 1994 s’anomena en Ramon Bartran, prou cone wut a l’entitat, com a Director Tècnic del club, sota la responsabilitat d’en Dionisio, com a directiu.
El Sènior masculí participa en el campionat de Catalunya de 3a categoria Preferent, grup 3, aconseguint un notable tercer lloc entre setze equips. La clas sificació final del campionat va ser: C.E. Sant Nicolau 54 punts, C.P. Castellar 53, C.B. Sant Just 52, C.E, Molins de Rei 51, C.E.S. Catalunya 50, Salesians Sabadell 49, Fincas-Fraga 48, A. Terrasa H.C. 47, C.B. Ripollet “B” 46, A.E. L’Hospitalet 43, C.E. Universitari 41, E.P.S.A. 40, C.N. Tàrrega 37, Ateneu Santboià 37, Jesús, Maria i Josep 37 i U.E. Horta “B” 34.
El tercer lloc dóna dret a disputar la promoció d’ascens a 2a categoria cata lana, amb els equips classificats també en tercera posició en els altres dos grups de la categoria. Es disputen dos partits contra el C.B. Viladecans però es perd l’eliminatòria. En la fase de consolació es guanya l’eliminatòria contra el C.B. Palamós i s’obté l’onzena plaça final en la classificació definitiva de la categoria.
El mes de setembre l’equip inicia la temporada amb un nou entrenador, en Marius Rubio Parent, home de la casa, ex-jugador i entrenador durant molts anys en equips inferiors, que ja va començar a entrenar l’equip a finals de la temporada passada, amb en Josep Lluís Concha com a Delegat. Però al novem bre va ser substituït per en Francesc Solana Zorzano, que arriba amb noves idees i una clara ambició d’aconseguir l’ascens de categoria.
La formació primera de l’equip va ser: Josep Lluís Rivas, Joan Manuel Margalló, Josep Lluís Pérez, Joan Josep Rodríguez, Felix Rabassa, Oriol de los Santos, Bernat Gaya, Joan Tost, Pere Tost, José Antonio Mendoza i Ernest Puig. Al mes de novembre del 93 van ser baixa Pere Tost, Ernest Puig i Oriol de los Santos, incorporant-se nous fitxatges com Xavier Campos i Joan Manuel Bassas, i al gener del 94 Eusebio Sierra, i també Andoni Riera com a Delegat.
S’ha de destacar que una d’aquestes noves incorporacions, en Joan Manuel Başsas va ser escollit com a component del cinc ideal de la categoria, essent guardonat per la Federació Catalana per aquest motiu, en el sopar de cloenda de la temporada que anualment organitza la Federació Catalana, la denomina da “Trobada del Bàsquet Català”, que es va celebrar el 2 de juliol a l’Hotel Rey Juan Carlos I, a Barcelona.
Pel que fa els altres equips masculins, una bona i esperançadora notícia: el
183
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
Sots-23 guanya el seu campionat de lliga. Va competir en el seu campionat Territorial, al grup 8, classificant-se en primera posició entre setze participants, gunyant vint-i-sis partits i perdent-ne només quatre, un torneig espectacular si tenir en compte que el segon classificat va guanyar dinou partits i en va perdre onze, és a dir, a set partits de diferència. Els nostres nois van anar molt sobrats, cosa, per cert, inusual. Entrenat per Manel Melgares, amb en Martín Caparrós com a Delegat, l’equip va estar format per: Albert Farreras, Miquel Guivernau, David Barbero, Jordi Herbera, Alex Barroso, German Barroso, Carlos Goicoechea, Eduard Duran, Ivan Sala, Jose Luís Concha i Marius Rubio Alarcón. Al mes de febrer del 94 es baixa en Marius Rubio i s’incorpora en Daniel Portes.
El Juvenil participa en el seu Campionat de Catalunya de Nivell “A”, al grup 8, i obté la desena posició entre quinze equips participants. Format per un nucli de jugadors provinents del Cadet de la temporada anterior, que tant bon paper va realitzar, continua entrenat per en Magi Quevedo, amb en Lluís Escudero d’ajudant i en Manuel Zapata i Francisco Sánchez com a delegats. L’equip va estar format per: Carles Camuñas, Francesc Sánchez, Lluís Zapata, Damian Rodríguez, Oscar Pujol, Joan Carles Ruiz, Francesc Mateo, Cristian Palomares i Vicenç Cardona.
El Cadet masculí, a Nivell “C” del seu campionat, al grup 6, fa una tempo rada acceptable classificant-se en setena posició entre tretze participants, i cal tenir en compte que la meitat de l’equips eren nois incorporats de nou a l’enti tat. Un mèrit, doncs, pels jugadors, però inqüestionablement pel tècnic, en Joan Tost, jugador del Sènior, que va comptar amb Jordi Ràfols com a ajudant i Diego Rodríguez i José Luís Córdoba com a Delegats. Els nois que va formar l’equip van ser: Frederic Córdoba, Vicenç Fernández, Joan Pere Rodríguez López, Miguel Angel Rodríguez Vegas, Manuel Leiva, Daniel Hornero, Marc Saura, Jorge Suarez, David Esteve, Jordi Celina i Daniel O. Martínez. Al febrer del 94 s’incorpora Oscar Domínguez,
L’Infantil masculí, pel seu cantó, també va viure alguna que altra vicissitud. Van jugar el campionat Infantil de Nivell “C”, grup 1, classificant-se tercer entre dotze equips. Un lloc ben meritori que va donar una gran alegria al club i els seus responsables, ja que començaven a evidenciar-se bons resultats de tota la planificació tècnica i estructural posada en funcionament.
Inicialment entrenat per Juan José Moreno, amb el suport de Jesús Sinovas, però al mes d’abril es va incorporar com a tècnic responsable de l’equip, l’entre nador del Cadet, en Joan Tost. L’equip va estar format per: Xavier Guerrero,
184
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
Abraham Orga, Jorge Pastor, Ferran Arruebo, Daniel Sinovas, Xavier Celma, Isaac Jaraba, Xavier Obiols, Antoni Molina, Ivan Lunar i Guillem Pérez.
Per acabar amb l’àmbit dels equips masculins, el dissabte 11 de juny, al Pavelló Municipal de Sant Just, es va celebrar la Final del Campionat Territorial Infantil de Nivell “B”, entre els equips Bàsquet Betsaida i Maristes de Rubí, final atorgada al C.B. Sant Just per la Federació Catalana, i que fou un reconeixement a la tasca portada pels dirigent santjustencs en l’àmbit de
promoció.
Pel que fa els equips femenins, el Sènior “A”, va disputar el campionat d’Espanya de 2a Divisió “A”. No es va fer un bon campionat. Sens dubte el des encís del final de la temporada anterior va passar factura. De trenta partits només se’n guanyen nou i es queda en penúltima posició entre setze equips. La classificació va ser: CIB Lloret Guitart Hotels 54 punts, C.B.I. 52, Finsobe Derbi 51, A.E. L’Hospitalet 51, A.E.J. Riera 50, C.N. Reus Ploms “B” 47, 7 UP Joventut 46, El Masnou Basquetbol “A” 45, C.B. Santfeliuenc 43, U.E. Horta 43, Grup Barna-Sanitrit 41, G.E.I E.G. “B” 41, C.E. Sant Adrià-104 40, A.E.C.C. Mataró “A” 40, C.B. Sant Just 39 i Centre La Torrassa 37.
L’equip va continuar essent dirigit per en Ramon Bartran amb el seu col·laborador habitual, en Josep Rovira, com a segon entrenador, i es va comp tar amb una incorporació destacada, la jugadora Charo López, provinent del Joventut de Badalona. Inicialment l’equip va formar amb: Lidia Julian, Pilar López, Meritxell Domènech, Tanit Silvestre, Núria Bueno, Ivet Magdaleno, Judit Rovira, Alba Domènech, Carme Calderon i Rosario López, amb el suport habitual de Cinta Ramírez i Mónica Rodríguez del Sènior “B”.
Com ja és prou conegut es portaven quatre temporades consecutives guan yant la lliga i pujant de categoria, i potser alguns aspectes es van deixar de polir i els inicis d’aquest anys ja no van ser bons. El mateix Ramon Bartran se’n va donar compte molt ràpidament i ja al novembre del 93 va manifestar que creia necessari un canvi en la direcció tènica de l’equip, del que se’n va responsabilit zar totalment en Josep Rovira. Entre els mesos de desembre i gener van deixar l’equip les germanes Domènech, Alba i Meritxell, i Carme Calderon, i al gener del 94 s’incorporen Pilar Cortés, Esperança Plaza i Sonia Ceballos, alhora que el propi Ramon Bartran torna a compartir amb en Josep Rovira les tasques d’en trenador. També a l’abril del 94 és baixa Ivet Magdaleno, que va passar a l’Universitari.
Com es pot observar un tràfec que, segurament obligat pel funcionament de l’equip, mai es podrà arribar a esbrinar si el desenvolupament de l’equip pre
185
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
cisava els canvis o bé els canvis porten un desenvolupament pitjor. El final és prou conegut: descens a 2a Divisió “B” espanyola.
Com a part positiva de l’àmbit femení, la creació aquesta temporada d’un Sènior ”B”, per poder donar continuïtat de joc a aquelles jugadores que provi nents dels equips inferiors encara no tenen cabuda al Sènior “A”, però se’ls hi ha observat bones possibilitats de progressar. Va participar en el campionat de Catalunya de 3a categoria, al grup 2, aconseguint una notable cinquena posició ente setze equips.
Aquest Sènior “B” el va dirigir Josep Rovira, acompanyat i ajudat per Elena Palomares i Eusebio Sierra, amb Pilar Piqueras com a Delegada, i el van formar: Elena Rosés, Mónica Rodríguez Fuste, Cinta Ramírez, Núria Moreno, Montserrat Rodríguez Resina, Elena Blanch, Olga Lorente, Esther Moreno, Sónia Sánchez, Anna Jacas, Anna Castellón i Núria Celma. Al març del 94 es baixa Elena Rosés i s’incorpora Iolanda Villena.
