L’economia de Sant Just Desvern
durant la Guerra Civil
espanyola (1936-1939)
roger cUnties FArrÀs
Al Jordi Amigó i a la Patricia Badosa, pacients treballadors de l’Arxiu Municipal. A l’Antoni Malaret Amigó i a tots els que, com ell, han fet recerca històrica sobre el poble de Sant Just Desvern.
Resum
La Guerra Civil va capgirar la vida de tota la gent de Sant Just Desvern en tots els àmbits, i l’economia no en va ser una excepció (la feina, el menjar, el lloguer, l’aigua, la llum…). En aquest context extrem l’Ajuntament va prendre un nou protagonisme situant-se en el centre de la vida econòmica local, després que es municipalitzessin molts serveis i de passar a ser l’eina de control d’una economia dirigida. Aquest article busca explicar, amb més o menys profunditat, depenent de la disponibilitat de fonts, com es va desenvolupar l’agricultura i la ramaderia, la indústria i el comerç, els transports i la construcció i tots aquells serveis dependents de l’Ajuntament al nostre poble durant aquells dos anys i mig de guerra.
Paraules clau:
Sant Just Desvern, economia, ajuntament, indústria, agricultura, comerç, ramaderia, transports, construcció, municipalització, subministraments.
Abstract
The Spanish Civil War was to have a major eff ect on all aspects of life in Sant Just Desvern and the economy was no exception with work, food, housing, and the prices of water and power all being aff ected. As a response to these extreme circumstances the town council took on a new role that put it at the centre of the local economy after taking over most of the public services and becoming the tool for managing a planned economy.
This paper aims to uncover the clues that may help us discover how agriculture, farming, industry and trade, transportation, construction, and all the services managed by the municipality were run during the two and a half years of war. Although this goal has been achieved to a certain extent, it has been hampered by the limited availability of sources.
Keywords:
Sant Just Desvern, economy, municipality, collectivism, industry, agriculture, farming, trade, transportation, construction, supply.
xx miscel·lània d’estudis santjustencs
L’economia de Sant Just Desvern durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939)
Introducció
El treball que el lector té entre mans intenta explicar com es va desenvolupar la vida econòmica de Sant Just Desvern durant els anys de la Guerra Civil (1936-1939). És el resultat de l’actualització d’un treball universitari i, en essència, beu de les fonts conservades a l’Arxiu Històric de Sant Just Desvern (AMSJD). Per tant, aquells sectors econòmics que van tenir molta vinculació amb l’Ajuntament hi sortiran molt reflectits, i aquells que hi tenien poca relació o cap quasi no hi apareixeran. Per desgràcia, com acostuma a passar, la documentació d’empreses privades d’aquella època, ja fossin petites o grans, no ha arribat als nostres dies. Això sí, com s’anirà veient al llarg de l’article, l’Ajuntament va anar adquirint al llarg dels anys de guerra atribucions en força àmbits econòmics, així que, poc o molt, podrem dir alguna cosa de tots els aspectes de la vida econòmica de Sant Just Desvern. És, per tant, un treball parcial, però força complet, de com van viure els santjustencs els anys de la Guerra Civil pel que es refereix a l’economia.
Sant Just Desvern, primer terç del segle XX
Econòmicament, i en els altres àmbits socials, Sant Just Desvern havia iniciat a principis del segle XX el camí de la modernitat. L’any 1900 el poble tenia 1.101 habitants i, econòmicament, era bàsicament agrari. La gent feia “una vida rústica familiar, amb una dedicació especial a l’agricultura, majoritàriament de secà, on la vinya, els ametllers, els garrofers i els arbres fruiters eren les fonts principals de producció. Es tractava d’una economia d’autoconsum, amb la venda dels excedents als mercats de Barcelona”.1 Tot i aquest predomini de l’àmbit agrari, nous sectors econòmics havien obert forat en la vida del poble. Així, hi havia santjustencs que es dedicaven a la construcció, “els paletes de Sant Just tenien fama d’excel·lents treballadors, bons coneixedors de l’ofici”,2 o als àmbits industrials,3 “les dones –solteres o casades– no tenien altra opció de treball que anar a les colles que prestaven els seus serveis a les feines del camp o llogar-se a les fàbriques de teixits que hi havia a l’Hospitalet o Sant Feliu”.4 A més, en aquests primers anys de segle el poble de Sant Just Desvern inicia el creixement urbà amb la implantació d’una colònia d’estiuejants procedents de Barcelona. Aquest creixement de la edificació es manté i es potencia en els anys següents i, així, arriba “la petita burgesia barcelonina, en plena expansió econòmica pels ingressos que els proporcionà la neutralitat espanyola en la guerra europea”.5
És en aquestes primeres dècades del segle XX que les últimes novetats de la tècnica arriben al poble. L’electricitat, de la mà de la Compañía Barcelonesa de Electricidad S.A., que va dur no només l’enllumenat públic, sinó també una revolució en el seu ús comercial, industrial i, també, domèstic. El 1916 es crea la primera companyia de transports urbans que enllaçava el poble amb Barcelona. Aquell mateix any, a més, es va iniciar el procés de canalització de les aigües residuals i es millorà el servei d’aigua potable, a través de pous de les cases i de la conducció de les aigües de les mines de la muntanya de Sant Pere Màrtir. També s’instal·la, aprofitant l’activitat modernitzadora de la Mancomunitat, el primer telèfon públic.
A la dècada dels anys vint el poble persisteix en el seu creixement econòmic gràcies a l’activitat industrial i constructora. A mitjan 1920 s’inicien els tràmits per a la instal·lació al poble de la fàbrica de ciment La Auxiliar de la Construcción S.A. Amb la pedrera a Molins de Rei i les oficines a Barcelona, a Sant Just la fàbrica produïa “el conegut ciment portland Sanson, nom pel qual serà coneguda la fàbrica que tanta importància tingué per a l’esdevenidor del poble”.6 El 1922 s’instal·là la primera fàbrica de teixits, que, per la seva modesta mida, rebé el nom de La Fabriqueta. Es segueix amb la urbanització del poble –nous carrers i noves cases–, la qual cosa fa créixer el nombre de contractistes d’obres locals. Així, “als noms tradicionals de Magí Campreciós, fi lls de Rafael Malaret i Bonaventura Orriols, se n’hi afegeixen d’altres com Francesc Calopa, Manuel Fajardo i Jaume Pi”.7 Aquesta activitat constructora és també conseqüència del desenvolupament de Barcelona, que es prepara per a l’Exposició Internacional de 1929. A causa d’aquest fet, de 1924 a 1926 són “instal·lades diverses bòbiles que supleixen els antics forns i les teuleries que hi havia al poble”.8 El Pont Reixat, la Fontsanta, o el Mas Lluí, a prop de Sant Feliu, són les ubicacions d’aquestes noves indústries.
- Ibid.
- D’aquests anys inicials del segle XX data l’establiment de la primera indústria al poble, Pastas Alimenticas Gaig, ubicada a la carretera Reial. AV, op. cit., pàg. 454.
- AV, op. cit., pàg. 449.
- Ídem, pàg. 450.
- Ídem, pàg. 466. 7 Ídem, pàg. 469.
8 Ídem, pàg. 469.
Vista general de Sant Just Desvern des de l’actual carrer de la Indústria. 1915 (AMSJD).
Aquest creixement econòmic comporta un canvi en l’estructura de la població. Fins a aquell moment els santjustencs es dedicaven laboralment al camp i a la construcció, però la necessitat de mà d’obra per a les noves indústries, com ara la Sanson o les diverses bòbiles, provoca la primera onada migratòria, majoritàriament provinent de les terres tarragonines, que fa passar la població local de 1.368 habitants el 1920 a 2.357 veïns el 1930.9 Segons el cens municipal de 1935,10 en aquell moment al poble hi havia 117 persones que treballaven com a pagesos i agricultors, però ja trobem grups importants de paletes –91 veïns, a més de 28 que treballen de manobres– o persones dedicades a l’àmbit del tèxtil, una cinquantena. Hi ha altres sectors industrials i artesanals, com ara els metal·lúrgics –28 veïns–, els mecànics –29 veïns– o els fusters –24 veïns. El sector del comerç i el servei també tenia una importància creixent en l’estructura de població activa del poble, amb 46 veïns que treballaven directament en el comerç, 65 dones que eren part del servei domèstic de les cases benestants del poble o 12 persones que treballaven com a jardiners. Els joves del poble dedicats a l’estudi arriben a ser 375. El grup de persones més important, però, que es dedicava a les tasques domèstiques i no rebia remuneració per la seva feina són aquelles dones –717 veïnes del poble– que surten recollides en el cens sota l’epígraf de “sus labores”.
Seguim explicant l’evolució dels diversos sectors econòmics del poble i fem menció del comerç, que es va veure impulsat per la instal·lació, el 1922, del Mercat Municipal, que centralitzava la venda de carn, peix i verdures. Al centre del poble es sumen, als antics comerços, les novetats que suposen les camiseries o els basars.11
Vista general de Sant Just Desvern amb la fàbrica de ciment Sanson en primer pla. 1933 (AMSJD).
També arriben al poble, de la mà dels nous sectors proletaritzats, les organitzacions de caràcter obrer. Així, a fi nals de 1930 es va constituir la Cooperativa Obrera Santjustenca, “amb més de 300 associats, que contribuí a l’abaratiment del cost de la vida per la seva competitivitat i pels preus”. 12 La fàbrica La Auxiliar de la Construcción S.A., coneguda popularment per Sanson o, simplement, per El Ciment, tenia la seva pròpia cooperativa o economat, en aquest cas només per a ús dels seus treballadors.
Les eleccions locals del 12 d’abril de 1931 provoquen la caiguda de la monarquia i l’adveniment de la República. A Sant Just el procés electoral suposà la victòria de la candidatura d’Esquerra Catalana, i el nou Ajuntament democràtic passa a ser presidit per Daniel Cardona i Civit. El principal àmbit econòmic d’actuació del nou consistori va ser el de generar llocs de treball a través d’iniciatives públiques: “construcció de ‘rigoles’ (tros de paviment d’uns 30 cm, a tocar de la vorera), arranjament de carrers, clavegueram i (…) la construcció d’una font pública”,13 tot pensat per reduir l’atur entre la població. A part d’això, no es produeixen grans canvis en una vida econòmica local que, d’altra banda, ja feia anys que havia abandonat la monoactivitat agrària i comptava amb importants sectors industrials, de serveis i de la construcció. És aquest poble, aquest Sant Just Desvern, amb aquesta estructura econòmica local, el que hem estudiat durant els anys de la Guerra Civil, per intentar entendre com va evolucionar.
II
Aprofitem les següents línies per fer un breu resum de com va viure el poble els anys de la Guerra Civil, en un aspecte més polític i social, per tenir clar el context en què es desenvoluparà la vida econòmica.
Sant Just va viure els inicis de la Guerra Civil, com bona part de Catalunya, esperant la resolució del cop d’estat a la ciutat de Barcelona, ja que segons com acabés aquest a la capital, la situació del país podia canviar radicalment. Finalment,
- Ídem, pàg. 473.
- Cens 1935 (352-5), AMSJD.
- Ídem, pàg. 472.
- Ídem, pàg. 473.
- AV, op. cit., pàg. 484.
ja és per tots conegut, els obrers i les forces de l’ordre lleials al govern de la República frenen a Barcelona els revoltats. Al poble, per garantir l’ordre públic i evitar possibles incidents, es van crear dos comitès revolucionaris. L’un estava integrat per partidaris de Daniel Cardona, i es va ubicar a l’edifi ci de l’Ajuntament. L’altre, format per gent d’ERC, de la CNT i comunistes –aquests darrers acabarien confi gurant el PSUC local–, estava situat a la carretera que anava cap a Esplugues i cap a Sant Feliu.
Segell d’un dels dos comitès de Milícies Antifeixistes que es van crear al poble durant els primers moments revolucionaris (AMSJD).
Potser no amb la intensitat d’altres llocs, però també es viu al poble un ambient revolucionari. Els veïns que no tenen feina són armats i exercien funcions de vigilància. El dia 21 de juliol és cremada l’església parroquial, en un primer moment per gent vinguda de fora del poble i, després, també amb la participació de persones anticlericals del mateix Sant Just Desvern.
És també en aquests primers dies que moren assassinats dos veïns, Carles Mercader i Miquel Reverter. L’un per ser l’administrador de la fi nca de Torreblanca, propietat del marquès de Monistrol, i l’altre per ser membre del Partit Carlista. Unes quantes famílies van fugir per evitar les represàlies que haurien pogut patir, a causa de la seva tendència política conservadora. Mossèn Antonino Tenas també es va acabar exiliant.
La revolució es fa sentir en el canvi de noms de carrers –el carrer de la Creu o el del Sagrat Cor són eliminats i d’altres com ara Ascaso o Marx ocupen el seu lloc– i també en la denominació ofi cial del poble, que després d’algunes deliberacions passa a anomenar-se Just Desvern,11 sense la referència religiosa.
L’Ajuntament, en aquests primers moments, va augmentar la seva representativitat incloent un membre de la CNT i un de la UGT. Arran, però, del Decret de 17 d’octubre es va:
“Nomenar un ajuntament gestor que en la seva composició té la mateixa proporcionalitat que la representació dels partits polítics i organitzacions sindicals que integraven el govern de la Generalitat. Els nacionalistes –Front Nacionalista– que constituïen la majoria municipal a Sant Just Desvern, per no formar part del govern autonòmic, foren apartats dels seus càrrecs”.15
El nou alcalde va passar a ser Joan Viladoms i Càlix, d’ERC, que es va mantenir en el càrrec fins al 25 de juny de 1937, dia en què va ser substituït per Alfred Arís i Reinal, també d’ERC, que seria alcalde fins al moment de l’entrada al poble de les tropes feixistes, i encara uns dies més. La situació política es va anar estabilitzant i a finals del mateix 1936 els comitès antifeixistes van ser dissolts. D’aquesta manera, tot el poder i la representativitat es concentraven de nou a l’Ajuntament. La gent que configurava el consistori, tot i els canvis de persones que es van produir amb el temps, va tenir com a principal preocupació el proveïment material del poble en un context econòmic dramàtic i amb un nombre de veïns que va anar creixent per l’arribada de refugiats.
- Tot i que Just Desvern, després del canvi, era el nom oficial de la localitat, s’observarà que al llarg del treball ens referirem al poble amb el seu nom actual, Sant Just Desvern. En gran part perquè, tot i el canvi oficial de nom, hem pogut constatar que en la major part de la documentació estudiada es mantenia el nom antic.
- AV, op. cit., pàg. 501.
Imatge dels tres alcaldes que va tenir Sant Just Desvern durant la Guerra Civil. D’esquerra a dreta, Daniel Cardona, Jaume Viladoms i Alfred Arís (AMSJD).
Les tendències diferenciades dins del món republicà esclaten amb els fets de Maig de 1937. Posposar la revolució fins a haver guanyat la guerra o fer la revolució per guanyar la guerra, les diferències es dirimeixen amb violència. A Sant Just, “es va produir un seriós enfrontament armat entre militants d’EC i ERC, per una banda, i elements anarcosindicalistes locals, per l’altra, secundats per nuclis actius de la comarca, especialment de les Joventuts Llibertàries de l’Hospitalet de Llobregat. Fou assetjat el local d’EC situat al carrer Montseny. (…) Després d’un intens foc de metralladores i morter que va desfer parcialment el mencionat edifici, es va pactar una treva amb lliurament d’armes per part dels assetjats, amb una única víctima”.16
El poble també va patir, de passada, els efectes dels bombardejos sobre la ciutat de Barcelona. El 8 d’octubre de 1938 van caure algunes bombes sobre les cases de la carretera, sense causar morts. En aquella època ja s’havia acabat el principal refugi antiaeri del poble, situat a l’Ateneu.
Molts santjustencs van participar com a soldats en la guerra. Així, “més de dos-cents veïns [van ser] destacats en unitats militars –brigades mixtes– que operen als fronts d’Aragó, Llevant, Centre, Extremadura, Segre i Ebre”.17 D’altres van eludir el servei militar i es van emboscar. Algun veí que va passar a la zona nacional també va participar en la guerra, a les files de l’exèrcit feixista. Molts santjustencs van perdre la vida en operacions militars.18
L’avanç de les tropes franquistes va portar les famílies santjustenques més significades políticament a començar l’exili cap a França. Els membres de l’Ajuntament, amb l’alcalde, es van quedar al poble, i fent una crida a la responsabilitat col·lectiva es van evitar actes de revenja i pillatge. Finalment, “Sota un lleuger bombardeig i el consegüent tiroteig que preparà l’ocupació de Sant Just Desvern per les tropes ‘nacionals’, que ocasionà la mort de Daniel Brull i dos o tres ferits, s’inicia al nostre poble l’època de prop de quaranta anys de règim franquista. Era el capvespre del 25 de gener del 1939, Año de la Victoria”.19
xx miscel·lània d’estudis santjustencs
L’àmbit rural. Agricultura i ramaderia
I
“L’agricultura a Sant Just Desvern és i era minifundista. Abans de la guerra civil, molts veïns de Sant Just, a més de tenir una ocupació fixa (…) tenien, tots, el seu petit hortet, la seva vinya, els seus ametllers, o un tros de garrofers; arrodonien l’economia familiar amb el seu consum o venda dels fruits que produïen les terres que tenien, la majoria en règim d’arrendament i, en alguns casos, en parceria.”20
Aquesta és la descripció de l’àmbit agrícola de Sant Just que Antoni Malaret fa en el llibre sobre les col·lectivitzacions al Baix Llobregat. Partint d’aquesta referència hem estudiat la documentació oficial per veure si podem ampliar-ne el contingut. Entre les diverses fonts d’àmbit fiscal que existeixen a l’Arxiu Municipal de Sant Just Desvern (AMSJD) hi ha els amillaramientos,21 un document bàsic per establir les contribucions a pagar per part dels propietaris rurals. A través d’aquesta font documental se’ns mostren els contribuents del municipi segons la seva riquesa rústica. El més interessant per al nostre estudi és el document que data del 24 d’octubre de 1935,22 que ens permetrà fer-nos una idea de l’estructura de la propietat agrària del poble abans de la Guerra Civil.
Segons aquest document, el nombre total de contribuents és de 191 i, en total, paguen 10.614,89 pessetes en impostos. Classificats segons el volum de la seva contribució, configuren la relació següent:
Els contribuents amb una contribució de fins a 10 pessetes són 98 i paguen 368,68 pessetes en total.
16 Ídem, pàg. 506. 17 Ídem, pàg. 508.
- Vegeu l’article sobre santjustencs morts per causa de la Guerra Civil en aquesta mateixa miscel·lània.
- Ídem, pàg. 512.
- MALARET I AMIGÓ, Antoni. “Sant Just Desvern. Notes sobre les col·lectivitzacions”. A: Col·lectivitzacions al Baix Llobregat (1936-1939), pàg. 430.
- El seu nom complet és Repartimiento individual de la contribución territorial sobre la riqueza rústica que corresponde satisfacer a este termino municipal en el expresado ejercicio.
- Amillaramiento 1935 (428/7), AMSJD.
De 10 a 20 pessetes en són 28 i paguen 391,55 pessetes.
De 20 a 30 pessetes en són 14 i paguen 347,77 pessetes.
De 30 a 40 pessetes en són 11 i paguen 368,12 pessetes.
De 40 a 50 pessetes en són 2 i paguen 88 pessetes.
De 50 a 100 pessetes en són 14 i paguen 929,75 pessetes.
De 100 a 200 pessetes en són 8 i paguen 1.109,53 pessetes. De 200 a 300 pessetes en són 3 i paguen 768,65 pessetes. De 300 a 500 pessetes en són 8 i paguen 3.076,26 pessetes. De 500 a 1.000 pessetes en són 5 i paguen 3.166,57 pessetes.
El panorama que ens mostra aquesta font és que quasi la meitat dels contribuents –98 persones sobre el total de 191– pertanyien a la categoria més baixa de contribució, fins a 10 pessetes. Si hi suméssim la categoria següent, les 28 persones que pagaven fins a 20 pessetes, es superaria àmpliament la meitat dels propietaris rurals de Sant Just –126 de 191. Semblen confirmades les afirmacions sobre el caràcter minifundista de l’agricultura del poble. Això, però, no impossibilita l’existència d’una gran propietat rural23 també a Sant Just. Si prenem com a referència els màxims contribuents locals –les dues darreres categories, des de les contribucions de 300 pessetes a 1.000 pessetes– trobem que tretze propietaris –un 6,8% del total– paguen 6.242,83 pessetes –un 58,8% del total de les contribucions dels propietaris agrícoles santjustencs.
Una altra dada que, al nostre entendre, dóna una visió més acurada d’aquesta gran propietat és, no la contribució total a la fiscalitat com la que hem observat fins ara, sinó la valoració de les propietats rurals sobre les quals s’aplicaven els diversos impostos, ja que hem pogut observar que no tots els propietaris pagaven els mateixos recàrrecs impositius. A més de ser més acurada, aquesta dada ens permetrà posar noms i cognoms a aquests propietaris i a les seves possessions. Prenent com a referència dels 191 contribuents tots aquells que tinguin unes propietats valorades en més de 1.000 pessetes,24 la taula de la gran propietat santjustenca queda configurada de la manera següent:
xx miscel·lània d’estudis santjustencs
Nom Valor (ptes.) Propietat
Mallol Raventós, Miguel |
3.064,4 |
Can Vilà |
||
Martorell Téllez de Girón, José |
2.814,2 |
Can Baró |
||
Marquet Riera, José |
2.467,2 |
Can Gelabert de la Riera |
||
Gelabert Fatjó, José |
2.371,8 |
Can Fatjó |
||
Hereus de Francesc Padrosa Batista |
2.316,4 |
Can Padrosa |
||
Elvira Jové, vda. Vidal i Ribas |
1.926,5 |
Can Biosca i Can Cortès |
||
Carbonell Modolell, Joaquín |
1.858,6 |
Can Carbonell |
||
Modolell Jané, Gaspar |
1.671,5 |
Diverses propietats |
||
Gelabert Cuyàs, Joaquín |
1.605,1 |
Can Coscoll |
||
Fonolleda Borrell, Pedro |
1.589,4 |
Can Marlès |
||
Modolell Modolell, Juan Bta. |
1.346,2 |
Can Ginestar |
||
Marquès de Monistrol |
1.291,7 |
Torreblanca i altres propietats | ||
Munné Comas, Teresa |
1.207,2 |
Diverses peces de terres |
||
Concepció Vidal Torrents |
1.118,1 |
Can Candeler |
||
Aquests catorze propietaris són un 7,3% sobre el total de 191, i el valor total de la seva riquesa suma 26.648,3 pessetes sobre un total de 43.696 pessetes,25 cosa que representa un 61%.
