UN CONTRACTE DE FOSA D’UNES CAMPANES NOVES PER A L’ESGLÉSIA DE SANT JUST DESVERN
David Guasch i Dalmau
Membre dei CES
MISCEL.LANIA D’ESTUDIS SANTJUSTENCS
No hem trobat cap referència que l’església de Sant Just Desvern posseís campanes fins a una data ben tardana encara que hem de creure que en dates més reculades el nostre campanar ja devia tenir alguna campana, squila, ja que el 19 de maig de l’any esmentat, i segons una nota d’aquest arxiu parroquial (Ilibre testamentorum), hi ha firmada una àpoca de 20 florins d’Arago per a fer un seny (campana) per a l’església de Sant Just Desvern, per Pere d’Olivera [sic] mestre de fer senys, ciutadà de Barcelona, i per Jaume Orta, de la parròquia de Sant Just Desvern.
Quaranta anys més tard, 16 d’octubre de 1447, tornem a trobar, i gairebé en les mateixes condicions anteriors, la signatura d’una altra àpoca per un valor de 55 sous de moneda de tern de Barcelona, feta per Pere Gilabert, Pere Vidal i Pere Mateu; de Sant Just Desvern, a favor del mestre de fer senys, Ramon Girbau, perquè faci unacampanaþ
D’aquestes dueycampanes;no en coneixem res més. No en coneixem el pes, ni si n’acompanyaven d’altres, com tampoc si arribaren a fer-se. Absolutament res.
Les visites pastorals realitzades a la nostra parròquia són les primeres que fan que ens assabentem per primera vegada de l’existència d’una torre (campanar?) al costat mateix de l’església.
Concretament, per la visita a la nostra parròquia el dia 5 de setembre de l’any 1366, es fa constar, entre altres coses, que s’ha de fer una obertura per tal de donar més claror a l’interior de l’església, ja que és massa fosca, així com també que s’ha de fer reparar tot seguit la torre que hi ha al costat mateix de I ‘església perquè amenaça ruïna.4
Tornem a seguir les Notes històriques del poble i parròquia de Sant Just Desvern de Mn. Antonino, quan toma a fer referència a les diverses campanes que hi ha hagut en el nostre campanar al llarg dels segles.
<<Que de primer, tenia almenys una campana [segons l’àpoca de 1406 que acabem de veure] i, posteriorment, el dia 6 de desembre de 1606, fou visitat aquest temple amb les seves campanes’. Continua dient Mn. Antonino: «No sabem quantes n’hi havia ni com eren aquestes campanes. El que sí consta és que, posterior-
- TENAS, Mn. Antonino,.Notes històriques del poble i parròquia de Sant Just Desvern, Barcelona, 1947, pàg. 17.
- El florí d’or d’Aragó era una moneda d’or catalana pel rei Pere III l’any 1346, que n’establí la primera seca a Perpinyà. Originàriament, valia 20 sous o una Iliura, però les alteracions del seu valor foren freqüents, per bé que mantingués les característiques de pes i de Ilei.
- AIÐB, Manual de Pere de Puig, 30 de juny de 1447 – 18 de desembre de 1447, Ilig. 1.
- En el-Llibre -de Visites Pastorals, vol. 5, 5 de setembre de 1366, foli 91 i 91 v., diu que aquesta església és massa fosca i que, per tant, sha de fer una finestra bona i suficient, a la paret de ponent, per a treure la foscor. En la mateixa visita es fa esment duna torre campanar que hi ha contigua a aquesta església; el visitador mana que sigui reparada pel gran perill que hi ha per a l’església i la rectoria. Mn. Antoni Tenas (Obra citada, pàg. 96) diu: «per la seva estructura, materials i manera de la seva construcció, podem pensar amb molt fonament, que la part baixa i la mitjana del campanar, estaven ja construits en temps de l’església primitiva».
- TENAS, Mn. A, Obra citada, pàgs. 96-97.
– 72
UN CONTRACTE DE FOSA DUNES CAMPANES NOVES PER A L’ESGLESIA DE SANT JUST DESVERN
ment, el 20 de juliol de 1683, el Vicari General de Barcelona donava Ilicència al rector Mn. Sebastià Clarís, per beneir una campana per a aquesta església (Registre Gratiarum, 1681-1685, foli 268); i encara més tard, el 18 de juliol de 1737, el Vicari General de Barcelona donava Ilicència al rector de Sant Just Desvern, Dr. Tomàs Rojas i Rifós per beneir tres campanes (Registre Gratiarum• 1734-1743, foli 229). Aquest campanar tenia l’ 11 de novembre de 1508, quatre campanes, dues de grosses i dues de petites (Arxiu episcopal de Barcelona. Llibres de Visites núm. 9). Aquestes quatre campanes es conservaven encara el darrer quart del segle XVIII. D’aquestes campanes, dues, les més grosses i també les millors de tota Ia comarca pel seu so, van conservar-se fins a Ia revolució del 1936, en què foren ignominiosament Ilençades daltabaix del campanar, per fondre i fer-ne material de guerra contra germans6. Les altres dues devien haver sofert algun contratemps, no sabem quin ni quan; i segurament en Ilur substitució fou l’any 1865 beneïda i posada una campana que encara Ia gent (ara) en deia Ia campana petita».
L’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona, enfi•e l’extensíssima gran varietat de documentació, conté també moltíssims contractes d’obres entre els quals nthem trobat alguns que fan referència a Ia nostra localitat.