El Juvenil de noies va jugar el seu campionat territorial de Nivell “A”, grup 4, classificant-se en onzena posició entre setze equips. Entrenades per Eusebio Sierra i Elena Palomares van formar l’equip: Montserrat Vilanova, Anna Puigvert, M. Carmen Garcia, Pilar Buenacasa, Sonia Felipe, Eva M. Alvarez, Paula Alonso, Gemma Celma, Neus Aizpurua i Esther López,
Pel que fa el Cadet, va jugar el campionat Territorial, Nivell “C”, grup 1, fent un bon paper, quedant en quarta posició entre catorze equips. Van comen çar la temporada entrenat per Felix Rabassa, jugador del Sènior, i Ivan Sala, jugador dels Sots-23, però la problemàtica de compaginar horaris va fer que el mes de novembre es fes càrrec de l’equip Elena Palomares, encara que va conti nuar rebent el suport d’en Felix i l’Ivan. Amb Guillermo Gallego i Francisco Florido com a Delegats, l’equip va estar format per: Gemma Tidor, Anna Calvo, Jessica Florido, Ana Montoyo, Ariadna Palomares, Estel Campreciós, Verònica Balaguer, Rosa Colorado, Vanessa Rodríguez, Laura Castellón i Laura Gallego. Al novembre es va incorporar Silvia Bertrolich i al desembre va ser baixa Ana Montoyo, finalment al març del 94 es va incorporar Layla Pajuelo.
En resum, una temporada que cal qualificar de prou bona malgrat el des cens del Sènor “A” femení, car el Sènior masculí ha jugat la promoció d’ascens, un dels seus jugadors ha estat escollit en el cinc ideal del seu campionat, els Sots 23 masculí ha guanyat la seva lliga i els equips de promoció han obtingut unes classificacions molt altes. I també cal recordar, i destacar, la organització de la final del campionat Territorial de Barcelona Infantil masculí, de Nivell “B”, en el Pavelló Municipal de Sant Just.
186
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
En el sopar final de temporada, la Junta Directiva agraeix, amb un obsequi, el suport econòmic obtingut per part d’institucions com l’Ajuntament i d’em preses com “Punt Groc” dedicada a les arts gràfiques, Il·luminació Pujol, “GTA”, Gabinet tècnic d’assessorament, el Banc de Santander i embotits “La Masia”.
Temporada 1994 – 95 EL SOTS-23 MASCULÍ TORNA A GUANYAR LA LLIGA EL SÈNIOR MASCULÍ PERD LA CATEGORIA EN LA PROMOCIÓ EL SÈNIOR FEMENÍ MANTÉ LA CATEGORIA JUGANT LA PROMOCIÓ Després de la intensa temporada anterior, aquesta es presenta amb vuit equips en competició, quatre masculins (Sènior, Sots-23, Júnior i Cadet) i quatre feme nios (Sènior “A” i “B”, Júnior i Cadet).
El Sènior masculí participa en el campionat de Catalunya de 3a categoria Preferent, al grup 3. Fa un paper molt discret, onzè ente quinze participants, i li cal jugar la fase de permanència. El campionat va ser molt ajustat, el quart classificat va guanyar quinze partits, i del setè al dotzè llocs van guanyar-ne tret ze. Només guanyant un partit més s’hagués salvat de jugar la promoció. Aquesta es va disputar a doble partit contra el C.E. Mireia de Mongat, perdent el total de l’eliminatòria només per 4 punts, però que va representar la pèrdua de la categoria. La classificació de la lliga regular va ser: C.E. Molins de Rei 48 punts, Big-Ben Golmes 48, C.B. Gavà 44, Penya Fragatina 43, C.B. Sant Climent “A” 42, Ediciones Aracena – A.E. L’H 42, B. Ribes 41, C.B. Santfeliuenc “B” 41, C.B. Cervera 41, C.B. Viladecans 41, C.B. Sant Just 40, C.B. Vilatorrada 40, Sedis – Mausa 40, U.E. Sant Gabriel “A” 38 i C.N. Tàrrega 38.
L’equip va continuar estant dirigit per Francesc Solana, incorporant-se com a segon entrenador Angel Punzano Vallés, i amb Antoni Riera i Josep Lluís de la Concha com a Delegats. Amb sis nous jugadors, l’equip va ser: Xavier Campos, Felix Rabassa, Jordi Rafols, Joan Tost, Francesc X. Fernández, Josep Manuel Ramos, Josep M. Muntané, Joan Manuel Bassas, Josep Lluís Rivas, Josep Lluís Pérez, Alex Barroso i Josep Lluís de la Concha. En Xavier Campos, Joan Manuel Bassas i Josep Lluís Pérez, van ser baixa a l’abril del 95, incorpo rant-se llavors en Lluís Guiu, Josep Oriol Giner i retorna Ernest Puig de la Bellacasa.
La mala trajectòria de l’equip va fer plegar l’entrenador Francesc Solana, i posteriorment, al mes de març, també ho va fer el segon entrenador, Angel Punzano, que havia dirigit l’equip uns pocs partits. Fins a final de temporada es
187
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
va fer càrrec del grup en Juanjo Moreno.
Pel que fa el Sots-23 masculí va tornar a repetir l’èxit de la temporada ante rior: campió de lliga. Va participar en el campionat de Catalunya de la catego ria, al grup 9, fent un extraordinari campionat aconseguint el primer lloc només amb un punt per sobre del segon classificat. En la fase final de classificació pel Campionat de Catalunya, l’equip no va tenir opció. Va perdre la primera elimi natòria contra el C.B. Mollet. Entrenat per Juan José Moreno, amb en Marius Rubio d’ajudant, amb Jesús Sinovas, Jordi Tendero i Josep M. Muntané com a Delegats, l’equip va formar amb: Albert Farreras, Jofre Rios, Jordi Herbera, Sergi Tendero, Hector Caballud, German Barroso, Eduard Duran, David Aicart, Daniel Portes i Ivan Sala. A l’abril del 95 es van incorporar Tomàs Llorens i Jaume Martínez.
El Júnior de nois va jugar el campionat Territorial de la categoria, al Nivell “B”, grup 5, obtenint una posició discreta, dotzena entre setze participants, guanyant setze partits i perdent-ne catorze. L’equip va estar entrenat per en Joan Tost amb Ernest Puig com a segon entrenador i Manolo Zapata de Delegat, i els jugadors van ser: Carles Camuñas, Vicenç Fernández, Lluís Zapata, Damian Rodríguez, Oscar Pujol, Francesc Mateo, Cristian Palomares, Vicenç Cardona, Manel Leiva, Oscar Domínguez, Marc Saura i David Esteve.
El Cadet masculí va participar en el seu campionat Territorial, en el Nivell “D”, al grup 3, fent un bon paper, classificant-se en tercer lloc entre dotze equips, guanyant divuit partits i perdent-ne només quatre. Entrenat per Ivan Sala, amb José Luís Córdoba i Diego Rodríguez com a Delegats, els jugadors van ser: Xavier Guerrero, Frederic Córdoba, Jorge Pastor, Ferran Arruebo, Xavier Celma, Isaac Jaraba, Josep Antoni Molina, Daniel O. Martínez, Miguel Angel Rodriguez, Daniel Hornero, Jorge Suarez i Abraham Orga. El mes de març del 95 s’incorpora com a entrenadora Elena Palomares, a fi de donar un cop de mà Ivan Sala, qui com a jugador del Sots-23 a vegades té problemes per compaginar les dues activitats.
A nivell femení es viu una dinàmica nova. Hi ha un projecte de fusió amb el C.B. Femení Barcelona Universitari, club de la Divisió espanyola. La base principal de la idea és potenciar un planter conjunt i establir unes formacions de qualitat en els equips base, per aconseguir jugadores amb preparació suficient per impulsar l’equip a la Divisió d’Honor femenina. Per part del Barcelona Universitari aquesta entitat podria disposar d’aquelles jugadores del C.B. Sant Just de nivell que creiés oportú. De fet, però, el projecte no va arribar a bon port. Sí en canvi, i acollint-se a la normativa vigent de la Federació Espanyola,
188
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
Festableix un acord de vinculació entre ambdues entitats pel qual es poden cedir nútuament jugadores. Per aquest acord es consideren vinculades, jugant amb el C.B. Sant Just (club vinculat), les “universitàries” Sònia Sánchez, Miriam Soler i Rut Fernández. Al llarg de la temporada aquestes jugadores podran ser recla mades pel club vinculant (Universitari) quan les precisi pels seus partits. És un acord important per quan reconeix la qualitat de les noies del C.B. Sant Just i el treball dels tècnics del club.
Pel que fa la competició, el Sènior “A” va disputar la Lliga Femenina Espanyola de 2a Divisió “B”, al grup 1r. El descens de l’anterior temporada ha fet que hagin marxat algunes jugadores, i malgrat l’intent de mantenir el nivell de l’equip amb l’acord de vinculació, la base del problema rau en que cal plani ficar la tecnificació dels equips de promoció, la pedrera. Tornant al campionat del Sènior “A”, fa un paper molt discret, ocupant la tretzena posició ente setze equips i ha de jugar la fase de permanència. En l’eliminatòria, a doble partit, contra Maristes de Lleida, es van guanyar els dos partits. La classificació de la lliga va ser: C.B. Valls-Chrysalis 59 punts, C.N. Caldes 55, A.P.B. “A” 50, C.B. Femení Sant Adrià “A” 49, A.E.C.C. Mataró “A” 47, C.R.E. Cristinenc 45, Betània Patmos Cautex 45, C.N. Sabadell “A” 45, C.E. Valldaura 44, Centre La Torrasssa 44, C.E. Vedruna 44, C.E. Maristes Montserrat 43, C.B. Sant Just “A” 42, Atlètic Terrassa H.C. 37, Lluísos de Gràcia “A” 26 i Winterthur Sant Boi “A” 35.
Entrenades per Ramon Bartran, amb en Joan Tost d’ajudant i Elisa Puig com a Delegada, l’equip va estar format per: Lidia Julian, Pilar López, Maria del Mar Martínez, Eva Clara, Dolors Oliva, Olga Lorente, Cristina Garnes, Sònia Sánchez, Miriam Soler i Rut Fernández.
El Sènior “B” va competir en el campionat de Catalunya de 3a categoria, grup 2, fent també una lliga molt discreta: desè lloc entre quinze participants. Entrenat per Eusebio Serra, amb Eduard Duran com a segon entrenador i Pilar Piqueras com a Delegada, van formar l’equip: Montserrat Vilanova, Núria Moreno, Eva M. Alvarez, Mònica Rodriguez, Gemma Celma, Cinta Ramírez, Anna Castellón, Anna Puigvert, Anna Celma, Anna Jacas, Sónia Felipe i Sònia Sánchez
El Júnior de noies es va classificar en onzena posició entre quinze equips, en el campionat Territorial Júnior de Nivell “A”. Entrenades per Pilar López, juga dora Sènior, amb Jaume Campreciós i Guillermo Gallego com a Delegats, van constituir l’equip: Gemma Salvador, Laura Rubio, Montse Tomillero, Margarita Ponsa, Jessica Florido, Ariadna Palomares, Estel Campreciós,
189
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
Verònica Balaguer, Rosa Colorado, Miriam Ruiz i Laura Gallego. Al mes de març del 95 s’incorpora com a entrenadora Elena Palomares.