Podem afirmar, per tant, que el 7,3% dels propietaris tenen un 61% del valor de les propietats agràries santjustenques. I és aquesta gran propietat, com observarem tot seguit, la que es veurà afectada, principalment, per les expropiacions i les col·lectivitzacions arran dels conflictes socials que desencadena el fracassat cop d’estat del 18 de juliol de 1936.
Podem afirmar, per tant, que el 7,3% dels propietaris tenen un 61% del valor de les propietats agràries.
També cal dir que no totes les propietats rurals del poble, però, tenien un mateix model d’explotació. Així, segons Malaret,26 algunes “eren explotades pels masovers que les ocupaven: Can Carbonell, Can Fatjó, Can Baró, Can Solanes, Can Merlès, Can Coscoll, Can Biosca, Can Cortès, Can Candeler, Can Roldan, Can Gelabert” i d’altres, com ara Can Padrosa, Can Vilà o Can Mèlic, pels seus propietaris.
- El terme gran propietat rural s’ha d’entendre en relació amb la resta de propietaris del poble. Fa referència a l’àmbit de Sant Just i, per tant, sense cap valor, segurament, si es posés en relació amb els àmbits de Catalunya o Espanya.
- La xifra és totalment arbitrària però, en relació amb el nombre total de propietaris, creiem que adient per il·lustrar aquesta explicació.
- Aquest és el valor total de les propietats rurals de Sant Just Desvern. Amillaramiento 1935 (428/7), AMSJD.
- MALARET I AMIGÓ, Antoni, op. cit., pàg. 431.
II
El cop d’estat del 18 de juliol, i el seu fracàs, provoquen per tot el país un esclat social que ben bé podríem qualifi car de revolució. I aquest fenomen també es viu a Sant Just Desvern. Segons la documentació ofi cial es van expropiar, per “raó de llur concomitància amb el moviment subversiu”,27 tot un seguit de propietats de ciutadans, i entre aquestes també propietats rurals, que són les següents:
Can Baró, propietat de José Martorell Téllez de Girón. Can Biosca i Can Cortès, propietats d’Elvira Jover, vídua de Vidal i Ribas.
Can Candeler, propietat de Concepción Vidal Torrents.
Can Fatjó, propietat de Josep Gelabert Fatjó.
Diversos terrenys agrícoles propietat del marquès de Monistrol.28
Anvers i revers del document elaborat per l’Ajuntament de Sant Just Desvern on apareix la relació dels 23 béns “apropiats o intervinguts pertanyents a persones evidentment o presumptament incurses en responsabilitat per raó de llur concomitància amb el moviment subversiu”. Datat, sembla, el 31 de juliol de 1937 (AMSJD).
Totes aquestes propietats apareixen en la descripció feta anteriorment com a explotades en règim de masoveria i tots els seus propietaris consten com a forasters.29 Tenim, també, notícia de dues propietats, Can Coscoll i Can Marlès, en què van haver-hi problemes entre els seus propietaris, que no havien fugit a la zona nacional i no eren considerats contraris al règim republicà, i els masovers de les masies.
De Can Marlès, al treball “Dades Històriques de ‘Can Marlès’ de Sant Just Desvern. Recollides per Pere Fonolleda i Andreu l’any 2002”, ens apareix el testimoni del seu autor, fill de la propietària de la masia, que ens diu el següent:
“El 1936. La guerra. La meva mare va patir molt. Els masovers ens digueren que, d’acord amb la nova situació, la propietat ja els perteneixia. Cal dir, però, que, gràcies a en Ramonet [Gelabert], un dels masovers, intercedí per nosaltres, devant d’un escamot de revolucionaris que és presentà un dia amb la revolucionària intenció de matar propietaris i robar tot el que trobaven de valor, dic dons que gràcies a la seva intervenció, renunciàren a matar els amos i es conformàren en robar i cremar ‘sants’. La mare quedà esfereida i l’endamà mateix, ens refugiàrem a Gràcia a casa d’una tia meva. Unes setmanes després, quan la febre anarquista estava un xic més controlada, tornàrem a casa. Se’ns hi refugiàren alguns familiars i amics, amb ganes de fer-se fonedissos dels seus domicilis. Això ajudà a la mare, tant econòmicament com per tenir companyia. El punt culminant s’esdevingué el març de 1938 amb els bombardejos sistemàtics sobre Barcelona. Entre família, amics i coneguts ens reunírem unes quantes persones.”30
- Correspondència 1936 (252-15-1), AMSJD.
- Incloem en aquesta relació de terrenys pertanyents a les propietats del marquès de Monistrol la finca de Torreblanca, encara que aparegui com a propietat urbana en el document oficial sobre béns expropiats.
- Amillaramiento 1942 (428/7), AMSJD.
- “Dades Històriques de ‘Can Marles’ de Sant Just Desvern. Recollides per Pere Fonolleda i Andreu l’any 2002″, exemplar conservat a l’AMSJD.
De Can Coscoll apareix a la carpeta de l’AMSJD dedicada a aquesta masia una fotocòpia d’un document d’època de la Comissió de Responsabilitats de la Generalitat de Catalunya, del 9 de setembre de 1937 i amb número d’expedient 3942. Un extracte del text ens diu el següent:
“Les abaix signants (…) com a propietàries mentres visquin del usdefruit i de la casa anomenada Can Coscoll del terme de Just Desvern, s’han trobat que, desde el començament de la revolució (…), el masover de dita casa els ha prohibit violentament l’entrada a la casa, a llurs habitacions particulars, han fet, o permès ell a altres, que desapareguin mobles, roba i molts efectes, que nosaltres estavem disposades a donar (…). No sols continua el bon home prohibint-nos l’entrega del mes necessari per vestir, sinó fins l’accés a la casa, excusant-se que és per ordre de l’Alcalde del poble, cosa que no podem creure per ésser contra llei.
Les que això demanen, no han sigut mai perseguides, ni tan sols reclamades per antifeixistes, sino molt al contrari, per haver sigut de sempre, fidels al Govern de Catalunya. (…) DEMANEM: A la Comissió que vós presidiu tingui a bé ordenar que no essent perseguides, ni sospitoses tan sols d’acte ni pensament contra el Govern del poble, sigui permesa l’estada a llur casa del Coscoll, terme de Just Desvern, i ordenar-ho així a l’Alcalde, President de dit Municipi, perquè els dongui l’ajud precís. (…)
BARCELONA, 9 de setembre de 1937.”
Apareix també una còpia del que sembla la resposta o el dictamen de la dita Comissió de Responsabilitats, amb data 1 d’octubre de 1937, on s’hi diu el següent:
“El senyor President d’aquesta Comissió de Responsabilitats en data d’avui, ha decretat que se us ordeni disposeu el convenient per tal de donar immediata possessió de les claus i habitacions que ordinàriament ocupaven cada estiu Concepció i Carme Gelabert i Solà, en Plaça Roses 51 d’aquest població. (…) Barcelona, 1 d’octubre de 1937.”
No tenim gens clar com es va acabar desenvolupant la relació entre masovers i propietaris en aquests dos casos. Sigui com sigui, creiem que exemplifiquen una conflictivitat en el camp de Sant Just molt gran, en un context excepcional, entre uns propietaris, que en molts casos eren simples rendistes i en aquell moment passen a veure les terres i les masies com un element de supervivència, i uns masovers, que, amb el nou context, es senten legitimats, i segurament reflectits en aquella frase de “la terra, per a qui la treballa”.
A part dels casos de propietats rurals expropiades que hem mencionat en un principi, que sembla que van seguir explotades pels masovers, es van produir dues col·lectivitzacions: Can Vilà i les propietats de Gaspar Modolell i Jané.
Si posem en relació les propietats col·lectivitzades i aquelles que van ser expropiades i van passar a mans dels seus masovers, i tenint present l’anterior taula de la gran propietat del poble, podem arribar a les conclusions següents:
· El valor de les propietats expropiades és de 9.522,3 pessetes. Sobre el total de les propietats del poble suposa un 21,8%. Sobre el total de la “gran propietat rural” arriba al 35,7% d’aquesta.
· El valor de les propietats col·lectivitzades és de 4.735,9 pessetes. Sobre el total de les propietats del poble suposa un 10,8%. Sobre el total de la “gran propietat rural” representa un 17,7% d’aquesta.
Per tant, concloem que un 53,4% de la “gran propietat rural” de Sant Just Desvern es va veure afectada per la revolució social i, o bé va ser expropiada, o bé col·lectivitzada.
III
Si bé la informació recollida sobre l’evolució de les possessions rurals ens sembla que mostra clarament com es va veure modificada la propietat de la terra al poble, aquest no és l’únic factor a estudiar per conèixer com va ser la vida agrària a Sant Just. Un altre àmbit és el de les persones que van dur a terme aquests canvis i la seva vida durant els dos anys i mig llargs de guerra.
Aturem-nos un moment per explicar, de manera molt resumida, el context del camp català fins a aquell moment.
- El propietari de la masia, Miquel Reverter i Roca, que era també l’administrador de les finques de Torreblanca, propietat del marquès de Monistrol, va ser assassinat al principi de la guerra.
- Sembla que la col·lectivització es va produir després que Gaspar Modolell passés, a l’agost de 1936, a França, des d’on es va incorporar a la zona nacional.
Amb l’adveniment de la República, la lluita agrària al camp català, durament reprimida durant la dictadura de Primo de Rivera, reapareix amb molta força. El sindicalisme agrari era divers i diferenciat segons la regió del país. Així, trobem “la Unió de Rabassaires (UR) a les comarques vitivinícoles de Barcelona, la CNT a les comarques del Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, la Unió Provincial Agrària (UPA) a la Terra Ferma, influïda pel Bloc Obrer i Camperol (BOC), i l’Acció Social Agrària (ASA) de les terres gironines”.33 Les posicions ideològiques no eren les mateixes i anaven del col·lectivisme i l’acció directa de la CNT (Confederació Nacional del Treball) a l’accés a la propietat de la terra i les posicions reformistes per part de la Unió de Rabassaires. Aquest darrer sindicat, que acabarà sent hegemònic dins del camp català, estava estretament relacionat amb ERC, però l’ambigüitat d’aquest partit respecte al problema agrari i el fracàs de la via reformista, amb el conflicte de la Llei de contractes de conreu, en radicalitzaran les posicions. La causa principal d’aquesta radicalitat serà “el fracàs de les forces polítiques republicanes d’esquerres per dur a terme una reforma agrària. En aquest context, els pagesos van fer costat als projectes revolucionaris de transformació social”.34 La polarització del camp català anirà en augment fins que esclati la revolució de 1936.
A Sant Just Desvern la situació era, però, diferent i les fonts estudiades a l’AMSJD aporten una mica més de llum sobre aquest àmbit. Les fonts bibliogràfiques indiquen que abans de la Guerra Civil no hi havia un sindicat agrari al poble. Però si aquest fet ens podria fer pensar en una situació de poca, o nul·la, conflictivitat agrària a Sant Just, el procés d’expropiacions i col·lectivitzacions posterior ja ens fa creure que això no era així. Encara menys quan, només una setmana després del fracàs del cop d’estat a Barcelona, ja s’ha estructurat al poble un sindicat agrícola. Amb data 27 de juliol de 1936 existeix una carta35 amb el segell del Sindicat Agrícola Unió de Treballadors del Camp de Sant Just Desvern. En aquesta carta s’esmenta una relació de 21 noms de jornalers del camp. Tot i que no apareix explícitament en el document, creiem que aquests veïns del poble formaven part del nou sindicat. Per tant, van ser aquests tipus de treballadors agraris, els que no posseïen terres –o no en extensió sufi cient per viure d’elles i no haver de vendre la seva força de treball–, els que es van sindicar primer. Darrerament hem tingut accés a un document històric de gran valor, el carnet sindical del pagès local Magí Sala Colet que ens indica, amb el número 86 que tenia assignat, un gran volum de sindicació al poble. La data d’expedició del mateix carnet, el juliol de 1936, ens porta a pensar que aquest gran creixement es va produir després de l’inici de la guerra i molt ràpidament.
Centrem-nos ara en intentar explicar fi ns a quin punt va ser àmplia la sindicació agrària al poble durant la guerra. L’explicació està condicionada per complet pel Decret de la Generalitat de Catalunya de 30 d’agost de 1936, que obligava a la sindicació dels conreadors de la terra.36 Desconeixem com es va produir aquest procés al poble i si va generar, o no, reticències. Així doncs, si hem de creure que, en compliment
- MAYAYO, Andreu. “El confl icte social al camp”. A: AV. Breu història de la guerra civil a Catalunya, pàg. 336.
- Ídem, pàg. 335.
- Correspondència 1936 (252-15-1), AMSJD.
- Diari Ofi cial de la Generalitat de Catalunya, 30 d’agost de 1936, https://www.gencat.cat/eadop/imatges/republica/1936/19360243.pdf.
Portada i primera pàgina del carnet sindical pertanyent a Magí Sala Colet. 1936 (AMSJD, donació de Montserrat Sala).
del decret de la Generalitat, la sindicació va ser absoluta, hi ha també alguns documents que ens permetran quantificar-la. Per complir amb un decret de la Generalitat del 7 de desembre de 1937,37 que obligava a l’elaboració d’un cens sindical agrari, el sindicat agrari local presenta una llista amb el nom de 132 veïns del poble sota el títol de “Llista de treballadors del camp afiliats a la Unió de Treballadors del Camp adherit a la U.R.C. de S. Just Desvern”.38 El document està datat el 6 de gener de 1938. Sembla, per tant, que podem afirmar que, a principis de 1938, 132 santjustencs estaven afiliats al sindicat agrari local, però no creiem que aquests fossin tots. Una altra carta,39 sense datar, ens aporta una nova llista de treballadors agraris, però aquest cop vinculats al Sindicat d’Oficis Diversos UGT del poble, que transcrivim per la seva rellevància:
“Noms i cognoms que han d’agregar-se a la llista del cens de treballadors de la terra.
-
Andreu López
Pi i Margall 62
Salvador Poll
Església 10
Gabriel Amigó
Arrabal 20
Pere Via
Rambla Francesc Macià […] Batet
A. Clavé 20
Pau Vendrell
Pi i Margall 16
Josep Santacana
Bonavista
Josep Ros
Sadet 10
Joaquím Piquet
Rambla F. Macià
Martí Jordan
A. Clavé 25
Ramón Garibau
Can Fatxó.
Ramón Collado
Can Biosca
Esteve Solano
Can Coscoll
Francesc Tornàs
Font 7
Alfons Farre Lladó
Jaume Compte 31
Rafael Alegre
Electricitat 2
Jacint Prol
Mas Gelabert
Antón Mateu
Rambla Francesc Macià Josep Costa Batlle
Can Fatxó.”
Aquesta nova llista de dinou veïns del poble que presenta el Sindicat d’Oficis Diversos UGT s’hauria de sumar a la llista dels 132 veïns que presenta la Unió de Treballadors del
Camp, ja que no se’n repeteix cap d’ells. Per tant, tot i ser conscients que la falta de datació precisa del document de la UGT pot generar algun dubte, creiem que eren, com a mínim, 151 els santjustencs sindicats que treballaven al camp a principis de 1938. Amb tot, no hem trobat constància del nombre de treballadors agraris afi liats a la CNT, però sabem, per exemple per la seva participació en la col·lectivitat de Can Vilà, que existien. Per tant, el nombre total ha de ser superior als 151 esmentats.
Document del sindicat agrari Unió de Treballadors del Camp de Sant Just Desvern, adherit a la Unió de Rabassaires, datat el juliol de 1937. En destaquem l’encapçalament i el segell ofi cial (AMSJD).
- Diari Ofi cial de la Generalitat de Catalunya, 7 de desembre de 1937, https:// www.gencat.cat/eadop/imatges/republica/1937/19370341.pdf.
- Correspondència 1937-1938 (253-16-3 / 254-17-1), AMSJD.
- Correspondència 1937 (253-16-2), AMSJD. El document es troba en la correspondència de l’any 1937, encara que això no és cap garantia de la data en què va ser creat, perquè hem trobat documents datats en uns anys dins de documentació corresponent a altres anys.
L’estructura sindical agrària sembla directament condicionada per l’estructura de la propietat de la terra al poble. El seu caràcter marcadament minifundista explica la primacia, com a mínim numèrica, de la Unió de Treballadors del Camp. Les col·lectivitzacions explicarien la presència, també, al camp santjustenc de membres de la UGT i de la CNT.
IV
Si fins ara hem intentat explicar, amb l’estructura de la terra i dels seus treballadors, com va quedar configurat el camp de Sant Just després dels canvis revolucionaris, intentem veure ara com va evolucionar aquest món agrari fins al final del conflicte.
El primer que veiem en la documentació trobada és la importància que adopta el sindicat agrari en aquest àmbit rural local. Hem trobat una acta d’una reunió celebrada el 9 d’agost de 1936 a l’Ajuntament entre la Comissió d’Hisenda del consistori i l’alcalde, d’una banda, i la secció local de la Unió de Rabassaires, de l’altra.40 La reunió es va realitzar “amb l’objecte de decidir la paga corresponent als treballadors del camp, que no tenen trevall fixe semanal”. I es va acordar:
“Que la cantitat de pessetes: Mil, cent trenta quatre equi valent a vintiun jornals que corresponen a aquesta esmentada semana sigan pagats a prorreteig entre els propietaris de terres de la població, incluinthi en part en aquest prorroteig l’Ajuntament”. Del resultat del prorrateig surt a pagar “Vuitanta una ptes els seguents: Joaquim Carbonell, Gaspar Modolell, Pere Padrosa, Joan Catasus, Josep Piquet, Casa Oliveres (Muntanya), Joaquim Castillo (cán Roldan), Francesc Marquet (Cán Gelabert), Joaquím Gelabert (Can Mélic), Cas Gelabert del Coscoll (Procurador), Casa Fatxó, Casa Cardona, Ajuntament. (…) Els 21 jornals son diaris. A raho de sis dies la semana, fan 126 jornals, que 9 ptes, son: 1134 ptes”.
El que ens diu aquest document, bàsicament, és que s’imposa una contribució als propietaris rurals del poble amb recursos per pagar un sou als treballadors agraris que no tenen feina. Ens sembla una definició bastant acurada del que podríem anomenar impost revolucionari. Un altre document curiós, però també representatiu, és un document molt senzill que, amb data 18 d’agost de 1936, diu: “Rebu del Cumite Rebuluciunari de San Just Desvern la Cuantitat de ‘Mil Vuitante’ pts per jonarls”, i escrit a mà, “pels rabassaires”.41 Aquest document és una incògnita. Sembla clar que un representant dels rabassaires va rebre una quantitat de diners per pagar uns salaris de part d’un dels comitès revolucionaris del poble. La data ja ens indica que fa exactament un mes del cop d’estat, però no podem dir si cobraven aquesta quantitat des de llavors o des de pocs dies després, amb la situació política i social una mica més clara, i si ho van seguir fent fins després. Tampoc amb el primer document que hem ressaltat, el de l’anomenat impost revolucionari, podem dir si el seu cobrament es va seguir produint i durant quant temps. El cert és que són les úniques referències que hem trobat a l’Arxiu. Sigui com sigui, creiem que els documents il·lustren un canvi d’envergadura en un poble que passa de no tenir sindicats agraris a tenir-ne un que condiciona les relacions laborals al camp santjustenc.
[…] els documents il·lustren un canvi d’envergadura en un poble que passa de no tenir sindicats agraris a tenir-ne un que condiciona les relacions laborals al camp santjustenc.
La informació que trobem a l’AMSJD relacionada amb el camp santjustenc és bàsicament aquella que fa referència als intents de pal·liar l’atur dels treballadors del camp. Amb data 17 d’octubre de 1936, trobem una entrada al llibre d’actes on s’acorda que:
“Es faci un prego posan en coneixement del poble que per tal de crear una Bossa de Treball, compareixin tots aquells treballadors de la terra i d’altres oficis que es trobin sense feina, en la casa de l’Ajuntament”.42
Sembla que la dita “Bossa de Treball” es va crear, ja que pocs dies després, el 13 de novembre, apareix de nou mencionada en l’acta del ple municipal en les circumstàncies següents:
“Exposades pel Conseller Ricard Pagès Aregall les dificultats en que es troba per destinar uns quants treballadors pagesos que figuren en la borsa de treball d’edat molt avançada s’acorda de que junt amb el company Aris, com a President de la Comissió de Treball, siguin cridats aquests
- Correspondència 1936 (252-15-1), AMSJD.
- Correspondència 1936 (252-15-1), AMSJD.
- Acta de 17 d’octubre de 1936. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg.
16, AMSJD.
treballadors vells i que d’acord amb ells estudïn una formula en que no hagin de treballar gaire i que pugin fer-se una 43 setmanada fixa que els ajudi a viura.”
Aquest tema dels pagesos vells del poble sense recursos sembla que va ser un problema d’una certa rellevància, ja que apareixia amb anterioritat, en una acta del ple del 8 de novembre en què es fa esment d’una reunió
“que varen tenir amb els treballadors pagesos vells de la localitat diuen que a molta satisfacció d’ells s’arribà amb un acord de passar-los com a mínim la quantitat de vint pessetes setmanals i els que poc o molt poden treballar s’els donarà 3 jornals cada setmana per escatar carrers o altres feines o siguin al seu alcanç. (…) que es compleixin els pactes convinguts amb aquests venerables treballadors del camp”.44
Estigués relacionat o no amb l’actuació de la “Bossa de Treball”, l’Ajuntament va seguir promovent la col·locació de treballadors agraris aturats. Amb data 19 d’abril de 1937, existeix un document de la Comissió de Treball i d’Agricultura de l’Ajuntament que afirma que:
“Per tal d’alleugerir l’atur forçós en la localitat i atendre les tasques agrícoles de les ‘Propietats Modolell’, destina setmanalment 4 obrers als efectes mencionats”.45
Recordem que “les Propietats Modolell” a les quals fa referència el text eren una de les finques locals col·lectivitzades. Aquesta col·locació de mà d’obra a l’atur per part del consistori podria explicar una factura trobada a l’Arxiu referent a uns treballs agrícoles a Can Fatjó –aquesta propietat era administrada pels masovers–, amb data 3 de desembre de 1936.46 Podria ser que l’Ajuntament hagués destinat alguns treballadors en atur a fer feines a la masia i que la factura fes referència al sou que se’ls hauria de pagar. Si no, difícilment s’entén, perquè l’Ajuntament hauria de pagar per unes feines agrícoles en una masia que, tot i haver estat expropiada, seguia sent de propietat privada.
