L’escut d’Aragó: un conflicte heràldic i polític

LA CLAU d’avui girarà a l’entorn de l’escut d’Aragó. Segon ens conta la historiografia oficial, l’Escut de l’Aragó és testificat en la seva disposició més coneguda en la gran crònica renaixentista “Crónica de Aragón” del monjo aragonès Gualberto Fabricio de Vagad i publicada a Saragossa el 1499. L’escut està format per quatre quarters que es van anar consolidant en l’Edat Moderna per arrelar definitivament el segle XIX. La Reial Acadèmia d’Història el va aprovar el 1921 seguint el model de 1499.

L’escut està dividit en quatre quarters. El primer quarter, en camp d’or, una alzina desarrelada, amb set arrels, en els seus colors naturals, coronada per una creu llatina tallada i de gules. És el símbol de l’Arbre de Sobrarbe que commemora les Llibertats aragoneses del llegendari Regne de Sobrarbe.

Segon, sobre camp d’atzur, una creu d’argent, apuntada en el seu braç inferior i adestrada en el cantó del cap. És la Creu d’Aïnsa o «senyal antich del rey d’Aragó que representa els sobirans de la Casa d’Aragó de llinatge de Pamplona.

Tercer, sobre camp d’argent, una creu de Sant Jordi, de gules, cantonada per quatre caps de sarraïns, de sable i encintades d’argent. És la Creu d’Alcoraz o «les armes d’Aragó» que representa l’escut territorial de l’antic regne d’Aragó.

Quart, sobre camp d’or, quatre pals de gules iguals entre si i en els espais del camp. El Senyal Reial, Senyal del rei d’Aragó o barres d’Aragó que representa els sobirans de la Casa d’Aragó de llinatge dels comtes de Barcelona.

Tot l’escut, timbrat de corona reial, oberta de vuit florons, quatre d’ells visibles, amb perles, i huit flors de lis, cinc visibles, amb robis i maragdes en la diadema, en proporció amb l’escut de dos i mig a sis.

Parlarem de l’escut d’Aragó amb L’heraldista Pere Francesc Puigderrajols. És diplomat en Heràldica i vocal de la Junta de Govern de la Institució Catalana de Genealogia i Heràldica. Des de fa 40 anys es dedicat a l’estudi i a la reproducció d’escuts d’armes.

He realitzat treballs d’investigació de tota l’heràldica del Monestir Cistercenc de Santa Maria de Valldonzella, ha dibuixat tota l’heràldica del Reial Monestir de Pedralbes i ha completat un estudi de tots els escuts i inscripcions del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra. També està duent a terme l’estudi de tots els escuts i inscripcions de la Catedral de Barcelona, treball que inventaria unes 500 inscripcions i uns 350 escuts. També amb Víctor Cucurull assessor històric del programa i director de la Fundació Societat i Cultura.

La clau de la nostra història

ÚLTIMES NOTÍCIES
Ads
Comentaris
Tots els comentaris.
Comentaris

Utilitzem galetes per personalitzar contingut i anuncis, per proporcionar funcions de xarxes socials i per analitzar el nostre trànsit. També compartim informació sobre el vostre ús del nostre lloc amb els nostres socis de xarxes socials, publicitat i anàlisi. View more
Cookies settings
Accepta
Declina
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Qui som

La nostra adreça web és: https://centreestudissantjustencs.cat.

Quines dades personals recollim i per què

Comentaris

Quan els visitants deixen comentaris a la web, recollim les dades que es mostren al formulari de contacte, així com també l'adreça IP del visitant i la cadena de l'agent de l'usuari del navegador per ajudar a la detecció de missatges brossa. Una cadena anonimitzada creada a partir del correu electrònic (també nomenat un hash) pot proporcionar-se al servei Gravatar per veure si l'esteu usant. La política de privadesa del servei Gravatar està disponible aquí: https://automattic.com/privacy/. Una vegada aprovat el comentari, la imatge del vostre perfil és visible al públic al context del comentari.

Mèdia

Si pugeu imatges al lloc web, heu d'evitar pujar imatges que incloguin dades de geolocalització (EXIF GPS) incrustades. Els visitants del lloc web poden descarregar i extreure qualsevol informació de les imatges de la web.

Formularis de contacte

Galetes

Si deixeu un comentari en la pàgina web, podeu optar per desar el nom, l'adreça de correu electrònic i la pàgina web en les galetes. Això és per la vostra comoditat per a què no hagueu d'emplenar les dades de nou quan feu un altre comentari. Aquestes galetes duraran un any. Si teniu un compte i inicieu sessió en aquesta pàgina web, es definirà una galeta temporal per determinar si el navegador accepta galetes. Aquesta galeta no conté dades personals i es descartarà quan tanqueu el navegador. Quan inicieu sessió, també es configuraran diverses galetes per desar la informació d'inici de sessió i les opcions de visualització de la pantalla. Les galeres d'inici de sessió duren dos dies, i les galetes de les opcions de pantalla duren un any. Si seleccioneu "Recordeu-me", l'inici de sessió persistirà durant dos setmanes. Si finalitzeu la sessió, les galetes d'inici de sessió seran suprimides. Si editeu o publiqueu un article, una galeta addicional es desarà al navegador. Aquesta galeta no inclou dades personals i simplement indica l'identificador de l'entrada que acabeu d'editar. Expira després d'1 dia.

Contingut incrustat d'altres llocs web

Els articles en aquesta pàgina web inclou contingut incrustat (per exemple, vídeos, imatges, articles, etc.). El contingut incrustat des d'altres pàgines web es comporta exactament de la mateixa manera com si el visitant estiguera visitant l'altra pàgina web. Aquestes pàgines web poden recollir dades sobre vós, fer servir galetes, incrustar seguiment addicional de terceres parts, i monitoritzar la interacció amb el contingut incrustat, incloent la traça de la interacció amb el contingut incrustat si teniu un compte i heu iniciat sessió en aquesta pàgina web.

Analítiques

Amb qui compartim les vostres dades

Quant de temps retenim les dades

Si deixeu un comentari, el comentari i les seves dades meta es retenen indefinidament. Això és per poder reconèixer i aprovar automàticament qualsevol comentari de seguiment en lloc de mantenir-los en la cua de moderació. Per als usuaris que es registren en la web (si hi ha), també emmagatzemem la informació personal que proporcionen al seu perfil d'usuari. Tots els usuaris poden veure, editar o suprimir la seva informació personal en qualsevol moment (excepte que no poden canviar el seu nom d'usuari). Els administradors de la pàgina web poden també editar aquesta informació.

Quins drets teniu sobre les vostres dades

Si teniu un compte en aquest lloc web o hi heu deixat comentaris, podeu demanar que us enviem un fitxer d'exportació de les vostres dades personals, incloent totes les dades que ens hagueu proporcionat. També podeu demanar que esborrem qualsevol dada personal vostra que tinguem. Això no inclou les dades que estiguem obligats a conservar amb propòsits administratius, legals o de seguretat.

On enviem les vostres dades

Els comentaris dels visitants han de ser comprovats mitjançant un servei de detecció de brossa automatitzat.

Informació de contacte

Informació addicional

Com protegim les vostres dades

Quins procediments d'incompliment de dades tenim en el lloc

De quins tercers rebem dades

Quina presa de decisions automatitzada i/o perfil fem amb les dades de l'usuari

Requisits de divulgació reglamentària de la indústria

Save settings
Cookies settings