Pel que fa el Cadet, en el campionat Territorial de Promoció, al Nivell “C”. es va classificar en onzena posició entre catorze equips. Entrenat per Lidia Julian, jugadora Sènior, ajudada per Anna Castellón, també jugadora Sènior, amb Sònia Sánchez Suriol com a Delegada, l’equip va ser: Maria Sureda, M. del Mar Escrivà, Marta Celma, Vanessa Rodríguez, Layla Pajuelo, Sonia de Anta, Anna Calvo, Laura Castellón, Mar Batallé i Elena Leiva.
A nivell estructural, es continua amb el dèficit del camp de joc i cal llogar el Pavelló Municipal de Sant Joan Despí, especialment pel Sènior “A” femení a causa del nivell de la categoria on juga. Entrenar un dia la setmana, una hora i mitja, costa 3.575 pessetes l’hora. En l’àmbit econòmic, l’esforç i treball fet en les anteriors temporades permet un respir. Es continua establint un pressupost ajustat, amb uns ingressos de 4.417.000 pessetes, on destaca la partida de quo tes de jugadors que representa el 39,1%, l’esponsorització de les empreses supo sa el 32,7% i la subvenció de l’Ajuntament cobreix el 17,8%. Pel que fa les des peses, van ser de 5.089.252 pessetes, essent la partida més elevada el pagament dels entrenadors amb el 30,1%, seguint els costos d’arbitratges amb un 19,7% i els de llicències i sancions federatives que van representar el 15,1%. Es va gene rar, doncs, un dèficit de 671.752 pessetes, que va cobrir-se en part pel superà vit de la temporada anterior.
En un curiós estudi que la Junta anava realitzant any rera any, del cost mig d’un equip en cada temporada, en aquesta va ser de 400.000 ptes, amb el següent repartiment:
- Despeses federatives: 60.000 ptes (15%)
- Arbitratges: 90.000 ptes (22,5%) Entrenadors:
135.000 ptes (33,8%)
- Direcció Tècnica: 30.000 ptes (7,5%)
- Material esportiu: 55.000 ptes (13,8%)
Administració i varis: 30.000 ptés (7,5%)
En referència als ingressos per quotes de socis i jugadors/es, ja a l’Assemblea del mes de juny del 94 es va aprovar mantenir la mateixa quota de 30.000 pes setes anuals, oferint diferents modalitats de pagament. Com a excepció, els juga dors i jugadores dels Sèniors queden deslliurats de pagar les llicències federati ves i les quotes de soci, però en contrapartida cal que aportin dos socis protec tors a raó de 5.000 pres cadascun o bé una empresa col·laboradora que subven cioni el club amb 10.000 pessetes la temporada.
190
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
En definitiva, diferents formules econòmiques per intentar equilibrar l’ele vada partida de despeses.
La Junta va continuar presidida per Enric Castellón Farreny, comptant amb els següents col·laboradors: Sots-president, Carles Rodríguez Alvarez; Tresorer, Josep Lluís Concha Perruca; Material esportiu, Guillermo Gallego Valls; Secretaria Tècnica, Helena Pérez Ares; Secretaria i Relacions Federació, Núria Buisán Serradell; Vocals: Manel Monfort Huguet i Jesús Sinovas Tranque.
De l’anterior directiva han deixat els seus càrrecs, Francisco Rodríguez, Josep Ramírez i Elisabet Fusté.
I una altre vegada el destí colpeja la gent del club i una de les seves famílies més estimades. En el transcurs de l’any 1995 mort en Marius Rubio Parent, qui ha estat jugador, entrenador, home de base i treball del C.B. Sant Just des de feia molts anys. La seva desaparició és profundament sentida a l’entitat.
Temporada 1995 – 96 EL SÈNIOR MASCULÍ CAMPIÓ DE LLIGA EL SÈNIOR FEMENÍ RENÚNCIA A LA 2A DIVISIÓ ESPANYOLA, PERÒ ES PROCLAMA CAMPIÓ DE LLIGA I CAMPIÓ CATALUNYA DE ZA CATALANA Temporada que s’afronta amb set equips en competició, quatre masculins (Sènior, Sots-23, Júnior i Cadet) i tres femenins (Sènior, Júnior i Cadet).
Tantes temporades obrint la crònica amb els èxits i ascensos del Sènior “A” femení, que en la present és just fer esment, com a primera vicissitud de l’any, de la problemàtica amb que el primer equip femení enceta la temporada. Després de tants anys de satisfaccions i alegries, potser es pateix una mica d’empatx. La temporada anterior ja es va patir, i recordem com s’havia plantejat la necessitat de renovar l’equip, ja que es considerava que la qualitat tècnica de les noves gene racions no assegurava mantenir el nivell que s’havia assolit; per aquest motiu van sorgir els intents de fusió i finalment la vinculació, que no va progressar.
Els primers canvis de parer entre la Junta Directiva i el cos tècnic del Sènior “A” femení van concretar la necessitat immediata de la renovació, opinió que es va veure activada quan un grup important de jugadores anuncien la seva marxa del club, a menys que es plantegin certes compensacions econòmiques. La Junta Directiva no creu justificada aquesta pretensió i despesa, perquè no garanteix el manteniment del nivell esportiu dels últims anys, i com ja hi havia coll avall la necessitat de la renovació, que s’havia de fer tard o d’hora, doncs, es va aprofi tar la situació per portar-la a terme. De fet només dues jugadores dels últims anys segueixen (Lidia Julian i Pilar López), quatre més del Sènior “B” (Anna
191
CLUB BÀSQUET SANT JUST soè ANIVERSARI
Temporada 1995-96. Sènior femení Campió de Catalunya de 3a categoria. A dalt: Enric Castellón (President i Delegat), Ramon Bartran (Entrenador), Lidia Julian, Gemma Salvado (Júnior), Margarida Ponsa (Júnior), Anna Castellón, Elisa Puig i Dionisio Rodríguez (Delegat). A baix: Estel Campreciós (Júnior), Pilar López, Sònia Sánchez, Montserrat Vilanova i Maria Sureda (Júnior).
Castellón, Anna Jacas, Sònia Sánchez i Montserrat Vilanova), es recupera una gran veterana que havia deixat de jugar (Elisa Puig) i es forma d’entrada un equip al que inicialment van donar suport les Júniors, organitzant així un equip amb certa veterania i un grupet de joves a fi que es vagin forjant jugant més minuts dels habituals. Es renuncia a la plaça de 2a Divisió “B” Espanyola, no s’organitza el Sènior “B” i es comença de zero, a 3a categoria de la Federació Catalana, on es competeix també amb un Júnior i un Cadet. S’ha acabat un cicle molt reexit, esplèndid, i es torna a començar.
En Ramon Bartran va dirigir l’equip amb en Joan Tost d’ajudant, acompan yats d’un fidel i històric Dionisio Rodríguez com a Delegat. Es participa en el campionat de Catalunya de 3a categoria, al grup 3, fent una extraordinària competició, quedant en primera posició després de guanyar tots els 28 partits de la lliga, i per tant aconseguint l’ascens de categoria. La classificació va ser:
C.B. Sant Just 56 punts, U.E. Sant Gabriel 51, La Salle Gràcia 51, AECS-BF L’Hospitalet “B” 48, U.E. Sant Cugat 46, C.B. Sant Andreu 44, Nelti Sant Fruitós “B” 43, Bàsquet Prat Femení “B” 42, C.B. Coll 39, A.D. Ronda 39, Bàsquet Bosco Horta 37, C.B. F. Manlleu “B” 35, Covesa Ford 34, Bàsquet Ribes 30 i B. Sant Feliu de Codines 28.
192
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
Temporada 1995-96. Júnior femení. A dalt: Pilar López (Entrenadora), Laura Gallego, Laura Castellón (Cadet), Margarita Ponsa, Mar Escrivà (Cadet) i Elena Palomares (Entrenadora). A baix: Jessica Florido, Vanessa Rodriguez (Cadet), Rosa Colorado, Maria Sureda, Verònica Balaguer i Guillermo Gallego (Delegat).
En la fase final per establir la classificació definitiva de la categoria, jugada a Santa Coloma de Gramanet, les noies santjustenques guanyen el C.N. Terrassa per 55 a 36 i es proclamen campiones de Catalunya de 3a categoria femenina.
El Júnior femení va competir en el campionat Territorial de la seva catego ria, a Nivell “A”, grup 3, i es classifica en desena posició, entre quinze partici pants. L’equip va ser entrenat per Pilar López, capitana del Sènior, i Elena Palomares, amb Guillermo Gallego com a Delegat. I pel que fa el Cadet, entre nat per Lidia Julian, jugadora Sènior, amb Anna Nadal com a Delegada, va jugar el campionat de Promoció, Nivell “D”, grup 4, classificant-se en sisè lloc entre catorze equips.
S’ha de significar que aquesta temporada va començar a fructificar les dife rents campanyes de la Junta Directiva per aconseguir ajuts publicitaris pels equips. Així en noies, el Sènior va ser esponsoritzat per la firma “Josep Pons”, perruquer estilista, el Júnior va portar la propaganda de la firma “Beauty Image” de cosmètica i el Cadet de la casa de jardineria “Lavernia”.
Els equips masculins van ser quatre: Sènior, Sots-23, Júnior i Cadet. Com
193
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
Temporada 1995-96. Cadet femení. Dretes: Anna Nadal (Delegada), Maria Gallego, Marta Celma, Lidia Julián (Entrenadora), Berta Calvo, Laura Castellón i Mar Escrivà. Ajupides: (nen germà de Layla), Layla Pajuelo, Vanessa Rodríguez, Montse Galindo, Gemma Moncada, Anna Calvo i Mar Batallé. Absent a la foto, Elena Leiva també va ser a l’equip.
act
entre
en els equips de noies, es troben alguns ajuts publicitaris: pel Sènior la firma GTA dedicada al disseny industrial, pel Sots-23 “Manufactures Coca”, fabricant
d’embalatges, i pel Cadet “Punt Groc”, d’arts gràfiques.