Sobre aquest aspecte referent a la gestió de l’atur i la feina en l’àmbit rural local, poc més podem aportar. La dita “Bossa de Treball” d’alguna manera sembla que va desaparèixer conjunturalment, ja que en un document molt posterior, del 7 d’agost de 1937, sembla que es torna a constituir de nou:
“En una Assemblea celebrada el diumenge propossat al Cafè Casino, els conreadors i treballadors del camp assistents a la mateixa, varen acordar el nomenament d’una Junta composta de representants de les diverses organitzacions a les quals estan afiliats els pagesos, rebassaires, etc. la qual tindrà cura de l’establiment d’una Borsa de Treball del Camp.”47
Lamentablement, d’aquesta institució, com de moltes altres, no n’ha quedat cap referència més i, per tant, no podem aportar res sobre el seu funcionament, ni composició, ni feina feta.
Si bé el món agrari, com hem vist, es veia afectat per les iniciatives locals, també es va fer sentir la influència i la legislació de la Generalitat. Amb data 10 de juliol de 1937 es va constituir al poble la Junta Municipal Agrària,48 seguint les ordres donades pel Decret49 de la Generalitat de 18 de juny del mateix any. La dita junta estava presidida per l’alcalde i tenia dos representants de cada un dels sindicats agraris locals: la Unió de Rabassaires, la UGT i la CNT. Una de les seves funcions, segons el mateix decret, era l’aplicació de les disposicions de la Generalitat.50
La legislació de la Generalitat també es va notar en altres àmbits, que en tinguem constància, com és la tala de boscos.
- Acta de 17 d’octubre de 1936. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 30, AMSJD.
- Acta de 17 d’octubre de 1936. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 32, AMSJD.
- Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD.
- Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD.
- Correspondència 1937 (253-16-2), AMSJD.
- Correspondència 1937-1938 (253-16-3 / 254-17-1), AMSJD.
- Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, 18 de juny de 1937, https://www. gencat.cat/eadop/imatges/republica/1937/19370169.pdf.
- “Art. 9. Les Juntes Municipals Agràries tindran cura de l’aplicació en el terme municipal de llur jurisdicció, de les disposicions que es dictin per la Conselleria d’Agricultura i obraran en tot moment d’acord amb les instruccions que els siguin donades pel Consell.” Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, 18 de juny de 1937, https://www.gencat.cat/eadop/imatges/ republica/1937/19370169.pdf.
Amb data de gener de 1937 va arribar a l’Ajuntament un document de la Generalitat de Catalunya on s’hi diu:
“Havent-se generalitzat la talla de boscos en els indrets d’aquesta regió Económica i atés que el Govern de la Generalitat vol regular-ho, se us prevé –donat el cas que aixó succeeixi en aquest Terme Municipal– de donar les ordres necessàries per a fi nir amb aquesta disbauxa que tan perjudica a l’economia agrícola. Aprofi to aquesta avinentesa per a fer-vos present que en el successiu, no es talli cap mena d’arbre sens el corresponent permís de la Secció Forestal de la Conselleria d’Agricultura, baix consulta dels Serveis Tecnics.”51
Sabem que l’Ajuntament, en aquest cas, va seguir les indicacions donades i, amb data 12 de febrer de 1938, el ple municipal acorda sol·licitar els permisos corresponents a la Conselleria d’Agricultura per “talar el bosc de can Baró, per tal d’esser destinat dits terrenys a cultiu”.52
Sobre el dia a dia de les diverses masies, a l’Arxiu Municipal hi ha molt poques referències. Una carta adreçada al consistori ens verifi ca, amb fonts de primera mà, l’existència de la col·lectivitat de Can Vilà. En aquesta els “compañeros que administran la Colectividad de la ex ‘Casa Vilá (…) [sol·liciten] la correspondiente Autorización para instalar una ‘Parada Colectiva’ en la Avenida de B. DURRUTI nº 70”.53
Can Vilà de la Muntanya. Imatge de després de la guerra, anterior a 1960 (AMSJD).
Document emès des de la Col·lectivitat de Can Vilà en què se sol·licita el permís municipal per instal·lar una parada per vendre els seus productes agrícoles. El segell i l’encapçalament demostren la participació del sindicat CNT en la dita Col·lectivitat (AMSJD).
De les propietats col·lectivitzades de Gaspar Modolell hi ha més referències, perquè sembla que van haver-hi confl ictes amb un dels fi lls de l’expropietari. Amb data de 12 de juliol de 1937 els treballadors de la “Casa Modolell” envien una carta54 a l’alcalde en els termes següents:
“Els obrers de la Casa Modolell amb el major respecte interessan de Vos com a primera autoritat de Just Desvern, cursi les oportunes solicituts per a que en el termini mes prompte possible de 48 hores si possible es, pugui personar-se a la citada Casa un delegat d’ordre públic per a que prengui nota dels acords que’s derivin d’una reunió que’m de celebrar.”
Segons els obrers la reunió està motivada per “no volguer acatar els acorts dels obrers en Josep M. Modolell Lluch, provocant una seria de discordies, arriban a l’amenaça de paraula i obra a obrers i recentment a la persona que en una reunió
- Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD.
- Acta de 12 de febrer de 1938. Llibre d’actes de plens municipals 1937/39, pàg. 29, AMSJD.
- Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD.
- Correspondència 1937 (253-16-2), AMSJD.
fou nomenat per els obrers com a responsable de la Caixa, havent sigut trancats per dit Josep M. Modolell els llibres de control de Caixa i tots els objectes que al seu voltant es trovaben agradint a tort i dret sense en més lleuger respecta ni a la ética ni al que es pitjor a la vida dels que el voltaven”. Tot això, segons s’explica a la carta, després d'”esser-hi reclamades quantitats que indegudament s’havia quedat pertanyents a Francesc Seculi no havent-hi intervingut per a res les altres persones que foren agredides”. Els obrers que administraven les propietats col·lectivitzades de Gaspar Modolell sembla que fi nalment van celebrar una assemblea per tractar els diversos problemes. Aquesta constava del següent ordre del dia:
“1er Nomenament de mesa de discusió
2on Discusió sobre l’actuació de Josep Mª Modolell Lluc
3er Resolucions a pendre sobre el mateix
4ar Nomenament del consell obrer de la casa davan la situació actual
5e Nomenament de la persona que deurà assumir la res ponsabilitat de la casa
6e Nomenament del responsable administratiu i atribu cions que se li concedeixin
7e Assumptes generals precs i preguntes.”55
Desconeixem, però, com va acabar el confl icte amb el fi ll de l’antic propietari.
Propietats de Gaspar Modolell. 1927 (AMSJD. Original publicat a Guias Catalonia).
Segell del Comitè 2de Control Obrer que gestionava les propietats expropiades de la família Modolell (AMSJD).
Destinem les darreres línies de l’apartat agrícola a tractar el cas de la fi nca de Torreblanca. Com hem mencionat amb anterioritat, aquesta era una fi nca d’estiueig, potser per això apareix en el document de les expropiacions com a fi nca urbana, que pertanyia al marquès de Monistrol. La col·lectivització de la fi nca es va produir des de Sant Feliu de Llobregat, per la proximitat al poble veí i perquè molts dels treballadors venien d’allà. Malaret diu que “solament un veí de Sant Just, treballador de la fi nca de sempre, Gabriel Amigó i Pagès, va formar part del comitè obrer i fou empresonat al fi nal de la guerra per aquesta última condició”.3
V
Després de tractar l’agricultura local, presentem uns breus apunts sobre la ramaderia i l’aviram al poble, amb menor concreció ja que les fonts de què disposem són menys nombroses.
Així com l’amillaramiento ens donava informació fi scal sobre les propietats agràries del poble, també existeix un document sobre els impostos pagats per la possessió de caps de bestiar. El document “Expediente sobre recuento general de la ganaderia”4 té data del 26 de març de 1935 i ens permetrà veure el llistat de propietaris de caps de bestiar del poble. En aquest hi apareixen trenta propietaris. En total pagaven impostos per 25 animals de la categoria de “Mular”, 32 de la categoria de “Caballar” i 15 de la categoria de “Vacuno”. Els usos dels animals que es descriuen corresponen en la major part dels casos “al trabajo”, entenem que són animals de tir per a les masies, però hi ha quatre casos en què les bèsties es destinaven també a la reproducció. La informació la mostrem en forma de taula com segueix:
Propietari Bestiar Contribució
Beltrán Pastor, Manuel 2 Mular, 2 Caballar, 3 Vacuno 109,22 ptes. Carbonell Modolell, Joaquín 1 Mular, 1 Caballar, 3 Vacuno 78,01 ptes. Gelabert Vilaplana, Jaume 2 Mular, 1 Caballar, 5 Vacuno 128,71 ptes.
Marquès de Monistrol 2 Caballar, 4 Vacuno 85,82 ptes.
Hem de suposar que d’aquesta relació en sortirien, per exemple, les vaques que abastien de llet el poble. La informació total d’aquest document, però, creiem que deu ser incompleta, ja que no hi ha cap menció ni al bestiar porcí ni a l’aviram, i per informacions sobre els proveïments durant la guerra sabem que existia una producció d’aquest tipus a Sant Just.
Hi ha altres fonts que, encara que sigui de manera col·lateral, ens permeten conèixer la situació de la ramaderia i la indústria de l’aviram local. Un document de la Generalitat, amb data 25 de desembre de 1936, que porta per títol “Control i intervenció de la producció i comerç d’elements reproductors animals i vegetals” ens diu:
“s’ha presentat en aquesta Alcaldia Francesc Mir Roig que viu carrer Dr. Rizal nº 20 i en compliment de l’artícle 2on del Decret de la Conselleria d’Agricultura de 27 d’octubre de 1936 ha declarat posseir els elements de reproducció següents:
80 gallines raça prat-rossa
6 galls raça prat-rossa
20 gallines raça rhode-island-roja
2 galls raça rhode-island-roja
1 incubadora ducco a petroli de 250 ous
1 incubadora Buckeye a petroli de 60 ous.”58
Sense voler pensar que el cas d’aquest productor és paradigmàtic, sí que pot suposar un exemple del tipus d’explotació d’aus que hi havia al poble.
xx miscel·lània d’estudis santjustencs
Un altre cas, que tot seguit passem a detallar, no ens per-5metrà conèixer quantes vaques existien a Sant Just, però sí que ens mostra els comptes d’una vaqueria, i també ens ajuda a conèixer una mica més com podia ser el seu dia a dia. Amb data de 26 d’octubre de 1937, els vaquers del poble envien una carta a l’alcalde en què sol·liciten que els deixi apujar el preu de la llet perquè no arriben a cobrir costos. El text diu:
“[per] la impossibilitat de poder-se sostenir en aquest preu, us ajuntem una relació de les despeses que aporta una vaqueria.
Vaqueria am 13 vaques
-
6 qintàs ofals a 20 ptes q
120 p. Trevall de un jornalé, segur i vacances
20 “
‘ dels patrons
15 “
Contribució industrial
0’37 Llum i força
0’50 Acarretjos
7’50
Lloguer vivenda i quadra
2’50
Total ptes. 165’87
Despeses per dia; are tenint en comte la producció diaria per vaca, que son de 5 a 6 litres. Us agrairem moltissim que us intereséu per la penosa situació d’aquests petits industrials.”6
Per acabar de quadrar els comptes d’aquests industrials vaquers direm que, pel cap alt, de les vaques en treien uns ingressos diaris de 101,40 pessetes,7 que no arribaven per cobrir els costos.
Els dos casos esmentats són només a tall d’exemple per entendre que existia un dia a dia que molt difícilment apareix en la documentació oficial relacionada amb l’Ajuntament, que és la que principalment trobem a l’Arxiu Municipal. Quan parlem de proveïments durant la Guerra Civil, en l’apartat referent a l’Ajuntament, ens apareixeran més exemples relacionats amb aquest àmbit.
La indústria i el comerç
I
Hem vist, quan fèiem el resum de l’evolució econòmica del poble durant el primer terç del segle XX, que Sant Just havia viscut un procés d’industrialització, encara que de manera modesta. Per desgràcia la informació sobre com va anar evolucionant l’àmbit industrial local durant la guerra és quasi inexistent en la documentació conservada a l’AMSJD. Les poques dades que hem trobat les posarem en relació amb els articles d’Antoni Malaret, que per a aquest apartat seran bàsics per poder realitzar una mínima explicació.
Malaret ens diu que existia al poble una “petita indústria de foneria metal·lúrgica, propietat del senyor Antoni Trullen (…) [que] va ser controlada, i posteriorment col·lectivitzada, amb assistència del propi amo i fills, i amb participació sindical de la CNT i de la UGT. Aquesta indústria treballava en la confecció de projectils destinats a l’artilleria republicana”.61 De l’àmbit metal·lúrgic vam trobar a l’Arxiu un document del cens econòmic de la Generalitat que aporta informació estadística sobre diverses indústries del poble, però referit a una altra fàbrica. Segons aquest document,62 datat el 21 de setembre de 1936, l’empresa en qüestió s’anomenava Z. Guasch Casanovas, es dedicava a la metal·lúrgia i estava ubicada al carrer Badó, número 10. Segons les dades, no comptava amb personal tècnic ni administratiu, ni tampoc amb un comitè de fàbrica. El personal obrer estava format per dos ajustadors, amb un sou setmanal mínim de 75,90 pessetes i màxim de 96,60 pessetes; sis peons, amb un sou setmanal mínim de 65,40 pessetes i màxim de 75,90 pessetes, i un menor de setze anys, a qui no s’atribueix cap salari. Les dones eren en total cinc, dues eren peons, amb un salari setmanal mínim de 20,70 pessetes i màxim de 44,85 pessetes, i les altres tres eren menors de setze anys, a les quals no s’atribueix cap salari. Hem de suposar que l’empresa no passava per un bon moment econòmic quan es va omplir la informació estadística, ja que a la categoria de “Comandes pendents” indiquen que no en tenien cap i a la de “Necessitats” demanen treball.
Una altra “indústria intervinguda va ser la fàbrica de teixits del carrer Badó núm. 7, propietat de Joan Baptista Soler Seuba; un cop intervinguda, va comptar amb la presència del propietari i fabricava teles amb destinació als fronts de lluita”.63
Grup de dones treballadores a la porta de La Fabriqueta. Entorn de 1923 (AMSJD).
Que el material que es feia a La Fabriqueta –aquest era el nom popular de la fàbrica de Joan Baptista Soler– s’enviés al front, no ho hem pogut confi rmar amb cap informació trobada, però sí que hem descobert dades sobre el funcionament de l’empresa. Segons un document64 trobat a la correspondència municipal, l’empresa tenia, al setembre de 1937, 33 treballadors. Apareix la informació amb el nom complet, l’ocupació i el salari setmanal de cada un d’ells. Així, hi havia tretze teixidores, totes dones, la més jove de setze anys i la més gran de 48, que cobraven salaris que anaven de 27,60 a 29,60 pessetes per setmana. Després hi havia nou debanadores, també totes dones, moltes menors de vint anys, que
- MALARET I AMIGÓ, Antoni, op. cit., pàg. 432.
- Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD. 63 MALARET I AMIGÓ, Antoni, op. cit., pàg. 433.
64 Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD.
Relació del nom, la feina, l’edat i el salari dels treballadors de La Fabriqueta el 6 de setembre de 1937. En destaquem la signatura i el segell dels sindicats i dels obrers que acrediten el control de la indústria (AMSJD).
cobraven entre 20 i 24 pessetes. Hi havia tres ordidores, que cobraven salaris que anaven de 28,85 pessetes a 34 pessetes; una bitllaire de quinze anys, que cobrava 14,45 pessetes; una nuadora de vint anys, que cobrava 24 pessetes, i dues repassadores, de disset i divuit anys, que cobraven 21,45 i 20 pessetes, respectivament. Als darrers llocs de la llista apareixen els quatre homes, i hem de fer notar que el que cobrava menys d’ells rebia un salari més alt que qualsevol de les dones treballadores. Hi havia dos contramestres, de 43 i 60 anys, que cobraven 70 i 64,15 pessetes, respectivament. Un ajudant, de 28 anys, que cobrava 45 pessetes, i un “teòric” de quaranta anys que també cobrava 70 pessetes. En total, els treballadors de La Fabriqueta cobraven 998,90 pessetes setmanals.
El document també és interessant perquè apareix signat per dues dones, l’una, representant de la UGT, i l’altra, de la CNT, amb el segell de l’empresa, on queda clar que estava dirigida per un “Comitè Obrer de Control”. De la mateixa empresa, en tenim informació addicional perquè també es conserva l’estadística del cens econòmic de la Generalitat. Segons aquest document,8 la indústria estava ubicada al número 7 del carrer Badó. Relata una descripció salarial, però no és tan precisa com l’esmentada anteriorment, amb una distribució dels obrers idèntica, quatre homes i 29 dones, i amb diferències salarials entre sexes també rellevants. Segons s’hi indica, treballaven quaranta hores setmanals i, en el moment d’omplir el cens estadístic, tenien comandes pendents d’entregar.
La indústria més important del poble era La Auxiliar de la Construcción S.A., popularment coneguda com a Sanson. Segons Malaret, “aquesta fàbrica va ser considerada des dels primers dies com una indústria de guerra i va ser intervinguda per la Generalitat de Catalunya i un comitè de control obrer –CNT-UGT– que tingué cura del seu funcionament. L’ajuda financera procedia de la Generalitat, a través dels organismes corresponents, per tal d’afavorir el procés de fabricació de ciment destinat a les fortificacions, els refugis i les defenses militars”.9 Tot i que hem consultat els diaris de la Generalitat de Catalunya, no ha aparegut cap referència a la Sanson. Això sí, les úniques factures10 de l’empresa que es conserven en la correspondència municipal certifiquen que la indústria va ser col·lectivitzada. Hi ha més documentació conservada a l’AMSJD que ens ajudarà a completar, encara que parcialment, la imatge d’aquesta empresa local durant els anys de la Guerra Civil. Segons el cens municipal de 1935, a la Sanson hi treballaven 75 santjustencs. D’aquests, 24 hi apareixen amb el concepte de “peons”, quatre són “mecànics”, tres són “fusters” i també hi ha un “vigilant”, un “químic”, un “manyà” o un “dependent”… La informació que ens dóna el cens no ens permet concretar fins a l’exactitud perquè, per exemple, d’alguns dels veïns que treballaven a la Sanson no hi ha cap informació sobre la seva categoria laboral, sinó simplement l’anotació que treballaven al “ciment”.
Vista aèria de la fàbrica Sanson. Entorn de 1928 (original d’hereus Gamo).
Del funcionament de la Sanson durant aquells anys ens queda el testimoni de Pere Brull Angela, per aquelles dates un noi de poc més de tretze anys, fi ll de Daniel Brull Auví, encarregat de la secció de forns de la fàbrica. Brull confi rma en el seu llibre de memòries l’existència d’un comitè de treballadors, encara que no se’n pot especifi car ni la composició ni les atribucions, i també ens diu que es van igualar tots els salaris dels obrers, independentment del càrrec que tinguessin.68 També remetem el lector d’aquest article a L’Abans, on, a part de trobar-hi moltes fotografi es de la fàbrica, podrà veure un “Certifi cat de Treball” d’un obrer de l’empresa, amb data de setembre de 1938 i amb el segell que acredita la fàbrica com a “Indústria de Guerra”.69
Seguim parlant de les indústries locals per fer menció de les bòbiles, que també es van veure afectades per les col·lectivitzacions. Segons Malaret, totes van passar sota control dels obrers. Així, “Fomento de Obras y Construcciones, del Pont Reixat, Forrajes y Ladrillos S.A. –les dues en terrenys de la Fontsanta– i la que era propietat de Joaquim Boada, al fi nal del carrer Major en la seva confl uència amb el terme d’Esplugues, van continuar funcionant amb intervenció obrera i posterior col·lectivització. La bòbila del Foment, en canvi, va ser dirigida des de la central de Barcelona, on radicava el comitè corresponent. Una altra bòbila col·lectivitzada va ser la situada prop del terme municipal de Sant Feliu de Llobregat, al lloc denominat de la riera del Mas Lluhí”.70 La documentació trobada a l’Arxiu, en aquest punt, és contradictòria. Tenim la resposta de l’Ajuntament a l’enginyer delegat d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, del 30 d’abril de 1937, en la qual s’afi rma:
“Respecte a les bòviles de JOAQUIM BOADA i JOSEP RANDÉ VIDAL, actualment estan col·lectivitzades i diuen que en tot cas s’ha d’adreçar a la Plaça Espanyola casa CNT-FAI de la Torrasa (Hospitalet). En quant els altres restants no s’els ha fet l’entrega de les comunicacions per no exisitir ja unes [i] per no funcionar altres.”71
Segons aquest document municipal, només dues de les sis bòbiles del poble estarien en funcionament en aquell moment. Hi ha un cas concret, però, que sabem que no era així. La Fábrica de Ladrillos Juan Cerdá també va ser col·lectivitzada i controlada des de l’Hospitalet, i en dates posteriors al document de l’Ajuntament seguia funcionant. Hem trobat la
- BRULL ANGELA, Pere. Barrejo la meva història amb Sant Just, pàg. 45.
- FONT, Pere; REVERTER, Teresa. L’Abans. Sant Just Desvern. Recull fotogràfi c 1870-1975, pàg. 632.
- MALARET I AMIGÓ, Antoni, op. cit., pàg. 432.
- Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD.
Fotografi a de la família Palou. Al fons, l’estructura de la bòbila Boada, al principi de l’actual carrer Major (AMSJD).
relació de treballadors i els salaris que cobraven, i la que té una data més tardana és del maig de 1937. Les llistes72 ens indiquen que a la bòbila Cerdà hi havia 28 treballadors, entre ells, el nom del mateix Joan Cerdà, així que és probable que no tots fossin obrers. La signatura de l’antic patró al costat de la del delegat sindical indica la participació patronal en el procés de col·lectivització. El segell que destaca és, però, el de la Sección Ladrilleros de la CNT de l’Hospitalet, fet que demostra que la indústria estava controlada des de fora del poble.