Per Ia seva curiositat volem publicar un contracte per a Ia fosa d’unes noves campanes per a l’església de Ia nostra parròquia, contracte efectuat el dilluns dia 13 d ‘abril de l’any 1682, pel notari de Ia ciutat de Barcelona Matias Marsal. 7
Aquest contracte fou establert per Gabriel Parellada i Joan Oliveres, pagesos de Ia parròquia de Sant Just Desvern, com a obrers d’aquesta parròquia, d ‘una part, i Joan Andreu, menor de dies, courer, ciutadà de Barcelona, de I ‘altra part.
En l’esmentat contracte queda establert que Joan Andreu promet als dits obrers que farà i fabricarà tres campanes, una d’un pes de 31 arroves i 4 Iliures; una segona d’un pes de 7 arroves i 5 Iliures, i una tercera campana d’un pes de 3 arroves i 6 Iliures, les quals una vegada enllestides seran entregades a Ia ciutat de Barcelona durant el proper mes de maig, amb Ia garantia que una vegada col.locades, i pel temps d’un any, si qualsevol d’aquestes mateixes campanes es trenqués o es trenquessin les tornarà a fer a càrrec seu i amb els seus respectius pesos. 8
Així mateix, els obrers abans dits, per Ia seva part es comprometen a Iliurar a Joan Andreu 39 arroves i 17 Iliures de coure per a Ia fosa de les tres campanes esmentades .
S’estableix també que, en el cas que en alguna d’aquestes tres campanes so-
- És interessant constatar que, a partir del segle XVI, fou reconegut al cap dartilleria d’un exèrcit el dret de poder requisar les campanes de les esglésies de les poblacions i de les ciutats preses per Ia força a fi de fondre-les per a fer canons (dret de campana). Generalment, les poblacions les rescataven mitjançant el pagament en moneda. No sabem ni hem trobat que aquest dret de campana hagués estat aplicat a Sant Just Desvem, però hem de creure que, si en algun moment fou aplicat a Ia comarca, també ho fou a Sant Just, com passà a Ia revolta de 1936.
- A.H.P.B., notari Matias Marsal, Manual nQ 9.
- El pes d’una arrova (o rova) era de 10,4 quilos i el de Ia Iliura, de 400 grams; 26 Iliures equivalien a un quart de quintar.
– 73
MISCEL.LANIA DESTUDIS SANTJUSTENCS
brepassés el pes prèviament establert en aquest contracte o hi manqués, ambdues parts es comprometen a abonar-se les diferències a raó del preu de 8 sous Ia Iliura de coure.
S ‘estableix el preu global de fosa i tota Ia mà d’obra fins a deixar les tres campanes enllestides i per a ésser entregades en 60 Iliures de moneda de Barcelona.
S’estableix que aquestes 60 Iliures seran pagades de Ia manera següent: 30 Iliures durant el mateix mes d’abril i les altres 30 restants en el moment de l’entrega de dites campanes.
Aquest contracte és fet amb el consentiment i el vist-i-plau del Capítol de Ia Catedral.
Apèndix
«Dilluns dia 13 abril 1682: De i Sobre Ia fabrica de tres campanes de coure avall descrites per i entre Gabriel Parellada i Joan Oliveres pagesos de Ia parroquia de Sant Just Desvern bisbat de Barcelona i com a obrers de l’esglesia paroquial de dita parroquia de Sant Just Desvem de una, i Joan Andreu, menor de dies, courer, ciuteda de Barcelona de l’altre part, son estat fets i firmats els pactes següents.
Primerament, es pactat que dit Joan Andreu hagi de prometre segons que amb consentiment del present Capitol promet a dits obrers que fara i fabricara tres campanes per Ia dita esglesia paroquial aixo es; una de pes de trenta una robes i quafre Iliures, altre de pes de 5 robes i 7 Iliures i Ia altre de pes 3 robes i 6 Iliures, i aqueIles promet donar i entregar en Ia propia ciutat de Barcelona bones i rebedores per tot Io mes de maig proxim vinent i en cas que algunes, alguna d’aquelles posades que han dins d’un any i un dia se rompia i rompian que a costes i despeses seves les tornara a fer i fabricar donant facultat i potestat a dits obrers que en Ias que per tot Io dit mes de maig no els hi donas i entregas dites tres campanes del pes respectiu que a les seves costes i despeses seves les puguin fer fer i fabricar.
Item, es pactat que dits obrers per fer dites 3 campanes hagin de donar i entregar com donar i entregar prometen a dit Joan Andreu trenta nou robes i 17 Iliures de coure.
Item, es pactat que en cas que dites 3 respectives campanes o alguna o algunes d’elles pessassen e passas del pes damunt dit que dits obrers hagin de pagar tot alio que pesara mes a rao de 8 sous Ia Iliura i en cas de que no pasesin el pes esmentat mes amunt hagi de refer dit Joan Andreu el que hi faltes al mateix preu.
Item, es pactat que dits obrers hagin de prometre donar i pagar segons que amb consentiment del present Capitol donar i pagar prometent a dit Joan Andreu per mans de dites 3 respectives campanes i disminucions de aquelles 60 Iliures moneda de Barcelona pagaderes, aixo es 30 Iliures per tot el presen i corrent mes d’abril i les restants 30 Iliures en Joan Andreu haura donades i Iliurades dites respectives campanes».
– 74