El Sènior que va perdre la categoria de Preferent l’anterior temporada, va jugar el campionat de Catalunya de 3a categoria “A”, al grup 3, i va fer un excel·lent campionat obtenint el primer lloc recuperant la categoria perduda, la 3a Preferent. Probablement cal considerar aquest èxit per la decisió de la Directiva i la Direcció Tècnica per contractar un entrenador que motivés molt l’equip, alhora que aquest es veiés reforçat amb la incorporació de joves juga dors que van pujar del Sots-23. Entrenat per Jordi Ribalta Serra, amb Xavier Rios com a Delegat, la classificació de la lliga va ser:
C.B. Sant Just GTA 53 punts, C.B. Prat La Seda “B” 52, F.C. Cosmos de Barcelona 52, U.E. Sant Cugat “B” 51, C.C.R. Collblanc-Torrassa 49, A.E. Santa Eulàlia 48, Els Monjos B.C. 46, C.B. Roses Santfeliu 45, A.E. Bellsport 44, A.C.G. Rosalia de Castro 43, B. Joventut Sant Vicenç 42, C.E.B. Pallejà 42, B.C. Sant Joan Despí 42, U.E. Sant Gabriel 39, C.B. Emilia Pardo Bazán 39 i C.B. Sama 32.
Pel que fa el Sots-23, amb l’esponsorització de “Manufactures Coca”, va
194
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
Temporada 1995-96. Sènior mascull. Drets: Daniel Portes (S-23), Jordi Herbera, Manel Moreno, German Barroso, Jordi Ribalta (Entrenador), Vicenç Cardona (S-23), Jofre Rios i Xavier Rios (Delegat). Ajupits: Alfredo Izquierdo, Ernest Puig, Joan Tost, Cristian Palomares (S-23) i Albert Farreras. Absents a la foto també van ser a l’equip, Miquel Sangés, Alex Barroso i Tomàs Llorens.
Temporada 1995-96. Júnior masculí. Drets: Joan Enric Sangés (2n entrenador), David Esteve, David Arévalo, Sergi Simón (Entrenador), Juan Pedro Rodriguez, Frederic Córdova i José Luís Córdoba (Delegat). Ajupits: Carles Camuñas, Daniel O. Martínez, Jorge Suarez, Marc Saura, Oscar Domínguez i Daniel Hornero. Absent a la foto cambé es va comprar amb Miguel Angel Rodríguez, i inicialment també va ser de l’equip en Vicenç Fernández, però va deixar-ho al mes de novembre i llavors es va incorporar Pedro Pastor qui també va ser baixa al març del 96 essent substituït per Isaac Angulo.
195
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
Temporada 1995-96. Equip Sots-23 masculí. Drets: Daniel Portes, Oscar Pujol, David Esteve (Júnior), Jordi Ribalta (Entrenador), Vicenç Cardona i Juan Pedro Rodríguez (Júnior). Ajupits: Xavier Duran Badia, Eduard Duran Balenciaga, Cristian Palomares, Jaime González i Lluís Zapata. Absents a la foto també van ser a l’equip, Enric Ventura, Manuel Códoba, Lluís Capellas i Marçal Aparicio.
jugar el campionat de Catalunya, al grup 12, obtenint la novena posició entre tretze equips. Va ser entrenat també per Jordi Ribalta, amb en Sergi Simón de 2n entrenador, amb el suport de Diego Rodríguez i Josep Lluís Córdoba com a Delegats.
El Júnior va jugar el campionat Territorial de Nivell “B”, grup 2, classifi cant-se en desè lloc entre catorze equips. La meitat de l’equip va estar format per jugadors de l’anterior temporada i l’altra meitat per joves que van pujar del Cadet, essent entrenats per Sergi Simón, amb en Joan Enric Sangés com a segon entrenador i en Diego Rodríguez i Josep Lluís Córdoba com a Delegats.
En referència a el Cadet de nois, esponsoritzat per la firma “Punt Groc”, va jugar el campionat Territorial de la categoria, al Nivell “D”, en el grup 2. Va fer un bon campionat classificant-se en tercera posició entre catorze equips partici pants. Entrenat per Juan José Moreno Chaparro, a qui a mitja temporada va ajudar en German Barroso, va comptar amb Matias Orga com a Delegat.
La Junta va continuar amb l’Enric Castellón com a President, en Carlos Rodríguez com a Sots-President i Tresorer, de Secretària Núria Buisán, i de Vocals en Jesus Sinovas, Guillermo Gallego, Helena Pérez i Manel Monfort. El pressupost de la temporada es va establir en 4.055.000 ptes, i el tancament de l’exercici va donar un resultat favorable. Amb més ingressos dels previstos,
196
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
Temporada 1995-96. Cadet masculí. Drets: Juanjo Moreno Chaparro (Entrenador), Abraham Orga, Jordi Pastor, Xavier Celma, Juan Manuel Montero i Matias Orga (Delegat). Ajupits: Ferran Arruebo, Josep Antoni Molina, Marc Satorra i Sergio Moreno Hoyo. Absent a la foto també va ser a l’equip l’Isaac Jaraba.
4.724.000 ptes, i alhora amb menys despeses de les pressupostades, amb 3.222.000 ptes, el resultat va ser un superávit de 1.500.000 ptes. Com a curio sitat informativa, indicar que les partides més altes dels ingressos van ser les quotes dels jugadors/es que van representar un 29,32%, les quantitats rebudes per les esponsoritzacions dels equips que van cobrir un 26,4% i l’ajut institu cional de l’Ajuntament que va representar un 19% del total. Pel que va ser en despeses, la compensació econòmica dels entrenadors va pujar el 31%, els arbi tratges el 24% i les llicències dels jugadors/es el 20%. En definitiva, un bon any econòmic que va arrodonir la temporada esportiva.
Com a informació destacada hi ha la consecució d’una película de video de l’any 1958, facilitada pel Sr. Pere Brull, on hi ha imatges d’un partit del primer equip masculí d’aquell any, en l’antiga pista del carrer Creu cantonada carrer de l’Ateneu. És un document important de la història del club.
Temporada 1996-97 EL CADET FEMENÍ CAMPIÓ DE LLIGA EL SÈNIOR FEMENÍ ASCENDEIX A IA CATALANA Es continua amb set equips en competició, quatre masculins i tres femenins, i la Junta Directiva incorpora com a Vocals en Dionisio Rodríguez i en Matias Orga, essent baixa Helena Pérez. Els equips han de distribuir la seva activitat
197
CLUB BASQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
Temporada 1996-97. Cadet femení campió de lliga. A dalt: Maria Gallego, Berta Calvo Boixet, Silvia Cot, Lídia Julián (Entrenadora), Marta Celma, Laura López i Núria Muntané. A baix: Blanca Calvo Boixet, Montserrat Galindo, Vanessa Hidalgo, Irene láñez i Patricia Becerra. Absent a la foto també va ser de l’equip Mar Batallé.
d’entrenos i partits entre els camps de les escoles Canigó, Montserrat i Montseny i les pistes exterior i interior del Pavelló de La Bonaigua.
Una temporada més les noies porten satisfaccions, el Sènior assoleix l’ascens a la catalana, i cal destacar com des de l’inici de la dècada dels noranta cada any un equip del club guanya un títol. Enguany és el Cadet femení. Comencem, doncs, la crònica de la temporada per aquestes noies.
L’equip, esponsoritzat per la firma “Lavernia” va participar en el campionat Territorial de promoció de Nivell “D”, al grup 3, amb tretze equips. Va guan yar vint-i-tres partits d’un total de vint-i-quatre, distanciant-se del segon classi ficat, el Luz Casanova, en dos partits més guanyats. Un gran èxit d’un equip en progressió, on de l’anterior temporada continuaven quatre jugadores, havent-se incorporat vuit de noves, la qual cosa mostra el treball de formació i interrela ció que els tècnics del club van realitzant. Van ser entrenades, un any més, per Lidia Julian Miró, amb Antoni López com a Delegat.
El Júnior femení va continuar amb l’esponsorització de la firma “Beauty Image”, i va participar en el campionat Territorial de Nivell “A”, al grup 2, obte nint la setena posició entre catorze equips. L’equip va ser entrenat per Pilar López amb el suport d’Elena Palomares i amb Anna Nadal com a Delegada.
Pel que fa el Sènior femení, esponsoritzat per la firma “Josep Pons”, va par ticipar en el campionat de 2a categoria catalana, després de l’ascens de la passa da temporada. Va fer un bon campionat, aconseguint una meritòria tercera
198
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
Temporada 1996–97. Júnior femení. A dalt: Verònica Balaguer, Rosa Colorado, Pilar López (Entre nadora) i Anna Nadal (Delegada). Al mig: Maria Sureda, Layla Pajuelo, Laura Gallego i Margarita Ponsa. A baix: Anna Calvo, Gemma Mon cada, Vanessa Rodríguez i Jessica Florido. Absent a la foto també va ser de l’equip, M. del Mar Escrivà.
posició, empatat a punts amb el segon, entre setze equips. Aquesta classificació li va donar el dret de jugar la promoció d’ascens, enfrontant-se als altres dos equips tercers de grup, primer, el 18 de maig a Barcelona, contra el CAEJO Pere Tubilla de Tarragona a qui es va guanyar per 58 a 37 i després, el 25 de maig a Esparraguera, amb el C.N. Terrassa a qui també van vencer per 62 a 50, i pujant a Primera catalana.
Entrenat un any més per Ramon Bartran, que va reunir una formació equi librada de veterania i joventut, l’equip va formar inicialment amb: Lidia Julian, Pilar López, Elisa Puig, Anna Castellón, Laura Castellón, Patricia Becerra, Sònia Sánchez, Estel Campreciós, Montserrat Vilanova i Gemma Salvador, afa gint-se al novembre del 96 Mariona Laviña, i al febrer del 97 Carme Calderon i M. Paz Pérez Alarcón, totes tres jugadores d’alt nivell que havien jugat a lliga nacional. La classificació del campionat de Catalunya femení de 2a categoria, grup 2, va ser: C.E. Xamba-Subirats 60 punts, B. Prat Femení “A”, 52, C.B. Sant Just Josep Pons 52, Escolapis Sarrià 48, C.B. Providència Vilanova 47, C.B. Sant Josep 47, Joventut Les Corts “A” 46, U.E. Sant Gabriel 46, BBC Badalona B.C. 45, Voramar C.E. 44, Esportiu Viladecans 44, Josep Tous 41, C.B. Imma “A” 40, C.E.A. Pius XII 38, C.B. Sants-Bufete Huertas 36 i C.B. Lima Horta 32.