Relació dels salaris cobrats pels treballadors de la bòbila de Joan Cerdà corresponent a la darrera setmana del mes de març de 1937, amb els segells i les signatures tant de l’antiga propietat com dels responsables sindicals de la CNT de l’Hospitalet de Llobregat (AMSJD).
D’aquesta bòbila també en tenim la informació del cens econòmic de la Generalitat.73 La informació es va omplir amb data de 22 de setembre de 1936.
En aquell moment, s’afi rma en el document, a la bòbila hi treballaven 32 persones, setze eren obrers qualifi cats, dotze eren peons i els quatre restants apareixen sota la categoria de “menors d’edat”. No apareix cap relació de salaris, només que treballaven quaranta hores setmanals.
La informació localitzada a l’AMSJD és l’exposada, només ens queda recuperar una aportació de Malaret quan parla del sector de la construcció en el seu article que diu: “els industrials auxiliars de la construcció, fusters, manyans, ferrers, electricistes, pintors, etc., van continuar dirigits pels respectius patrons, amb el control del comitè obrer de cada empresa, sense greus problemes”.74 No hem trobat nous documents respecte a aquestes informacions.
Per acabar de parlar del sector industrial del poble volem fer menció d’un àmbit del qual hem trobat dues referències, el dels accidents laborals. Un primer document ens explica un accident sofert per un obrer de la Sanson,75 que va patir “fractura frontal y base del craneo” amb un pronòstic molt greu. El segon accident,76 ocorregut a La Fabriqueta l’1 de març de 1937, va afectar una teixidora quan “al poner peso detras del telar, le aprisiono dos dedos de la mano izquierda”. Fem menció d’aquests dos exemples per intentar mostrar una realitat, la de la sinistralitat laboral, que de ben segur era present en el dia a dia dels obrers industrials de Sant Just.
II
Si ha estat relativament poca la informació que hem pogut aportar sobre les indústries locals, en el cas dels comerços de la població serà encara més minsa perquè les fonts que trobem a l’AMSJD sobre aquest tema són, gairebé, inexistents. Té, però, una certa lògica, aquesta falta d’informació, ja que hem d’entendre, primer, que quan parlem de comerç local parlem de petites botigues de caràcter familiar.
No existia al Sant Just d’aquella època cap tipus de comerç que tingués un gran nombre de treballadors assalariats, per tant era poc probable que en aquest àmbit trobéssim col·lectivitzacions o expropiacions. D’altra banda, també hem de tenir en compte que, pel tipus d’activitat econòmica que realitzava el petit comerç, així com la petita indústria, tenia
- Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD.
- Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD. 74 MALARET I AMIGÓ, Antoni, op. cit., pàg. 430.
75 Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD. 76 Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD.
Document que ens serveix d’exemple per mostrar el nou nivell de participació dels sindicats en les empreses, per petites que fossin, del poble. En aquest cas, referent a la Granja Carbonell, veiem, en la relació salarial de la tercera setmana del mes de maig de 1937, un segell del sindicat UGT i que tots els treballadors de l’empresa estan afi liats al dit sindicat (AMSJD).
poca o cap relació amb l’Ajuntament i, per tant, és normal que no en trobem gaires referències entre les fonts documentals de l’Arxiu Municipal. Pel tema del nostre estudi podem avançar que en aquest àmbit econòmic trobarem només dos casos rellevants, una agrupació de comerços i una apropiació militar.
L’agrupació es va produir en un sector comercial clau per la seva importància, el dels proveïments dels veïns del poble. Així, segons Malaret, “les tendes de queviures, els forns de pa, les pastisseries, les bodegues i adrogueries i tots aquells comerços dedicats a l’alimentació i a les necessitats de l’home i de la dona van agrupar-se en un gremi sota la denominació de Gremi de Petits Comerciants i Industrials –GEPCI–”.77 Aquesta agrupació formava part del sindicat UGT.
Segell del Gremi de Petits Comerciants i Industrials (GEPCI) del poble, vinculat al sindicat UGT (AMSJD).
Les cooperatives, que ja existien abans de la guerra, com ara la Cooperativa Obrera Santjustenca i l’economat de La Auxiliar de la Construcción S.A., també es van dedicar a abastir santjustencs, però en aquest cas només els seus socis. 11Pel cas de l’economat de la Sanson tenim el testimoni de Rosa Julià Armengol. Ella era dependenta de l’economat, a part que la família vivia als pisos que l’empresa havia construït dins del recinte industrial. La Rosa comenta12 que, tot i que no va arribar a tancar, durant els anys de guerra a l’economat tenien molt pocs productes per vendre, com poden ser les patates o l’arròs, però tot controlat pel racionament.
L’apropiació militar es va produir a la benzinera del poble, la Bright Service. L’empresa era propietat de la família Modolell, que ja havien vist col·lectivitzades les seves propietats agrícoles. Una carta del 14 d’octubre de 193713 d’un tinent coronel de l’aviació militar informa l’alcalde de Sant Just de l’apropiació per part de l’exèrcit de l’aire de diversos edificis del poble, entre els quals “la Estación ‘Bright Service’ situada en la calle de Pi i Margall 80 chaflán a la Avenida Maciá nº 2 (…) mientras duren las actuales circunstancias”. Com que les circumstàncies van durar fins al final, hem de suposar que la benzinera va mantenir-se sota control dels militars fins a l’entrada dels revoltats.
Els transports
I
A partir de la segona dècada del segle XX sorgeixen a les localitats pròximes a Barcelona un seguit d’iniciatives privades que busquen establir línies de transport de masses amb la capital. Els motius podien ser tant les necessitats derivades del creixement de les relacions econòmiques –anar a treballar o a fer negocis a Barcelona– com perquè els barcelonins benestants buscaven accedir a les zones residencials que es creaven en aquestes localitats de la perifèria. El cert és que aquestes noves formes de comunicació van aparèixer també a Sant Just Desvern.14
L’inici del servei d’autobusos al poble es situa el 31 de desembre de 1916 a través d’una companyia creada amb aportacions populars. No obstant això, aquesta acabarà tancant la ruta que arribava fins a Sarrià per falta de recursos i pel mal estat de les vies de comunicació. Posteriorment, oferirà una línia que arribava fins a Collblanc, on a través del tramvia es podia enllaçar amb Barcelona. Les informacions sobre els següents anys són poc clares, però sembla que és en aquella època, amb noves aportacions financeres, que la companyia rep el nom popular de La Santjustenca. Cap al 1920 efectuava “quatre recorreguts diaris i (…) el trajecte costava 40 cèntims”.81 El servei, però, sortia d’Esplugues i arribava a la plaça d’Espanya. A partir del 1921 apareix una nova companyia que ofereix un servei, ara sí, des de Sant Just. Aquest fet sembla comportar una reactivació de La Santjustenca, que amb l’entrada de nou capital absorbeix la competència, adquireix nou material mòbil i allarga la ruta d’Esplugues fins a Sant Just.
Aquesta és la situació fins que a finals de la dècada dels anys vint es remogué el panorama dels transports urbans. Així, “la Compañía General de Autobuses (CGA) estava en un període d’expansió i projectava incidir en els transports interurbans. (…) Dintre d’aquest programa cal citar la creació de la línia ‘HT’ cap a l’Hospitalet i (…) la línia de Sant Just”.82 Després d’un període de proves i pressions de l’Ajuntament perquè la línia acabés la seva ruta al poble, el 6 d’agost de 1930, amb el distintiu SJ, aquesta línia quedava inaugurada. Aquestes dues línies, per tant, configuraven l’àmbit del transport urbà de Sant Just durant els anys trenta fins que la Guerra Civil va condicionar la seva evolució.
II
Sobre els primers moments dels temps de guerra en referència als transports no hi ha informació a l’AMSJD, per això ens és indispensable la informació de les fonts bibliogràfiques. Així sabem que el cop d’estat del 18 de juliol va provocar la paralització dels serveis de transport urbans. La SJ va reprendre el servei “el dia 25 de juliol, per compte del Comité de Control Obrer, que rebatejà l’empresa amb el nom d”Autobuses (G)'”.83 Per la seva banda, La Santjustenca va veure com el mateix dia 18 de juliol tot el seu material mòbil quedava requisat i la companyia passava a funcionar sota la direcció del seu propi comitè de control obrer.
Segell del Comitè de Control de l’empresa d’autobusos La Santjustenca on s’observa la participació del sindicat obrer CNT (AMSJD).
A partir d’aquest moment comencem a trobar documents que expliquen com es va desenvolupar l’activitat dels transports urbans relacionats amb Sant Just durant els anys de guerra. Alguns d’aquests documents tracten temes quotidians, anècdotes si es vol, com per exemple la sol·licitud per part de veïns del poble de descomptes en el preu del bitllet per poder anar a Barcelona a prosseguir els seus estudis84 o relacionats amb els treballadors de l’empresa i les targetes de racionament.85 Altres documents, però, ens ajuden a clarifi car dos confl ictes que es van desenvolupar durant aquests anys entre l’Ajuntament i la nova companyia col·lectivitzada, i que fan referència, respectivament, a l’ús del paper moneda municipal i al normal desenvolupament del servei de transport.
- Ibid., pàg. 159.
- Ibid., pàg. 162.
- Ibid., pàg.163.
- “(…) es donà compte d’un escrit presentat pel jove Jaume Rius i altres demandant que l’Ajuntament faci gestions prop de la Companyia General d’Autobusos de Barcelona, per obtenir uns passes gratuïts els quals serien una gran facilitat per ells de puguer seguir les ensenyances manuals que estan reben de l’Escola de Treball com aprenents que son. (…)”. Acta d’1 de novembre de 1936. Llibre d’actes de plens municipals 1936/1937, pàg. 23.
- “Los abajo fi rmantes conductores y cobradores de la Compañia General de Autobuses ‘Linea de Sant Justo Desvern a Plaza de Cataluña Barcelona’ SOLICITAN DE V. Se sirva comunicar al Ayuntamiento de su digna Presidencia nos sea concedida la Tarjeta Familiar para qué con ella poder adquirir los artículos de primera necesidad en ésta de Sant Justo Desvern. (…) Barcelona 11 de Febrero de 1937.” Correspondència 1937 (253-16-2), AMSJD.
Abans, però, l’activitat seguia el seu curs condicionada pel context de guerra. Així, amb data de 18 de novembre de 1936, hi ha una carta de l’alcalde adreçada al Comitè de Control dels Autobusos de La Santjustenca en què es diu:
“La present serveix de document de requisa del auto-camió marca “Federal” nº 61.144, el qual, l’Ajuntament el necessita com element indispensable pel transport de proveiments i altres, que les circumstàncies actuals del moment poden presentar-se.”86
Tot i que la data és clara, no lliga amb les informacions que hem anat recopilant. Encara ens genera més dubtes quan en una acta municipal del dia 6 de novembre es recull un escrit “presentat pel Comité de Control dels Autobusos ‘La Santjustenca’ en el qual reclamen el retorn del camió marca Federal, que te requisat aquest Ajuntament, destinat únicament pel servei de transports de proveïments d’aquesta població”.87 Com que la reclamació de la devolució és anterior al document de requisa per part de l’alcalde, suposem que aquest segon és una oficialització d’un fet ja consumat amb anterioritat. D’altra banda, la sol·licitud de la companyia respecte al retorn del camió és rebutjada per necessitats del proveïment municipal: “la Comissió Municipal d’abasteixements necesita aquest camió i per tant no s’han pot despendren tota vegada que en la localitat no hi ha altre camió de les seves condicions que el pugui substituir”.88
Sembla, però, que La Santjustenca no va poder fer front als problemes derivats de la situació de guerra en què es vivia i va ser absorbida per la companyia Autobuses (G) el març de 1937.89 El servei va ser reprès el dia 2 del mateix mes –amb el distintiu JD– i el transport urbà quedava estructurat amb l’existència d’una sola companyia, Autobuses (G), que donava servei amb dues línies per enllaçar el poble amb Barcelona.
El 9 de juliol de 1937 el ple municipal autoritza l’emissió de paper moneda d’àmbit local. Immediatament, el consistori va tenir interès que no hi hagués cap problema per poder fer ús d’aquest paper moneda en el servei de transport a Barcelona. Amb data de 4 de setembre de 1937 trobem una entrada al llibre d’actes municipals en la qual es transcriu un acord del ple que sosté:
“(…) Que el canvi de la moneda, objecte de la present proposta, amb la Caixa municipal es podria efectuar cada mes i [recomanar] al Comité de Control que al rebre aquest comunicat donant compte de l’acord municipal, se serveixi donar les ordres oportunes en els cobradors dels autobusos que facin la linia de Barcelona a S. Just Desvern perquè acceptin el paper moneda emès per aquesta municipalitat.”90
La resposta de la companyia va trigar poc més d’un mes a arribar i se’n fa ressò de nou al llibre d’actes:
“la comunicació rebuda del Comitè Obrer de Control dels Autobusos en el qual diuen que han donat les ordres oportunes per tal de que el personal de la Col·lectivitat atmeté pel cobrament del passatge d’aquesta població al paper moneda emés per aquest Municipi, de tot el qual l’Ajuntament acorda donar les gracies a dita Col·lectivitat per la confiança que aquesta actitut representa a favor de l’Ajuntament així com també per la facilitat que serà pel passatge d’aquesta localitat al esser admesa dita moneda paper circular”.90
Aquest acord, pel qual s’acceptava el paper moneda del poble i un cop al mes es canviava per diner de la República, tampoc va estar exempt de conflicte, tot i que sembla que va tenir un caràcter molt puntual. Així, una carta de l’empresa Autobuses (G) amb data de 14 de desembre de 1937 diu:
“Hemos estado sorprendidos desagradablemente al ver que se ponían dificultades para canjearnos por efectivo los billetes de ese Municipio. Cuando establecimos el acuerdo entre la Representación de ese Ayuntamiento y esta Colectividad respecto a la admisión de su papel moneda en nuestros coches, quedó convenido en que se nos darían todas las facilidades para proceder a su canje, y en cambio actualmente se demora su realización de un día a otra ocasionado molestias y obligando a innecesarios desplazamientos a nuestros compañeros para tal fin.”92
- Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD. Vegeu annexos, document 3, pàg. 74.
- Acta de 6 de novembre de 1936. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 27.
- Acta de 6 de novembre de 1936. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 27.
- GONZÀLEZ MASPI, Albert, op. cit., pàg. 164.
- Acta de 4 de setembre de 1937. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 92. 91 Acta de 16 d’octubre de 1937. Llibre d’actes de plens municipals 1937/39, pàg.1.
La resposta de l’alcalde no es fa esperar i la missiva enviada a la companyia de transport, amb data de 16 de desembre, afirma:
“Rebuda la vostra comunicació de data 14 de l’actual (…) crec que haveu tingut una confusió. Dues soles vegades han vingut els vostres companys a fer el canvi de la moneda. Sense contar els bitllets, immediatament en el vostre company li vàrem fer el canvi fent-li entrega de tota aquella quantitat que va dir. De la mateixa manera que ho vàrem rebre ho vàrem posar en un armari i al dia següent compareix dit company vostre dien que havia sofert una equivocació i que per tant li teniem d’entregar 1.000 i pico de pessetes de més. Com que no ho havíem comprobat, aleshores vista la diferència tot seguit se li feu lliurament de la quantitat.” I prossegueix:
“La segona vegada es sumaren l’import de cada paquet i trobant conforme tot seguit es feu lliurament de la quantitat corresponent; en tota aquesta operació, màxim no s’invertí més temps de 10 minuts. Em sembla que al procedir en aquesta forma no crec que hi hagi lloc a queixa, ni es contradiu als acords establerts amb aqueix Comitè Obrer.”93
Com que després d’aquest cas no hem trobat més referències sobre el tema, sembla que no es produïren més conflictes respecte al paper moneda municipal.
El desenvolupament normal de l’activitat del transport en el context bèl·lic que es vivia es va veure afectat per dos aspectes. El principal era la dificultat per trobar peces de recanvi per tenir a punt els autobusos. D’altra banda, l’Ajuntament també vivia dificultats financeres i, atesa la mala situació en què es trobaven algunes vies de comunicació del poble, el consistori es va posar de nou en contacte amb la companyia Autobuses (G). L’alcalde fa arribar al Comitè de Control de l’empresa una carta, datada el 19 d’agost de 1937, en què s’explica que
“l’estat deplorable en què es troba la Rambla de F. Macià d’aquesta població, via per la qual circulen els vehicles de transport de viatges que fan el servei de les Places Catalunya i d’Espanya de Barcelona al nostre poble, fan necessari el seu immediat arranjament”.
La pavimentació, s’indica, pujaria a 20.000 pessetes i com que “el Comitè Obrer de Control dels Autominibus de Barcelona (G) [és] un dels mes directament afectats i als quals benefi ciaria aquesta reforma”, sol·liciten ajuda econòmica per fi nançar l’obra.94 La resposta de la companyia arriba el 16 d’octubre en forma de carta adreçada a l’alcalde, sense aportar bones notícies:
“Habiendo estudiado detenidamente la demanda que nos formuló en su escrito fecha 19 de agosto (…) nos es imposible atender sus deseos.”
La companyia esgrimeix dues raons,
“(…) nuestra apurada situación económica actual, que es consecuencia del mantenimento de nuestros gastos normales. (…) no consideramos equitativo que de una manera directa tengamos que contribuir a los gastos de los Ayuntamientos por cuyo término circulen nuestros coches y abona tal supuesto el hecho que hasta la fecha ningún otro municipio se haya dirigido a esta Colectividad con demandas parecidas”.95
Document de l’empresa sota control obrer Autobuses (G) on refusen la seva participació econòmica en l’arranjament de la rambla de Sant Just. En destaquem la capçalera i els segells ofi cials que acrediten el control obrer de l’empresa. Datat el 16 d’octubre de 1937 (AMSJD).
- Correspondència 1937-1938 (253-16-3 / 254-17-1), AMSJD.
- Correspondència 1937-1938 (253-16-3 / 254-17-1), AMSJD.
- Correspondència 1937-1938 (253-16-3 / 254-17-1), AMSJD.
- Correspondència 1936-1937 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD.
Sembla que el servei de transport va prosseguir de manera més o menys correcta al llarg de 1937, però l’empitjorament de la situació general a partir de 1938 va afectar el seu desenvolupament. L’11 de gener la companyia Autobuses (G) notificava a l’Ajuntament de Barcelona la suspensió de la línia SJ i, en contraprestació, allargava el recorregut de la JD des de la plaça d’Espanya fins a la plaça de Catalunya.96 La situació es va anar degradant fins que l’empresa notificà a l’Ajuntament de Sant Just la desaparició total del transport urbà amb Barcelona, a través d’una carta datada del 23 de novembre de 1938. En aquesta es diu el següent:
“El desgaste que sufre actualmente nuestro material móvil alcanza unas proporciones verdaderamente aterradoras y des de hace mucho tiempo nos hemos visto forzados a profundizar en las causas que han venido determinando el desgaste prematuro en los vehiculos.”
Segons l’empresa, el desgast es deu, en part, al fet que
“(…) una de las línias que más excesivamente influye en la paralización de los coches y en la destrucción de su parte mecánica es la línia de plaza Cataluña a Justo Desvern. Por una apreciación técnica podemos asegurar que estas averías tan constantes que se producen en los coches que prestan servicio a Justo Desvern, son motivadas por las pendientes tan pronunciadas que existen en la línia”.
Sembla que el servei de transport va prosseguir de manera més o menys correcta al llarg de 1937, però l’empitjorament de la situació general a partir de 1938 va afectar el seu desenvolupament.
Per això notifiquen que
“a partir de (…) día 25 del corriente, la actual línea Plaza Cataluña a Justo Desvern, queda reducida al recorrido de Plaza Cataluña a Coll-Blanch”.97
El servei d’autobusos devia ser molt deficient en aquests darrers mesos ja que, amb data de 8 de novembre, el ple municipal, atès el “clam unànim de l’opinió pública que aquesta manca de comunicacions representa una veritable tragèdia per part dels que han d’anar sovint a la captial [acorda] habilitar el camió marca Federal propietat d’aquest Ajuntament i municipalitzar el servei de transport de viatgers de S. Just Desvern a Barcelona (…) Posada en votació aquesta proposició l’Ajuntament per unanimitat acordà aprovar les gestions 1516practicades per l’Alcalde”.17 D’altra banda, es va mantenir un contacte18 amb l’Administració superior per intentar que es reprengués el servei de l’empresa dels Autobuses (G), però sembla que sense èxit.
Per tant, l’Ajuntament municipalitza el servei i passa a utilitzar el camió de proveïments per realitzar el transport de persones a Barcelona. Un document que reforça aquesta afirmació és una carta de l’alcalde al “Cap del Post de Mossos d’Esquadra” del poble en què es notifica que
“Inagurant-se demà dijous dia 15 del corrent un serveis d’autòminibus d’aquest Municipi destinat al transport de viatgers residents en aquesta població, per tal d’evitar qualsevol aldarull que es pogués produir en el públic, sou pregat a destinar una parella de Mossos d’Esquadra a les vostres ordres que prestin servei en dit autòminibus durant uns quans dies als efectes manifestants. (…) S. JUST DESVERN, 14 de Desembre de 1938.”19
Tornem a les fonts bibliogràfiques per completar la nostra exposició i, en aquest cas, anem al llibre de Pere Brull Angela en què l’autor, sobre aquest darrer aspecte de la municipalització del servei d’autobusos, ens diu el següent:
“Poc a poc el servei d’autobusos es feu més escàs doncs faltava material per les reparacions i, fins i tot, pneumàtics. Tan difícil es feu al comunicació amb la ciutat, gairebé nul el servei de la línia tradicional que, a finals de 1938, l’Ajuntament habilità un vell vehicle convertint-lo en autobús, encara que de poques places, que feia el servei des de la plaça Verdaguer (davant de can Cardona) unes poques vegades al dia. Per poder-ne fer ús s’havia d’anar a les oficines municipals a buscar un tiquet i dir el dia en que necessitaves viatjar.
En les dites oficines s’habilitava el número de viatges precisos, encara que, no cal dir, primer quedaven cobertes les necessitats de les persones que treballaven a Barcelona ja que, com és lògic, tenien preferència. A la nit, aquest autobús era tancat a l’antic cinema Jardí del carrer BonavistaMajor, on també hi havia el magatzem de proveïments municipals”.101
Amb aquesta referència creiem que queda molt més clara per al lector la situació del transport cap a Barcelona en els darrers moments de la guerra.
El sector de la construcció
I
Existia a Sant Just Desvern, com hem explicat anteriorment, un sector de la construcció important que havia anat creixent gràcies al desenvolupament urbanístic del poble. Després del fracàs del cop d’estat del 18 de juliol de 1936, aquest sector econòmic es veurà directament afectat per l’esclat revolucionari. Malaret, en el seu article, és molt precís i és, de fet, l’única informació que tenim referent a aquells primers moments:
“Els mestres d’obres –paletes– van ser inicialment intervinguts per comitès de control integrats per obrers ugetistes i cenetistes. Les empreses constructores existents en aquells moments eren: Fills de Magi Campreciós, Francesc Calopa i Campmà, Manuel Fajardo i Batet, Jaume Pi i Rius i Miquel Malaret i Fosalba. La intervenció consistia pràcticament en l’estampació del segell indicatiu de la fiscalització sindicalista a les factures corresponents.”102
Les fonts que hem trobat corroboren aquestes afirmacions. Així, algunes factures porten estampades aquests segells en què clarament es visualitza la nova situació de control obrer d’aquestes empreses.
Factura de l’empresa de construcció Fills de Magí Campreciós amb el segell del Comitè de Control obrer, on participaven tant el sindicat UGT com la CNT. Datada, erròniament, el gener de 1936, ja que hauria de tractar-se de 1937 (AMSJD).
Amb la guerra en marxa, la iniciativa privada va desaparèixer i no es va produir cap demanda de permís d’obres per part de particulars. Faltant l’impuls privat i atesa la necessitat de donar feina als veïns que es dedicaven a la construcció, l’Ajuntament va iniciar un seguit d’actuacions d’obra pública. Amb data 17 d’octubre, l’acta del ple municipal recull una proposició del
“company Alfred Aris, com a President de la Comissió d’obres públiques [en la qual] proposà que per tal de que no es quedin alguns obrers parats, se l’autoritzes a buscar treball en que els pogués ocupar en la construcció de rigoles en aquells carrers que fos més necessari, tota vegada que es tracta d’una despesa que l’Ajuntament pot reintegrarseles dels propietaris benefi ciats per la millora que es tracta d’executar”.103
- BRULL ANGELA, Pere. Barrejo la meva història amb Sant Just, pàg. 4748.
- MALARET I AMIGÓ, Antoni, op. cit., pàg. 428.
- Acta de 17 d’octubre de 1936. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 16.
El que busca l’Ajuntament, per tant, és iniciar un seguit d’obres de les quals obtindria nous recursos fi nancers a través dels impostos que cobrarien als particulars, i amb aquests nous recursos es podrien començar altres obres públiques per seguir donant feina als paletes locals. En aquesta mateixa direcció, amb data 1 de novembre, l’acta del ple municipal del dia recull una proposició de la Comissió d’Economia en la qual es marquen els preus de les taxes de les dites obres per als propietaris particulars:
“estudiada la nota de preus aplicables que proposen per a la liquidació de la contribució especial que s’ha d’aplicar en els propietaris beneficiats, sense divisió i per unanimitat fan aprovar la següent nota:
Per construcció d’una claveguera, 10 ptes el m.l. [metre lineal] ” vorera i col·locació, a 8 ptes el m.l.
” voravia a 10 ptes el m.l. ” afirmat a 11 ptes el m.l.
” escometiment fins a 2 vivendes 60 ptes
” cada vivenda mes quant passi de 2 vivendes
30 ptes més.(…)”.104
Uns dies després, el 6 de novembre, a aquesta llista s’hi afegeixen les rigoles, que a partir de llavors comporten una taxa de cinc pessetes el metre lineal.105 En aquests darrers mesos de 1936 els diversos contractistes cobraran de l’Ajuntament factures per valor de 5.669,07 pessetes.
La situació de les empreses de construcció local va canviar a partir del 28 d’octubre de 1936. Aquest dia la Generalitat va publicar el Decret de col·lectivitzacions. De resultes d’aquest, les diverses empreses de construcció controlades pels obrers es van ajuntar en una única empresa col·lectivitzada. Segons Malaret, el procés va ser força simple, sense un gran trasbals: “van ser reunides totes les eines, els materials i els mitjans de transport –un camió i un carro– als magatzems de Fills de Magí Campreciós, perquè era el més ben equipat d’entre totes les empreses. La Col·lectivitat del Ram de l’Edificació –Paletes i Manobres– va establir el seu domicili al carrer Ascaso núm. 45”.106
Pel que fa a la data de la constitució de la Col·lectivitat, però, no podrem ser del tot precisos. Resseguint les factures hem observat que la darrera que l’Ajuntament abona a un constructor privat data del 2 de gener de 1937, i la factura amb una data més antiga trobada ja a nom de la Col·lectivitat
és del dia 22 del mateix mes. Les actes dels plens municipals ens permeten acotar una mica més els terminis i així, amb data 15 de gener de 1937, es recull la “lectura d’una proposició presentada per la Col·lectivitat del ram de l’edifi cació de paletes i manobres d’aquesta població…”. Per tant, el dia 15 de gener la Col·lectivitat ja estava constituïda. Creiem que podem afi rmar que entre el dia 2 de gener de 1937, darrera factura cobrada per un contractista privat, i el dia 15 de gener, primera referència que tenim de la Col·lectivitat, es devia constituir la nova empresa que agrupava les empreses de construcció locals.
Durant els anys d’existència aquesta nova empresa local va realitzar un gran nombre i varietat d’obres al poble. Segons les fonts a través de les quals hem conegut aquestes obres realitzades per la Col·lectivitat, podem classifi car-les en tres grups.
- Acta d’1 de novembre de 1936. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 23.
- Acta de 6 de novembre de 1936. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 27.
- MALARET I AMIGÓ, Antoni, op. cit., pàg. 428.
Factura de la Col·lectivitat del Ram de l’Edifi cació, datada el juliol de 1937. En destaquen tant el segell de l’empresa col·lectivitzada com la doble signatura d’obrer i antic propietari (AMSJD).
Les obres privades les coneixem a través dels permisos d’obres que donava l’Ajuntament. Segons aquests permisos, i fent una divisió per anys, podem dir que des del 18 de juliol de 1936 fins a finals del mateix any no es va donar cap permís; l’any 1937 se’n van concedir divuit, i el 1938, només sis. Del total de 24 permisos d’obres concedits, setze van ser per realitzar la connexió de les clavegueres de cases particulars a la claveguera general. La resta podien ser obres menors, com ara la construcció d’un tancat, o bé obres d’importància rellevant, sobretot tenint en compte el moment bèl·lic en què es trobaven, com va ser la construcció d’una casa el 1937. Gràcies als permisos d’obres podem saber el tipus d’obra que es va realitzar i el lloc on es va fer, però no el valor de l’obra, o sigui, la quantitat de diners que la Col·lectivitat va cobrar per aquestes.
Un altre àmbit en què va participar la Col·lectivitat van ser les obres en aquells habitatges privats que al juliol de 1936 es trobaven en règim de lloguer i que van quedar municipalitzats i administrats per l’Ajuntament. En aquests “s’efectuaren nombroses instal·lacions d’aigua potable, wàters i dutxes, a les cases que en mancaven. Les obres eren pagades per la comissió especial de l’Administració de la Propietat Urbana, organisme de dependència municipal que cobrava els lloguers de tots els habitatges de Sant Just Desvern”.107 Existeixen a l’AMSJD documents de la Comissió Mixta de la Propietat Urbana que ens serveixen per quantificar aquest seguit d’obres. Malauradament el document més complet, el de la dissolució de la dita Comissió, és poc precís i engloba en una sola xifra tot el seguit de costos i, per tant, ens és impossible saber quina part del total correspon a les obres realitzades per la Col·lectivitat. Hi ha un segon document108 de la dita Comissió que, tot i ser parcial, ens serà més útil. Aquest és un estat de comptes de la Comissió Mixta de la Propietat Urbana, però només referent a l’any 1937. En el capítol tercer apareix la referència “total de despeses per concepte d’obres i reparacions a les finques. 9.812,55 [pessetes]”. Les dades, per desgràcia, no ens indiquen ni el nombre d’obres, ni el tipus, ni les cases on es van realitzar, només el seu valor total. Finalment, les obres públiques realitzades per la Col·lectivitat les coneixem a través dels manaments de pagament municipals i eren d’una tipologia molt variada. Generalment, però, tenien relació amb l’arranjament de carrers (voreres, clavegueres…) o la construcció de nínxols al cementiri. En destaca, però, la construcció d’un segon pis a les escoles municipals, del carrer Montserrat, que és amb diferència l’obra amb un valor més gran pel que va cobrar la Col·lectivitat. Resumint els cobraments de factures de la Col·lectivitat al llarg del temps tenim que:
· Primer trimestre (de l’1 de gener al 31 de març) de 1937
Els valors de les factures cobrades per la Col·lectivitat del Ram de l’Edificació –Paletes i Manobres– sumen un total de 19.153,90 pessetes.
· Segon trimestre (de l’1 d’abril al 30 de juny) de 1937 Els pagaments a la Col·lectivitat del Ram de l’Edificació –Paletes i Manobres– sumen un total de 13.591,85 pessetes. · Tercer trimestre (de l’1 de juliol al 30 de setembre) de 1937
Els pagaments a la Col·lectivitat del Ram de l’Edificació –Paletes i Manobres– sumen un total de 16.978,10 pessetes.
· Quart trimestre (de l’1 d’octubre al 31 de desembre) de 1937
Els pagaments a la Col·lectivitat del Ram de l’Edificació –Paletes i Manobres– sumen un total de 79.066,45 pessetes.
· Primer trimestre (de l’1 de gener al 31 de març) de 1938
No hi ha cobraments d’obres a càrrec de la Col·lectivitat del Ram de l’Edificació –Paletes i Manobres.
· Segon trimestre (de l’1 d’abril al 30 de juny) de 1938 Els pagaments a la Col·lectivitat del Ram de l’Edificació –Paletes i Manobres– sumen un total de 24.832,80 pessetes. · Tercer trimestre (de l’1 de juliol al 30 de setembre) de 1938 Els pagaments a la Col·lectivitat del Ram de l’Edificació –Paletes i Manobre– sumen un total de 3.154,75 pessetes. · Quart trimestre (de l’1 d’octubre al 31 de desembre) de 1938 Els pagaments a la Col·lectivitat del Ram de l’Edificació –Paletes i Manobres– sumen un total de 6.258,20 pessetes.
L’estudi de la variació en el temps d’aquestes dades s’ha de realitzar tenint en compte que els cobraments de factures es produeixen, generalment, en finalitzar l’obra, però que
- MALARET I AMIGÓ, Antoni, op. cit., pàg. 430.
- Correspondència 1937-1938 (253-16-3 / 254-17-1), AMSJD.
segons la seva importància –estem pensant en el segon pis de les escoles– aquesta podia superar els límits trimestrals amb els quals hem establert la divisió.
Observem que en el quart trimestre de 1937 és quan es produeix el cobrament de factures per un valor més alt, directament condicionat per les obres a les escoles municipals del carrer Montserrat. L’any 1938 el valor de les factures és molt menor, no es cobra res al primer trimestre i amb quantitats molt modestes en el tercer i quart trimestre de l’any, en comparació amb els tres primers trimestres de 1937, que tenen unes quantitats més o menys semblants.
A part, aquestes dades ens serveixen, per exemple, per comparar-les amb els altres tipus d’obres que realitzava la Col·lectivitat i veure’n la importància relativa. Així, observem, com hem dit abans, que per les obres a les cases de lloguer municipalitzat de 1937 la Col·lectivitat va cobrar aproximadament unes 10.000 pessetes. En el mateix període de temps, en obra pública els cobraments van superar les 128.000 pessetes, aproximadament. L’obra pública era, per tant, i amb molta diferència, el tipus d’obra més important que realitzava la Col·lectivitat.
Resumint, amb totes les dades exposades, observem que durant els anys de la guerra l’activitat de la Col·lectivitat va quedar directament lligada a la iniciativa de l’Ajuntament. A excepció d’alguna obra privada –com és la construcció d’una casa–, trobem l’actuació de l’Administració pública109 darrere de la majoria d’obres que va realitzar la Col·lectivitat. I no només darrere de les obres públiques, sinó també les realitzades als ja mencionats habitatges de lloguer que estaven municipalitzats. També deduïm que és per insistència de l’Ajuntament que es realitzen algunes obres privades, com són les canalitzacions a la claveguera general.
II
Hem parlat de la creació de la Col·lectivitat i de les obres que aquesta va portar a terme. Quant a les persones que la componien, podem fer-ne unes breus mencions. Primerament podem dir que, aparentment, el procés de col·lectivització no va ser traumàtic. Així, Malaret explica que “la integració patronal a l’empresa col·lectivitzada va ser total i efectiva.
Hem trobat alguns rebuts d’obres efectuades que signen 20Isidre Campreciós –patró– i Nemesió Camañes –obrer–; o bé Vicenç Campreciós –patró– i Joan Colom o Joan Ollé –obrers– com a representants sindicals”.21 En referència a les factures que nosaltres hem pogut consultar, quasi totes, si no totes, tenen aquesta doble signatura d’antic patró i obrer.
“Aquesta Col·lectivitat del Ram de l’Edificació de Paletes i Manobres que compte en el seu sí amb 75 afiliats es troven sense treball i per lo tant la resol·lució del mentat afer proporcionará un alleujament molt notori en el dificilíssim problema d’atur forços que desgraciadament ja ens trovém plantejat en aquesta Població.”
El cens de 1935 ens diu que hi havia més d’un centenar de veïns del poble, entre paletes i manobres, que es dedicaven a la construcció. La falta de feina, el fet que algun d’ells hagués emigrat o es trobés al front i també la possibilitat que algun veí treballés en empreses de la construcció de fora del poble
El cens de 1935 ens diu que hi havia més d’un centenar de veïns del poble, entre paletes i manobres, que es dedicaven a la construcció.
Pel que fa al nombre total de persones que integraven la Col·lectivitat, per desgràcia no n’existeix cap llista detallada. Sí que hi ha una carta, datada el 10 d’abril de 1937, adreçada a l’Ajuntament per la mateixa empresa col·lectivitzada en la qual es sol·licita que el consistori agilitzi uns tràmits burocràtics per autoritzar la construcció d’una casa, cosa que suposava feina per a la Col·lectivitat, i s’afirma: podia explicar aquesta reducció de treballadors, del centenar que apunta el cens de 1935 als 75 a què fa referència la mateixa Col·lectivitat l’abril de 1937.
Finalment, cal dir que pels segells estampats a les factures sabem que els sindicats participants en la Col·lectivitat eren la UGT i la CNT, però no hi ha dades que ens permetin conèixer quin dels sindicats tenia més predicament entre els obrers.
III
Volem acabar l’apartat dedicat a la Col·lectivitat del Ram de l’Edificació –Paletes i Manobres– fent referència a dues anècdotes.
La primera tracta del refugi antiaeri de l’Ateneu. Sobre aquest, Malaret diu que “tenia entrada al costat de l’edifici de l’Ateneu Santjustenc (…) i sortia al pati de les escoles municipals. Aquestes obres foren finançades per l’Ajuntament i per la Caixa de Crèdit Industrial i Comercial de la Generalitat de Catalunya, creada a final de 1937”.112 Pel que ens diu l’autor, el refugi el va fer la Col·lectivitat cobrant, sembla que en part, de l’Ajuntament, però en els manaments de pagament municipals no n’apareix cap referència, no hi ha cap factura per aquestes obres. Diverses hipòtesis podrien explicar-ne la falta de referència en els arxius municipals: que s’haguessin perdut; que s’haguessin arxivat malament; que, pel fet de ser un tema delicat com és la construcció d’un refugi antiaeri que depenia de la Junta Passiva de Defensa, no se’n fes cap factura; que la Col·lectivitat cobrés directament de la mencionada Caixa de Crèdit Industrial i Comercial de la Generalitat… Són idees, algunes de les quals plausibles, però no sustentades en la documentació trobada a l’AMSJD. Per sort, sí que apareix a l’Arxiu Municipal una factura de la Col·lectivitat, amb data 29 de juliol de 1938, en la qual, sota l’entrada de “Junta Local de Defensa Pasiva”, es detalla un “pressupost aproximat per acabar el refugi en construcció del ‘Grup Escolar Municipal’ del Carrer de Montserrat”. Seguidament, apareix la relació de les obres que s’han de realitzar i es dóna la xifra de 20.911,90 pessetes per aquestes. El document aporta una mica de llum pel que fa a la construcció del refugi. Així, podem afirmar que va ser la Col·lectivitat l’encarregada de construir-lo, ja que seva és la factura, però també indica el document que es tracta de la finalització de les obres, cosa que vol dir que aquestes ja havien estat iniciades. Quant al valor de les obres, veiem que és una quantitat rellevant, sobretot si la posem en relació amb el valor de l’obra pública realitzada per la Col·lectivitat els darrers trimestres de 1938, que no arriba, en conjunt, a les 10.000 pessetes.
Factura de la Col·lectivitat del Ram de l’Edificació —Paletes i Manobres— referent a la fi nalització del refugi antiaeri del carrer Montserrat, datada el 29 de juliol de 1938 (AMSJD).
La segona anècdota sobre la Col·lectivitat que volem ressaltar fa referència a una carta del conseller de Treball de l’Ajuntament, afi liat a la CNT, el qual va proposar l’enderroc de l’església parroquial en els termes següents:
“buscando una fórmula que conduzca, aunque sea con caracter transitorio, a solventar el problema del paro forzoso existente en este término municipal. (…) [y] comprobando que el inmueble en donde estuvo instalada la que fué iglesia de este pueblo amenaza ruina, constituyendo un peligro para el público, que puede llegar a producir lamentables sucesos, propongo que: el Ayuntamiento, por su cuenta, proceda al derribo del mencionado inmueble, empleando en esta obra a los obreros inscritos en este término municipal que estén en paro forzoso (…)”.113
- MALARET I AMIGÓ, Antoni, op. cit., pàg. 430.
- Expedients varis, 1937 (194-5), AMSJD.
Hem de suposar que la proposta no va ser acceptada, ja que l’església de Sant Just va ser restaurada en finalitzar la guerra i es manté actualment dempeus.
L’Ajuntament.
Serveis municipalitzats i proveïments
I
Una de les actuacions dins de l’àmbit econòmic que va dur a terme l’Ajuntament durant la Guerra Civil va ser l’emissió de paper moneda local. El trasbals que el conflicte bèl·lic suposava per a l’economia es notava també en l’àmbit monetari. Així, els particulars, com també les indústries de guerra, atresoraven monedes en curs perquè aquestes estaven encunyades en metalls preuats, i el mateix Govern de la República les retirava de la circulació ja que podien servir de garantia per a les relacions comercials internacionals.114 La població en va notar les conseqüències “sobretot en les transaccions comercials, perquè amb la desaparició dels valors fraccionaris més petits resultava impossible de tornar els canvis”.115 La Generalitat va actuar emetent paper moneda, arran del Decret de 21 de setembre de 1936, en la quantitat de vint milions de pessetes, en bitllets de deu pessetes, cinc pessetes, dues pessetes i cinquanta cèntims.116 L’actuació, però, va ser insuficient i molts municipis catalans van emetre moneda local. Sant Just Desvern va ser un d’aquests municipis i la informació recollida a l’AMSJD ens permet resseguir-ne el procés.
Anvers i revers dels bitllets locals creats per l’Ajuntament de Sant Just Desvern, amb valors d’1 pesseta i de 50 cèntims, respectivament (col·lecció particular de Jordi Cunties Villanova).
La primera referència ens apareix en un document de la Comissió de Finances de l’Ajuntament en el qual expliquen que
“(…) en vista de les moltes dificultats en què es troba la indústria i el comerç d’aquesta població, per la manca de circulació de moneda fraccionària, i essent diversos els industrials que s’han vist obligats a utilitzar vals d’1 pta. i de 0,50 ptes. ocasionant en conjunt, una sèrie de molèsties als ciutadans i intorrompent les operacions de compra i venda, resultant, per últim, un prejudici per al públic general. (…) [I amb l’objectiu d’evitar] aquesta diversitat de vals que s’utilitzaven com a moneda fraccionària. Proposem: a la Corporació Municipal l’emissió de bitllets municipals d’una pesseta i cinquanta cèntims, d’ús i circulació; obligatòria per la localitat, reconeixent a favor del portador el valor de dites quantitat, quedant en garantia dels bitllets que circulin la mateixa quantitat dipositada a la Caixa Municipal, en monedes o bitllets del Banc d’Espanya i del Govern de la Generalitat de Catalunya, de legal circulació”.117
El document té data de 18 de maig de 1937. Després del que, suposem, va ser un temps d’estudi de la proposta, amb data de 9 de juliol de 1937 el llibre d’actes de plens municipals recull la següent entrada:
“Seguidament es donà lectura d’una proposta presentada per la Comissió de Finances (…) la qual consisteix en que la Corporació municipal acorda l’emissió de bitllets municipals d’una pesseta i de cinquanta centims per us i circulació obligatoria en la localitat, basant-se en les moltes dificultats en que es troba l’industria i el comerç d’aquesta població per manca de tots prou coneguda de moneda fraccionària. En vista de l’urgència del cas l’Ajuntament després de breu discussió per unanimitat acordà aprovar dita i emetre una emissió de 15000 bitllets d’una pesseta i una de 7500 pessetes de bitllets de cinquanta centims, encarregant-se aquest treball a l’impremta del Secretari Català, propietat de Salvador Rosas.”118
- CUÉLLAR, Juli. “El paper moneda en guerra”. A: SOLÉ SABATÉ I VILLARROYA. Breu Història de la Guerra Civil a Catalunya, pàg. 244.
- Ibid.
- Ibid., pàg. 245.
- Correspondència 1937 (253-16-2), AMSJD.
Tot i que el redactat és en algun moment poc clar, s’entén que l’Ajuntament ordena l’emissió de 15.000 bitllets d’una pesseta i 15.000 més de cinquanta cèntims. Sobre l’ús d’aquest paper moneda local, no tenim notícies que generés problemes, només alguna petita fricció amb la companyia d’autobusos que feia el servei d’enllaç entre Sant Just Desvern i Barcelona.