Els equips masculins realitzen una bona campanya. El Sènior, a 3a catego ria Preferent aconseguida l’anterior temporada, juga al grup 2 i obté un accep
199
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
table sisè lloc entre setze equips. La classificació final del campionat va ser:
B.C. Bonaire Terrassa 55 punts, C.N. Tàrrega 52, C.E. Molins de Rei 51, C.B. Castelldefels 50, B.C. Andorra”B” 49, C.B. Sant Just 48, C.B. Sentmenat 47, Sedis-Mausa 47, C.B. Cervera 44, C.E. Noia-Freixenet 43, C.E.M. Sant Joan 43, C.B. Sant Climent 40, C.B. Badia 40, C.E.A. Pius XII 40, S.E. Sant Joan de Mata “A” 39 i C.B. La Unió “B” 32.
Entrenat per Jordi Ribalta amb el suport de Javier Rios i Jesús Sinovas com a Delegats, van formar l’equip: Josep M. Contijoch, Jofre Rios, Carles Giner, Miquel Sangés, Josep Alvarez, Juli Berral, Alexandre Martin, Ernest Puig, German Barroso, Manuel Moreno Gómez, Gerard Moreno Gómez i Juan José Rios. Al mes de novembre va ser baixa en Juan José Rios i es va fitxar Josep Lluís Concha,
i al març del 97 es va incorporar com a tècnic en Juanjo Moreno Chamorro.
Per la seva banda el Sots-22 (aquesta temporada per acord entre clubs en l’Assemblea General, es va passar el Sots-23 a Sots-22), va estar patrocinat per la firma “M. Coca”, jugant el campionat de Catalunya, al grup 8, classificant se en una excel·lent cinquena posició entre quinze participants. Entrenat per Joan Enric Sangés, amb Jesús Sinovas com a Delegat, els jugadors van ser: Daniel Ibarra, Albert Campos, Lluís Zapata, Alfredo Izquierdo, Oscar Pujol, Cristian Palomares, Vicenç Cardona, Daniel Hornero, Marc Saura i David Esteve. També va ser inicialment a l’equip Oscar Domínguez, que va ser baixa al març del 97, i al gener i març es van incorporar Antonio Hernández i Ivan Herruzo respectivament.
El Júnior va participar en el campionat Territorial, a Nivell “B”, en el grup 3, classificant-se en una correcta setena posició entre catorze participants. L’equip va estar entrenat per Sergi Simón, amb Matias Orga de Delegat, i els jugadors van ser: Frederic Córdoba, Abraham Orga, Ferran Arruebo, Xavier Celma, David Arévalo, Josep Antoni Molina, Daniel O. Martínez, Miguel Angel Rodríguez i Jorge Suarez. Al gener es va incorporar Raúl Monforte.
El Cadet de nois, molt inexpert, esponsoritzat per la firma “Punt Groc”, va jugar el campionat Territorial, Nivell “D”, en el grup 2, obtenint l’onzena posi ció entre catorze equips. Va ser entrenat per Miquel Sangés, jugador Sènior, a qui va acompanyar Alfredo Izquierdo al febrer del 97.
El club va celebrar l’Assemblea General Ordinària al Centre Salvador Espriu, el 26 de juny de 1997. En les activitats de l’entitat, al marge les pròpies de la competició dels equips, cal assenyalar el haver mantigut l’esponsorització de les firmes comercials, així com la col·laboració amb l’Ajuntament en les Escoles Esportives Municipals, aportant els monitors i entrenadors titulats pels
200
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
Temporada 1996-97. Cadet masculí. A dalt: Arnau Cunties, Alejandro Guiu, Eduard Martínez i Roger Cuntles. A baix: Marc Anoro, Sergi Moreno, Miquel Sangés (Entrenador), Xavier Roldán, Oscar Fernández i Carles Mayor. Absent a la foto cambé va ser de l’equip, Cristian Ramos.
equips escolars que participen, en categories d’alevins i benjamins, en els cam pionats dels Consell Escolar del Baix Llobregat, enfrontant-se a equips de les poblacions de Sant Boi, Cornellà i Viladecans.
L’equip Benjamí de Sant Just, mixte, va estar format per: Betlem Garcés, Mònica Herranz, Beatriz Fernández, Marina Fàbregas, Margarida Colomer, Marc Puig, Bruno Cortés, Alberto Murillo, Ruben Vicente, Mònica Costa, Just Fosalva, Sergio Vallejo i Edith Santos. I en categoria Aleví van participar-hi els següents nens i nenes: Pol Coderch, Iñaki Beascoa, Daniel Hernández, Jordi Ramírez, Marta Tomàs, Albert Ortiz, Francesc Rabat, Xavier Lunar, Javier Socias, David Juan i Aleix Bosch.
En l’àmbit administratiu de la temporada es pot informar que el pressupost va ser de 3.900.000 pessetes, essent la partida més elevada de despeses el paga ment als entrenadors, un 26,92%, els arbitratges, un 26,92%, les llicències i altres costos federatius, un 24,36%. Pel que fa els ingressos, l’esponsorització de les empreses va representar un 33,33%, el conveni amb l’Ajuntament el 30,77% i les quotes de socis un altre 30,77%.
La notícia destacada de l’any va ser, el 20 d’abril del 97, la presentació per part de l’Ajuntament de Sant Just, de projecte del nou Pavelló Municipal, una
201
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
obra amb pistes multidisciplinars, piscina i sales de màquines i fitnes, que s’es pera amb molta il·lusió per part de les entitats esportives de la població. En principi, segons el projecte, s’edificarà sobre la base de l’actual Pavelló preser vant la pista de ciment existent, i a sobre s’aixecarà la nova construcció que com tarà amb una una pista de parquet àmplia amb tres camps transversals que pos sibilitarà la pràctica simultània. Cal explicar que el primer avant-projecte de reforma del Pavelló va ser fet per la jugadora Elisa Puig, arquitecte. L’avant-pro jecte presentava el cobriment edificat del camp exterior i una ampliació interior del Pavelló amb la que s’aconseguien tres pistes transversals. Aquesta proposta va ser utilitzada per iniciar les gestions per aconseguir una dotació econòmica per la construcció d’un nou pavelló.
Temporada 1997-98 NOU ASCENS DEL SÈNIOR FEMENÍ A 2A DIVISIÓ ESPANYOLA EL SÈNIOR MASCULÍ ES MANTÉ A 3A PREFERENT Es mantenen els set equips en competició, quatre masculins i tres femenins, i una vegada més cal començar el relat de la temporada pel nou èxit del Sènior femení: ascens a 2a Divisió Espanyola. Gràcies al seu tercer lloc en el campio nat de Catalunya de Primera categoria va accedir a la promoció d’ascens, enfrontant-se a doble partit al C.B. Blanes a qui va superar. La classificació en el grup 1, entre setze equips, va ser:
C.E. Xamba 57 punts, Reus Deportiu 55, C.B. Sant Just 53, A.P.A. Vedruna 53, C.B. Cornellà 48, C.B. Gregal 47, Sedis 46, C.B. Lleida 45, C.B. Sant Boi 45, Bàsquet Prat Femení 44, C.B. Vilatorrada 44, Nàstic 43, A.D. Torreforta 40, A.P.B. 34, C.E. Janer 33 i C.B. Castellet 33.
Entrenades un any més per en Ramon Baltran, amb Maria Sureda com a Delegada, van formar l’equip: Lidia Julián, Pilar López, Elisa Puig, Tanit Silvestre, Mariona Lavisia, Sònia Sánchez, Anna Castellón, Raquel Rodríguez, Sandra Corcobado, Silvia Corcobado, Estel Campreciós i Laura Castellón.
El Júnior femení, un any més patrocinat per “Beauty-Image”, va jugar al Nivell “A” del campionat de Catalunya, al grup 1, aconseguint la setena plaça entre setze participants. Entrenades per Lidia Julián i Elena Palomares amb Ofelia Chaos com a Delegada, van formar l’equip: Vanessa Rodríguez, Laura Gallego, Irene láñez, Vanessa Hidalgo, Layla Pajuelo, Anna Calvo, Rosa Colorado, Patricia Becerra, Jessica Florido, Gemma Moncada, Verònica Balaguer i Núria Muntané.
I pel que fa a el tercer equip de noies, el Cadet, va competir en el campionat
202
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
Territorial de Nivell “C”, al grup 5, ocupant la desena posició entre dotze equips. Patrocinat per la firma “Lavernia”, entrenat per Alfred Izquierdo amb Núria Celma, ex-jugadora, com a segona entrenadora i el suport de Guillermo Gallego de Delegat, l’equip va ser: Blanca Calvo Boixet, Berta Calvo Boixet, Montserrat Galindo, Marta Celma, Maria Gallego, Silvia Cot, Silvia Abuelo, Clara Aguilar, Cristina láñez, Inés Malagrida, Natália Romero i Anna M. Mena.
En referència a els equips masculins, el Sènior va competir en el campionat de Catalunya de 3a categoria Preferent, grup 3, obtenint la setena posició entre quinze participants. La classificació va ser: C.B. Valls 49 punts, La Salle Gràcia 48, C.B. Prat – La Seda 48, CCR Collblanch-Torrasa 44, U.E. Barbera 44, A.E. Sant Andreu 44, C.B. Sant Just 43, Escola Pia Sabadell 43, U.E. Claret 41, C.E. Universitari 40, C.B. Viladecans 40, EPIC Casino Comerç 39, B. Rubí 37, C.E. Noia 35 i Salesians Sabadell 32.
Entrenat per Juan José Moreno, amb Xavier Rios com a Delegat, l’equip el van formar: Albert Farreras, Joshué Baró, Xavier Argüello, Jofre Rios, Miquel Sangés, Alex Barroso, Germà Barroso, Manuel Moreno, Daniel Portes, Gerard Moreno, Josep Lluís Concha i Albert González, El mes de gener va ser baixa en Germà Barroso i es va fitxar Joaquim Hugas.
El Sots-22, patrocinat per la firma comercial “M. Coca”, va jugar el campio nat de Catalunya de la categoria, al grup 9, classificant-se en última posició entre catorze equips. Entrenat per Joan Enric Sangés, amb Jesús Sinovas i Diego Rodriguez com a Delegats, van formar l’equip: Miguel Angel Rodríguez, Raúl Monforte, Frederic Córdoba, Daniel O. Martínez, Daniel Hornero, Daniel Sinovas, Ivan Lunar, David Esteve, Marc Saura i Marc Guiu Comadevall.
Pel que fa a el Júnior, patrocinat per “Punt Groc”, va quedar en una meri tòria tercera posició entre setze equips, del grup 3, del campionat de Catalunya Júnior de Nivell “B”. Entrenat per Antoni Freixanet Cugat amb l’ajut de Llorenç Anoro Seró com a segon entrenador i en Matias Orga Ferrer com a Delegat, van constituir l’equip: Abraham Orga, Marc Alcon, Didac Marqués, José David Alvarez, Ferran Arruebo, Marc Anoro, Sergi Moreno, Xavier Celma, Jordi Oliver i Alejandro Guiu Garrido.