La situació es va mantenir amb aquesta estructura fins que el Ministeri de Finances de la República es va proposar “recuperar les prerrogatives constitucionals d’emissió de moneda a mans de l’Estat. Amb els decrets del 8 de gener, del 25 de febrer i de l’11 de maig del 1938, publicats a la Gaceta de la República, es prohibí l’emissió i la circulació del paper moneda o altres elements monetaris emesos per organismes autonòmics o municipals”.119 En resposta als decrets, l’Ajuntament de Sant Just Desvern actuà, encara que bastants mesos després, i el primer dia de setembre de 1938 una ordre municipal anunciava el següent:
“Ordenada per la superioritat retirar la circulació pública del paper moneda municipal, emesa per aquest Ajuntament, es fa públic als efectes procedents, i s’adverteix a tots els ciutadans que en posseeixin podran canviar-la a la Caixa municipal, i a les hores ordinaries d’oficina, fins el dia 15 del propvinent mes de setembre; prevenint als que no ho facin dins del termini senyalat, s’entendrà que renúncien a llurs drets sense reclamació de cap classe.”120
El procés de recollida i canvi del paper moneda municipal està ben documentat en la documentació conservada a l’Arxiu Municipal. Així, una carta que pren com a referència l’acta municipal de 24 de novembre de 1938 ens presenta una imatge molt clara de com es va produir aquest procés:
“(…) Primero. Que por acuerdo del citado Ayuntamiento se emitieron 15.000 billetes de una peseta y 15.000 billetes de cincuenta centimos que hacen un total de pesetas emitidas
VEINTIDOS MIL QUINIENTAS.
Segundo. Que se han recogido 12.116 billetes de una peseta y 13.591 billetes de cincuenta céntimos, que hacen un total de pesetas recogidas de DIEZ Y OCHO MIL NOVECIENTAS ONCE CON CINQUENTA CENTIMOS.” 121
Segons aquest document, el procés de recollida i canvi de la moneda va ser general, però no complet, i quasi 3.600 pessetes locals no van ser canviades i van quedar en mans de particulars.
En un primer moment, quan la falta de la moneda de valor petit era més acusada, entitats privades van emetre bons, targetes, tiquets… per permetre les relacions comercials. A Sant Just hi ha documentada l’existència de dos tipus de moneda de cartró,122 per valor de deu cèntims i cinc cèntims, que en una banda contenen la llegenda “Federació de Sindicats Agrícoles de Catalunya-Baix Llobregat-Just Desvern” i, en l’altra, “FESAC”. Desconeixem, però, l’ús que es va fer d’aquest tipus de moneda.
II
Quan l’Ajuntament elabora la relació dels béns expropiats als veïns del poble que simpatitzaven amb el cop d’estat fracassat del 18 de juliol de 1936, apareix la persona de Lluís Escrivà de Romaní, marquès de Monistrol, per tenir un seguit de propietats rurals i urbanes i, també, pel cas que ens interessa ara, per ser el propietari de la societat Aguas Potables de San Justo, que “no solament [donava servei] a Sant Just sinó també a bona part de les cases de Sant Feliu i d’Esplugues del Llobregat”.123
Aquesta expropiació la va dur a terme un dels dos comitès revolucionaris locals que van aparèixer en els primers moments de la guerra al poble. El comitè, però, comunica el 16
- Acta de 9 de juliol de 1937. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 81, AMSJD.
- CUÉLLAR, Juli, op. cit., pàg. 246.
- Correspondència 1938 (254-17-2), AMSJD.
- Correspondència 1937 (253-16-2), AMSJD.
- Inventari del material d’interés històric local. Fitxa 148.b, AMSJD.
- MALARET I AMIGÓ, Antoni, op. cit., pàg. 433.
d’agost a l’Ajuntament que “s’ha entrevistat amb l’encarregat de les Aigues de Sant Just Desvern Josep Bofill per tal de que passi a les vostres ordres, per a considerar que aquest assumpte és purament administratiu”.124 Així es va produir la municipalització d’aquest servei.
La municipalització va suposar una millora del servei d’aigües, segons historiadors locals que han estudiat el tema, els quals ens expliquen que “la captació d’aigua [va ser] millorada amb noves deus de les torrentades de Sant Pere Màrtir, conduïdes a través de les mines existents als dipòsits que existeixen al costat del Mercat”.125 A més a més, “la municipalització del servei d’aigües comportà una millora per aquest, car foren explotades noves deus del torrent Bo, i conduïdes amb mina fins a la xarxa ja existent procedent de Les Fatjones”.126
Carta del Comitè Local de Milícies Antifeixistes que suposa la municipalització del servei de subministrament d’aigua potable al poble (AMSJD).
Per informació que hem anat recollint observem que l’Ajuntament va actuar ràpidament en aquest nou àmbit municipalitzat. Amb data 23 d’octubre de 1936, l’acta del ple municipal recull la proposició següent:
“Memòria de la Comissió d’Obres públiques la qual consisteix en la construcció d’un mur de contenció d’aigües per l’aprofitament d’una deu d’aigua potable d’unes 30 plomes diaries les quals venudes representen un ingrès de 1.140 ptes. Al mes, i essent el pressupost aproximat d’aquestes obres la quantitat de 3.000 ptes.
Estudiada detingudament l’anterior proposició l’Ajuntament per unanimitat acorda: 1er Declarar-la urgent. 2on. Encarregar al President de la Comisió d’obres Públiques que sota la seva direcció amb el personal que figura en la borsa de treball faci totes aquelles obres que calguin per a portar a terme dit projecte. i 3r. Que el cost d’aquestes obres vagi a càrrec de la propia comptabilitat de les aigües que han sigut incautades o millor dit satisfetes dels propis ingressos que calculen que es faran del cobrament dels rebuts de l’aigua entre Sant Just i Esplugues corresponent al 4rt trimestre d’enguany”.127
Veiem com l’Ajuntament actua per intentar treure més beneficis de l’empresa municipalitzada i també, en aquest sentit, busca eliminar certes prerrogatives que tenien alguns antics clients. Així, a l’acta del ple municipal de 8 de novembre de 1936 es recull
“una relació de propietaris de Sant Just i Esplugues en que l’ex-marqués de Monistrol, els hi tenia concedit gratuitament i a perpetuitat una sèrie de plomes d’aigua. Per tant creu que havent-se fet la incautació d’aquestes aigües per l’Ajuntament, per tractar-se d’un servei públic enten que no hi ha raó de que l’Ajuntament segueixi respectant aquests antics privilegis aixis es que proposa l’Ajuntament acordi suprimir aquestes concessions gratuites i que es comuniqui als interessats de que es posarà en vigor aquest acord des de el primer dia del mes de gener pròxim”.128
Amb la informació recollida fins al moment, l’apartat referent a les aigües ens semblava senzill, en el sentit que tot semblava indicar que el poble era autosuficient en el seu consum. Però noves informacions ens mostren una situació molt diferent. Amb data de 26 de juliol de 1937 l’acta municipal
124 Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD. 125 MALARET I AMIGÓ, Antoni, op. cit., pàg. 433.
- AV. Les mines d’aigua de Sant Just Desvern, pàg. 77-79.
- Acta de 23 d’octubre de 1936. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 21, AMSJD.
- Acta de 8 de novembre de 1936. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 32, AMSJD.
recull una proposició de l’Ajuntament que acorda
“reconèixer el deute d’aquest Ajuntament amb l’Empresa Col·lectivitzada Aigües de Barcelona, que existeix des del dia 16 de setembre de 1936 fins el dia 19 de maig de l’any 1937, que suma la total quantitat de tretze mil quatre centes tres pessetes, quin crèdit es compromet aquest Ajuntament amortitzant-lo satisfent cent cinquanta pessetes cada mes, ja que en els moments actuals no es disposa d’altres possibilitats econòmiques les quals puguin complirles”.129
Sembla, per tant, evident que Sant Just Desvern havia d’anar a buscar aigua fora del municipi. Un document de l’Ajuntament trobat a la correspondència municipal ens serveix per quantificar aquest consum. Aquest, amb el títol de “Relació del consum anual d’aigua”,130 indica que Sant Just consumeix 33.488,750 litres per any. En el mateix document se n’assenyala la procedència: les mines de Sant Just, que abans pertanyien al marquès de Monistrol, i també Barcelona. A partir d’aquí, però, la resta d’informació només genera confusió. Es mostra una relació del volum anual d’aigua consumida per la localitat veïna d’Esplugues, quantificat en 9.120,750 litres. No entenem per què apareix en el document aquesta dada, però a més a més, sent com era Esplugues una localitat més gran que Sant Just, no hi ha manera d’entendre que aquesta xifra tan inferior en representi, com s’assenyala en el document, el consum total anual. Potser, relacionantho amb la informació que afirma que l’antiga empresa del marquès de Monistrol subministrava aigua a Esplugues, la xifra fa referència a l’aigua que des de les mines de Sant Just anava a la localitat veïna, però és només una hipòtesi ja que res en el document ens permet afirmar-ho. Una altra dada del document que ens fa ballar el cap és la que, amb el títol “Quantitat d’aigua comprada a Barcelona”, dóna un total de 31,636 metres cúbics adquirits només pel període entre juliol i desembre de 1937. La xifra suposa 31.636 litres, quasi tanta aigua com el total consumit per Sant Just durant tot un any, que era de 33.488,750 litres. Segons el document, per tant, quasi tota l’aigua consumida pel poble vindria de Barcelona. És difícil de creure quan la informació bibliogràfica indica el contrari i el document és tan poc clar. Potser una resposta plausible vindria del fet que Sant Just era via de pas de l’aigua que anava cap a Sant Feliu. Seguint amb aquesta idea fem menció d’una carta de l’alcalde de Sant Just al de Sant Feliu –en aquell moment, Roses de Llobregat– on exposa el següent:
“L’ajuntament d’aquesta població [Sant Just] en la sessió celebrada el dia 7 d’agost actual, en vista del vostre comunicat de data 6 del mateix mes, va acordar accedir a la mateixa, mitjançant les següents condicions:
1a La concessió d’aigues potables provinents de la Cia. Aigües Potables de Barcelona, serà controlada per mitjà d’un comptador, la instal·lació del qual anirà a càrrec de l’Ajuntament de Roses de Llobregat. 2a El preu que es fixa per tal concessió és de 0’45 ptes. el metre cúbic.
3a La forma de pagament serà a la presentació de la liquidació i rebut corresponent per tal d’atendre al pagament dels rebuts presentats per la Companyia subministradora. Totes les quals coses us ho comuniquem per al vostre coneixement i efectes consegüents.
SANT JUST DESVERN, 12 d’Agost del 1937.”131
Si Sant Just era via de pas per l’aigua que la companyia de Barcelona enviava a Sant Feliu, podria ser que, quan en el document es menciona la “Quantitat d’aigua comprada a Barcelona”, s’hi inclogués l’aigua que es venia a les localitats veïnes. Seria una explicació plausible ja que, si no fos així, i realment Sant Just consumís quasi tota la seva aigua provinent de Barcelona, la importància de les mines locals seria quasi insignificant. Presentem la informació que hem recollit, però reconeixem que som incapaços de realitzar una interpretació que n’expliqui coherentment el significat.
III
Quan en el primer moment del procés revolucionari els comitès s’emparen dels béns d’aquells considerats favorables
- Acta de 26 de juliol de 1937. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 84, AMSJD.
- Correspondència 1937-1938 (253-16-3 / 254-17-1), AMSJD.
- Correspondència 1937 (253-16-2), AMSJD.
al cop d’estat, són ocupades propietats rurals però també moltes propietats urbanes. Quan l’Ajuntament presenta a la Generalitat la relació de les propietats expropiades132 apareixen catorze edificis del poble que van passar a mans del consistori:
“Rosa Colomer, finca urbana, situada al carrer Catalunya, finca-habitació.
Dolors Soldadell, finca urbana, Carrer Font, sense nº, finca-habitació.
Joaquim Raguer Tenas, finca urbana, Carrer Perpinyà, finca-habitació.
Carme Casulleras Jové, carrer Raval nº 4, finca-habitació. De la mateixa, finca urbana, carrer Raval nº 16, finca habitació.
Joan Capdevila Donato, finca urbana, situada al carrer de Bonavista nº 90.
Bens de la clerecia, finca urbana de lloguer, situada Plaça Verdaguer, nº 5.
Miquel Rius Vives, torre de lloguer, situada al carrer Muntanya, nº 1
Del mateix, casa lloguer, situada al carrer A. Clavé nº 66. Antoni Argemí, casa de lloguer, situada al carrer Pi i Margall, nº 37.
Josep Argemí, casa de lloguer, Pi i Margall, nº 36.
Josep Argemí, casa de lloguer, Pi i Margall nº 56. Antoni Argemí, casa de lloguer, situada al carrer A. Clavé Segunda Iranzo Escomilla, casa lloguer, Major s/n. Miquel Rius Vivés, magatzem garaig, situat al carrer Muntanya i Pça Ignasi Iglesies.”
En un primer moment, però, el procés d’expropiacions el van dur a terme els comitès locals. El comitè local antifeixista adreça, el 25 de setembre, un escrit a l’Ajuntament en els termes següents:
“Per abandonament dels seus propietaris aquest Comité ha procedit a l’incautació de les finques seguents:
Casa del Arrabal de la Creu, nº 4 habitada per Josep Asensi. Pagaba 75 pessetes al mes i te pagat ja tot el mes de Juny. Casa del carrer d’Ansel Clave, nº 66 de 4 pisos. Baixos, habitat per Cayetano Zapata pagaba 100 ptes. el trimestre, te pagat tot el tercer trimestre.22
Entresol, Benito Andreu, pagaba 35 ptes. cada mes i pagat tot el mes d’agost.
Primer pis, Lluis Blasco, pagaba 110 ptes, trimestre i te pagat tot el tercer trimestre.
Segon pis, Julio Izquierdo, pagaba 95 ptes. cada trimestre i te pagat tot el tercer trimestre.
Advertiment amb tots aquets lloguers hi ha de mes a mes 5 ptes. d’aigua.
Casa Torre i Terrenys, situada al Carrer de la Muntanya nº 1 (Davant Garaig Vell).
De les quals aquest Comité ordena aquesta Alcaldia que amb els funcionaris a les vostres ordres, s’encarregue de tota la part administrativa, així com del cobrament de lloguers. Visqueo molts anys.
Sant Just Desvern, a 25 de setembre de 1936. El comitè.”23
Sembla clar, per tant, que el comitè no tenia cap interès a administrar tot un seguit de propietats de les quals, pel fet que els seus antics amos havien fugit o estaven desapareguts, algú s’havia de fer càrrec. Aquest algú va ser l’Ajuntament.
El consistori va començar a legislar sobre aquest àmbit econòmic en què, fins aleshores, no havia tingut atribucions. El primer de novembre es notifica que “a tots aquells propietaris o administradors de cases habitades del poble els hi queda rigorosament prohibit que d’avui endavant lloguin o atmetin el traspàs de llogaters de cap casa, sense previament haver obtingut un permís especial d’aquest Ajuntament”.24 Si a més existia algun propietari amb edificis per llogar, l’Ajuntament reclamava que es posés en coneixement del president de la Comissió d’Assistència Social tota la informació referida a la finca, com pot ser el nom del propietari, la ubicació, si hi havia aigua corrent, electricitat, connexió amb la claveguera… D’altra banda, sembla que es va produir per llei una reducció del 50% dels lloguers, ignorem si per iniciativa municipal o de la Generalitat, i l’Ajuntament multava els propietaris que no aplicaven la dita reducció. Amb data de 25 de desembre, l’acta municipal recull el següent text:
“Havent-se observat de que el propietari Agusti Albero, l’extendre el contracte d’inquilinat a favor de Carles Schefer Metallista no s’havia ajustat a les disposicions últimament dictades en alló que fa referència del 50% de rebaixa, estipulant-se en el contracte un lloguer anual de 1200 ptes sense de que faci menció del descompte corresponent, com així mateix continua al extendre el rebut estampant la quantitat de cent pessetes al mes i molt lleugerament hi consta la rebaixa esmentada. Aixins que l’Ajuntament dita falta i poc respecte al compliment de la Llei, acorda imposar al propietari Agusti Albero la multa de 150 ptes mes de 600 ptes formant un total de 750 ptes.”135
(…) es permetia mantenir, a aquells propietaris que tenien edificis llogats, les seves propietats, però es legislava per afavorir els llogaters.
Per tant, encara es permetia mantenir, a aquells propietaris que tenien edificis llogats, les seves propietats, però es legislava per afavorir els llogaters, com en el cas observat, reduint el lloguer a pagar. La situació econòmica sembla que tampoc era bona per als propietaris, i alguns van haver de cedir les rendes de les seves propietats. Aquest va ser el cas que recull l’acta municipal del 29 de gener, en la qual es va llegir la proposta següent:
“signada pel Dr. Josep Sanchez, el qual expresa que degut per a les circumstàncies actuals ha sofert una sensible disminució d’ingressos que no li permeten poder seguir pagant l’impost de guerra: però no obstant, proposa que permeti rebuts dels lloguers mensuals que tenen de cobrar dels inquilins de les seves finques i que entregaria mitjançant liquidació a final de mes”.136
L’Ajuntament va accedir a intervenir el cobrament dels lloguers de les finques d’aquest propietari.
La situació de control municipal de propietats d’aquelles persones favorables al cop d’estat, així com d’aquelles que es trobaven en règim de lloguer, s’entenia en un context de confusió i descontrol. Amb el pas del temps, però, la Generalitat va anar dotant de legalitat i legislació aquestes diverses actuacions. El 9 d’abril de 1937 el 2526Diari Oficial de la Generalitat recull la resolució del Govern que ordena la creació de “Comissions Especials per l’administració de la Propietat Urbana”. Aquestes, segons el decret, tenien com a funcions
“atendre, transitòriament, tot el referent al cobrament dels lloguers i a la realització d’obres de reparació, conservació i millora que siguin indispensables”.27
A Sant Just la Comissió va quedar estructurada el 14 de maig de 1937 amb
“els vocals municipals als que a continuació segueixen:
- Alfred Aris Reinal ER de Catalunya
- Ricard Pagès Aregall Unió de Rabassaires
- Vicenç Bachero Castells CNT
- Bonaventura Figueras Oliva UGT
Per unanimitat es designa al ciutadà Antoni Palau Aster, que forma part d’aquesta Comissió, ja que es persona tecnica en matèria administrativa”.28
A partir d’aquell moment la Comissió, que va entrar en funcionament el 24 del mateix mes, es va dedicar a l’administració d’aquelles finques urbanes que estaven ocupades per persones que no n’eren propietàries. Tenia les oficines al carrer Durruti, número 30, a la casa coneguda com a Masia Carola.
Hem trobat documentació rellevant sobre el funcionament de la Comissió que ens permetrà posar xifres a la seva actuació. Un document de balanç de la mateixa Comissió,29 des del seu dia d’entrada en funcionament fins al 31 de desembre de 1937, ens ensenya que al poble hi havia 269 finques de llogaters declarades pels propietaris, 69 finques que ad-
Exemple de document de la Comissió Especial per a l’Administració de la Propietat Urbana de, llavors dit, Just Desvern, amb la capçalera i el segell ofi cials i datat el novembre de 1937 (AMSJD).
ministrava la Comissió però que no havien estat declarades i 216 fi nques habitades pels mateixos propietaris. És molt gran el nombre de famílies que vivien a la seva pròpia casa, 216, però encara n’eren més les que vivien de lloguer, 269. Dels lloguers, la Comissió n’havia cobrat 73.114,95 pessetes, però era superior el valor dels rebuts que encara estaven per cobrar, que ascendien a 78.103,95 pessetes. La morositat, per tant, era molt alta. El cobrament dels morosos es va vincular al racionament per intentar evitar el frau. Un ban municipal de juny de 1937 explicava que
“per la renovació de les cartes de racionament corresponents al pròxim mes de juliol, serà obligatòria la presentació d’un document acreditatiu d’haver satisfet els lloguers vençuts dels mesos de març i abril últims. Aquells ciutadans que per raó d’habitar en casa pròpia estan exceptuats del pagament de lloguers, vénen obligats a proveir-se també del corresponent acreditatiu que ho justifi qui”.140
Dels diners recaptats, la Comissió en destinava bona part a pagar impostos, encara que també, com hem observat en el capítol sobre la construcció, va realitzar als pisos de lloguer un seguit d’obres per millorar la qualitat de vida de les persones
xx miscel·lània d’estudis santjustencs
que els habitaven: banys, aigua corrent, connexió al clavegue-30ram… En aquest any 1937 el valor d’aquestes obres va pujar a 9.812,55 pessetes. Tot i els costos de les obres, els impostos i els rebuts per cobrar, la Comissió de l’Administració de la Propietat Urbana de Sant Just va tancar el 1937 amb 15.136,43 pessetes a la caixa.
Pel que sabem, la Comissió va seguir en funcionament durant el 1938, fins que la Generalitat va nomenar un delegat al poble per fer-se càrrec de les atribucions sobre la propietat urbana. L’acta del ple municipal de 28 d’agost de 1938 ho recull de la següent manera:
“Acte seguit l’insfraescrit secretari dona lectura de l’acta de dissolució de la Comissió Especial de l’Administració de la Propietat Urbana d’aquesta població en compliment de l’Ordre emmanada de l’Honorable Conseller de Finances de la Generalitat de data 21 del més actual, inserida en el Diari Oficial del dia 23, nº 204, fent-se càrrec el Delegat designat pel Departament Central de Finances de la propia Generalitat, senyor Emili Miró Duran, en el qual se li ha fet lliurament de tota la documentació existent a l’oficina Administrativa així com de la quantitat de divuit mil nou centes pessetes amb vuitanta cinc centims (18.900’85 ptes) existència de Caixa, segons liquidació practicada fins al mes de juliol de l’any actual.”31
Hem de suposar que els delegats de la Generalitat es van encarregar d’administrar la propietat urbana del poble sota la seva autoritat fins a l’entrada de les forces revoltades.
IV
El darrer servei, que coneguem, que va ser municipalitzat va ser el dels enterraments, que al poble “efectuava la societat La Victoria S.A., i a partir [de llavors] va realitzar directament l’Ajuntament, el qual requisà un cotxe dels anomenats de morts a la referida societat”.32 Per ampliar aquesta informació només hem trobat als llibres d’actes dels plens municipals dues entrades que hi estan relacionades. La primera data del 25 de desembre de 1936 i presenta un escrit
“signat pel marit de Pilar Domingo Nebra, de qual diu que fa oferta en aquest Municipi en caracter d’arrendament d’un cotxe funerari, una vestidura negra i uns guarniments per una cavalleria destinada al servei funerari d’aquesta població, tota vegada que no pot efectuar-ho com fins ara havia vingut prestant, per impedir-ho les organitzacions sindicals en motiu d’haver sigut col·lectivitzada la seva industria”.143
Podem suposar que els propietaris que envien la notificació a l’Ajuntament deuen pertànyer a la societat La Victoria S.A. abans esmentada. En el mateix escrit adreçat a l’Ajuntament, proposen que aquest pagui, per l’ús del cotxe de morts, un lloguer de dues pessetes. El consistori ho va acceptar amb l’excepció dels enterraments de beneficència, en què no pagarien res en concepte de lloguer del cotxe de morts. Amb el cotxe de morts de l’empresa, i pagant el lloguer corresponent, l’Ajuntament va subcontractar el servei a algun particular. Així ho entenem arran de l’acta del ple municipal de 10 d’abril de 1938, en la qual es presenta
“la demanda [de] la persona que prest la cavalleria i cuida de la conducció del cotxe funerari, interessant de la Corporació vulgui augmentar el jornal per la prestació del servei, degut també a l’augment considerable de les actuals circumstàncies”.144
L’Ajuntament va marcar els preus dels serveis de morts en 85 pessetes pel cotxe funerari de primera classe i 45 pessetes pel de segona.
A part dels serveis municipalitzats que hem mencionat, l’Ajuntament ja realitzava amb anterioritat les funcions de mercat, escorxador municipal i recollida d’escombraries, que van seguir de la mateixa manera.
V
Un dels principals objectius que es van marcar els diversos alcaldes del poble, i l’Ajuntament en general, va ser el de
vetllar pel benestar material dels veïns. Això es va fer, per exemple, intentant generar activitat econòmica per poder garantir llocs de feina, com és el cas de la construcció. Una de les principals actuacions en aquest aspecte, però, van ser els esforços per aconseguir l’abastiment d’aquells productes, principalment els alimentaris, que eren imprescindibles i que el poble, ni de bon tros, no generava de manera suficient per autoabastir-se.
Pel que fa als proveïments, l’Ajuntament va actuar, bàsicament, imposant el racionament, controlant els productes que es generaven al poble i intentant abastir-se fora de la localitat d’aquells productes que l’economia local no generava, ja fos en altres punts de la zona republicana com a l’estranger.
Després d’uns primers moments en què es pensava que la guerra duraria poques setmanes i en què va existir una certa improvisació, es va fer evident la necessitat d’un major control per part del poder públic en l’àmbit de l’economia. Sobretot a partir del moment en què van començar a escassejar alguns productes.
Quan tot seguit passem a estudiar aquesta actuació del poder públic en l’abastiment de proveïments, en el cas de Sant Just observarem com l’Ajuntament actua establint un racionament per la majoria de productes i exercint les seves atribucions coaccionadores –perseguint i sancionant– sobre tots aquells que buscaven saltar-se la llei en aquesta nova economia controlada. Per entendre el marc que ens trobarem quan parlem dels proveïments al Sant Just Desvern d’aquell moment, ens servirà de manera adequada el següent document de la Comissió de Proveïments locals:
“Bonaventura Figueres, President de la Comissió de Proveiments de la localitat de Sant Just Desvern
ACREDITA: que pels antecedents obrats en el Departament de la meva incumbència i dades estadístiques del mateix, consten els següents extrems:
- Acta de 25 de desembre de 1936. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 40, AMSJD.
- Acta de 10 d’abril de 1938. Llibre d’actes de plens municipals 1937/39, pàg.
40, AMSJD.
Pel que fa als proveïments, l’Ajuntament va actuar, bàsicament, imposant el racionament, controlant els productes que es generaven al poble i intentant abastirse fora de la localitat d’aquells productes que l’economia local no generava, ja fos en altres punts de la zona republicana com a l’estranger.
4500 habitants, que es la població de fet de la població incloent-hi les famílies refugiades
17 establiments de queviures, que venen al detall
2 Cooperatives i Economat de consum i venda
4 flaqueries amb forn adjunt
1 fàbrica de pastes alimentoses per a sopa
Existeixen també en la localitat, una important fàbrica de Ciment, diverses bòviles, etc. els obrers de les quals proveixen de fa molt temps en els establiments de la localitat (…)”145
El que ens mostra el document és l’estructura de la distribució de proveïments locals. Els disset establiments de queviures, agrupats en el GEPCI, les dues cooperatives i les quatre fleques amb forn eren els punts de comerç on els veïns del poble s’abastien dels productes. Aprofitant el document, fem esment també del tema de la població. Aquest document parla de 4.500 persones, xifra que ens podria semblar una exageració quan a principis dels anys trenta la població local era de poc més de 3.000 persones. Un altre document, la resposta a una sol·licitud d’informació per part de la Dirección General de Abastecimientos, de l’abril de 1938, ens pot ajudar a aclarir aquest dubte: “En compliment de les ordres donades per la Dirección General de Abastecimientos, em plau contestar-vos el qüestionari següent:
-
“Adscrits a les botigues del poble
3275
hb Adscrits a la Cooperativa R.O.
1025
hb Refugiats de guerra i evacuats 385
hb
Cooperativa Sanson
250
hb Menors de dos anys adscrits al poble Menors de dos anys adscrits
150
hb a la Cooperativa
35
hb
(…) Aquests són actualment els habitants que resideixen en aquesta localitat pels efectes de racionament.”146
El que creiem que indica el document és que, en el moment de comptabilitzar la gent que es proveïa a Sant Just, es tenia en compte no només aquells que habitaven al poble, sinó també aquells que només hi treballaven. A part, s’ha de tenir en compte el nombre de refugiats, que va anar variant, generalment creixent, al llarg de la guerra.
Observats aquests elements que ens semblava necessari conèixer per tenir una idea de l’àmbit dels proveïments del Sant Just d’aquells moments, passem a veure com es va desenvolupar la situació durant els anys de la guerra.
Tornant als proveïments i amb força celeritat, el 25 de juliol de 1936, “obeint ordres de la Superioritat s’acorda constituir en la localitat una Comissió de Control de Proveïments, la qual estarà integrada per dos vocals de l’Ajuntament (…) admés també estarà composta per dos membres designats pels seus respectius partits i dos vocals dels industrials existents en la població que es dedican a la venda de tota classe de queviures”.147 Aquesta Comissió és la que a partir d’aquell moment s’encarregarà dels proveïments al poble.
La degradació de la situació econòmica i la necessitat de controlar uns proveïments que mancaven van comportar l’establiment de les cartilles de racionament. L’acta del ple municipal de 4 de desembre recull la següent entrada:
“avisar al poble de que dilluns prop vinent de 3 a 8 de la tarda i fins al dijous s’entregarà al públic la targe familiar de racionament, la qual ha de posar-se en vigor el divendres dia 11 de l’actual”. 148
La degradació de la situació econòmica i la necessitat de controlar uns proveïments que mancaven van comportar l’establiment de les cartilles de racionament.
El dia 11 de desembre, per tant, va entrar en vigor a Sant Just el racionament a través de les targetes familiars. Gràcies a la documentació conservada a l’Arxiu coneixem exactament els tipus de productes racionats i les quantitats que s’atribuïen per persona. El document és de desembre de 1936, està elaborat per la Comissió de Proveïments del poble i la seva transcripció ens dóna els següents resultats:
“Racionament.Targes de 1 a 3 persones
Patates fins a ½ kg diari
Bacallà fins a ½ lliura els dies destinats a la venda
- Correspondència 1937 (253-16-2), AMSJD.
- Correspondència 1938 (254-17-2), AMSJD.
- Acta de 25 de juliol de 1936. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 98, AMSJD.
- Acta de 4 de desembre de 1936. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 38, AMSJD.
Sucre |
fins a 3 unces diàries |
Ous |
fins a 2 diaris |
Llet |
fins a 1 pot cada 3 dies (la venda |
serà a l’Ajuntament) |
|
Llegums |
fins a 1 lliura diaria |
Carn de vedellà |
fins a 9 unces diaries (carn variada) |
Carn de moltò |
fins a ½ terça quan n’hi hagi |
Gallina |
fins a 1 pts. diària |
Conill |
fins a 6 unces diàries |
Tocino |
fins a 1 terça i ½ ( carn variada) |
Targes de 1 a 5 persones
Patates |
fins a 1 kg. diari |
Bacallà |
fins a 9 unces els dies destinats a la venda |
Sucre |
fins a 4 unces diàries |
Ous |
fins a 3 diaris |
Llet |
fins a 1 pot cada dos dies |
Llegums |
fins a 15 unces diaries |
Carn de vedellà |
fins a una terça diaria (carn variada) |
Carn de moltò |
fins a 9 unces quan n’hi hagi |
Gallina |
fins a 1 pts. diària |
Conill |
fins a 9 unces diàries |
Tocino |
fins a 2 terces diàries (carn variada) |
Targes de 1 a 7 persones
Patates |
fins a 1’50 kg. diari |
Bacallà |
fins a 11 unces diària |
Sucre |
fins a ½ lliura diàries |
Llet |
fins a 1 pot cada dos dies |
Ous |
fins a 3 diaris |
Llegums |
fins a 1 lliura i ½ diaries |
Carn de vedellà |
fins a una terça diaria i ½ diària (carn |
variada) |
|
Carn de moltò |
fins a 1 terça quan n’hi hagi |
Gallina |
fins a 1’50 pts. diaries |
Conill |
fins a 1 terça diària |
Tocino |
fins a 2 terces i ½ diàries (carn variada) |
Targes de 1 a 10 persones
Patates |
fins a 2 kg. diari |
||||
Bacallà |
fins a 15 unces els dies destinats a la | ||||
venda |
|||||
Sucre |
fins a 9 unces diàries |
||||
Ous |
fins a 4 diaris |
||||
Llet |
fins a 1 pot cada dos dies |
||||
Llegums |
fins a 1 lliura i ½ diaries |
||||
Carn de vedellà |
fins a 2 terçes diaria (carn variada) |
||||
Carn de moltò |
fins a 15 unces quan n’hi hagi |
||||
Gallina |
fins a 1’75 pts. diària |
||||
Conill |
fins a 1 terça i ½ diària |
||||
Tocino |
fins a 2 terces i 9 unces diàries (carn | ||||
variada) |
Notes: Aquesta Comissió espera dels industrials tenders i del públic general l’observació d’aquestes normes, esperant que el sentit comú sabrà imposar-se. Tots els artícles que no són mencionats en aquest racionament, són de venda lliura, igualment que per al que es refereix el tocino és de venda lliure: El llard, els ossos, els peus, el ventre, la butifarra, negra gruixuda que serà de venda en talls i de fuets solament podran vendre 1 per família, esperant la comprensió dels tenders i del públic en general que no es cometran abusos. Quan a la carn de gallina escaseigi la Comissió de Proveiments, subministrarà a un dels tenders la gallina necessaria per atendre les necessitat dels malalts quan ho acrediti el metge municipal.”33
En la llista no hi apareixen alguns productes que també es van racionar poc després, com és el cas de les mongetes cuites el mateix desembre de 1936:
“Racionament de mongetes cuites
Targes de 1 a 3 persones 1 i ½ lliures diàries Targes de 1 a 5 persones 2 i ½ lliures diàries
Targes de 1 a 7 persones 3 i ½ lliures diàries
Targes de 1 a 10 persones 4 i ½ lliures diàries.”150
Les quantitats que s’expressen en les cartilles indiquen màxims que durant els moments de més mancances no es van arribar a assolir.
L’establiment d’aquestes cartilles de racionament no va agradar a tothom, especialment a aquells que es dedicaven a la venda dels dits productes, que ara es trobaven sota una economia controlada, amb menys marge de beneficis. Amb data de 17 de desembre de 1936, els comerciants de l’alimentació establerts a la carretera envien una carta a l’Ajuntament en els termes següents:
“a l’establir en aquesta localitat la CARTA DE PROVEIMENT, per mitjà de la qual ha de procedir-se al racionament dels géneres que es venen als nostres establiments, al ésser solicitats per el públic, quina modalitat constitueix un gran prejudici per els industrials als quals ens afecta l’esmentada disposició, ja que ens impossibilita totalment d’obtenir el mes petit benefici, fentnos per tant impossible la continuació de la industria, es per lo que, respectuosament, a aquest organisme SUPLICA, que fent-se cárrec de les raons exposades anteriorment, es digni estudiar l’assumpte esmentat en la próxima reunió de l’Ajuntament, disposant la retirada de les cartes de proveiments, excepte per aquells artícles que per sa naturalesa han d’estar forçosament subjectes a tal racionament, com son els que distribueix el Comité d’Abasts, als establiments”.151
Els comerciants no eren conscients encara dels canvis que generaven les necessitats de la guerra i aspiraven encara a mantenir, sota l’antiga estructura de lliure mercat, la seva activitat econòmica per tal d’ampliar els seus beneficis. La seva proposta, però, no va ser acceptada.
La introducció de les cartilles de racionament i la seva importància en va generar un tràfic fraudulent. L’Ajuntament actuava contra aquells que en tenien sense poder tenir-ne, contra aquells que en tenien més de les que els corresponien i contra els mateixos venedors, que a vegades facilitaven el frau no marcant-les. Amb data de 4 de juny de 1937 el ple municipal ordena que “havent-se notat que hi ha molts ciutadans que tenen carta de racionament sense que aquest Ajuntament en tingui cap coneixement respecte la personalitat de certs forasters, s’acorda encarregar a la Comissió de Proveïments de que d’ara endavant es procedeixi a fer-ne una depuració d’algunes d’elles i n’estengui cap una en caràcter definitiu que no hagi recaigut acord d’aquest Ajuntament facultant la seva extensió”.152 També van actuar acordant “aprovar l’escala de multes que a continuació segueixen: Imposar 5 ptes de multa per cada pesseta que paguin per raó d’Assistència Social. Els que es comprobi que tenen 2 targes de racionament imposalshi de 25 a 50 ptes segons els casos”.153
El segon àmbit d’intervenció de l’Ajuntament pel que fa als proveïments afectava la producció local d’elements de primera necessitat. En aquest aspecte, quant a Sant Just, bàsicament estem fent referència a productes agraris. L’Ajuntament va actuar obligant a vendre els productes a dins del mercat local, centralitzant la venda al Mercat Municipal, per fer més efectiu aquest control, i multant tots aquells que no complien les disposicions marcades. La centralització de la venda al Mercat Municipal es va produir des de ben aviat i va acabar afectant la majoria de productes. L’acta de 17 de setembre de 1936 recull un exemple de producte amb la venda centralitzada en la proposta següent:
“Notant-se que la venda ambulant de peix sense tenir taula fi xa a la Plaça Mercat perjudica als interessos municipals s’acorda que des de el primer dia del mes d’Octubre pròxim quedi concentrada tota la venda ambulant de peix a la Plaça Mercat, quedant prohibit amb absolut la venda ambulant d’aquest article que no sigui efectuada pels venedors que tinguin taula fixa a la Plaça Mercat.”154
Mercat Municipal. 1928 (AMSJD).
- Correspondència 1937 (253-16-2), AMSJD.
- Acta de 4 de juny de 1937. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 71, AMSJD.
- Acta de 3 de juliol de 1938. Llibre d’actes de plens municipals 1937/39, pàg.
53, AMSJD.
Hi ha un document molt interessant referent a aquest aspecte que, tot i la seva extensió, reproduirem perquè és enormement clarificador. L’acta del ple municipal de 5 de març de 1938 recull un seguit de disposicions municipals sobre la venda de menuts, de carn de cavall, de llet i de verdures, amb la voluntat de millorar-ne el subministrament. Observarem que les disposicions repeteixen cada vegada el fet de la centralització de la venda del producte, la persecució i el càstig pel mal ús de les targetes de racionament i, en el cas de les verdures, la prohibició de vendre el producte fora del poble.
“[llegits els] informes presentats per la Comissió Especial delegada en la sessió anterior per a fer un estudi referent a la venda de menuts, carn de caball, la llet i la venda de verdures, per tal de que es pugui millorar la venda d’aquests articles que sigui possible proveir-se mes o menys tots els ciutadans de la localitat. (…) prengué els acords següents:
En la venda de menuts
Primer: Centralitzar la venda de menuts a la Plaça Mercat. (…)
Tercer: Ordenar als venedors de menuts Pere Gafarot i Agustí Presiva, que efectuïn la venda dels menuts per rigorós ordre, del número de la tarja de racionament.
En la venda de carn de caball (…)
2on. Que s’efectui la venda al públic per rigorós ordre de número de tarja. En la venda de llet
1er- Centralitzar la venda a la botiga existent al carrer de Bonavista dit Durruti, de la casa del Sr. Pons, prop de la Plaça Mercat. Aquest acord resulta modificat de l’informe presentat, ja que l’Ajuntament va creure millor que fos en un lloc completament independent.
2on- Establir dos departaments en la mateixa botiga, un destinat únicament a la venda de llet pels malalts i criatures i l’altre per la venda al públic en general de la sobran. (…) 4ar- De tota aquell quantitat de llet que podes sobrar, una vegada coberta les necessitats de malalts i criatures, en l’altre departament es procedirà a la seva venda per rigorós ordre de número de tarja de racionament. (…)
6e- Que en les targes de racionament per a tots els casos siguin lliurades en caracter intransferible, i el que faci mal us d’ella, queda facultat el Conseller de Proveïments per a procedir de la forma que cregui mes adient, per tal d’evitar possibles abusos o desordres.
7e- L’Ajuntament afegeix que en cas d’irresponsabilitat material de fer ús de la tarja el seu propi titular, podrà autoritzar a una altre persona, amb la prèvia conformitat del Conseller de Proveïments.
En la venda de verdures
1er- Prohibir en absolut que surtin d’aquest terme municipal totes aquelles verdures i hortalisses que el Conseller de Proveïments consideri de consum indispensable per la localitat. 2on- Centralitzar la venda d’aquests articles a la Plaça Mercat, obligant a tots els colliters, sense excusa de cap classe, que concorrin en aquest lloc senyalat.
3er- Que la compra d’aquests articles, s’ha d’efectuar sempre per mitjà de la tarja de racionament.
4ar. En atenció al prec dels propis colliters, i previa declaració, es concedirà setmanalment autoritzacions de sortida de certes verdures, sol·licitant del Conseller de Proveïments la corresponent autorització o guia ( segons model que es redactarà )
5e- Decomissar tota aquella verdura que es trobi que circuli sense la corresponent guia i castigar severament a tots aquells que afectats per les presents disposicions no les compleixin conforme s’els hi ordena.”155
Ara bé, si és cert que la voluntat de l’Ajuntament era organitzar la venda d’aquests proveïments, i de tots en general, amb les característiques que s’esmenten, no és menys cert que
- Acta de 17 de setembre de 1936. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 8, AMSJD.
- Acta de 5 de març de 1938. Llibre d’actes de plens municipals 1937/39, pàg.
34, AMSJD.
si el 5 de març de 1938 han de seguir explicant i ordenant com s’havia de produir aquesta venda, hem de suposar que les seves ordres no eren seguides per tots els veïns del poble.
L’Ajuntament actuarà contra aquells que no segueixin les seves disposicions, a través de les sancions. També, contra aquells que acaparaven productes o que en venien en mal estat. Del primer cas en tenim un exemple en l’acta de 22 de maig de 1938, en la qual es diu que
“(…) [a] l’industrial d’aquesta població Josep Piquet Gelabert s’ha comprovat que tenia articles de veure i menjar acaparats en bastanta quantitat en el seu establiment, amb infracció de les ordres i disposicions donades pels organismes oficials, per unanimitat s’acorda imposar-li una multa de cinc centes pessetes que farà efectiva dintre el termini de 48 hores d’haver rebut coneixement d’aquest acord, en cas contrari advertir-lo de que li seran aplicades les sancions a que hi hagi lloc”.156
De l’actuació contra aquells que venien productes en mal estat en tenim un exemple molt clar en l’acta municipal de 2 d’octubre de 1937, que descriu una inspecció a les lleteries del poble per controlar la qualitat de la llet que venien:
“La Presidencia manifestà al Consistori de que desde ja fa alguns dies aquest Ajuntament ha vingut reben diverses queixes de certs veïns en el sentit de que els vaquers d’aquesta població venien la llet que no reunia bones condicions pel consum. A fi de comprovar aquestes queixes i tractant-se d’un element tant important per la salut del públic s’efectuat un anàlisis prenen una mostra de llet de cada una dels industrials vaquers d’aquesta població el qual ha donat el resultat següent:
Lluís Campmany – molt aigualida. No recomanable pel consum
Pere Ripoll – fortament aigualida. No recomanable pel consum
Joan Prat – aigualida contenint materies extranyes, no recomanable pel consum
Joaquím Carbonell – Menys aigualida
Antoni Canan – Menys aigualida
Joaquim Gelabert – Aigualida – No recomanable pel consum34Per tant posat aquest resultant a la consideració de l’Ajuntament s’acorda per unanimitat imposar a Lluís Campmany cinc-centes pessetes de multa, a Pere Ripoll tres-centes pessetes de multa, a Joan Prat tres-centes pessetes de multa, a Joaquím Carbonell cinquanta pessetes de multa, a Antoni Canan cinquanta pessetes de multa i a Joaquim Gelabert cinquanta pessetes de multa, com a sancions per la falta anteriorment observada, ja que la Corporació municipal vetllant per la salut del públic en general no pot permetre i per tant ve obligat a castigar aquesta classe d’abusos.” 35
El control sobre la qualitat dels productes podia donar-se, com en el cas anterior, per iniciativa municipal, però el consistori rebia també denúncies de particulars sobre proveïments en mal estat i, hem de suposar, que actuava en conseqüència. Amb data de 25 de juny de 1937 una veïna del poble exposa les seves queixes a l’alcalde:
“La que subscriu, MOTSERRAT CALIX I FERRE, veina d’aquesta població, ha d’acudir davant de la V. C. En exposició del fet següent:
Fa ja alguns dies que la que subscriu, va anar a comprar a la botiga de Vicenç Martínez, una botifarra negra, la qual vàreig pagar com a bona i fent aquesta observació i resultà que a l’endemà a l’encetar vareig comprovar que no era del tot bona i esperant que es fes bona a l’assecar-se resulta que aquesta s’ha acabat de fer malbé i a l’anar-hi ahir, per exposar-li així a la tendera, resultà que aquesta no volgué saber res del cas i amb males maneres manifesta que ‘el que havia de fer era llençar-la’ i no volgué saber res de donar una compensació, etc…
Exposo aquestes raions a aquesta Alcaldia, per tal de què prengui les mesures oportunes per tal d’aclarir aquest cas i procedir amb justícia.”36
Totes aquestes actuacions s’emmarcaven en la voluntat de l’Ajuntament de garantir un mínim de quantitat i qualitat de productes alimentaris per als veïns del poble. Tot i que molt sovint, com hem observat, havia d’actuar contra alguns dels mateixos veïns que, en qualitat de productors, observaven la política de control econòmic amb recel i aversió.