El Cadet masculí, en el Nivell “C” del campionat Territorial de Promoció, en el grup 1, va quedar en novè lloc entre dotze participants. Dirigit per en Gonzalo Ruiz Garrido, l’equip el van formar: Marc Amorós, Sergio Suranell, Aleix Bosch, Carles Mayor, Jordi Borrell, Roger Cunties Farras, Arnau Cunties Farras, Eduard Martínez, Xavier Roldan i Xavier Lunar.
En els anys referenciats d’aquesta dècada dels noranta, en que sembla que al
203
CLUB BÀSQUET SANT JUST soè ANIVERSARI
marge la pròpia dinàmica esportiva de les competicions cap esdeveniment sobresortint o fora del comú es produeixi, cal entendre que, com molts altres clubs de Catalunya, el C.B. Sant Just està portant a terme una tasca de conso lidació, esportiva i estructural. Per la part esportiva la feina amb el bàsquet de base a través de la responsabilitat tècnica amb els equips alevins i benjamins de les escoles de la població, als que monitors del club ensenyen els fonaments del nostre esport, cosa que va permetent, any rera any, formar nous equips Cadet, masculí i femení, on els seus jugadors/es comencen a enfortir-se en la competi ció federada. D’altra banda, els pares i mares d’aquests joves, van rebent infor mació del desenvolupament dels seus fills i filles i van observant les diferències entre el bàsquet escolar i el federat, i en arribar al club ja coneixen mínimament el desenvolupament d’un partit, la disposició que cal tenir i l’exigència de res ponsabilitats.
En aspectes d’organització, la tasca de la Junta Directiva amb l’Ajuntament, és continua i densa, participant en reunions i decisions en un moment molt concret en que s’està engegant el projecte del nou Pavelló Poliesportiu Municipal.
Pel que fa a les relacions amb la Federació Catalana de Basquetbol, són excel·lents, i una mostra del reconeixement de la capacitat dels directius de la nostra entitat, és la concessió al C.B. Sant Just, aquesta temporada 1997-98, de l’organització de la final de la Lliga Femenina Espanyola de 2a Divisió, entre dos equips catalans, el C.N. Caldes “A” i el C.N. Sabadell “A”, que va guanyar aquest últim per 61 a 79, en partit jugat al Pavelló Municipal de Sant Just.
A nivell intern, el 17 de juny del 98 es va celebrar l’Assemblea General Ordinària del club, en la que es van tractar alguns temes a destacar:
– La Regidoria d’Esports de l’Ajuntament ha informat de l’inici de les obres
del nou Pavelló Municipal, que en principi tindran una durada d’un any, Això portarà un seguit d’incomoditats importants, per la indisponibilitat
d’utilitzar la pista i les instal·lacioms complementàries del Pavelló. – Després del dèficit produït en l’estat de comptes d’aquesta temporada, s’a prova un augment de la quota de cada jugador/a de 500 ptes per rebut, que representen 2000 ptes per la temporada.
- A causa de l’estropellament que cada temporada pateix el material espor tiu (xandalls, samarretes, pantalons, etc) que el club cedeix als jugadors/es, s’aprova que en cas de pèrdua o maltractament de l’equipament, que és propietat del club, s’hauran d’abonar les següents quantitats: per xandall 5000 ptes, per samarreta 3000 ptes i per pantaló 2000 ptes.
204
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
Aquesta temporada, com ja es fa des de molts anys, es torna a col·laborar amb l’Ajuntament participant en els actes de “Fira Desvern”, els dies 14, 15 i 16 de maig, organitzant un torneig de 3×3 amb vuit cistelles simultànies. El tor neig es va celebrar de les 9 a les 14 hores del dissabte 15, amb gran èxit de par ticipació, uns 300 basquetbolistes, i assistència de públic, amb la particularitat que enguany es va comptar amb la presència del conegut jugador internacional del F.C. Barcelona, Nacho Solozábal, en el lliurament de trofeus.
Finalment indicar que la Junta Directiva continua presidida per Enric Castellón Farreny, amb Carlos Rodríguez Alvarez com a Sots-president i Tresorer, Núria Buisán Serradell en la Secretaria i com a Vocals en Dionisio Rodríguez Garcia, Guillermo Gallego Valls, Jesus Sinovas Tranque i Matias Orga Ferrer.
Temporada 1997-98. Un símbol del bàsquet català, Nacho Solozabal, amb joves jugadors del C.B. Sant Just.
Temporada 1998–99 Els SÈNIORS MANTENEN LA CATEGORIA Es DISPOSA DE VUIT EQUIPS FEDERATS MÉS CINC ALS CAMPIONATS ESCOLARS El Sènior masculí competeix en el campionat de Catalunya de 3a categoria Preferent, al grup 2, classificant-se en dotzena posició entre setze equips. No es fa un mal campionat, es guanyen catorze partits i se’n perden setze, en un grup molt competit on el seté classificat va guanyar només dos partits més que el
C.B. Sant Just. La classificació va ser:
205
CLUB BÀSQUET SANT JUST goè ANIVERSARI
Temporada 1998-99. Sènior masculí. Drets: Daniel O. Martínez (Sots-20), Jordi Riera (Delegat), Pere Pau Cazalilla, Estanislao Jodar (Sots-20), Germán Barroso, Jofre Rios, Josep M. Muntané i Santi Franquesa (Entrenador). Ajupits: Dani Sinovas (Sots-20), Miguel Angel Rodriguez (Sots 20), Juan Manuel Torres, Manuel Moreno, Alberto Campos i Joaquin Hugas. Absents a la foto també van ser de l’equips: Miquel Sangés, Miquel Vinyals, i Josep Romero.
Maremagnum Ciutat Vella 55 punts, AAEET-Restaurant Masia Bou 54, B.C. Sant Joan Despí “A” 49, Bàsquet Ateneu Montserrat “A” 49, S.R.L.H. 49, Aqualeon-L‘Arborç 47, A.E. Sagrat Cor Diputació 46, C.B. Vila-Seca 46, A.E. Sant Andreu 46, Jesús Maria i Josep “A” 45, C.B. Coll “A” 44, C.B. Sant Just 44, C.B. Viladecans 42, JAC Sants “B” 37, Ascensores ASBA-Rubí “B” 36 i C.H. Sant Llorenç 31.
Aquesta temporada l’equip estrena entrenador. En Santi Franquesa Guardia,ex-jugador d’elit internacional, de forta personalitat i que fa anys que entrena i en les últimes temporades ha estat responsable tècnic de l’equip de la veína localitat d’Esplugues. En Xavier Rios i Jordi Riera van actuar com a Delegats
El Sots-20 va jugar el campionat de Catalunya, a Nivell “A”, grup 2, amb una fluixa classificació, dotzè entre catorze participants, amb només sis partits guanyats contra vint de perduts. Va ser dirigit per Joan Enric Sangés, amb Jesús Sinovas i Matias Orga com a Delegats.
206
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
Temporada 1998-99. Sots-20 masculí. Drets: Daniel O. Martinez, Estanislao Jodar, Miguel Angel Rodríguez, Frederic Córdoba, Jesús Sinovas (Delegat) i Joan Enric Sangés (Entrenador). Ajupits: Ferran Arruebo, Daniel Hornero, Raúl Monforte, Alejandro Guiu (Júnior) i Daniel Sinovas. Absents a la foto van ser part de l’equip Abraham Orga i Ivan Lunar.
Temporada 1998-99. Júnior masculí. Drets: Sergi Suranell (Cadet), Jordi Oliver, Gonzalo Ruiz (Entrenador), José David Alvarez, Didac Marqués i Xavier Roldán. Ajupits: Marc Anoro, Alejandro Guiu Garrido, Javier Lucio i Sergi Moreno. Absent a la foto també va ser de l’equip en Carles Mayor.
207
CLUB BÀSQUET SANT JUST SOÈ ANIVERSARI
El Júnior, que va continuar estant patrocinat per la firma “Punt Groc”, en el seu campionat de Catalunya, a Nivell “B”, al grup 2, va fer un paper molt discret, classificant-se en tretzena posició entre catorze equips, essent dirigits per Gonzalo Ruiz Garrido amb el suport de Llorenç Anoro com a Delegat.
El Cadet de nois, va jugar el campionat Territorial de Promoció, grup 27, fent una competició molt seriosa i complerta, donada l’escassedat de jugadors, vuit, i la seva joventut, classificant-se en sisena posició entre deu equips. Entrenat per Alfred Izquierdo Jiménez i Maria Antonia Cifré, els jugadors van ser: Orod Moeini, Sergio Suranell, Marc Amorós, Alberto Ramírez, Roger Cunties Farràs, Arnau Cunties Farràs, Eduard Martínez i Carlos Giacomelli.
Pel que fa a el Sènior femení, recuperada la plaça a la Lliga Femenina Espanyola de 2a Divisió, no va fer un campionat gaire reexit, catorzena posició entre setze participants, salvant la categoria per un partit i una posició. Entrenat per Ramon Bartran i patrocinat per la firma “Manotext”, especialitzada en material de neteja, la classificació final va ser:
C.N. Terrassa Bàsquet-MCT “A” 55 punts, A.E. L’Hospitalet 53, Nelti Sant Fruitós 53, C.B. Montcada “A” 53, A.P.B. “A” 49, C.E. Vedruna “A” 48, Femení Sant Adrià 46, C.B. Banyoles “A” 45, Centre La Torrassa-Nordica 45, C.B. Santfeliuenc 44, Prom. Molina-U.E, Mataró 43, Bàsquet Malgrat 41 C.B. Salt “A” 41, C.B. Sant Just-Manotex 36, Transports Ayach-Cassanenc 35 i C.B. Blanes 33.
Temporada 1998-99. Sènior femení. A dali: Tanit Silvestre, Estel Campreciós, Ramon Bartran (Entrenador), Elisa Puig i Laura Castellón. A baix: Pilar López, Sònia Sánchez, Sandra Corcobado, Patricia Becerra (Júnior) i Raquel Rodríguez Gavaldà. Absents a la foto també va for mar l’equip: Lidia Julián, Sónia Rodríguez Martínez i Carla Llop,
208
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
Aquesta temporada es torna a formar un Sènior “B” femení, a fi d’encabir hi i possibilitar la progressió d’aquelles joves juigadores que encara no tenien lloc al Sènior “A”. Inscrites en el campionat Territorial Sènior de Promoció (jugadores de menys de 20 anys), en la fase regular, al grup 3, es va classificar en segona posició entre sis equips i posteriorment en la fase de classificació final del campionat, al grup 4, amb equips de més nivell va quedar en última posi ció entre quatre equips. Entrenades per Lidia Julián i Elena Palomares, l’equip només va disposar de vuit jugadores “sènior”, essent ajudades per jugadores del Júnior.
Temporada 1998-99. Sènior “B” femení. Dretes: Núria Muntané (Júnior), Carolina Magariño, Iolanda Rodríguez, Maria Sureda, Laura Gallego i Elena Palomares (Entrenadora). Ajupides: Patricia Becerra (Júnior), Layla Pajuelo, M. Carmen Herrero, Elisabet Cano i Jessica Florido.
El Júnior de noies va competir al Nivell “A”, del campionat Territorial de Promoció, al grup 2. Va fer una bona lliga donada la categoria dels adversaris, aconseguint la desena posició entre quinze equips, entre els quas hi havia con junts com l’Olesa, Viladecans, Cornellà o Santfeliuenc, de gran tradició i poten cial en el bàsquet femení català. Es van jugar vint-i-vuit partits i se’n van guan yar onze. L’equip va estar dirigit per Lidia Julian i Elena Palomares, com el sènior “B”, i les jugadores van ser: Patricia Becerra, Natàlia Romero, Vanessa Hidalgo, Laura López, Núria Muntané, Irene làñez, Silvia Abuelo, Montserrat Galindo i Norma Ortega.
209
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
Temporada 1998-99, Cader femeni. A dalt: Gonzalo Ruiz (Entrenador), Cristina láñez, Silvia Cot, Laura Moretó, Maria Gallego i Núria Celma (Entrenadora). A baix: Blanca Calvo, Clara Aguilar, Agnés Malagrida i Irene Lozano. Absenc a la foco també va jugar Aina Mena.
Per la seva banda el Cadet femení va jugar el campionat Territorial de Promoció, al grup 8, amb deu equips, quedant en novena posició. Esponsoritzat un any més per la casa “Lavernia”, l’equip va estar entrenat per Gonzalo Ruiz Garrido, ajudat per Núria Celma Obiols, amb Guillermo Gallego com a Delegat.
La Junta Directiva va continuar presidida per Enric Castellón, amb els mateixos directius. Una de les dèries dels actuals dirigents és seguir puntual ment l’estat i progrés de les obres del nou Pavelló, així com el continuat contac te amb les famílies dels jugadors/es de l’entitat, contacte que es considera cab dal per assolir un desenvolupament convincent i consistent de l’entitat, impli cant-hi tots els seus membres. Per aquest motiu el 26 de febrer del 99 es cele bra una “Assemblea Informativa” amb la finalitat d’explicar la situació del moment i la planificació de futur, recordant com estava essent de difícil la tem porada a causa de les obres del Pavelló, que han obligat a una gran dispersió dels equips en diferents camps, cosa que afecta enormement les condicions d’entre nament i de competició, i el caliu que reben els equips.
I seguint amb el seu treball, i cara la propera temporada i el nou segle, es planteja donar un impuls considerable i valuós a l’entitat, incorporant plena ment al club els equips de base dels diferents centres d’ensenyament que parti
210
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
Temporada 1998-99. Equip Aleví femení. Dretes: Verònica Marco, Carla Martinez, Alba Milà, Núria Celma (Entrenadora), Laia Garcia i Beatriz Fernández. Ajupides: Berta Blanc, Mireia Blanc, Narayan Faz, Clara Corbella, Mònica Costa i Mireia González.
cipen en els campionats escolars. En la present temporada han jugat en els Jocs Escolars del Baix Llobregat un equip Benjami Mixte, dos Alevíns, un de nens i un de nenes, així com dos Infantils, masculí i femení, que en els campionats comarcals s’han enfrontat a conjunts de poblacions properes com Cornellà, Molins de Rei, El Papiol, Begues, Gavà o Sant Boi.
Un equip que donarà grans jugadores en el dia de demà i que en el seu moment més d’un expert va denominar com la gran esperança de futur del club, dient que el seu nivell i capacitat de progressió era com tenir una selecció catalana.
I per informar les famílies de la planificació que es prepara per la tempora da 1999-2000, i del que representa el treball amb els nens i nenes, se les convo ca a una reunió mitjançant un escrit on s’exposen alguns fets importants de la gestió del club:
“Apreciats Srs,
Ja fa vàries temporades la junta del nostre club va apostar per la crea ció de les Escoles Esportives Municipals, proposta que haviem fet arribar en nombroses ocasions a la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament per reforçar
211
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
l’esport de base a la nostra localitat. El nostre club va haver de perdre en aquell moment la pròpia Escola de Bàsquet per donar entitat a la nova organització.
El temps ens ha demostrat que no ens vam equivocar. Les Escoles Esportives Municipals són una realitat i poc a poc es van consolidant amb l‘esforç d’aquells que hi treballen i també dels pares que es comprometen i ajuden als seus fills/es a participar amb il·lusió.
La temporada vinent aporta una millora en infraestructures i espais per practicar l’esport. La construcció del nou Pavelló Municipal possibilitarà que els nens/es de les Escoles Esportives puguin accedir a les seves instal·lacions, fet que fins ara era impensable.
Pensem que és un bon moment per recollir les seves inquietuds i propos tes de cara a planificar el futur del nostre esport a Sant Just.
És per aquesta raó que ens dirigim a vostès i els convoquem a la reunió informativa de les Escoles Esportives de Bàsquet que tindrà lloc el dilluns dia 22 de març a les 20,30 h. A la sala d’actes del Centre Cívic Salvador Espriu (c/Tudona s/n).
Ordre del dia: Situació actual de les Escoles Esportives de Bàsquet. Planificació de la temporada 1999-2000. Torn obert d’intervencions.
Temporada 1999-2000 IMPULS NOTABLE ALS EQUIPS DE PROMOCIÓ ES COMPETEIX AMB ONZE EQUIPS FEDERATS I SIS EQUIPS AL CONSELL ESCOLAR L’INFANTIL FEMENÍ CAMPIÓ DE LLIGA Mentre no s’acabava el nou Pavelló Municipl, aquesta temporada torna a haver hi dispersió de camps d’entrenament i de joc. L’activitat dels equips es va des envolupar en quatre pistes. L’exterior del pavelló i les escoles Montserrat, Canigó i Motseny. A més s’ha de llogar el Pavelló del Col·legi Sant Ignasi de Sarrià, Barcelona, pels partits del Sènior “A” femení, que juga el campionat de 2a Divisió Espanyola on s’exigeix un camp en condicions.
La Directiva, preveient el futur immediat, quan es disposi del nou Pavelló que s’espera finalment per l’any 2001, comença a preparar el terreny, sempre complexe tant en el sentit d’estructura com en el de l’acoblament, amb la for mació d’equips de promoció amb els nois i noies procedents del bàsquet esco lar. Es vol començar a crèixer i fer-ho gradualment. L’inici és incorporar al club
212
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
els equips escolars que en els últims anys han estat tutelats i ensenyats pels seus monitors i entrenadors. Així s’inscriuen a la Federació Catalana un Mini, un Pre-infantil, un Infantil i un Cadet en promoció femenina i un Infantil en la masculina, al marge dels Júniors i els habituals Sots-20 i Sèniors, en nois i noies. Tot plegat, onze equips federats. Però, a més, no es deixa pas de banda la tasca de formació a les escoles, on es continua preparant els més menuts, amb dos equips d’Alevins, tres Benjamins i un Pre-benjamí, És una atenció que tindrà gran repercusió a curt termini, quan estigui a punt el nou Pavelló.
Pel que fa a els equips federats, començarem explicant les peripècies dels nous equips. En els femenins, per primera vegada en la història del club s’ha for mat un Mini de nenes, amb jugadores provinents dels equips escolars de la tem porada anterior. Va jugar en el campionat corresponent, a Nivell “B”, i tot i ser primerenques, en la fase prèvia (d’octubre a desembre) les nenes obtenen la segona posició entre sis equips, per la qual cosa la pròpia Federació les situa en el Nivell “A” en la fase regular (de gener a maig), en el grup 2 on ja pateixen una mica donat el nivell dels altres equips, classificant-se en novena posició entre deu participants. Un debut però, esperançador que representa una injecció d’a legria i satisfacció en el sí del club. De fet, els tècnics manifesten que aquest grup aconseguirà una gran projecció i s’espera un bon futur en bàsquet femení.
Entrenades per Núria Celma, acompanyada per uns delegats com Lluís Costa i Miquel Vives, ex-jugadors i ara pares de nenes, que van aportar confian ça i experiència. Les jugadores van ser: Mònica Costa, Anna Vives, Beatriz Fernández, Berta Blanc, Mireia González, Gabriela Rodríguez, Laura Garcia, Narayan Faz, Aina Canals, Mar Fàbregas, Beatriz Muñoz, Claudia Capdevila i Isabel Sabater.
En el Pre-Infantil femení, es va fer càrrec de la seva preparació, Irene láñez Tápia, jove entrenadora i jugadora Júnior, amb el suport d’Elena Palomares Balaguer, des de la coordinació tècnica. Les jugadores van ser; Verónica Marco, Afra Blanco, Carla Martínez, Laia Garcés, Clara Bosch, Mireia Blanc, Alba Milà, Laia Marimón, Ester Brull, Sandra Valle, Mònica Colell i Margarida Colomer. En la fase prèvia competeixen en el Nivell “B”, grup 8, del campio nat Territorial, obtenint la tercera posició entre sis equips. En la fase regular, continuen a Nivell “B”, grup 3, assolint un excel·lent tercer lloc entre deu equips.
L’Infantil femení, també de la mà d’Elena Palomares i Irene Táñez, el van formar: Lorena López, Helena Cardona, Marta Tomás, Belen Garcés, Yaiza Faz, Lara Astiz, Estel Gallego, Ana Merino, Agnes Requena i Mar Gràcia. Juguen el
213
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
campionat Territorial , en la fase prèvia al Nivell “B”, grup 9, quedant en tercer lloc entre sis participants. En la fase regular continuen a Nivell “B”, al grup 2, i obtenen un extraordinàri primer lloc entre deu equips. Sens dubte un èxit que junt els bons resultats del Mini i el Pre-Infantil reforça la confiança en el treball de base realitzat a les escoles en els últims anys i referma la convicció de la Junta en la filosofia del club envers la formació esportiva i d’atenció a les famílies per la que es va apostar fa uns anys.