Finalment, tractem el tema de l’abastiment de productes fora del poble, ja fos la resta de Catalunya o l’estranger. I és que per satisfer les necessitats de queviures i altres productes que Sant Just no produïa, o no de manera suficient per autoabastir-se, es van produir tot un seguit d’iniciatives de caràcter comercial. Ens referim, però, al comerç a l’engròs, no a aquells viatges que veïns del poble feien a diferents pobles de Catalunya per carregar allò que podien portar a les mans o a l’esquena. D’aquests en tenim com a testimoni, i com a exemple dels molts que es van produir, el record que Joaquim Company Roldan va deixar plasmat en el seu llibre de memòries dels sis anys que va passar fora de casa seva a causa de la guerra. Quan es trobava fent instrucció militar a l’Ampolla, al Baix Ebre, ens explica el següent:
als proveïments que venien de Barcelona, ja que era per la ciutat comtal per on entraven els productes adquirits per les administracions als mercats internacionals, sinó a relacions comercials fora d’aquest àmbit “normal” de comercialització.
Segons va anar desenvolupantse la legislació, però, va ser el consistori l’únic autoritzat a comerciar amb altres localitats d’Espanya o de l’estranger.
Aquests intercanvis van ser d’allò més variats, des de negocis amb França, a través de la Jonquera, fins a comerç amb Aragó o València, i també, per descomptat, en l’àmbit més proper, el català.
Pel que fa al comerç internacional, la primera mostra documental sobre l’existència d’aquest la trobem en un document datat el 23 de desembre de 1936, entre la correspondència municipal. Prové de la Comissió de Proveïments de l’Ajuntament i va adreçat al president de la Junta de Comerç Exterior, i s’expressa en els termes següents:
“Companys. Havent venut a François Grãu, de Perpignant
4.000 kg. d’avellanes en gra, a 8’50 frs. el kg., important frs.
34.000 i havent comprat al mateix en los gèneres seguents:
-
5.000 kg de bacallà a 300 pts.
15000 pts. 4.000 kg de sigrons a 180 pts.
7200 pts. 2.000 kg de mongetes a 159 pts.
2800 pts. 4.000 kg de sucre a 86 pts.
3400 pts. 85 caixes de llet a 66 pts.
5610 pts.
Total 34.010 pts.
Preguem d’aquesta Junta, la corresponent concessió, per tal de efectuar la mencionada operació per mitjà de l’intercanvi.”160
El document presenta alguns dubtes. Per començar no sabem qui, des del poble, va tenir la iniciativa d’anar a França a intentar portar a terme aquesta relació comercial. No sabem si era algun privat, si la iniciativa sortia del mateix Ajuntament o si aquest document és només la cobertura legal de l’Administració local per a un negoci particular. El cert és, però, que existia una relació amb l’estranger, en aquest cas amb Perpinyà, per intercanviar un producte local excedentari per diferents tipus d’aliments necessaris per a la població de Sant Just.
- COMPANY ROLDAN, Joaquim. Sis anys fora de casa, pàg. 54.
- Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD.
Document oficial de la Generalitat de Catalunya, mostra de la participació de l’Ajuntament de Sant Just Desvern en la venda de productes agraris a l’estranger (AMSJD).
Un segon document del mateix tipus que l’anterior, encara que presenta noves preguntes, el trobem en una carta adreçada al “Senyor Director del comerç exterior de València”, del 17 de juny de 1937, ja que en aquella època a València hi havia el Govern de la República. El document diu així:
“Emilio Montagut Valle con residencia en Valencia, Hotel Alhambre, habitacion nº 8, en nombre y representacion del Sindicato Agrícola de Sn. Justo Desvern, con el debido respeto expone;
Que deseando realizar una operacion de exportacion con Francia, se sirva concederle la debida autoritzacion para realización de la mísma
Remitente exportador: Sindicato Agrícola de Sn. Justo Desvern
Comprador, François Grau, Marché d Engros 4, Perpignan
Mercancia a exportar; almendras sin cascara
Cantidad; 30 toneladas
Precio Venta; 1350 francos franceses los cien kilos
Importe total de la operación; 405.000 francos
Pago a 60 dias
Frontera de Salida; La Junquera
(…) Valencia 17 de junio 1937.”37
També es conserva el document de resposta, que autoritza la relació comercial.38
Pel poc que sabem sobre el comerç exterior, des de l’abril de 1937, la seva organització i control quedava sota l’autoritat del Govern de la República.39 Això explicaria que, per aquest cas que estudiem, els permisos es sol·licitessin en aquesta ciutat de València, en aquell moment, seu del Govern republicà. Sobre el tracte comercial en concret, cal dir que, a diferència del cas anterior, no és un intercanvi, sinó una venda, però el fet que sigui amb la mateixa persona a França (per tant, que es repeteixi la persona de contacte) ens podria portar a pensar que els tractes anteriors van ser beneficiosos. En aquest cas queda clar quin particular local impulsa l’intercanvi, el Sindicat Agrícola de Sant Just, però no comercien, com abans, amb avellanes, sinó amb ametlles. Aquest devia ser també un producte excedentari de l’economia local.
Un tercer cas de relacions comercials internacionals el trobem quasi a finals de la guerra, ja al gener de 1939, entre l’Ajuntament i la secta protestant dels quàquers. Per les dates de les cartes, i la situació d’extremada gravetat amb l’avanç de l’exèrcit revoltat, suposem que l’intercanvi no es va arribar a produir, però és un tipus de relació comercial que destaquem per la seva curiositat. La carta enviada pels quàquers està encapçalada pel següent text explicatiu:
“El servicio Internacional de los Amigos Cuaqueros, encargado de la distribucion del importante donativo de harina de trigo del Gobierno de los Estados Unidos entre los niños residentes en Cataluña, se dispone rapidamente a hacer efectiva la distribucion de 250 gramos de pan, diarios, a los niños asistentes a las escuelas.”
Segueix a aquesta introducció un seguit de preguntes sobre la situació dels infants del poble i hi ha anotades les respostes que, suposem, va fer algun funcionari municipal:
“Cuestionario al Consejo Municipal.
Una vez designado por los amigos Cuaqueros un delegado responsable de la organización del servicio del municipio, estaria dispuesto el Consejo municipal a prestarle su colaboración? –Si
Cuantas escuelas funcionan en el municipio?
Del Estado 2
De la Generalidad 2 grupos de 4 grados cada una
Municipales ninguna
Particulares ninguna
Cual es el censo de la población escolar? 780 comprendidos de los 3 a los 14 años.
Cuántos niños en total asisten a las escuelas. 710 A parte la ayuda y el apoyo moral, la colaboración material que se solicita del Ayuntamiento se cifra principalmente: en transportar la harina a la localidad que se designe. en hacer las gestiones necesarias para que pueda asegurarse la fabricación de pan en esta localidad.
Se compromete el Consejo municipal a resolver y asegurar estos dos menesteres? Si
Se compromete el Consejo municipal a recabar de los escolares la cuota semanal de una peseta con que sufragar gastos de fabricación de pan y contribuir a la obra social de los Amigos Cuaqueros? –Si.”164
El mateix Ajuntament envia una carta als quàquers en què els promet la total col·laboració i els agraeix la iniciativa. En la mateixa carta, es coneix una mica més alguns dels elements que van possibilitar aquesta curiosa relació quan diu:
“hago constar [diu l’Ajuntament] además que la petición de pan y harina para nuestras escuelas, fué hecha, aunque con carácter particular, por dos Profesoras de nuestro pueblo el dia 3 de diciembre próximo pasado y este hecho espero sea tenido en cuenta por los Amigos Cuaqueros para la pronta implantación en este pueblo en beneficio que tan desinteresadamente proporciona a la infancia”.165
No sabem com va acabar aquest tema concret i si veritablement va arribar la farina oferta pels quàquers. Però hem de fer notar la lentitud de les comunicacions i que aquesta resposta municipal data del 4 de gener de 1939, exactament tres setmanes abans de l’entrada dels nacionals al poble.
En l’àmbit espanyol, lògicament en aquella àrea controlada per la República, també s’hi van produir relacions comercials. Amb data de 22 de febrer de 1937 un document municipal expressa el següent:
“Por la presente se autoritza al compañero MARTIN FLOREZ FLOREZ, para que en nombre de este Ayun-
tamiento gestione cerca de la Junta de Defensa de Aragón, al efecto de adquirir de la misma a cuenta del propio Ayuntamiento, diez vagones de trigo, ya sea por el procedimiento de intercambio con otros productos o bien con pago en metalico a elección de dicha Junta.”166
De l’11 de desembre del mateix any es conserva el següent document:
“Esta Alcaldía obrando en nombre y representación del Ayuntamiento solicita que nos concedan autorización y guia para facturar desde Valencia 2 vagones de Harina de arroz a la estación de Cornellà de Llobregat, para ser necesario para el consumo de esta plaza de S. Just Desvern y Cooperativa Sanson del mismo pueblo.”167
Finalment, amb data 24 de febrer de 1938, l’Ajuntament va emetre el document següent:
“El que suscribe ALFREDO ARIS REYNAL Alcalde del Ayuntamiento de S. Just Desvern, obrando en nombre y representación del mismo, con la presente se permite solicitar de esa Dirección General de Abastos, se sirva extender la competente autorización para que sin ningún impedimento pueda adquirir y transportar el camión, 8 toneladas de na-
- Correspondència 1938 (254-17-2 ), AMSJD.
- Correspondència 1938 (254-17-2), AMSJD.
- Correspondència 1937 (253-16-2), AMSJD.
- Correspondència 1937-1938 (253-16-3 / 254-17-1), AMSJD.
ranjas cada semana procedentes de Valencia y con destino exclusivamente para el consumo de la población; desde luego con el compromiso de ser vendidas al público al precio de tasa, señalado por esa Dirección.”168
Els tres casos són mostres de les gestions municipals fetes per obtenir productes que de ben segur mancaven a la població, però, per desgràcia, de cap dels casos esmentats tenim constància que efectivament es produís la relació comercial.
L’àmbit comercial amb el qual es van produir més intercanvis és el més pròxim, el català. Sobre això, a l’AMSJD apareixen, bàsicament, dos tipus de documents, aquells que mostren la voluntat municipal de realitzar algun tipus de comerç amb alguna altra localitat del país i aquells altres que parlen de problemes deguts a controls, documents o immobilització de camions. I és que així com l’Ajuntament de Sant Just Desvern intentava que tot allò produït al poble es quedés a la localitat per al consum propi, els altres ajuntaments actuaven de la mateixa manera respecte a aquells productes que generaven als respectius municipis.
El primer document que hem trobat data del 16 de desembre de 1936 i en ell la Comissió de Proveïments de l’Ajuntament diu:
“Aquesta Comissió de Proveïments acredita que la mercaderia, aviram, conills, etc. que transportava el company Boforull Pons, estava destinat per al proveiment de la localitat, havent sigut retingudes per la Comissió de Proveïments de Berga- Esperem que exposada aquesta raonamentació, serà entregada i podrà circular sense cap impediment.”169
Els problemes trobats a Berga es reprodueixen a Solsona, i l’Ajuntament d’aquell poble fa arribar la següent carta al consistori de Sant Just:
“Al vehi de Just Desvern Vicenç Rabassa, lhi ha estat imposada per aquest Ajuntament una penyora de cent pessetes, pels treballs ocasionats al mateix, pel fet d’anar indocumentat pel transport de mercaderies des de Llobera, a la localitat citada. Solsona quatre de març de mil noucents trenta set.”170
En aquells primers mesos sembla que molts dels intercanvis comercials amb altres localitats de Catalunya es produïen per iniciativa de particulars. A mitjan 1937, però, la Conselleria de Proveïments de la Generalitat va regular-ho, decretant que únicament les comissions de proveïments locals estaven facultades per adquirir queviures en altres indrets de Catalunya.171 A partir de llavors, ens apareixen en la documentació conservada a l’Arxiu Municipal sol·licituds de la Comissió de Proveïments locals per demanar permís a la Conselleria de Proveïments perquè autoritzi el possible intercanvi. Amb data de 23 de desembre de 1937 s’emet una sol·licitud en els següents termes:
“Per mitjà de la present, aquest Ajuntament SOL·LICITA de la Conselleria de Proveïments de la Generalitat de Catalunya, la deguda autorització, per anar a cercar OLI D’OLIVA per a fer el Racionament de 4500 persones, a la Federació de Sindicats Agrícols de Reus.”172
Trobem més demandes de comerç amb oli d’oliva el 12 de gener de 1938,173 també amb Reus, i el 20 de febrer del mateix any, amb la Fatarella.174
Un altre exemple de comerç amb pobles de Catalunya és el següent document, en què, a diferència dels anteriors, s’adrecen directament al poble amb el qual es volia comerciar.
En aquells primers mesos sembla que molts dels intercanvis comercials amb altres localitats de Catalunya es produïen per iniciativa de particulars.
“Benvolguts Consellers: Havent-se enterat aquest Ajuntament, de que la població de Tortosa disposa de molta quantitat de sabó i oli, aquest Ajuntament prega de vosaltres, si ens podrieu facilitar una quantitat de dites mencionades matèries, mijantçà amb intercanvi, en el que nosaltres us podriem facilitar 15 saques de farina, 1 sac de sucre de cent kgs, patates i fruites.
Esperem que sabreu compendre en les necessitats en que es troba el poble de S. Just Desvern. Visqueu molts anys pel bé de la Causa i de la República.”175
- Correspondència 1938 (254-17-2), AMSJD.
- Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD.
- Correspondència 1937 (253-16-2), AMSJD. 171 Correspondència 1937 (253-16-2), AMSJD. 172 Correspondència 1937 (253-16-2), AMSJD.
173 Correspondència 1937-1938 (253-16-3 / 254-17-1), AMSJD. 174 Correspondència 1937-1938 (253-16-3 / 254-17-1), AMSJD.
No totes les relacions comercials estaven relacionades amb els productes de consum particulars. També hem trobat sol·licituds de combustible, necessari per a les indústries locals, així com bombes agrícoles. L’alcalde adreça una sol·licitud al president del Consell Distribuïdor de Gasolina en els termes següents:
“No podent-se proveir de gasolina com abans en motiu d’haver-se racionat el consum de dit element i trovant-nos en l’imperiosa necessitat de proveirnos del mateix degut a que aquest Ajuntament per l’abesteiximent d’aigues potables te d’elevar les aigues per mitjà d’un motor de 10 H.P. que degut a l’escases d’aigua funciona diariament duran les 24 hores i per altre banda també en la localitat existeixent 3 motors mes en cases particulars que es proveixent d’aquesta gasolina pel elevació d’aigues pel regament de les plantes etc. Així mateix també existeixent en aquest terme municipal algunes industries metalúrgiques que per neteja de metalls utilitzan benzina i també a manca de carbó son vàries cases particulars que tenen per cuinar fogons que van en benzina. I per tot el que s’acaba de manifestar no dupto que el Consell distribuidor es farà carrec del necessari d’aquest element i procurarà destinar un racionament de 500 litres setmanalment per tal d’atendre a totes aquestes necessitats.”176
Aquesta carta, que data del 6 d’agost de 1937, es reprodueix en termes semblants en una nova missiva del 2 de març de 1938, aquesta més detallada pel que es refereix als elements que consumiran la benzina sol·licitada:
“Per la present sol·licito de la Conselleria de Transport i Serveis Públics la gasolina que és necessaria pel consum d’uns motors que a continuació es detallen: Ajuntament ‘Aigues’ 3 Motors marca Vellino 8 HP,
consum 350 litres
Motor situat a la Masia de Can Biosca, consum 50 litres
Motor Masia Roldan, consum 50 litres
Unió de Rabassaires, 1 tractor 75 litres
Motor Masia Cortès, consum 55 litres
Industrial Asmarats, consum 15 litres Industrial Pere Bosch, consum 15 litres
Industrial Zoilo Guasch, consum 15 litres
Industrial Joan Sèculi, consum 15 litres
A la setmana es necessiten 640 litres”.177
Existeix també un document quasi idèntic a aquest darrer amb data de 27 d’abril de 1938, amb un consum setmanal de 764 litres, però amb la peculiaritat que va adreçat al director general de la CAMPSA.178
Una reflexió final
L’entrada dels nacionals a Sant Just Desvern suposà pel nostre poble el final de la guerra i l’inici de quasi quaranta anys de dictadura. Pel que es refereix a l’economia, encara que el tema donaria per un article ben detallat, es va tornar a la situació anterior en alguns aspectes, amb el retorn de terres i indústries als antics propietaris, i en altres es va anar més lluny, per exemple amb la prohibició de les organitzacions obreres i sindicals. En altres casos, com pot ser el racionament, no s’hi va posar fi fins ben avançada la postguerra ja que la guerra iniciada pel cop d’estat del 18 de juliol de 1936 havia deixat al país destrossat.
Utilitzem les darreres línies de l’article per agrair a lector que hagi arribat fins al final i esperem que no se l’hi hagi fet molt feixuc. No pretenem ara tornar a parlar de coses ja mencionades per fer unes conclusions àmplies i només volem fer notar, entre tots aquells elements que podríem destacar, el paper central de l’ajuntament. Va ser el factor principal pel desenvolupament de la vida econòmica del poble durant els anys de la Guerra Civil en passar a actuar en àmbits, com el racionament, l’emissió de paper-moneda o les obres públiques, en els que abans hi tenia molt poca, o cap, presència.
- Correspondència 1937-1938 (253-16-3 / 254-17-1), AMSJD.
- Correspondència 1937-1938 (253-16-3 / 254-17-1), AMSJD.
- Correspondència 1938 (254-17-2), AMSJD. 178 Correspondència 1938 (254-17-2), AMSJD.
Ens sembla intuir, pels documents i llibres consultats, que aquesta actuació dels alcaldes, regidors i treballadors municipals estava guiada per la honestedat i la voluntat de servei públic, en unes condicions extremes i dramàtiques, que creiem que és de justícia destacar.
1 Autors varis (AV). Sant Just Desvern, un paisatge i una història. Biblioteca Abat Oliva, 57, 1987, pàg. 449.
2 Correspondència 1937 (253-16-2), AMSJD.
3 MALARET I AMIGÓ, Antoni, op. cit., pàg. 432.
4 Expediente sobre recuento general de la ganaderia (428/7), AMSJD.
5 Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD.
6 Correspondència 1937 (253-16-2), AMSJD.
7 Segons el document, les tretze vaques produïen com a màxim 78 litres diaris. El preu de venda que autoritza l’alcalde és d’una pesseta amb trenta cèntims el litre.
8 Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD.
9 MALARET I AMIGÓ, Antoni, op. cit., pàg. 435.
10 Correspondència 1938 (254-17-2), AMSJD.
11 MALARET I AMIGÓ, Antoni, op. cit., pàg. 430.
12 Registre 29/2010, Fonoteca, AMSJD.
13 Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD.
14 GONZÀLEZ MASPI, Albert. Els autobusos de Sant Just Desvern. A:
Miscel·lània d’estudis santjustencs V, pàg. 156.
15 GONZÀLEZ MASPI, Albert, op. cit., pàg. 165.
16 Correspondència 1937-1938 (253-16-3 / 254-17-1), AMSJD.
17 Acta de 8 de novembre de 1938. Llibre d’actes de plens municipals 1937/39, pàg. 67.
18 Aquest contacte del qual fem esment és una carta, amb data 23 de novembre de 1938, enviada per l’alcalde al director general de Transports del Govern de Catalunya on s’afirma que “fa alguns dies es va presentar en aquesta Alcaldia una numerosa comissió de veïns demanant amb tota urgència l’adequat remei a l’angustiosa situació (…) de poder-se traslladar a Barcelona”. Després de narrar l’estat de la situació i les converses amb l’empresa Autobuses (G), l’alcalde afirma que “davant de l’inminent perill que el profund malestar de tal situació podria produir en aquest veinat atés l’abandonament en que es veuria (…) [demana que] pugui posar-se en circulació el referit autominibus per trasllat de viatgers d’aquest poble a la capital”. Correspondència 1937-1938 (253-16-3 / 254-17-1), AMSJD.
19 Correspondència 1938 (254-17-2), AMSJD.
20 Utilitzem aquí l’expressió Administració pública per destacar el paper de la Generalitat de Catalunya, que va aportar una subvenció de 75.000 pessetes per a la construcció del segon pis de les escoles municipals del carrer Montserrat.
21 MALARET I AMIGÓ, Antoni, op. cit., pàg. 430.
22 Acta de 7 d’agost de 1937. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 87,
AMSJD.
23 Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD.
24 Acta d’1 de novembre de 1936. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 23, AMSJD.
25 Acta de 25 de desembre de 1936. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 40, AMSJD.
26 Acta de 29 de gener de 1936. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 48, AMSJD.
27 Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, 9 d’abril de 1937, https://www. gencat.cat/eadop/imatges/republica/1937/19370099.pdf.
28 Acta de 14 de maig de 1937. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 68, AMSJD.
29 Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD.
30 Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD.
31 Acta de 28 d’agost de 1938. Llibre d’actes de plens municipals 1937/39, pàg. 61, AMSJD.
32 MALARET I AMIGÓ, Antoni, op. cit., pàg. 435.
33 Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD. 150 Correspondència 1936 (252-15-2 / 253-16-1), AMSJD.
34 Acta de 22 de maig de 1938. Llibre d’actes de plens municipals 1937/39, pàg. 46, AMSJD.
35 Acta de 2 d’octubre de 1937. Llibre d’actes de plens municipals 1936/37, pàg. 97, AMSJD.
36 Correspondència 1938 (254-17-2), AMSJD.
37 Correspondència 1937 (253-16-2), AMSJD.
38 Correspondència 1937-1938 (253-16-3 / 254-17-1), AMSJD.
39 BRICALL I MASIP, Josep Maria. Política econòmica de la Generalitat (19361939), pàg. 168.