El Cadet, entrenat per Patricia Becerra Milà i Irene láñez Tápia, amb Marta Vila de Delegada, va jugar el campionat Territorial. En la fase prèvia a Nivell “C”, en el grup 1, classificant-se en sisè lloc entre sis equips. A la fase regular, a Nivell C-1, grup 1, van quedar en sisena posició entre vuit participants. L’equip va estar format per: Helena Font, Núria Aceiton, Berta Secanell, Irene Lozano, Clara Muñoz, Laia Elia Gallego Montfort, Blanca-Mar Gallego Montfort i Anna Sturlese.
El Júnior va continuar una temporada més amb el patrocini de “Beauty Image”, jugant el campionat de Promoció de la categoria. A la fase prèvia a Nivell “B”, grup 2, es va classificar en última posició entre vuit equips. A la fase regular van ser situades a Nivell C-1, més d’acord amb la seva capacitat, obte nint una millor classificació, segon lloc entre nou equips. Dirigides per Gonzalo Ruiz Garrido, qui ja la temporada anterior les havia portat com a Cadet, amb Guillermo Gallego Valls com a Delegat, van formar l’equip: Laura López, Irene Iáñez Tápia, Cristina láñez Tápia, Clara Aguilar, Inés Malagrida, Laura Moretó, Blanca Calvo, Silvia Cot, Norma Ortega i Maria Gallego.
Per la seva banda, el Sènior “B” femení, al que va esponsoritzar la firma “Tesys”, va competir en el campionat de Catalunya de 3a categoria, al grup 4, obtenint un desè lloc entre quinze equips. Entrenat per Núria Celam i Elena Palomares, amb el suport de M. Victòria Tàpia com a Delegada d’equip, va comptar amb les següents jugadores: Lidia Julian, Patricia Becerra, Vanessa Hidalgo, Núria Muntané, Yolanda Rodríguez, Maria Sureda, Núria Aizpurua, Layla Pajuelo i Anna Castellón.
El Sènior “A”, patrocinat per la firma “Manotext”, va participar a la Lliga Espanyola de 2a Divisió, competició que des de la present temporada en el grup català, amb només equips catalans, ha passat a ser competència de la Federació Catalana la qual anomena aquesta competició “Copa Catalunya”, sense perdre la seva condició de 2a Divisió espanyola. Situat en el grup 1, l’equip fa un cam pionat discret, ocupant l’onzena posició entre setze equips. La classificació final de la lliga va ser: C.B. Valls-“Chrysalis“ 54 punts, B.F. Cornellà 53, BBC Mas
214
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
Temporada 1999-2000. Sènior femení. A dalt: Estel Campreciós, ElisaPuig (Delegada), Laia Colell, Laura Castellón, Begoña de Urrutia, Raquel Rodríguez, Ramon Bartran (Entrenador) i Carolina Muñoz. A baix: Sandra Corcobado, Anna Gómez, Tanit Silvestre, Liliana López Sánchez i Pilar López Gómez.
RAM “A” 52, A.E. L’Hospitalet 51, Alnimar Reus Ploms 50, C. La Torrassa Europa Nordica “A” 48, B.F. Viladecans “A” 46, CCR Collblanc-Fincas Corral 44, C.B. Vilanova-1 44, F. Sant Adrià 43, C.B. Sant Just 43, Xamba Subirats 42, Reus Deportiu 41, C.B. Cornellà 40, APA Sagrat Cor 36 i Sagrada Família Claror 33.
L’equip va ser entrenat un any més per Ramon Bartran amb Emili Moreno de segon entrenador i també amb el suport d’una incombustible Elisa Puig, ara com a Delegada d’equip
En referència a els equips masculins, començarem pel nou equip Infantil. Entrenat per Joan Enric Sangés, entrenador ben reconegut i conegut a la casa que agafa il·lusionat aquest grup primerenc, amb la companyia d’un jove aju dant, Daniel Sinovas. L’equip va estar format per: Iñaki Beaşcoa, Armando Blanco, Just Fosalva, David Juan, Guillermo Narvión, Francesc Rabat, Antoni Gallego, Javier Socias, Sandro Giacomelli, Marc Montava, Ignacio Rodríguez, Alex Barrachina i Pol Coderch. Va participar en el campionat Infantil de Promoció, en la fase prèvia a Nivell “B”, grup 4, classificant-se en última posi ció entre sis equips. A la fase regular va passar a Nivell “C”, més ajustat a les seves possibilitats i on va obtenir una meritòria tercera posició, empatat amb el segon, entre nou equips, en el grup 2.
215
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
Aquesta temporada, i malgrat en principi va ser inscrit al Nivell “C”, no es va poder formar el Cadet de nois per manca de jugadors i va ser retirat de la competició abans d’iniciar-se, tot i així en produir-se la baixa després del termi ni establert, el Comitè de Competició va multar l’entitat amb 8.000 ptes. Del Cadet de la temporada anterior segueixen cinc jugadors que han passat al Júnior, que competeix al campionat Territorial de Promoció, a Nivell “D” en la fase prèvia, on en el grup 5 es van classificar en sisena posició entre sis equips. Una fluixa participació malgrat la joventut de l’equip, que en la fase regular, situat a Nivell “C-3″, grup 1, va millorar ocupant al final la tercera posició entre deu equips. Entrenat per Antonio Hernández amb Raúl Monforte com a Delegat, els jugadors van ser: Arnau Cuntíes, Roger Cunties, Javier Lucio, Carles Mayor, Daniel Lorza, Xavier Roldan, Sergio Suranell, Eduard Martínez, Carlos Giacomelli, Raúl Perulero i Pedro José Riera
L’equip Sots-20 va competir al Nivell “A”, grup 3, del campionat de Catalunya de la categoria. Esponsoritzat per la fidel firma “Punt Groc”, es va classificar en una molt correcta sisena posició entre setze equips. Entrenat un any més per Llorenç Anoro Seró, amb Jesús Sinovas i Matias Orga, dos habi tuals “pencaires” com a Delegats, el grup va estar format per: Didac Marqués, Daniel Sinovas, Marc Anoro, Abraham Orga, Sergi Moreno, Jordi Oliver, Xavier Franch, Daniel O. Martínez, Alejandro Guiu Garrido i Ferran Arruebo.
Pel que fa a els grans de la casa, el Sènior masculí, va jugar el campionat de Catalunya de 3a categoria Preferent, al grup 3, obtenint una bona classificació, sisè lloc entre setze participants, amb disset partits guanyats per tretze de per duts, resultat que va permetre afrontar el final de la lliga sense la pressió i pati ment d’altres temporades. La classificació final va ser: A.E.S.E. 57 punts, Horitzontal 52, Bàsquet Llor “A” 51, C.B. Santa Perpetua 49, C.B.S. McDonald’s 48, C.B. Sant Just 47, C.E. Salesians Sant Boi 46, C.E.N.G. -Trebol 46, E.P. Sabadell 45, Plana Mar-Bàsquet Vilassar “B” 44, C.B. Cervera 44, C.B. Vladecans-Sant Gabriel “A” 44, C.B. Lliçà d’Amunt 41, A.E. Cerdanyola C.B. 39, C.B. Vilatorrada 36 i C.H. Sant Llorenç 31.
L’entrenador va continuar essent en Santi Franquesa, que inicialment va comptar amb: Albert Farreras, Joaquim Hugas, Pere Pau Cazalilla, Jofre Rios, Miquel Sangés, Albert Campos, Germà Barroso, Manuel Moreno, Ivan Herruzo, Sergio Rovira, Juan Manuel Torres i Estanislao Jodar. Aquests dos últims jugadors van ser baixa al novembre essent substituïts per Víctor Carrasco i Paolo Mitton.
En l’impuls esportiu d’aquesta temporada amb onze equips, tots dirigits per
216
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX: 1990-2000
un entrenador/a amb titulació oficial i majorment gent amb molts anys al club, la Junta Directiva va encomanar la Direcció Tècnica a un entrenador d’amplia trajectòria a l’entitat com a jugador i preparador, l’Emili Moreno Pérez, qui s’ha fet càrrec de l’organització i seguiment de tots els equips amb un constant con tacte amb llurs entrenadors/es.
Una de les iniciatives de la Directiva aquesta temporada ha estat editar un butlletí amb periodicitat bimensual, amb la finalitat d’informar el col·lectiu de l’entitat de l’actualitat esportiva i social del club i donar-la a conèixer a les famí lies dels jugadors/es i altres socis, oferint també la possibilitat de participar-hi amb opinions i escrits. Per oferir un exemple d’aquest butlletí s’incorporen a la present crònica uns articles que es consideren d’interès en el seu moment.
En l’àmbit econòmic, en aquest últim exercici del segle XX es van pressu postar 6.161.500 pessetes d’ingressos, realitzant-se finalment només 5.833.425 ptes. I en referència les despeses, d’un pressupost de 7.322.500 ptes, es va pas sar a un realitzat de 6.822.152 ptes. En resum, d’un dèficit previst i assumible de 1.161.000 ptes, es va passar a 988.727 ptes.
En altres qüestions, es va col·laborar amb la Fira Desvern organitzant el tra dicional 3×3, i el divendres 9 de juny es va celebrar el tradicional sopar de clo enda de la temporada, així com el final de curs de les Escoles de Bàsquet, amb dós esdeveniments amb gran participació, festa i xirinol·la.
Pel que representa de significatiu, cal fer esment d’un dels acords de la Junta en la seva reunió del 22 de juny de 2006, que va ser decidir que els nous equi paments es confeccionin amb els colors groc i blau, deixant el tradicional negre com a color complementari.
La Junta Directiva que ha gestionat la temporada va estar constituïda per: Enric Castellón Farreny, President; Víctor Murillo López, Sots-President; José Manuel làñez Pareja, Tresorer; Núria Buisán Serradell, Secretaria i Jesús A. Sinovas Tranque, Matias Orga Ferrer, Guillermo Gallego Valls i Dionisio Rodríguez Garcia, com a Vocals.
217
CLUB BÀSQUET SANT JUST 50è ANIVERSARI
Temporada 1999-2000. Sopar final de temporada. Una de les taules del sopar amb membres de la Junta Directiva. Drets: Jesús Sinovas (una mica ajupit), més enllà, José Manuel láriez, Joan Ortega i Matias Orga. Asseguts: Guillermo Gallego, Concha Palacin, Pepita Pavón, Carme Cruz, Marta Vilà, Sra. Vázquez, Tere Carrasco i Mariví Tápia.
218
ELS ÚLTIMS DEU ANYS DEL SEGLE XX; 1990-2000
Temporada 1999-2000. Portada del no 0, desembre 1999, del butlletí del club.
219
Temporada 1999-2000. article del no 1, març 2000, referent a la construcció del nou Pavelló Municipal.
220